Bist 100
10208,65
1,62%
Bist 100
Dolar/TL
32,3732
-0,3389%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6928
-0,3679%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0716
0,0177%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2398,14
-1,01%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Leasing sektörünün 2023 vizyonu

Yatırımları finanse eden leasing sektörü, ekonomiye değer yaratmayı sürdürüyor.

16 Nisan 2023
Leasing sektörünün 2023 vizyonu

Yatırımları finanse eden leasing sektörü, ekonomiye değer yaratmayı sürdürüyor. 2022'yi 4 milyar 50 milyon dolarlık işlem hacmiyle ve 14 bin 304 adet imzalanan sözleşmeyle kapatan sektör, 2023'e de başarılı sonuçlarla başladı. 2023 yıl sonunda 4,6 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşmayı hedefleyen leasing sektörünün odağında ise 'sürdürülebilir fonlama' var.

02-15 Nisan 2023 tarihli sayıdan

Bu kapsamda 2023'te su tasarrufu ve suyun korunması, yenilenebilir ve yeşil enerji, enerji ve kaynak verimliliği konularında finansman sağlamayı önceliklendirecek olan sektör oyuncuları, sürdürülebilirlikle ilgili finansman konusunda 'müşterilerinin danışmanı' rolünü üstlenmeye de devam edecek.

Leasing (finansal kiralama); kiracının seçtiği her türlü sıfır veya ikinci el makine, ekipman gibi yatırım malının, mülkiyeti leasing şirketinde kalarak, belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesi ve sözleşmede belirtilen sözleşme süresi sonunda mülkiyetinin kiracıya geçmesini sağlayan bir finansman yöntemi olarak tanımlanıyor.

Faaliyet alanı yatırımların finansmanı olduğu için leasing sektörün gelişmesi ve büyümesi, yatırımların ve istihdamın artması ve böylece Türkiye ekonomisinin kalkınması açısından da oldukça büyük bir öneme sahip.

NASIL AVANTAJLAR SUNUYOR?

İş, inşaat, matbaa, metal işleme gibi her türlü makine, ofis ekipmanları, tıbbi cihazlar, elektronik ekipmanlar, enerji yatırımları, gayrimenkuller ve kara/hava/deniz ulaşım araçları leasing kapsamında değerlendirilebiliyor. 

Leasing, yatırım mallarının satın alınması yerine kiralanarak kullanılmasını sağlıyor. Böylece şirketlerin işletme sermayelerini diğer ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanmasıyla verimliliğin ve kârlılığın artmasında önemli rol üstlendiğinden sıklıkla tercih ediliyor.

Sözleşme süresince ekipman mülkiyetinin leasing şirketi üzerinde kalması sayesinde asgari teminatlarla uzun vadeli finansman olanağı sağlaması da leasing'in avantajları arasında bulunuyor. 

Yine leasing işlemine ilişkin tüm satın alma, ithalat, yükleme, akreditif, transfer gibi işlemlerin leasing şirketi tarafından yönetilmesi de şirketlere operasyonel kolaylık sağlıyor.

KARAYOLU TAŞITLARI BÜYÜYOR

Leasing sektörünün 2021'de 3 milyar 990 milyon dolar olan işlem hacmi, 2022'de 4 milyar 50 milyon dolara yükseldi. Böylece sektör 2022'yi, 2021'e göre yüzde 1,5 oranında bir büyümeyle kapattı. 

2022'de sektör, 14 bin 304 adet kontrat imzalattı. Her ne kadar 2022'de önemli bir büyüme oranı yakalanmasa da kompozisyonda çarpıcı bir değişim yaşandığına dikkat çekiliyor.

Mal grupları arasında, karayolu taşıtlarının önemli bir büyüme sergilediği, karayolu taşıtlarında hacmin 447 milyon dolardan 2022'de 734 milyon dolara geldiği bilgisi veriliyor. 

Nitekim 2021'de yüzde 11 olan karayolu taşıtlarının toplam işlem hacmindeki payı da 2022'de yüzde 18'e yükseldi. Gayrimenkulün payının ise gittikçe azaldığına değinilirken gayrimenkul ve taşıtlar hariç tutulduğunda ise leasing sektörünün yüzde 75 oranında makinenin finansmanını yaptığının da altı çiziliyor.

YUVARLAK MASA TOPLANTISI

Peki, 2023 yılı leasing sektörü açısından nasıl başladı ve sektör ilk çeyreği nasıl geçirdi? Leasing sektörünün 2023'ün kalanına ilişkin öngörüleri ve düzenleyici otoriteden talepleri nasıl şekilleniyor? Şirketlerin gündeminde hangi konu başlıkları var? Bu sorulara yanıt alabilmek için geçen hafta 'Leasing'in 2023 Vizyonu' başlığı altında sektörün önde gelen üç şirketinin genel müdürüyle, yuvarlak masa toplantısı düzenledik.

Moderatörlüğünü Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz'ın yaptığı bu özel toplantıya; Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, AKLease Genel Müdürü Eser Okyay ve Şeker Leasing Genel Müdürü Dr. Rahime Özlem Baysal katıldı. Şirket temsilcileriyle leasing sektörünün 2022 yılını değerlendirdiğimiz bu özel toplantıda, 2023 yılı hedeflerini ve iş planlarını da masaya yatırdık.

HEDEF, 4,6 MİLYAR DOLARLIK HACİM

2023 yılına oldukça iyi başlayan leasing sektöründe, 2023 Ocak-Şubat'ta sözleşme sayısı 2 bin 754 adede ulaştı ve sektör sözleşme adedi bazında yaklaşık yüzde 40 büyüdü. 

Bu tabloda, 10 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayınlanan 'leasing şirketlerinin yurtdışından sağladıkları kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin alınmayacağına' dair kararın da olumlu bir etkisi olduğu üzerinde duruluyor.

Yasal otoritenin leasing sektörünün taleplerine her zaman açık ve duyarlı olduğunu kaydeden sektör oyuncuları; bu bağlamda KKDF'nin kalkmasının çok önemli ve doğru bir adım olduğuna da işaret ediyor. 

Bu kararın yurtdışından kaynak sağlama anlamında olumlu etkilerinin görülmeye başladığı belirtilirken önümüzdeki dönem de bu olumlu etkilerin artarak devam edeceği öngörüsü de ağırlık kazanıyor.

Leasing sektörünün Finansal Kurumlar Birliği (FKB) ile koyduğu hedef ise 2023 yılını 4,6 milyar dolarlık işlem hacmiyle kapatmak. Burada özellikle 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimin, sektörün gidişatında belirleyici olacağı üzerinde de duruluyor.

ODAKTA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VAR

Özellikle finans sektöründe faaliyet gösteren tüm oyuncuların öncelikleri arasında yer alan sürdürülebilirlik, leasing sektörünün de odak noktasını oluşturuyor. Sürdürülebilir fonlama, sektör şirketlerinin 2023 yılı ajandasında da ilk sıralarda yer almaya devam ediyor.

Yenilenebilir ve yeşil enerji, suyun korunması, enerji ve kaynak verimliliği konularına verilen öneme paralel olarak bu alanların şirketlerin portföylerindeki payı da gittikçe artıyor.

Sürdürülebilirlikle ilgili finansmana 2021'de başlayan AKLease, bu alanla ilgili olarak ECOLease ürününü çıkardı. AKLease Genel Müdürü Eser Okyay; "Sürdürülebilir finansmana odaklı bir modelimiz olmakla birlikte ECOLease ile sürdürülebilirlik ve enerji finansmanı tarafında sektördeki yerimizi sağlamlaştırmak ve büyütmek istiyoruz" diyor. 

Sürdürülebilirlik kapsamında enerji, su tüketimi gibi konuların 2023'te gündemlerinde yer almaya devam edeceğini belirten Okyay; Türkiye'de özellikle su konusunda tasarruflu sulama teknolojisi ve atık suyun geri kazanılması ile ilgili çevreci yöntemlerden faydalanılması gerektiğine vurguluyor. 

Eser Okyay'e göre; önümüzdeki dönemde leasing tarafında bu alana da özellikle odaklanılmalı.

"DEPREM BÖLGESİNİN YANINDAYIZ"

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremler, bölgede ekonomik olarak da önemli hasarlar yarattı. Şeker Leasing Genel Müdürü Dr. Rahime Özlem Baysal; önümüzdeki dönemde deprem bölgesinin inşaat, makine ekipman ve taahhüt taleplerinin fazlaca olacağını düşünüyor. 

"KOBİ'lere katkıda bulunma hedefimizle, bu bölgeden gelecek taleplerin karşılanmasında aktif rol almak istiyoruz" diyen Baysal; bu duruma sadece kâr üretmek olarak değil bir sorumluluk olarak baktıklarının da altını çiziyor.

Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, müşterilerinin önemli bir kısmımın depremin yaşandığı bölgede olduğunu söylüyor. 

Yapı Kredi Leasing olarak bu zamana kadar söz konusu bölgede çok etkin olduklarını kaydeden Torun; depremlerin ardından da bölgeye gitmeye devam ettiklerini, önümüzdeki süreçte bölgedeki etkinliklerini de sürdüreceklerini kaydediyor. 

Bölgenin girişimci bir yapıda olduğunu, üretim ve yatırım konularında her zaman istekli davrandığını aktaran Fatih Torun; "Yeni yatırımlarında da o bölgedeki müşterilerimizin yanında olacağız" diyor.

LEASİNG SEKTÖRÜ DÜZENLEYİCİ OTORİTELERDEN NE BEKLİYOR?

1- Leasing yapılan işlemlerde teşvikin yerine getirilmeme¬sinden doğan tüm yaptırımların leasing şirketine bağlı olması leasing şirketinin taşıdığı riski, teşvik riski kadar yukarı çekiyor. Teşvikli işlem olduğunda leasing şirketleri risk yönetimi açısından kendilerini geriye çekmek zorunda kalıyor. Leasing şirketleri üzerindeki teşvikten kaynaklanan cezaların düzenlenmesi, leasing şirketlerinin teşvikli yatırım¬ların finansmanına olan iştahını artıracak.
2- Katılım bankaları, banka şemsiyesi altında mevduatta fonlama avantajına sahip. Leasing sektöründeki rekabeti sağlıklı kılacak olan, sektörün fonlama kanallarının her oyuncu için açık hale gelmesi. Sektör ne kadar rahat fonlama olanaklarına ulaşırsa yatırımların finansmanında da bir o kadar istekli ve penetre olacaktır.
3- Leasing sektörünün en temel kaynakları arasında tahvil-bono işleri var. Leasing şirketleri burada yüzde 15 stopaja tabiyken bankalar yüzde 5 ve hatta vadesine göre yüzde 0 stopaj ödüyor. Yine leasing sektörü kredi kullanırken yüzde 5 oranında BSMV'ye tabiyken bankalar onu bilançoları içinde mevduat olarak gösterebildiği için bu oran yüzde 1'e düşüyor. Bunlarla ilgili eşitleyici bir düzenleme yapılmalı.
Leasing şirketleri rekabette geri düşmek istemiyor.
4- Hangi sektörlerde yatırım ve büyüme ihtiyacı varsa o sektörlerde kullanılan ekipmanın KDV oranını yüzde 1'e düşürmek hem leasing sektörünü hem de ekonominin gelişimini olumlu etkileyecektir.
5- Uzun vadeli fonlamada leasing şirketlerine kolaylık sağla¬malı. Çünkü vade düştükçe hem leasing şirketleri hem de müşteriler üzerindeki risk artıyor.


FATİH TORUN / YAPI KREDİ LEASİNG GENEL MÜDÜRÜ

“KOMPOZİSYONUMUZ İÇERİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR FONLAMA AĞIRLIKTA

"MÜŞTERİLERİMİZİN DANIŞMANIYIZ"

Yapı Kredi Leasing olarak sürdürülebilir dünyaya ne kadar değer katabileceğimiz konusunda müşterilerimizin danışmanı olma odağında ilerliyoruz. Portföyümüz suyun korunmasına, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılmış yatırımlarla örülmüş olduğu için uluslararası kreditörler, bize kredi verme konusunda oldukça iştahlı. Onların hedef kitlesi konumda olmak bizi de gururlandırıyor. 

Nitekim finansal kesimin ve işletmelerin uluslararası finansmana ulaşmasının çok zorlaştığı 2022 yılında, Yapı Kredi Leasing olarak IFC'den 80 milyon doları enerji verimliliği, 40 milyon doları suyun korunmasının finansmanı olmak üzere üç yıl vadeli, toplam 120 milyon dolarlık kredi temin ettik ve dünyada suyun korunması için bu finansmanı sağlayan öncü şirketlerden biri olduk. Yapı Kredi Leasing olarak 2022 yılında kompozisyonumuz içerisinde sürdürülebilir fonlama ağırlıktaydı.

"HER BEŞ SÖZLEŞMEDEN BİRİ BİZDE"

Leasing sektörü, 2023 yılına imzalanan sözleşme adetleri açısından oldukça iyi başladı. 2023 Ocak-Şubat'ta 2 bin 754 adet sözleşme sayısına ulaşıldı. Bu da sektörün sözleşme adedi bazında yaklaşık yüzde 40 büyüdüğü anlamına geliyor. Leasing sektöründe tutar olarak spesifik 1-2 büyük işlemle karşılaşılabilir ve sektörü büyük işler domine edebilir. 

Bu nedenle sektörde önemli olan müşteri ve sözleşme adetlerini ve penetrasyonu artırmak. 2023'ün ilk iki ayında 511 adet işlemle sektörde imzalanan her beş sözleşmeden birini Yapı Kredi Leasing olarak biz yaptık. Sürdürülebilir fonlama tarafında tamamı yenilenebilir enerjide olmak üzere 652 megavata ulaştık ve 600 milyon dolar tutarında bir fonlama sağladık. 

Bunun 365 milyon dolarını GES oluştururken Türkiye'de 120 megavatlık çatı üstü GES'i de fonladık. Hem sürdürülebilir portföy kompozisyonumuz hem de ekonomiye verdiğimiz destek açısından bu tabloyu gurur verici olarak görüyorum.

"İHTİYACA ÖZEL ÜRÜNLER ÇIKARIYORUZ"

Leasing sektörü olarak faaliyet konumuz, yatırımların finansmanı. Doğru projesi olan ve finansal gücüne güvenen her sektörden yatırımın finansmanını destekliyoruz. Pandemi de çok iyi gösterdi ki ihtiyaçlar çok hızlı değişebiliyor. Bu ihtiyaçlara cevap vermekte ne kadar çevik olduğunuz çok önemli. 

Örneğin; şarj istasyonu kredisi, karavan/ tiny house kredisi, batarya kredisi, elektrik motor kredisi, ihtiyaca özel çıkardığımız ürünlerimiz arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönem de ihtiyacın olduğu her alanda iştahımız sürecek.

"DEPREM BÖLGESİNDE AKTİFİZ"

Leasing müşterilerimizin büyük bir çoğunluğu deprem bölgesinde bulunuyor. Yapı Kredi Leasing olarak depremin yaşandığı bölgede oldukça aktif bir şekilde varız, bundan sonra da aktif bir şekilde var olmaya devam edeceğiz. Çünkü bölgenin girişimci özelliği, yatırım yapma ve üretme iştahı her zaman yüksek. Yeni yatırımlarında da o bölgedeki müşterilerimizin yanında olacağız.

ÖNCELİK NE OLMALI?

Leasing sektörünün yüzde 75 oranında makinenin finansmanını yaptığını söyleyebiliriz. Makinenin finansmanı önemli ölçüde imalat sektörünü desteklemek, bu destek de istihdam yaratmak anlamına geliyor. Yaptığı işin niteliği gereği leasing sektörü, ekonomiye değer yaratmaya devam ediyor. 

Önümüzdeki dönemde şirketlerin neyi fonlayacağını doğru etüt etmesi şart. Burada da birinci öncelik, sürdürülebilir bir dünyaya hizmet eden yatırımların fonlanması olmalı. Artık uluslararası kreditörler şirketlerin portföyünü inceliyor ve neyi fonladık-larına bakıyor. 

Sürdürülebilir bir geleceğe yönelik yatırımları ve finansmanı olan şirketler, yurtdışından kaynak sağlayabiliyor. Tüm şirketlerin sorumluluk üstlenerek daha yaşanılabilir bir dünya için sürdürülebilirlik projelerini fonlaması ve desteklemesi gerekiyor.

ESER OKYAY / AKLEASE GENEL MÜDÜRÜ
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAKLI PORTFÖYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

"ELİMİZDE CİDDİ BİR LİKİDİTE VAR"

Finansal anlamda çok başarılı bir yıl geçirdiğimiz 2022'de kârlılıkta ve büyümede sektörün üzerinde performans sergiledik. Aktiflerimiz yüzde 60'ın üzerinde büyüdü. Önemli pazar payı kazanımla-rıyla tamamladığımız 2022'de yaklaşık 170 milyon dolarlık dış finansmanı uygun oranlarla temin ettik. Yabancı kaynak bulma konusu, finansal gücümüzü ve kredibilitemizi göstermesi açısından kritik. 

Bu yıl Hazine ve Finansal Yönetim (FI) ekiplerimiz ilkleri başardı. Örneğin; Danimarka merkezli Investment Fund For Developing Countries'den (IFU) temin ettiğimiz kredi; IFU'nun Türkiye'ye son 50 yıldır verdiği ilk kredi. Asya Altyapı Yatırım Bankası'n-dan (AIIB) temin edilen kredi ise AIIB'nin dünyada leasing sektörüne kullandırdığı ilk ve tek kredi olma özelliğini taşıyor. Özetle; vade anlamında rahatız. 

Elimizde ciddi bir likidite de var ve bunu kullanmaya da istekliyiz. Müşterilerimiz genelde TL kredilere daha istekli ama yabancı para (YP) tarafında da ciddi fırsatlar var. 

Özellikle enerji tarafı, YP fonlamaya çok uygun bir konumunda. Çünkü YEKDEM'den gelen gelirler döviz endeksli. Biz de alokasyonumuzu TL-YP dengeli bir biçimde yönlendiriyoruz. 2023'ün önemli konularından biri de TL fonlama tarafında vade sürelerini iyi yönetmek olacak.

ÖNCELİK, İNORGANİK BÜYÜME

2023'e de iyi başladık. 2023'te de odaklanmaya devam edeceğimiz alanlar; enerji, üretim ve ihracatçı sektörler ve firmalar olacak. Yeni müşteri kazanmayı da hedefliyoruz. 2022'de müşterilerimizin yüzde 50 si yeniydi. Aynı müşteriyle organik büyüme bir noktaya kadar şirketi büyütebiliyor. 

Biz daha çok yeni müşterilerle inorganik büyümek, bu çerçevede leasing sektörünü de büyütmek istiyoruz. 2022'de müşterimizin yüzde 30'u da daha önce hiç leasing yapmamış bir kitleydi. 2023'te de doğru müşteriye, doğru zamanda, doğru ürünle gitme konusunu daha odağa koyacağız.

"ECOLEASE'İ BÜYÜTECEĞİZ"

Çevreci finansman modelimiz olan ECOLease'de yatırımlar 2022'de 105 milyon dolara ulaştı. Bu da portföyümüzün yaklaşık yüzde 14-15'ini oluşturuyor. Bu yatırımların büyük kısmı da RES, GES gibi çevreci enerji üretimi ile ilgili yapılan yatırımların finansmanından meydana geliyor. 

ECOLease ile sürdürülebilirlik ve enerji finansmanı tarafında sektördeki yerimizi sağlamlaştırmak ve büyütmek istiyoruz. 2025'te portföyümüzün yüzde 50'sini ECOLease'in oluşturmasını, böylece sürdürülebilirlik odaklı bir portföye sahip olmayı hedefliyoruz.

"DANIŞMANLIK KONUSU ÖNEMLİ"

Sürdürülebilirlikle ilgili finansmanla eşit önemde olan bir diğer konu ise müşterilere bu konuda danışmanlık verebilecek kapasiteye ve kabiliyete sahip olmak. Çünkü müşterilerin özellikle karbon ayak izinin ve karbon vergisinin ilerleyen dönemde kendilerine nasıl yansıyacağıyla ilgili kafalarının çok karışık olduğunu gözlemliyoruz. 

Bu konuda müşterilerin, güvendikleri finans kurumundan danışmanlık alması daha etkili oluyor. Bence sektör şirketleri; karbon ayak izini azaltan finansmanı sağlamanın yanı sıra müşterilerini bu konuyla ilgili yatırım yapmanın ya da yapmamanın gelecekte nelere yol açabileceği noktasında rakamsal verilerle de beslemeli, bu konuda müşterilerine danışmanlık yapabilmeli. 2023'te bu konuya da kafa yoracağız.

"NPS SKORLARIMIZ ARTIYOR"

AKLease'in sürdürülebilirliğine de odaklanıyoruz. Üç yıl üst üste, yıllar içerisinde skorumuzu da artırarak 'Great Place to Work Ödülü'nün sahibi olduk. Ekip arkadaşlarımızın mutluluğunun yanı sıra müşterilerimizin memnuniyeti de çok önemli olan diğer bir parametre. 

Burada da NPS skorlarını takip ediyoruz. Artan işlem hacmimize rağmen müşteri memnuniyet skorlarımız her yıl gelişiyor. 2023'te de ana gündem maddelerimizden bir diğeri de bu tabloyu sürdürülebilir kılmak.

DR. RAHİME ÖZLEM BAYSAL / ŞEKER LEASING GENEL MÜDÜRÜ

“SAĞLIKLI TAHSİLAT-SAĞLIKLI BÜYÜME ODAĞINDA İLERLEYECEĞİZ”

"TAKİP RASYOMUZ YÜZDE 2'LERDE"

Şirket bilançomuzda aktif kalitesine daha çok odaklandığımız 2022, finansal anlamda iyi bir yıl oldu. Takipteki kredilerle ilgili olarak 'Sorunlu Alacak Stratejik Eylem Planı'nı hayata geçirdik ve sektörde yüzde 4'lerde olan sorunlu alacak takip rasyosunu şirketimizde yüzde 2'lere düşürdük. Bu da ihtiyatlılık bağlamında, sağlıklı tahsilat-sağlıklı büyüme stratejisini beraberinde getirdi. 

Öz kaynaklarımız yüzde 60 büyürken öz kaynak kârlılığımız da yüzde 33'e ulaştı. Konsolide kârımız 100 milyon TL'nin üzerinde gerçekleşti. Operasyonel kiralama faaliyeti yürüten grup şirketimiz Sekar'ın finansal performansındaki olumlu ivme bizim de taşıt portföyünü artırma kararımızda etken oldu. Şu anda portföyümüzün yüzde 20 sini taşıt kiralama sektörü oluşturuyor. Tarım ekipmanlarında da ciddi yol kat ettik.

"AĞIRLIKLI PORTFÖYÜMÜZ TL'DE"

2022'de uzun vadeli kaynak bulmadaki zorluk nedeniyle orta vadeli işlemlere odaklandık. Sektöre paralel olarak yabancı kaynak bulmada yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle kredileri ağırlıklı TL'ye döndürdük. Çünkü yabancı para fonlamada çok yüksek maliyetler oluştu. 

O yüzden ağırlıklı portföyümüz TL'de bulunuyor. 2022'de çok uzun vadeli fiyatlama yapamadık. 2023'te de aynı durum sürüyor. Yatırımın geri dönüşü düşünüldüğünde özellikle GES ve RES projelerinde vadeler çok sınırlı kalıyor. 2023'ün ikinci yarısından sonra uzun vadeli fonlama yapabileceğimiz bir ortam oluşabilir. 

Ama bu aşamada yurtdışından uzun vadeli kaynak bulma odağında ilerleyemiyoruz. Çünkü KKDF sıfırlansa da bu kez de ekonomik ve siyasi belirsizlikler nedeniyle fonlama maliyetleri ciddi oranda arttı ve vadeler kısaldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, EN ÜST SIRADA

Şeker Leasing olarak 2023'te de sağlıklı tahsilat-sağlıklı büyüme odağında ilerleyeceğiz. Hedefimizde, daha uzun vadeli kredilendirme var. Ayrıca sürdürülebilirliği 2022 yılında olduğu gibi 2023'ün stratejik planının da en üst sırasına koyduk. 

2023'te GES, RES ve elektrikli araçlarda büyümek istiyoruz. Bu kapsamda; portföyümüzün yüzde 30'unu bu tip projelere ayıracağız. Ek olarak biyogaz üretimi tesisi, buhar jeneratörü, şarj istasyonları gibi projelerimiz de var ve bunlara 2023 yılında da devam edeceğiz.

"YÜZDE 100 KARŞILIK AYIRIYORUZ"

2023'ün özellikle ilk yarısına ihtiyatlılıkla bakıyorum. İlk altı ayda çok agresif olmayacağız. 'Müşterilerimize TL finansman sağlayalım, döviz borçlanırsak yabancı para leasing işlemi yapalım' gibi politika kararlarımız var. Yani kurda ters pozisyon almak istemiyoruz. 

Özellikle aldığımız borç ile leasing işlemleri arasında vade uyumunu da yakalamaya çalışıyoruz. Hatta yasal zorunluluk olmamasına rağmen alabileceğimiz döviz pozisyonunu bile sınırladık. Genel ihtiyatlılık politikamız kapsamında, kambiyo kârlarını piyasa dalgalanmalarına karşı rezerv olarak tutuyoruz. 

Karşılık ayrılmayan hiçbir takip alacağımız yok. NPL bakiyemiz ne ise birebir karşılık ayırıyoruz. Sektörde yüzde 100 karşılık ayıran nadir şirketlerdeniz. Kısaca, 2023 yılı için de stratejik bir bilanço hedefimiz var. Hem büyümek hem de aktif kalitesini daha da iyileştirmek istiyoruz. Ana mottomuz, sorunsuz büyümek diyebiliriz.

AĞIRLIK, KOBİ'LERDE

Kuruluş tarihimiz olan 1997'den itibaren üretimi desteklemeyi misyon edinen Şeker Leasing olarak, ağırlıklı olarak KOBİ'ler olmak üzere tüm sektörlerin yatırımlarını finanse etmeye odaklanarak büyüme ivmesini sürdürecek ve ülkemiz ekonomisinde değer yaratmaya devam edeceğiz. 

Görevimiz; bu pozitif ivmeyi, disiplin, etkin risk yönetimi ve sürekli gelişim ilkelerine bağlı kalarak sürdürmek ve önümüzdeki dönemde makroekonomik ortamda açılacak fırsat pencerelerine başarılı bir şekilde hazır olmak.

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2396,86 -1,06%
  • ALTIN ONS 2302,87 -0,73%
  • BIST 100 10208,65 1,62%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,651 -0,558%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36836 -0,40432%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92 -1,8167%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3729 -0,3399%
  • EURO/DOLAR 1,0717 0,0196%
  • EURO/TURK LIRASI 34,694 -0,3647%
  • STERLIN/DOLAR 1,25218 -0,04989%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL