DOLAR
34,88
0,03%
DOLAR
EURO
36,69
0,19%
EURO
GRAM ALTIN
3036,31
-0,32%
GRAM ALTIN
BIST 100
10132,88
0,74%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Fark yaratan kadınlar şimdi ne yapıyor?

27 Ekim 2022 | 11:22
Fark yaratan kadınlar şimdi ne yapıyor?
Bir zamanlar 'hanım ağa' olarak anılan çiftlik sahibi kadınlar bugün yörelerinde fark yaratan girişimcilere dönüştü. Organik tarımdan keçi çiftliğine kadar tarımın her alanında yatırım yapan kadınlar, bölgelerini turizm ve cazibe merkezine dönüştürüyor.

BURCU TUVAY
[email protected]

Son yıllarda özellikle kadın girişimcilerin çiftlik alanında yatırımlarına şahit oluyoruz. Nardane Kuşcu'nun Narköy'ü, Funda Özer Baltalı'nın keçi çiftliği bunlara birer örnek...

Kadın girişimcilerin tarım ve hayvancılık sektöründe fark yarattığını söyleyebiliriz. Kimi çiftliğinde ürettiği ürünleri online olarak satışa sunuyor ve hatta ihraç ediyor. Kimisi ise hem üretim gerçekleştiriyor hem de çiftliğini bir turizm ve yaşam merkezine dönüştürüyor.

Bu kadın girişimcilerin dikkat çeken en önemli ortak özellikleri, yatırım yaptıkları yörede büyük farklar yaratmış olmaları. Bölge halkına da gerek istihdam gerekse sosyal anlamda dönüşüm yaşatan kadın girişimciler yatırımlarına ara vermiyor.

Biz de Türkiye'nin yöresinde fark yaratan çiftlik sahibi kadın girişimcilerinin gelecek planlarını araştırdık.

574 ÜRÜNÜ VAR

Örneğin Pınar Kaftancıoğlu, Aydın'ın Nazilli ilçesinde kurduğu İpek Hanım Çiftliği ile bugün internet üzerinden 10 binlerce kişiye taze sebze ve meyveden köy ekmeğine, ev mantısından ev yapımı reçele toplam 574 çeşit doğal ürün yolluyor.

Çiftlik, 400 dönüm üzerinde üretim yapıyor ve 150 kişiye istihdam sağlanıyor. Kaftancıoğlu, yatırım olarak ise Nazilli'den her hafta bir arazi alıyor.

Pınar Kaftancıoğlu, yapmış olduğu bu sosyal girişimcilikle Ekonomist Dergisi, Garanti Bankası ve KAGİDER'in düzenlediği 'Yılın İş İnsanları' ödüllerinde 'Yılın Kadın Girişimcisi' seçildi.

Kaftancıoğlu, "Kars'ta İpek Hanım Çiftliği kurduk. 2017 ciromuz yaklaşık 28 milyon TL. 2018'de ciromuz bunun biraz üzerine çıkacaktır" diyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM MERKEZİ
Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasında "Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci' ödülünü kazanan Nardane Kuşçu, bu ödülü Kocaeli Kandıra'da kurduğu, dünyadaki örneklerinin Türkiye'deki muadili olan sürdürülebilir turizm merkezi Narköy ile aldı.

Narköy için dünyanın farklı noktalarından ekolojik yaşam gönüllüsü gençlerin gelip kaldığı ve organik yaşama destek vermek için konaklama ve yemek karşılığı dönemsel olarak çalıştığı bir yerleşke denilebilir. Narköy'de 120 dönüm ekim-dikim alanı ve 17,7 dönüm fındıklık bulunuyor.

Atalık tohumlarla organik sertifikalı her türlü sebze ve meyve üretimi gerçekleştiriliyor. Bunun dışında, peynir, yoğurt, süt, kefir, büyükbaş kırmızı et, tavuk ve yumurta gibi birçok hayvansal gıda ürünleri ve kendi ürettiği meyvelerden hazırlanmış reçel, pestil, kuru meyve ve fındık üretimi yapılıyor.

Nardane Kuşçu, yeni yatırımları için şunları söylüyor: "2018 yılı içinde ahırlarımız yenilendi. 250 tavukluk kapalı alana sahip yeni kümesimizi tamamladık. Otel restoranımızın kapalı alanını 90 misafir kapasitesine çıkarttık. 2019 yılı için ise yoga grup aktiviteleri, sanat aktiviteleri ve sergiler, sanat atölyeleri etkinlikleri gibi çok amaçlı bir salon ve ozon ile arıtılan, dört mevsim kullanılabilecek bir yüzme havuzu projemiz var."

DADAY'DA FARK YARATTI
İksir Sema Aydın, memleketi Kastamonu'da fark yaratmış bir kadın girişimci. Onlarca kişiye istihdam sağlamanın yanı sıra Kastamonu'nun Daday ilçesini adeta bir turizm destinasyonuna dönüştürmeyi başardı. Bu başarısı ona 'Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nın 'Yöresinde Fark Yaratan' kategorisi birinciliğini getirdi.

'İksir Resort Town Yaşam ve Tatil Kasabası' 2010 yılında kapılarını açtı. Ormanlardan toplanan ürünler, pekmezler, marmelatlar, reçeller, şuruplar, çevrenin orman çiçekli balları, dağ kekikleriyle beslenmiş hayvanların sütleriyle yapılan tereyağları, sadece bölgede yetişen üryani eriği, siyez bulguru, tarhana gibi doğal ürünlerin satışı da internet üzerinden yapılıyor.

Çiftliğin 100 dönüm arazisi organik üretime ayrılmış durumda. Diğer tarlalarla beraber yaklaşık 500 dönüm arazide tarım yapılıyor. Çiftlikte 200'e yakın ürün üretiliyor.

İksir Sema Aydın, bu yıl içerisinde İstanbul'da bir dükkan açma projelerinin olduğunu söylüyor. Aydın, "Ayrıca çiftliğimizde ürettiğimiz doğal ve organik ürünlere, sadece bizim üretimimiz olan farklı kalem ürünleri de ekleyeceğiz" diye konuşuyor.

BABASINDAN DEVRALDI
Hasan Bey Çiftliği, 2002 yılında merhum Hasan Şentürk tarafından İzmir Dikili'de kuruldu. Babasının dünyanın en büyük çiftliğini Türkiye'de kurma hedefi doğrultusunda başlattığı işte bugün bayrağı Arzu Şentürk Salık devralmış durumda.

Şu anda 700 dönüm olan kapalı alanın bu yıl yapılacak yatırımlarla 900 dönüme ulaşması hedefleniyor. Hasanbey.com Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Şentürk Salık, "Çiftlik içinde yer alan Süt Kardeşler üretim tesislerinde süt ve süt ürünleri çeşitlerini, Ari Hayvancılık tesislerimizde fermente edilmiş ve katkı maddesi kullanılmayan spesiyal et ürünlerini üretiyoruz.

Doğal tarım üretimlerinin yüzde 90'ı başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor" diyor. Çiftliğin 2017 yılı toplam cirosu 70 milyon TL olurken, bunun yüzde 90'ı ihracattan ve yüzde 10'u e-ticaret sitesinden geldi. Çiftlikte kadın istihdamına önem veriliyor ve 800 çalışanın 600'ü bölgede yaşayan kadınlardan oluşuyor.

KEÇİ SÜTÜNÜ RAFLARA SOKTU
Baltalı Gıda'nın kurucusu Funda Özer Baltalı, profesyonel hayatta yıllarca çalıştıktan sonra 'gönlünde yatan aslan' olan tarım ve hayvancılığa yatırım yapmaya karar verdi. 2008 yılında bir keçi çiftliği kurarak süt keçi ırkı geliştirmek üzere yola çıktı. Üretim için İzmir Seferihisar'ı tercih eden Baltalı, toplam 130 dönüm arazide üretim yapıyor.

Bu arazi içerisinde 2 bin civarında zeytin ağacı, 160 mandalina ve çok sayıda meyve ağacı bulunuyor. Keçi çiftliği ve mandıra da aynı arazide yer alıyor. Yüzde 100 keçi sütünden süt, peynir, yoğurt, tereyağı üretilen mandırada aylık 30 bin litre süt işleniyor.

Funda Özer Baltalı, çiftlik kısmında ikinci sağımhane yatırımını yapacaklarını belirtiyor. Baltalı, "Mandıra kısmında ise kapasite artırımı ve modernizasyon yatırımlarımız devam edecek. 2017 yılı ciromuz 14 milyon TL oldu. 2018 yılı hedefimiz ise 18 milyon TL" diyor.

Son olarak Ekonomist'in Garanti Bankası ve KAGİDER ile düzenlediği yarışmada 'Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi' ödülünü kazanan 'Kılçak Çöl Çiftliği'nin sahibi Ayten Çöl, organik çiftlik kurmak isteyen kişi ve kurumlara danışmanlık hizmeti veriyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 3036,31 -0,32%
  • ALTIN ONS 2707,95 -0,35%
  • BIST 100 10132,88 0,74%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,214 -0,251%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41716 0,06072%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,75 -1,4273%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8752 0,0276%
  • EURO/DOLAR 1,0489 -0,0391%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6897 0,1886%
  • STERLIN/DOLAR 1,27294 -0,13533%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL