Bist 100
10268,58
0,2%
Bist 100
Dolar/TL
32,2342
-0,0509%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7608
0,218%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0784
0,3466%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2425,53
1,31%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Borsada ralli tamam mı devam mı?

CDS’lerin 400’ün altına geldiği ve iyimserliğin sürdüğü ortamda BİST’te yukarı hareketlerin bir süre daha devamı öngörülüyor.

21 Ağustos 2023
Borsada ralli tamam mı devam mı?

CDS'lerin 400'ün altına geldiği ve iyimserliğin sürdüğü ortamda BİST'te yukarı hareketlerin bir süre daha devamı öngörülüyor. 8.000'in üzerinde ise düzeltme bekleyen uzmanlara göre; bu süreçte riskler azaltılabilir, fiyat-değer dengesi bozulmuş hisselerde nakde geçilebilir.

6-19 Ağustos 2023 tarihli sayıdan

2023'e 5.661'den başlayan, 2023 Ocak-Temmuz döneminin en düşük seviyelerini 7 Şubat'ta 4.505 ve 5 Mayıs'ta 4.400 ile gören BİST-100, haziran ayı itibarıyla adeta uçuşa geçti. 4.960 ile başladığı haziranı 5.760 ile kapatan endeks, hızlı çıkış sergilediği temmuzu 7.217'den tamamladı. Böylece BİST; haziranı aylık bazda yüzde 17,85, temmuzu yüzde 25,31 getiriyle geride bıraktı.

"HIZLI YÜKSELİŞİN ARKASI DOLU"

Ziraat Yatırım Genel Müdürü Uğur Boğday; seçim belirsizliğinin bitmesiyle rasyonel politikalara dönüş açıklamaları ile Körfez ülkelerine ziyaret ve Batı ile yapılan diplomatik temasların, doğrudan yatırımlar ve sermaye akımlarına yönelik beklenti oluşturduğunu söylüyor. Boğday; bu gelişmelerin, birçok belirsizliği ilk altı ayda fiyatlayan borsayı desteklediğini kaydediyor.

TCMB'nin döviz satış kuruna göre hesaplandığında, dolar/TL'nin yıl başından bu yana getirisi yüzde 44, en hızlı yükselişin yaşandığı haziran ayındaki getirisi yüzde 23,67 oldu. Kurlardaki hızlı yükselişin borsayı dolar bazında da cazip hale getirdiğine dikkat çeken Uğur Boğday; ekonomi yönetiminin riskleri azaltmaya yönelik bütünsel yaklaşımının ülke risk priminde (CDS) iyileşme sağladığını da vurguluyor. 

Negatif reel faizler, konut ve taşıt fiyatlarının geldiği seviyeler de düşünüldüğünde borsaya ilginin artığını belirten Uğur Boğday, "Hızlı yükselişin arkasının dolu olduğunu söyleyebiliriz" diyor. Boğday'ın beklentisi; yıl başında 300 dolarları gören, şu an 272 dolarlarda olan BİST'in 290-300 dolara yükselerek ağustos ayında 8.000'i zorlayabileceği yönünde.
 

AMİRAL SEKTÖRLER

Borsadaki yükselişi 'amiral gemi' olarak destekleyen sektörler de var. İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Sinan Alican; bu sektörleri bankacılık, otomotiv, havacılık ve gıda-pera-kende olarak sıralıyor. Yeni ekonomi kadrosunun adımlarının bankacılık üzerinde makro ihtiyati tedbirlerle oluşan baskının azalmasına katkı sağladığını söyleyen Alican; baskının azalmasıyla çarpan olarak uzun yıllardır düşük seyreden bankacılık tarafına yabancı ilgisinin artığını kaydediyor.

Otomotivde çip krizindeki azalış ve ertelenmiş talebin öne çekilmesiyle satış adetlerinin iyi gittiğine işaret eden Sinan Alican; havacılıkta taşınan yolcu sayısının geçen yıllara kıyasla yüksek seyretmesinin ve işlerin ağırlıklı yurt-dışına kaydırılmasının fiyatlamalarda pozitif etki oluşturduğunu gözlemliyor. 

Alican; enflasyondaki artışla özellikle nakit akışında avantajlı konumda olan gıda-perakendenin de BİST'teki ralliyi desteklediği üzerinde duruyor.

Faizlerdeki yükselişle leasing ve faktoring gibi banka dışı finansal kurumların pozitif ayrıştığı, borsada artan işlem hacmiyle yatırım hisselerinin de ön planda olduğu bilgisi veriliyor. Maliyetlerdeki iyileşme ve talebe yönelik beklentilerle çimento ve Körfez ülkelerine ziyaretlerle enerji de öne çıkan sektörler olarak gösteriliyor.

DÜZELTME OLUR MU?

Son üç aydır üst üste yükselen BİST'in üç aylık getiri performansı yüzde 56'nın, son bir aylık getiri performansı yüzde 25'in üzerinde. Borsanın 13 haftalık periyodun sadece birinde düştüğüne dikkat çeken InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; endekste bir süredir düzeltme beklense de günlük periyottaki düşüşlerin daha çok kısa vadeli ve sınırlı geri çekilmeler şeklinde olduğunu belirtiyor. 

Bircan'a göre; bunun nedeni, mevcut konjonktürde iyimserliğin yüksek olmasına bağlı olarak piyasanın olumsuz haberlere sınırlı tepki verirken olumlu haberleri daha fazla satın aldığı bir ortamın hâkim olması.

İkinci çeyrek finansallarının takip edildiği bir dönemdeyiz. Beklentilerden iyi gelen sonuçları yukarı hareketlerin kalıcılığını destekleyen bir unsur olarak gören Mehmet Bilal Bircan; artan halka arzların ve görece yüksek enflasyon ortamında mevduat faizlerinde başlayan düşüşün de borsaya ilgiyi artırdığını söylüyor. 

Ancak teknik olarak 8.000'in üzerinde düzeltme olasılığını yüksek gören Bircan; "Olası düzeltme hareketinde 7.000'in altındaki kapanışlarda 6.700'lere doğru bir hareket yaşanabilir" diyor.

"SOLUKLANMA İSTEĞİ GELEBİLİR"

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık; BAE ile yapılan niyet anlaşmasının oluşturduğu beklentileri, TCMB'ye yapılan başkan yardımcısı atamalarını ve ikinci çeyrek bilançolarında beklenti üzeri açıklanan kârları BİST'i TL bazında zirveye taşıyan etmenler olarak gösteriyor. 

"Kısa vadeli beklentileri hızla fiyatlayan ve tüketen BİST'te yorulma emareleri başladı" diyen Dükkancık'a göre; orta-uzun vadeli yeni hikâye yaratmaya başlandığı gerçeğini akılda tutmakla birlikte kısa vadedeki hızlı yükselişin ardından bir miktar soluklanma ve konsolidasyon isteği önümüzdeki günlerde öne çıkabilir.

Volkan Dükkancık, yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor: "Mevcut trendin karşısında durmamakla birlikte kısa vadede riskleri biraz azaltmamız gereken bir döneme girdik. Seçim sonrasında endeks 4.500'lerden tepki ararken artık 'satış' değil 'alım' için fırsat kollamamız gerektiğini belirterek model portföydeki hisse ağırlığımızı artırmıştık. 

Gelinen noktada hisse ağırlığımızı yüzde 75'ten yüzde 65'e düşürürken 4.500'lerde aldığımız risk kadar riski bu seviyede taşımak risk-getiri dengesi açısından çok makul olmayabilir. Özellikle hızlı yükselmiş ve fiyat-değer dengesi bozulmuş hisselerde belli ölçülerde nakde geçip hisse bazında hareketlere odaklanılabilir."

"CDS'LERDEKİ DÜŞÜŞ KALICI OLMALI"

GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz; yeni normalleşme politikalarına paralel enflasyon, faiz ve kurlar arasında oluşacak dengenin yerli yatırımcının risk iştahı açısından belirleyici olacağı görüşünde. Dengeli ve kademeli faiz artışlarının borsayı desteklediğine işaret eden Nergiz; "TCMB'nin 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58. 

Mevduat faizi ortalama yüzde 30, KKM faizi yüzde 20-25 civarında. KKM'ye talebi azaltmak için alternatif TL tasarruf enstrümanlarına yönelik adımlar atılabilir" diyor. Alper Nergiz'e göre; CDS'lerdeki aşağı yönlü seyir kalıcılaşırsa hem yabancı sermaye girişleri artabilir ve BİST'te TL bazlı yeni zirveler görülebilir hem de orta vadede not artırımları gündeme gelebilir.

TUNCAY KARAHAN / AHLATCI YATIRIM GENEL MÜDÜRÜ

“BORSAYA YABANCI GİRİŞİ DE YERLİ YATIRIMCI İLGİSİ DE SÜRMELİ”

"Borsada yükselişin devamı için istikrar ve güven ortamının sağlanması, yabancı girişinin ve yerli yatı¬rımcıların ilgisinin sürmesi önemli. BİST'te 2023 sonu için şu konjonktürde beklentimiz, 8.000-10.000 bandında. Ağustos sonu için BİST'in 7.500’lere yakın bölgelerde seyretmesini bekliyoruz. Ekonomik göstergelerin iyimserleşmesi ve piyasa risk iştahının artmasıyla bu seviyeleri aşan fiyatlamalar da görebiliriz. 

Türkiye'de birçok şirketin değeri dolar bazında baktığımızda oldukça cazip. Ulaştırma, otomotiv, gıda-perakende ve enerji hisselerinin bu yıl güçlü kalmasını bekliyoruz. İnşaat, bankacılık ve demir-çelik de yıl içinde sürpriz yaparak yükselişe geçebilir. Zamlardan kaynaklı kârlılığın fazla olabileceği beklentisiyle sigorta şirketlerinde de ivme görebiliriz.”

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2425,53 1,31%
  • ALTIN ONS 2340,36 1,36%
  • BIST 100 10268,58 0,2%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,425 -0,039%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36758 -0,32906%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,55 0,94%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2342 -0,0509%
  • EURO/DOLAR 1,0784 0,3466%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7608 0,218%
  • STERLIN/DOLAR 1,25247 0,22606%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL