DOLAR
34,85
0,08%
DOLAR
EURO
36,68
-0,26%
EURO
GRAM ALTIN
3019,01
1,45%
GRAM ALTIN
BIST 100
10099,03
-1,54%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Anadolu 500'de 2. sırada: "İki yılda üç önemli yatırım yapacağız"

27 Ekim 2022 | 23:33
Anadolu 500'de 2. sırada: "İki yılda üç önemli yatırım yapacağız"
Burcu Tuvay [email protected]

Yaklaşık 2 milyar dolarlık cirosu, 47 ülkeye ihracatı ve bin 200 kişiye sağladığı istihdamla Tiryaki Agro, Anadolu 500 Araştırması'nda bu yıl en büyük ikinci şirket oldu. Tiryaki Agro CEO'su Süleyman Tiryakioğlu, “Önümüzdeki iki yıl için üç önemli yatırım yapacağız" diyor.

12-25 Aralık 2021 tarihli sayıdan.

Ali Tiryakioğlu tarafından 1965 yılında Gaziantep'te kurulan mercimek işleme tesisi ile ticari hayatına başlayan Tiryaki Agro; bugün bakliyat, tahıl, kuruyemiş, organik gıda, yem ve yağlı tohumlar gibi tarım ürünlerini işleyerek değer katan, tedarik zincirini verimli yöneten, Türkiye'de sektörünün en büyük ticaret şirketlerinden biri.

Yaklaşık 2 milyar dolarlık cirosu, 47 ülkeye yaptığı ihracat ve bin 200'den fazla kişiye sağladığı istihdamla Tiryaki Agro, Anadolu 500 Araştırması'nda 2020 verilerine göre en büyük ikinci şirket oldu.

Önümüzdeki iki yıl için üç önemli yatırım projesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Tiryaki Agro CEO'su Süleyman Tiryakioğlu, Ortadoğu pazarına yönelik Irak'ın Umm Qasr Limanı'nda bir soya-kırım ve mısır işleme tesisi yatırımı planladıklarını belirterek, "Bunun dışında Kanada'da bitkisel protein çıkartma üzerine başlatmayı düşündüğümüz önemli bir yatırım projemiz bulunuyor.

Önümüzdeki dönemde en çok odaklanacağımız bölgelerin başında Afrika geliyor. Son yıllarda hızlı bir şekilde büyüdüğümüz Afrika pazarına, özellikle Batı Afrika ülkelerini içine alan birden fazla yatırım planımız bulunuyor" diye konuşuyor. Tiryakioğlu, sorularımıza şu yanıtları verdi:

Tiryaki Agro'nun faaliyet alanları ve bugün ulaştığı büyüklük hakkında bilgi verir misiniz?

Tiryaki Agro, bünyesinde farklı ülkelerden iştirakleri barındıran bir tarım tedarik zinciri grubu. Grubun toplam cirosu 2 milyar dolara yakın seviyede. Türkiye dışı satışların toplam ciro içindeki payı yüzde 70 civarında bulunuyor. 47 ülkeye satış yapıyoruz. Bunun yanı sıra 31 ülkeden de alım yapıyoruz.

Türkiye'de; Gaziantep, Mersin, Balıkesir, Çorum ve Giresun'da depolama ve işleme tesislerimiz, yurtdışında da Romanya ve Kanada'da yine depolama ve işleme tesislerimiz bulunuyor. Çalışan sayımız bugün itibarıyla bin 200 kişiden fazla. Toplam depolama kapasitemiz 600 bin tondan fazla, günlük işleme kapasitemiz ise günlük 10 bin ton. Türkiye dışında 47 ülkede yılda 1,5 milyar dolara yakın satış yapıyoruz.

Bu yıl ne gibi yatırımlar yaptınız?

Muş'ta devam eden bir sulama yatırımımız söz konusu. Toplam proje değeri 15 milyon dolar. Bu yatırımla ekilen arazilerde verimi yüzde 100 oranında artırmaya çalışıyoruz. Bunun dışında bakım ve onarım kaynaklı yatırımlarımız devam ediyor.

2022 yılına ilişkin yatırım planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Önümüzdeki iki yıl için üç önemli yatırım projesi üzerinde çalışıyoruz. Ortadoğu pazarına yönelik Irak'ın Umm Qasr Limanı'nda bir soya-kırım ve mısır işleme tesisi yatırımı planlıyoruz. Bunun dışında Kanada'da bitkisel protein çıkartma üzerine başlatmayı düşündüğümüz önemli bir yatırım projemiz bulunuyor.

Önümüzdeki dönemde en çok odaklanacağımız bölgelerin başında Afrika geliyor. Son yıllarda hızlı bir şekilde büyüdüğümüz Afrika pazarına ve özellikle Batı Afrika ülkelerini içine alan birden fazla yatırım planımız bulunuyor.

İştirakiniz Sunrise Foods şirketinize nasıl bir sinerji kattı? Bu konudaki hedefleriniz neler?

Organik ürünlerde tedarik ve işleme gücümüzü Sunrise'ın dağıtım ağı ile bir araya getirerek çok olumlu sonuçlar elde ettik. Sunrise, özellikle Kuzey Amerika organik tarım pazarında piyasanın en önemli oyuncularından biri haline geldi. Bu başarımızı pekiştirecek yeni yatırımlarla Sunrise'ı daha da büyütmeyi hedefliyoruz.

Yeni şirket satın almaları ya da ortaklıklar düşünüyor musunuz? Hangi alanlarda iş birliklerine bakıyorsunuz?

Kendimizi asıl olarak tarımın tedarik zinciri yöneticisi olarak tanımlıyor ve bu kapsamda tarımsal emtianın topraktan son tüketiciye kadar olan tüm süreçlerinde olmayı hedefliyoruz. Bu döngünün eksik olduğumuz kısımlarında bizi destekleyecek veya mevcut pazarlarımızda daha fazla değer yaratmamızı sağlayacak yeni yatırım ve iş birliklerine olumlu bakıyoruz. Önümüze sık sık farklı fırsatlar çıkıyor, bunları ince bir elekten geçirerek karar vermeye çalışıyoruz.

2022 yılı için ciro, ihracat, istihdam, üretim hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

2022 yılında ciromuzda bir önceki yıla göre önemli bir değişiklik beklemiyoruz. Odağımız ciro artışı değil. Artan verimliliğimiz sayesinde faaliyet kârımızda yüzde 20 civarında bir artış olacak. Toplam istihdamımızın da yüzde 15 civarında artmasını bekliyoruz.

ORGANİK YEM ÜRETİMİ VE SATIŞINDA DÜNYA LİDERİ

Tiryaki Agro, organik gıda ve yem üretiminin yanı sıra satışı alanında da faaliyet gösteren iştiraki Sunrise Foods International Inc. için önemli bir iş birliğine imza atarak, Katar Yatırım Otoritesi'nin (QIA) gıda yatırımlarından sorumlu şirketi Hassad Food Company ile ortaklık anlaşması imzalamıştı.

Şirketin azınlık oranda hissesini satın alan Hassad Food ile şirketin dünya çapındaki liderliğinin güçlendirilmesi ve yeni pazarlara açılımı için fırsatlar yaratılacak. Tiryaki Agro Gıda bünyesinde faaliyet gösteren Sunrise Foods International Inc., başta Kuzey Amerika ve Avrupa olmak üzere ticaret hacmi ile bu alanda dünya liderliğini elinde tutuyor.

Kuzey Amerika'daki pazar payı yüzde 50'lere kadar ulaşan Sunrise, özellikle organik gıda ve yem üretiminin yanı sıra satışı alanlarında da faaliyet gösteriyor. Sunrise, Hassad Food ile gerçekleşen ortaklıkla birlikte mevcut pazarlardaki operasyonlarını genişletmeyi ve yeni pazarlardaki fırsatlarla birlikte liderliğini pekiştirmeyi hedefliyor.

“BAŞARILI BİR YIL GEÇİRDİK”

“Pandemi kaynaklı olarak talebin arttığı ancak müşteri risklerini yönetmekte daha da fazla dikkatli olduğumuz bir dönem geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Artan lojistik maliyetleri ve artan emtia fiyatları da yine iş yapış şekillerimizde belirleyici oldular.

Önümüze gelen fırsatları değerlendirirken hacimden ziyade kârlılık ve risk temelli bir önceliklendirme yaptık. Satışlarımızda ve borçlanmalarımızda yoğunlaşma olmamasını sağlamaya çalıştık. Risk yönetimi prensiplerinden hiçbir ödün vermedik. Bu tedbirlerin de etkisiyle satış, üretim ve karlılık olarak son derece başarılı bir yıl geçirdik.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 3019,01 1,45%
  • ALTIN ONS 2694,58 1,38%
  • BIST 100 10099,03 -1,54%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,037 0,541%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41703 -0,012%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,05 3,0476%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8484 0,0758%
  • EURO/DOLAR 1,0514 -0,3516%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6753 -0,2636%
  • STERLIN/DOLAR 1,27512 0,01726%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL