DOLAR
34,88
0,03%
DOLAR
EURO
36,75
0,36%
EURO
GRAM ALTIN
3041,56
-0,15%
GRAM ALTIN
BIST 100
10141,76
0,83%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Ramazan bereketini erkenden satın alın

27 Ekim 2022 | 08:31
Ramazan bereketini erkenden satın alın
Piyasalar yeni hükümete odaklanmışken, 6 Haziran’da başlayacak Ramazan ayına da kısa bir süre kaldı. Bu süreçte perakende ve gıda şirketlerinde beklentiler öne çıkıyor. Son beş yılın Ramazan ayının bir ay öncesinde ‘Endeksin Üzerinde’ performans sergileyen perakende ve gıda şirketlerini araştırdık.

CEREN ORAL
[email protected]

Buna göre, CCI, BIM, Uyum, Frigopak, Kristal Kola, Kerevitaş ve Migros öne çıkıyor. Piyasalar 22 Mayıs’ta AKP kongresi sonrası Binali Yıldırım liderliğinde oluşması beklenen yeni kabineye odaklanmış durumda.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
hb88
Bunun yanında global piyasalarda yaşanan gelişmeler de yakından izleniyor. Piyasalarda yaşanan gelişmeler böyleyken, 6 Haziran’da başlayacak olan Ramazan ayına da az bir süre kaldı.

Ramazan ayı Borsa İstanbul için özellikle ‘gıda’ ve ‘perakende gıda’ hisselerinin öne çıktığı bir dönem. Bu sektörlerdeki hareketlilik de genelde Ramazan ayı öncesinde başlıyor. Bu dönemselliği ve iki sektörü analiz edebilme adına son beş yıla baktık. Son beş yılda Ramazan ayı öncesindeki bir ayda, borsa endeksi ile gıda ve perakende gıda hisselerinin performansını analiz ettik. Tablomuzda da bu hisselere yer verdik.

Tabloda yer alan hisseler bu süreçlerde ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ sağlayarak dikkat çektiler. Ancak burada beş dönemin üçünde Ramazan ayı öncesindeki bir ayda endeksin ‘negatif’ performans sergilediğini de belirtelim. 2013’te Taksim Gezi olayları ve FED’in parasal genişlemeyi sonlandıracağını açıklaması, 2015’te ise genel seçimler öncesindeki yüksek tansiyon borsada düşüşü derinleştirmişti.

YEDİ HİSSE ÖNE ÇIKTI
Bu açıklamayı yaptıktan sonra hisse performanslarına bakıldığında, Coca Cola İçecek’in (CCİ) beş yılın tamamında ‘Endeksin Üzerinde’ performans sergilediği dikkati çekiyor. Son yıllarda Ramazan aylarının yaz dönemine gelmesi, CCİ’yi öne çıkaran bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Organize perakende gıda sektörünün en büyük şirketi BİM ve uydu kentler odaklı stratejisiyle Uyum Marketler, son beş yılın dördünde yüksek performans sergilemiş gözüküyor.

Bu hisseler haricinde son beş yılın üçünde BİST-100’ün üzerinde getiriye sahip hisseler ise Migros, Kristal Kola, Frigopak, Tat ve Kerevitaş. Şirketlerle ilgili son durumları haberimizin tablosunda görebilirsiniz. Analistler, bu hisselere yatırım yaparken Ramazan ayı beklentisinin yanında mali yapısına, son dönemdeki hisse performansına ve işlem hacmine de dikkat edilmesini tavsiye ediyor.

DEĞİŞKEN MEVSİMSEL ETKİ
Son beş yıla bakıldığında, gıda endeksinin Ramazan aylarında BİST-100 endeksinin üzerinde performans gösterdiğini söyleyen Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, Ramazan ayı öncesinde ve ramazan sırasında gıda ve perakende gıda şirketlerinin ön plana çıkmasının temel nedeninin bu aylarda gıda alışverişlerinin artması olduğunu ifade ediyor. Öztürk, şirketlerin satışlarının artmasına paralel olarak özellikle bu dönemlerde daha fazla kâr elde etme beklentisi içine girdiklerini dile getiriyor.

Eda Önder Öztürk, “Son yıllarda Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle gıda harcamalarının yanı sıra hava sıcaklığından kaynaklı olarak içecek sektörünün satış performansında da iyileşme görülüyor. Ancak söz konusu mevsimsellik etkisinin hemen hemen her yıl Borsa İstanbul’da görüldüğünü belirtmekte fayda var” diyor. Öztürk, bireylere yatırımlarını yaparken ‘mevsimsellik etkisinin her yıl aynı düzeyde etkili olamayabile-ceğini’ göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyor.

POZİTİF HAREKETLER DOĞAL
Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, bahar ve yaz aylarında gıda, meşrubat ve içecek sektörlerinin satışlarında ve perakendede özellikle spot ürünlerin tüketimde artış beklediklerini dile getiriyor. Erkan bu noktada Ramazan ayının yaz dönemine gelmesinin satışları ayrıca olumlu yönde te-tikleyeceği kanaatinde.

Bu sektörlerde özellikle Ramazan öncesinde başlayan hareketlenmenin gıda alışverişlerinin ve konsept reklamların artmasıyla ay boyunca sürdüğünü belirten Enver Erkan, şöyle devam ediyor: “Son birkaç yıldır Ramazan ayının, içecek tüketiminin mevsimsel olarak en çok arttığı yaz dönemine denk gelmesinden dolayı, bu sektörlerin içine içecek ve meşrubat grubu da girdi. Son beş yılın tamamında gıda ve içecek endeksi, ‘Endeksin Üzerinde’ performans gösterdi. Ancak gıda endeksi içindeki bazı hisselerin dönemsel olarak pozitif yönde hareketler göstermesi oldukça doğal.”

Enver Erkan, Ramazan ayında hisse almak için dönemsel performansın tek kriter olmaması gerektiğinin altını çiziyor. Erkan’a göre, son dönemdeki hisse performansına ve işlem hacmine de dikkat edilmeli. Ayrıca alınıp satılması daha kolay olan likit hisselerde ve sektörde belli bir ağırlığa sahip şirketlerin hisselerinde kalınmalı.

ULAŞTIRMA VE TİCARET
Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Ceren Bakçay ise istatistiklerin Ramazan aylarında gıda, içecek, perakende ve ticaret gibi sektör hisselerinin pozitif etkileneceği yönündeki genel kanıyı desteklemediğini söylüyor. Bakçay, bu dönemlerde öne çıkan sektörlerin ulaştırma ve ticaret olduğunu ifade ediyor.

Ceren Bakçay, bu analizini gıda endeksinin son beş yıldaki performansına dayandırarak şöyle özetliyor: “Son beş yılda Ramazan ayı süresince gıda endeksi BİST-100 endeksinden sadece bir kez daha iyi getiri sağladı. Ramazan ayından bir ay önceki dönemler kıyaslandığında ise gıda endeksi BİST-100’den dört kez daha iyi performans sergiledi.

Son beş yılda gıda endeksi Ramazan ayı sürecince ortalama yüzde 0,29, Ramazan ayından bir ay önceki dönemde ise ortalama yüzde 0,82 değer kaybetti. Ramazan ayı öncesinden başlayarak Ramazan ayının sonuna kadar olan süreçte ise ortalama yüzde 0,06 artış gösterdi.” Ceren Bakçay, yatırımcılara, sektöre yatırımdan ziyade ‘hisse bazlı yatırım’ yapmalarını öneriyor.

29 RAMAZAN AYI
Türkiye’de borsa tarihinde bugüne kadar 29 Ramazan ayı geçirildi. Ramazan ayı süreçlerinde de borsanın artı performans sergilediği görülüyor. Sadece dokuz Ramazan döneminde endeks negatif performans gösterdi. 28 Ramazan ayında borsa ortalamada yüzde 7,3 değer kazandı. 1999’un sonundaki Ramazan ayında yüzde 61 getiriyle en sert yükselişi sağlayan BİST, 2011’deki Ramazan’da ise yüzde 13,4 ile en sert düşüşü yaşadı.

YEDİ HİSSEDEKİ BEKLENTİLER
Migros: İstikrarlı operasyonel performansıyla ve çift haneli satış büyümesiyle dikkat çekiyor. Coca

Cola İçecek: Zayıf seyreden tüketici güvenine rağmen yurtiçi pazarda satış hacmini artırdı. Ayrıca 2015 genelinde üretim kapasitesi de yüzde 10 yükseldi. Bu nedenle orta-uzun vadeli yatırım için 'potansiyel vaat eden şirketler' arasında yer alıyor. Hisse için 'al' tavsiyesi veriliyor.

BİM: Operasyonel performansı, istikrarlı finansal yapısı ve yüksek öz varlık kârlılığı beğenilse de potansiyeli sınırlı. İskontolu hale gelmesi durumunda uzun vadeli portföylerde yer alabilir. Genel öneri 'tut' yönünde.

Uyum, Frigo-pak, Kristal Kola, Kerevitaş: Tahtalarının 'sığ' olması nedeniyle söz konusu şirketlere ilişkin görüş belirtilmiyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 3041,56 -0,15%
  • ALTIN ONS 2712,4 -0,18%
  • BIST 100 10141,76 0,83%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,249 -0,228%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41494 -0,09638%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,91 -1,2753%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8769 0,0325%
  • EURO/DOLAR 1,0506 0,1296%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7516 0,3577%
  • STERLIN/DOLAR 1,27462 -0,00353%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL