DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 16 Eylül 2016

27 Ekim 2022 | 08:51
Yatırımcının Danışmanı 16 Eylül 2016
mehmet
Mango Gıda’nın kotasyon ücreti ödendiği halde neden işlem sırası hala açılmıyor?

Kerem Menteş/Trabzon
Borsaya ödemekle yükümlü olduğu ücretleri ödememesi nedeniyle geçen yıl haziran ayında geçici olarak işlem görmekten men edilen Mango Gıda’nın işlem sırası, sonrasında sürekli kapatıldı.

MEHMET ASLAN
[email protected]

Borsa Yönetimi, 30 Kasım 2016 tarihine kadar şirketin borsaya ödemekle yükümlü olduğu ücretleri ödemesi ve tüm finansal raporlarını yayımlaması halinde Yakın İzleme Pazarı’nda (YİP) tekrar işlem görebileceğini duyurdu. Ancak halihazırda şirket gayri faal. Bu anlamıyla borsaya olan borcunu ödeyip tüm finansal tablolarını kamuyla paylaşsa dahi tekrar işlem görme ihtimali zayıf.

İhlas Holding hissesinde zarardayım. Hissenin yükselmesi için ne gerekiyor?
Hüseyin Yiğit/Adana
İhlas Holding, borsadaki en düşük fiyata sahip hisselerden birisi. Geçen mayıs ayında bir ara en düşük 0,20 TL’ye kadar geriledi. Sonrasındaysa gerçekleştirdiği çıkışla birlikte yükseldi. Hissede haziran ayından bu yana yaşanan dalgalanmada, bilançosundaki olumlu performansın etkisi hissediliyor. Ancak olumlu gelişmeye rağmen şirketin geçmiş yıl zarar toplamı 421,5 milyon TL. İstikrarlı bir çıkış için söz konusu zararın kapatılabilmesi önemli. Mevcut kârlılığın istikrarlı şekilde sürmesi halinde dahi geçmiş yıl zararının kapanması, uzun bir süreyi kapsayacak gibi görünüyor. Bu durum, hisseye kalıcı bir talebin gelmesine mani olurken, hissedeki çıkışın da sınırlı kalmasında etkili olacaktır.

Hateks hakkındaki fikrinizi öğrenebilir miyim? Hissenin potansiyeli nedir? Bir yılda ne yapabilir?
Tolga Özsoy/Muğla
Ocak 2011’de borsaya gelen Hateks, halka arzdan sonra ilk altı ayda kayda değer bir çıkış sergilese de sonrasında tutunamadı ve hızla geriledi. Hisse, taban seviyelerde hareket ederek günümüze kadar geldi ve 31 Ağustos günü ise kapanışını 3,65 TL’den gerçekleştirdi. Hateks’in taban seviyelerde kalmasında mali açıdan yetersiz performans sergilemesinin etkisi var. Şirket son beş yılın ilk üçünde zarar ederken son ikisinde kâr etse de bu tutarlar hayli zayıf kaldı. Son açıkladığı altı aylık bilançosunda da tekrar zarara döndüğü gözleniyor. Şirket, kârını büyütemediği sürece hissede istikrarlı bir çıkış beklenmemeli.

Elimde bir miktar Sekura Plastik var. Çıkışla birlikte ben de kâra geçtim. Daha bekleyeyim mi, yoksa bu kadar yeter mi?
Arif Bilici/Van
Üç yıl önce borsaya gelen Sekura Plastik, borsaya geldikten hemen sonra düşse de özellikle Mart 2015’ten bu yana yükselen bir kanal içinde hareket ediyor. Hisse son olarak 25 Ağustos günü en yüksek 5,60 TL’yi test etti ve ardından geriledi. Şimdilerde de 4,40 TL’nin üzerinde tutunuyor. Teknik olarak çıkış trendini korusa da bu çıkışın mali yapıyla uyumlu olmadığını hatırlatmak isteriz. Zira şirket son üç yıldır sürekli zarar ediyor. Açıkladığı altı aylık bilançosunda da sembolik düzeyde bir kârlılık bulunuyor. Mevcut haliyle hissenin fiyatında artış görülse de mali yapıyla uyumsuzluğu ciddi bir risk olarak görülmeli. Bu nedenle görüldüğü yerde kârın realize edilmesi, doğru bir yaklaşım olacaktır.

İzocam’ı arkadaşlarım önerdi, ben de çıkar umuduyla aldım. Ama çıkacağına her geçen gün düşüyor. Öneriniz nedir?
Zeki Tunç/İzmit
İzocam düşen bir kanalda hareket ediyor. Son olarak mart ayında yukarı yönlü atağı ile 34 TL’yi test etse de tekrar yönünü aşağı çevirdi. Geçen yıl kârını düşüren şirketin bu yılın ilk yarısında da kârındaki düşüş devam ediyor. Fiyattaki düşüşe rağmen kârlılığın da gerilemesi, Fiyat/Kazanç (F/K) oranının 22,05 seviyesinde oluşmasına neden oluyor. Sektör ortalamasının 10,82 seviyesinde bulunduğu göz önüne alındığında, düşüşe rağmen halen fiyatın yüksek olduğu sonucuna varmak yanlış olmayacaktır. Kârını artıran şirketlerin takip edilmesinde fayda var.

Ucuz diye Sinpaş GYO hissesinden aldım. Daha da düşüyor. Bekleyelim mi, yoksa satalım mı?
Burak Kale/Aksaray
Sinpaş GYO, Ocak 2011’den bu yana arada yukarı yönlü atakları olsa da düşüş eğilimini koruyor. Hisse, 25 Ocak 2011 günü düzeltilmiş verilere göre en yüksek 1,68 TL’yi test ederken şimdilerde 0,60 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Halihazırda nominal değerinin altında bulunan hissenin çıkış için yeterli gücü yok. Hissede arada yukarı yönlü ataklar olsa da uzun vadeli bir çıkış için uygun zemin bulunmuyor. Şirketin istikrarlı bir kârlılığa sahip
olmaması çıkışın önündeki en büyük engel. Geçen yıl zarar eden şirket, bu yılın ilk yarısında da zarar yazmaya devam etti. Mevcut durum hissedeki hareketi çıkıştan ziyade düşüş eğilimli kılıyor. Kârlı şirketlerin takip edilmesi, daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

‘Yabancılara satışı gerçekleşir, el değiştirince geleceği daha iyi olur’ diye Bank Asya aldım. Ne yapmam gerekir?
Pelin Erdem/İstanbul
Borsada yatırımda bulunmak aynı zamanda belli bir riski de almayı gerektiriyor. Bu risk, yeri geldiğinde şirketin ana faaliyet alanından çekilmesi ya da iflas etmesi gibi farklı ihtimalleri barındırıyor. Yatırımcı bir hisseyi alırken farklı ihtimalleri göz önünde bulundurur ve bunlar arasında kendi beklentisine en uygun olduğu işlemi yapar. Ancak gerçekleşmeler her zaman beklenti yönünde olmayabilir. Bu ihtimal aynı zamanda alınan risktir. Bu noktada yatırımcıların gereksiz risk almaması hususunda yeri geldikçe hatırlatmada bulunuyoruz. Gereksiz risk, zarar eden ya da sürekli küçülen şirketler için geçerlidir. Bank Asya için de benzer durum söz konusuydu. Uzun süredir bankanın içinde bulunduğu durum ve riskli yapısı, hisseye karşı mesafeli kalınmasını gerekiyordu.

Alarko Carrier’deki son fiyat hareketini nasıl yorumluyorsunuz? Daha da aşağıya gelme ihtimali var mı?
Ahmet Bulut/Eskişehir
Alarko Carrier son beş yıldır arada yukarı ataklarda bulunmakla birlikte daha ziyade yatay bir seyir izliyor. Hissenin, dolar bazlı verilerle takip edildiğinde ise düşen bir eğilim sergilediği gözleniyor. Son olarak nisan ayında 50,65 TL ile en yüksek seviyesini test eden hisse, sonrasında geriledi. Şirket son beş yılda bir yıl kârını artırırken ertesi yıl kârını düşürüyor. Geçen yıl kârını artıran şirketin aynı rutini devam ettirmesi halinde bu yıl kârını düşürmesi şaşırtıcı olmayacak. 2016 altı aylık bilançosuna göre dönem kârında yüzde 10,84 oranında bir düşüş söz konusu. Mali yapıdaki bu performans, hissenin yükselememesinde etkili oluyor.

Kârlı olduğu halde Pınar Süt neden yükselmiyor? Toplamak için hisseye baskı mı yapıyorlar?
Mehmet Güler/Kastamonu
Pınar Süt, uzun süre yükselen kanalda hareket ederken düzeltilmiş verilere göre Mayıs 2015’te en yüksek 24,29 TL’yi test etti. Sonrasında düşen bir eğilim gözlendi. Şimdilerde 14,71 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışan hissenin mevcut seviyelerden daha aşağıya kaymaması için alıcıların güçlenebilmesi şart. Verilere göre hissenin daha da aşağıya gerilemesi beklenmemeli. Zira hissenin F/K oranı 8,89 seviyesinde. Söz konusu oran 11,01 olan BIST 100 Endeksi’ndeki hisselerin ortalamasının gerisinde. Bu durum hissenin daha da düşmesine mani olabilecek bir enerji oluşumuna imkan tanıyabilecektir.

Akın Tekstil’in Merter’deki arazisi ile ilgili bilgi verir misiniz? Bu arazi üzerinde proje olacak mı? Belediye ile aralarındaki sorunu çözdüler mi?
Ayhan Sarraf/ Sakarya
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ocak ayında Akın Tekstil’e bir yazı gönderdi. Şirketin Bakırköy, Osmaniye Mahallesi’nde bulunan 51 bin 383 metrekare arsasının kamulaştırtacağını, bedelinin ise pazarlık yoluyla belirleneceğini bildirerek konuyla ilgili Belediye’ye başvurulmasını istedi. Yazı üzerine kamulaştırma bedelinin uzlaşma yoluyla çözüme kavuşması için görüşmelere geçildi. Ancak bu güne kadar bedelin belirlendiğine dair bir açıklama gelmedi. Son olarak temmuz ayında görüşmelerin devam ettiği bilgisi kamuyla paylaşıldı. Bu itibarla şirketin arazisi üzerinde herhangi bir projesi gündemde değil. Fakat arazinin Belediye’ye satışından dolayı bir geliri söz konusu olacak. Diğer taraftan kamulaştırmaya bağlı olarak arazi üzerinde, ağaçlandırma, çimlendirme ve çevre düzenlemesinin yapıldığını hatırlatmak isteriz.

Klimasan’ı alım için önerir misiniz? Fiyatı çıkış için uygun duruyor mu?
Ömer Pişmiş/Rize
Klimasan, uzun süre yatay bir seyir izledikten sonra ocak ayında en düşük 2,99 TL’yi test etti ve ardından yukarı yönlü bir atak sergiledi. Gerçekleşen çıkışla birlikte hisse ağustos ayında en yüksek 6,79 TL’yi test etti ve sonrasında düştü. Şimdilerde ise 4,72 TL’nin üzerinde tutunuyor. Geçen yıl kârını artıran şirket, bu yılın ilk yarısında aynı performansı sürdüremedi. Satış gelirindeki artışa rağmen dönem kârı geriledi. Hissenin mevcut fiyatına göre F/K oranı uygun seviyelerde. Bu durum hissenin daha da aşağıya kaymasını engelliyor. Yine bu oran, hisseye talebin artmasına imkan tanıyabilir.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL