DOLAR
34,95
0,18%
DOLAR
EURO
36,60
-0,07%
EURO
GRAM ALTIN
3019,82
0,46%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,63
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sanayide lokomotif yine ihracat oldu

27 Ekim 2022 | 11:05
Sanayide lokomotif yine ihracat oldu
2017'de sanayi şirketleri güçlü kâra ve ciroya ulaştı. Bilançolarda lokomotif yine ihracatçı şirketler olurken, ilk çeyrekte bu durumun devamı bekleniyor. Savunma, turizm, havacılık, demir-çelik, enerji, petrokimya, teknoloji ise öne çıkabilecek sektörler arasında gösteriliyor.

CEREN ORAL
[email protected]

Geçen haftaya 116.946'dan başlayan BİST-100 Endeksi, hafta boyunca bu seviyelerde hareket etti. Bu durumu beklentileri aşan enflasyon verilerine ek olarak yurtdışı gelişmeler de tetikledi.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.


Moody's ise Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu Ba2'den Bal'e indirdi ve yatırım yapılabilir düzeyin iki kademe altına çekti. Görünüm, negatiften durağana revize edildi.

"Halihazırda yatırım yapılabilir seviyenin altındaki kredi notundaki bu değişiklik BİST'te kuvvetli baskı yaratmayacak" diyen Ak Yatırım analistlerine göre, global piyasalardaki hareketler piyasada daha belirleyici olacak. Ak Yatırım, BİST'te yükselişin güçlenmesi için de 117.750-118.000 üzerinde kapanış gerektiğine dikkat çekiyor.

BİLANÇOLARDA DURUM
Borsanın yönünü tayin eden önemli etkenlerden biri de şirket bilançoları. 2017'de Kredi Garanti Fonu (KGF) sayesinde artan kredi kullanımının ve net faiz marjının etkisiyle banka kârlarının yıllık yaklaşık yüzde 27 arttığı kaydediliyor.

Yurtdışındaki olumlu görünümün ve yurtiçindeki yüksek ekonomik aktivitenin katkısıyla sanayi şirketlerinin de kârlılık ve ciro açısından 2016'ya kıyasla güçlü sonuçlar elde ettiği belirtiliyor.

2017'ye ilişkin genel görüşler böyleyken, sonuçları analiz etmek için finans sektörünü, yatırım ortaklıklarını ve GYO'ları liste dışı bırakarak bir tablo hazırladık.

Burada 2016 ve 2017 yıl sonu satış gelirini (ciro), net esas faaliyet kârını ve net kârı dikkate aldık. 2017'de 100 milyon TL'nin altında satış geliri olan ve esas faaliyet ile net kârı 5 milyon TL'nin altındaki sanayi şirketlerini çalışmaya dâhil etmedik.

Her üç rasyoda ilgili kriterlerle eleme yaparak toplamda 33 şirkete ulaştık. Bu bilançoları değişimlerine göre sıraladık ve en iyi bilançolara baktık. Afyon Çimento, Bilici Yatırım, Kardemir (A, B, D), Kartonsan, Mondi Tire Kutsan, Pegasus, Silverline Endüstri ve Yataş her üç kriterde de yer alan şirketler oldu.

HANGİ SEKTÖRLER?
Global Menkul Değerler'den analist Rıdvan Baştürk, yurtdışıyla ilişkilerin 2017'de sakinleşmesinin ve güvenlik endişelerinin azalmasının etkisiyle turist sayısının arttığını ve havayolu şirketlerinin bundan olumlu etkilendiğini söylüyor. Baştürk, AB ülkelerindeki güçlü büyüme oranları ve TL'nin zayıf seyrinin bu ülkelere ihracat yapan şirketlerin bilançolarını desteklediğini belirtiyor.

Petrokimya, cam ve savunma sanayiinin ciddi ivme yakaladığını kaydeden Baştürk, "2017'de Aselsan, Erdemir, Pegasus, Petkim, Tekfen Holding, THY, Trakya Cam ve Tüpraş'ın bilançosunu beğendik" diyor. Rıdvan Baştürk, çimento şirketlerinin 2017'yi zayıf sonuçlarla geride bıraktığını da ekliyor.

İntegral Yatırım'dan araştırma uzmanı Seda Yalçınkaya Özer, ihracatçı şirketlerin 2017'de parlamaya devam ettiğini ifade ediyor. Bu şirketler arasında dikkat çekenleri Çemtaş, Erbosan, Erdemir, Tofaş olarak sıralayan Özer, "Çelebi Hava Servisi, Sasa Polyester, Aselsan ve Petkim de yüksek getiri sağladı" diyor. Özer, havacılık, otomotiv, demir-çelik ve petrokimya sektörlerinin başarıya ulaştığını kaydediyor.

BEKLENTİLER NASIL?
Peki, 2018 ilk çeyrek öngörüleri nasıl? Ahlatcı Yatırım'dan araştırma uzmanı Muammer Demir, jeopolitik risklerin ve küresel piyasalardaki gelişmelerin global risk algısını baskılamasının BİST-100'e ve endekste ağırlığı olan şirketlere olumsuz yansıyabileceğini belirtiyor.

İlk çeyrekte bankacılık ve savunma sanayiinin öne çıkacağını öngören Demir, "Akbank, Aselsan, Borusan Mannesmann, Emlak GYO, Erdemir, Ford, Garanti, Tat Gıda, Tofaş, Trakya Cam, YKB, Vakıfbank'ta beklentimiz olumlu" diyor.

A1 Capital'in araştırma uzmanı Vahap Taştan, demir-çelik ile ulaştırmayı güçlü görüyor. Son iki yılda net kâr elde etmiş, FVAÖK marjını artırmış, F/K ile FD/FVAÖK'te ucuz hisselere yoğunlaştıklarını söyleyen Taştan, bu kriterlere göre Anadolu Cam, Çemtaş, Kardemir ve TAV'ın öne çıkabileceğini kaydediyor. Taştan, Ege Endüstri ve Enerjisa'dan da iyi performans bekliyor.

Integral Menkul'den Seda Yalçınkaya Özer'in beklentilerine göre ise bu yıl turizm, havacılık, demir-çelik, enerji, petrokimya ve teknoloji bir adım önde olacak. Özer, "İhracatçı sektörler yine kazandıracak" diye konuşuyor.

CEREN BAKÇAY GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA UZMANI
"HİSSE AĞIRLIĞI YÜZDE 35'LERDE TUTULABİLİR"
BAŞARILI FVAÖK
2017'de şirketler yıllık bazda kâr büyümesinde olumlu görünüm çizdi. Net kârın yanı sıra FVAÖK'teki olumlu görünüm, kârlılık performansının ağırlıklı olarak operasyonel faaliyetlerden kaynaklandığına işaret ederek mevcut görünümü daha olumlu hale getirdi. KGF bankaları, KDV ve ÖTV indirimleri mobilya ve beyaz eşya şirketlerini olumlu etkiledi. Küresel toparlanma, AB'ye ihracat yapan şirketlere pozitif katkı sağladı.

ÖNE ÇIKACAK SEKTÖRLER
İlk çeyrekte küresel ve yurtiçi toparlanmanın devamı, ihracat payı yüksek şirketleri ön plana çıkaracak. Kurun görece istikrarlı seyretmesi, finansal gelir-gider dengesi kaynaklı kârlılıkta oluşan etkileri sınırlayabilir. Turizmdeki toparlanma ulaştırmayı desteklerken, telekom, savunma ve kimya da pozitif tarafta kalabilir. 2017'deki güçlü toparlanmanın ardından sanayi sektörü 2018'de dengelenme eğilimine girebilir.

BANKALAR ÖNDE
2017'de BİST-100'deki olumlu performansta sanayi sektörü başı çektiğinden sanayi hisseleri ucuz seviyelerde değil ve BİST'teki mevcut iskonto büyük ölçüde bankacılık sektörü kaynaklı. Bilançoların beklentilerle uyumlu ve üzerinde açıklanması, temettü beklentilerine yönelik fiyatlamaların öne çıkması ve birçok olumsuzluğun fiyatlara girmesiyle tepki alımlarının görülme olasılığı arttı. Seçici olmak kaydıyla portföylerdeki hisse senedi ağırlığı yüzde 35'lerde tutulabilir.
0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,82 0,46%
  • ALTIN ONS 2687,19 0,27%
  • BIST 100 10058,63 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,039 0,244%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42406 0,10368%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 105 -0,2397%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9536 0,1751%
  • EURO/DOLAR 1,0461 -0,0607%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6019 -0,073%
  • STERLIN/DOLAR 1,26604 -0,0667%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL