Bist 100
8718,11
-1,25%
Bist 100
Dolar/TL
32,3375
0,0886%
Dolar/TL
Euro/TL
35,1711
0,1321%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0863
-0,0888%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2242,13
-0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Türkiye'ye tersine beyin göçü başlatacağız

14 Eylül 2016 | 09:20
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:51
Türkiye'ye tersine beyin göçü başlatacağız
Kerem Kamışlı ve Cem Garih’in kurduğu Yenibirlider Derneği, başarılı üniversite öğrencilerine staj imkanı sunarken şirketlerin yetenek havuzundaki gençlere de mentorluk sağlıyor. Bu yıl Ali Sabancı, Ali Ülker, Demet Sabancı Çetindoğan gibi birçok önemli isim mentorluk verecek. Kerem Kamışlı, yurtdışındaki Türk öğrencilere yönelik bir projeyle tersine beyin göçü başlatacaklarını söylüyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Yenibirlider Derneği, Türkiye’nin gelecek nesil liderlik ekolünü oluşturmak hedefiyle gençler tarafından ve gençler için yeni bir yol açmak amacıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşu. Cem Garih ve Kerem Kamışlı önderliğinde kurulan dernek, tamamı gençlerden oluşan kadrosuyla 2012’den bu yana üniversite öğrencilerine Türkiye’nin önde gelen holdinglerinde staj imkanı sağlıyor.

Bunun yanı sıra dev holdinglerin yetenek havuzlarında yer alan genç profesyonellere de liderlik konusunda eğitimler veriyor. Bu genç profesyoneller holdinglerin tepe yöneticilerinden mentorluk alabiliyor. Abdi İbrahim, Sabancı Holding, Alarko Holding, Anadolu Grubu, Doğuş Holding, Fiba, Koç Holding, Doğan Holding ve TÜSİAD, Yenibirlider’e destek veren veya işbirliği yapan kurumlardan bazıları...

Kerem Kamışlı, yurtdışında burslu okuyan yetenekli Türk öğrencilerin yeniden Türkiye’ye gelmelerini sağlayarak ülkemizde çalışmaları için tersine beyin göçü başlatacaklarını söylüyor. ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya gibi ülkelerdeki konsolosluklar aracılığıyla bu ülkelerde okuyan Türk öğrencilere Türkiye’nin önde gelen holdinglerinde staj imkanı yaratacaklarını belirten Kamışlı, “Ayrıca kamunun da katkısıyla İstanbul’da bir gençlik merkezi kuracağız. Tüm çalışmalarımızı bu merkezde toplayacağız. Böylece tüm mezunlarımız bu merkeze gelip çalışmalarını yürütebilecek” diyor. Kerem Kamışlı, sorularımızı aşağıdaki gibi yanıtladı:

Yenibirlider Derneği olarak ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
2012 yılında Cem Garih ile birlikte Yenibirlider Derneği’ni kurduk. Kurduğumuzda ‘Gelişen Türkiye’nin Liderleri’ adlı bir proje tasarladık. Beş pilot üniversitenin rektörü, o üniversitedeki en başarılı öğrencileri bize tavsiye ettiler. Biz bu tavsiye edilen 22 öğrenciyle derneğimizi kurduk. Projenin ilk etabında 12 iş dünyası lideri vardı. Bu liderlerden bazı isimlerle üniversitelerde konferanslar düzenledik. Rahmetli Mustafa Koç ile konferans düzenledik. Bu, Mustafa Bey’in son konferansıydı. Bu etkinliğimizden sonra bu iş insanlarından her biri 10 öğrenciye staj kotası verdi. O yaz 125 öğrenciye staj imkanı sağlamış olduk. Bunun ardından yurtdışına Sibirya sınırına kadar staja gidenler oldu.

Öğrencileri hangi kriterlere göre seçiyorsunuz?
Aslında seçim sürecimizi her yıl değiştiriyoruz. Kendi sistemimiz üzerinden online kayıt alıyoruz. İnteraktif bir şekilde kendilerini tanıtabilecekleri araçlar koyuyoruz. Kişilik envanteriyle hem kişisel hem de İngilizce sayısal yeteneklerini ölçüyoruz. Bir de proje yarışması etabımızdan geçmeleri gerekiyor. YBL 21 anketiyle Türkiye çapında bir anket başlattık. 58 ildeki 114 üniversiteden 3 bin 430 başvuru aldık. Bu arkadaşları yurtdışı stajlarına gönderiyoruz. Onlara özel hazırlanmış bir MBA programımız var. Bu program üç ay boyunca devam ediyor. İş dünyasının önde gelen 21 ismiyle bu öğrencileri buluşturarak mentorluk hizmeti almalarını sağlıyoruz. Programların tümü ücretsiz. Derneğimizin çalışmaları üniversite öğrencileriyle sınırlı değil. Genç profesyonellere yönelik programlarımız da bulunuyor.

Nedir bu programlar?
18-30 yaş hedef kitlemizi üniversite öğrencileri ve genç profesyoneller olarak ikiye ayırmaya karar verdik. Bu iki gruba iki ayrı program yaptık. Bu yıl Yenibirlider Profesyoneller Kulübü’nün dördüncüsünü düzenleyeceğiz. Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Türkiye çapında öncü liderlerin çıkabileceği yetenek havuzuna erişmeyi hedefledik. O yüzden özel kurumlara, kamuya ve STK’lara gidiyoruz. Buralarda kariyer yapan en iyi genç profesyonellere ulaşıyoruz.

Bu profesyoneller arasında belli bir eleme metodunuz var mı?
Takriben sektöründe 0-4 yıl arası tecrübeli arkadaşları tercih ediyoruz. Koç, Sabancı, Anadolu, Fiba gibi Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin üst düzey yöneticilerinden genç yetenekleri bize göndermelerini istiyoruz. Bize gönderdikleri adaylardan 100 kişilik bir sınıf oluşturuyoruz.

Bu sınıfta ne gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor?
Programı kendini tanıma, dünyayı tanıma ve etki yaratma olarak üç eksende topladık. Programın etaplarını da buna göre şekillendirdik. Boğaziçi Üniversitesi ile ‘Liderlik Eğitim Programı’ düzenliyoruz. Bu tamamen bize özel tasarlanmış 12 başlıklı bir program. Altı ay boyunca bu program akademisyenler tarafından yürütülüyor. Bunun yanı sıra genel müdür, CEO, STK yöneticileri ve rektörleri davet ederek bir mentorluk programı oluşturduk.

Bu sınıflar hangi aralıklarla toplanıyor ve genç profesyonellere nasıl bir sinerji katıyor?
Sınıflar ayda iki kez toplanıyor. Toplam 86 saat sürüyor. Bugüne kadar 222 kişiyi mezun ettik. Mezun olan arkadaşlarımızla ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Bu program onların çalıştığı şirketlere olan aidiyet duygularını artırıyor. Tüm iş dünyasının öncü kurumlarıyla bir araya geliyorlar. Farklı şirketleri tanıyarak iş dünyası ile bakış açılarını geliştiriyorlar. Çünkü Y kuşağının genellikle sınıf arkadaşlarıyla arasında bir bağ oluşmuyor. Biz programımızla bu bağı kurabileceğimize inanıyoruz.

Önümüzdeki döneme ilişkin ne gibi planlarınız var?
Bugüne kadar 371 üniversite öğrencisi ve 222 genç profesyonel programdan mezun oldu. Bu sayılar bini geçtiğinde müthiş bir havuz olacak. Bu anlamda bir online platform kurmayı planlıyoruz. Kaliforniya’da staj yapan bir öğrenciyle İngiltere’de çalışmaya giden genç bir profesyonel buluşabilecek. Önümüzdeki yıl bu portalı hayata geçireceğiz. Bunun dışında kamunun katkısıyla İstanbul’da bir gençlik merkezi kuracağız. Tüm çalışmalarımızı bu merkezde toplayacağız. Böylece tüm mezunlarımız bu merkeze gelip çalışmalarını yürütebilecek. Ayrıca tersine beyin göçü başlatmak da planlarımız içerisinde.

Bunu nasıl başaracaksınız?
Kısıtlı imkanlarla yurtdışına giden başarılı gençler, genellikle oradaki büyük şirketler tarafından keşfediliyor ve profesyonel yaşamlarına orada devam etmeyi tercih ediyorlar. ABD’de 10 bin Türk öğrenci var. Bunun 5 bini New England bölgesinde. Bu yıl Boston Başkonsolosluğu aracılığıyla duyuru yaptık ve Türkiye’nin önde gelen ulusal ve uluslararası şirketlerinde staj imkanı sağlayacağımızı duyurduk. 11 başvuru aldık. Bunu önümüzdeki yıl Almanya, İngiltere, Avusturya, Avustralya gibi ülkelerdeki konsolosluklar aracılığıyla daha da yaygınlaştıracağız.

3016


 

 

 
0

  • ALTIN GRAM - TL 2242,13 -0,09%
  • ALTIN ONS 2156,63 -0,18%
  • BIST 100 8718,11 -1,25%
  • DOLAR/JAPON YENI 150,114 0,644%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35615 0,21652%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,8375 -0,0229%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3375 0,0886%
  • EURO/DOLAR 1,0863 -0,0888%
  • EURO/TURK LIRASI 35,1711 0,1321%
  • STERLIN/DOLAR 1,27052 -0,20305%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL