DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dar gelirliye örnek proje üretmek isteriz

28 Ekim 2022 | 02:24
Dar gelirliye örnek proje üretmek isteriz
Levent Gökmen Demirciler [email protected]

Lüks konut üretimi ile tanınan Mesa Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Hazine arazilerinde dar gelirliye yönelik örnek proje üretmeye istekli olduklarını söylüyor. Boysanoğlu, "Özellikle İstanbul ve Ankara'daki arazilerle ilgilenebiliriz" diyor.

26 Haziran – 9 Temmuz 2022 tarihli sayıdan

Türkiye'de lüks konut denilince akla ilk gelen markalardan biri olan Mesa, sektöründe trendleri belirleyici bir özelliğe sahip. İnşaat sektörünün yanı sıra Mesa Holding çatısı altında konumlanan şirketler kalıp imalatından tarım, enerji ve teknoloji yatırımlarına kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyorlar.

Ana faaliyet alanı olan inşaatta Türkiye'de şu anda devam eden toplam 55 milyar TL'lik 12 projeyi sürdürürken, Rusya ve Irak'ta da yüklenici firma olarak taahhüt işleri yürütüyor.

İçinde bulunduğumuz dönemin ihtiyaçlarını gözeterek tarım ve teknoloji alanlarındaki yatırımlarını geliştirme planları yapan Mesa, dar gelirliye yönelik sektörüne örnek olacak projeler üretme konusunda da oldukça iştahlı. Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu ile sektörü ve yatırım planlarını konuştuk.

Mesa olarak yurtiçinde ve yurtdışında hali hazırda kaç projeniz devam ediyor? Bunların toplam yatırım büyüklüğü nedir?

Rusya'da 250 milyon dolarlık bir iş yürütüyoruz. Bağdat'ta 300 milyon dolarlık Bakanlar Kurulu binasını inşa ediyoruz. Polonya'da 20 milyon dolarlık bir yap-sat işimiz var. Türkiye'de şu anda devam eden 12 projemiz ile toplam 55 milyar TL büyüklüğünde projeyi sürdürüyoruz.

İstanbul'da Mesa Orman II, Yeşilyaka Su, Yeşilyaka Koru, Mesa Çengelköy Bosphorus, Çekmeköy Çınarköy, Mesa Panorama, Urla'da Mesa Urla Kekliktepe, Ankara'da Park Mozaik, Bodrum'da da Mesa Bodrum Demirbükü üretimi devam eden projelerimiz arasında.

Sadece TEMA İstanbul 16 milyar TL'lik geliri olan bir proje. Bu projemizde eğlence alanlarının inşaatına başladık. Ayrıca Mesa Bodrum Demirbükü içindeki otelimizi inşa etmeye başladık. Bunlarla birlikte İstanbul Çekmeköy'de Emlak Konut bünyesinde devam etmekte olduğumuz 141 villadan oluşan 1,5 milyar TL ölçeğinde taahhüt işimiz var.

Planladığınız projelerinizden bahseder misiniz?

Yeşilyaka'nın son etabında 40 villalık projemizin proje çalışmaları sürüyor; yıl sonunda başlamayı planlıyoruz. Karanfilköy'de yakın zamanda büyük bir kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bodrum'da uygun bir yer bulursak yeni bir proje olabilir. Kuzey Ege civarında da proje geliştirmeyi planlıyoruz.

Bakanlık dar gelirliye proje üretilmek üzere Hazine arazilerinin açılacağını duyurdu. Bu arazilerle ilgilenecek misiniz?

Ülkemizde konuta asıl ihtiyaç duyan kesim dar gelirliler. Sektörümüze örnek olmak adına ihtiyaç sahiplerine yönelik proje üretmeyi çok isteriz. Yıllarca ağırlıkla Ankara'da olmak üzere, dar ve orta gelirli kesimlere yönelik projeler ürettik. Uygun arsa olması halinde şimdi de üretebiliriz. Özellikle İstanbul ve Ankara'daki arazilerle ilgilenebiliriz.

Mesa Holding olarak 2021 cironuz neydi? 2022 ciro hedefiniz nedir?

2021'de 3,4 milyar TL ciro yapmıştık, 2022'de 5,5 milyar TL ciroyu yakalarız. Bizim ürettiğimiz segmentteki arzda düşüş var. Bu durum da satışlarımıza olumlu yansıyor.

Şu anda kaç sektörde kaç firma ile faaliyettesiniz? Yeni sektörlere girme planınız var mı?

Mesa, imalat üretiminin yüzde 85'ini yurtdışına yönelik gerçekleştiriyor. Ahşap grubumuz ağırlıkla bizim projelerimize hizmet veriyor. Rüzgâr başta olmak üzere yenilenebilir enerjiye odaklanan Mesa Enerji şirketimiz var, Anamur'da da barajımız var.

Bu arada Mesa Teknoloji şirketini de kurduk. Tarım sektörüne ilaçlama yapmaya yönelik drone'lar geliştirdiler. Sınırlarda mayın temizliğine yönelik drone çalışmaları da yapılıyor.

Yurtiçi ve yurtdışında planladığınız yeni projelerinizden bahseder misiniz? Rusya-Ukrayna savaşı yurtdışı projelerinize nasıl yansıyor?

Rusya'daki projede savaş nedeniyle endişelendik, malzeme konusunda sıkıntılar oldu, fiyat farkları oluştu ama şu anda her şey yolunda. Tüm satışların rubleye dönmesi maliyetlerimizi ucuzlattı diyebilirim.

Bağdat'taki 300 milyon dolarlık Bakanlar Kurulu binasını iki yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz. Rusya'daki 250 milyon dolarlık toplam bin 500 konutluk bir işimiz var, bunu da bir buçuk yılda tamamlamayı hedefliyoruz.

Konutta KDV konusu yıllardır konuşulur. KDV oranlarının son hali konusunda ne düşünüyorsunuz?

Konutta 150 m2'ye kadar yüzde 1 artan kısmı için yüzde 18 KDV oranı bence doğru. KDV dışında arsa ve emlak değerleri en önemli konular arasında. Bu değerleri doğru tespit edecek kurullar olmalı.

Yabancıya satış piyasanın geneline oranla az olmasına karşın sizce söylendiği gibi kira ve satılık konut fiyatlarını yukarı taşıyor mu? Yabancıya satışın durdurulması gerekli mi?

Kiralama tarafında olabilir ama satışı etkilediğini düşünmüyorum. Yabancıyı yasaklamak söz konusu olmamalı ancak piyasayı düzenleyecek tedbirler alınmalı.

Konut piyasası sizce ne zaman dengelenecek, fiyatlar geri gelir mi?

İnşaat maliyetleri tüm dünyada inanılmaz yükseldi. Türkiye'de TL'nin dolara karşı değer kaybı ile birlikte dünyada malzemenin dolara karşı yükselmesi fiyatları da yükseltti. Konut şu anda altından bile daha kıymetli. Konut fiyatları gerilemez ancak insanların alım gücü artacaktır.

Sayfiyelerdeki konut fiyatları İstanbul'dakilerle yarışıyor. Önümüzdeki dönemde sayfiyelerdeki fiyat artışı devam eder mi?

Özellikle pandemi döneminde sayfiyeye gitme talebi arttı. Dolayısıyla sayfiye olarak kabul edilen Bodrum, Çeşme, Urla, Marmaris gibi lokasyonlara olan ilgi de arttı. Bu da söz konusu bölgelerdeki fiyatları yükseltti. İlginin devam ettiği yerlerde fiyat artışı da devam edecektir.

“TARIMA ODAKLANACAĞIZ”

“Aronya, altın çilek, yaban mersini konusunda organik tarım çalışmalarımız var. Yaban mersinini geliştirmek üzere Mersin ve Balıkesir’de 1 milyon m2 civarında arazi kiralamak üzere Tarım Bakanlığı’na başvurduk.

Dünyada ana sorun proteinle ilgili. Hayvanların atıklarının dönüştürülmesinin yanı sıra dünya artık bakliyat üretimine dönme planları da yapıyor. Bu nedenle gelecek tarımda. Biz de önümüzdeki dönemde tarıma odaklanacağız.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL