Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Türkiye’nin en pahalı otelleri nerede?

26 Haziran 2019
Türkiye’nin en pahalı otelleri nerede?

Bu yıl turizmde rekor kırmayı hedefleyen Türkiye'nin en pahalı otellerini araştırdık. Trivago.com'un verilerine göre, Kapadokya'daki Museum Hotel 10 bin 525 TL'lik oda fiyatıyla birinci, D Maris Bay Marmaris ikinci, Forever Club Bodrum ise üçüncü sırada.





LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr





Türkiye, turizmde krizli yılları geride bırakıp rekor ziyaretçi ağırlamaya hazırlandığı bir turizm sezonuna girdi. Geçmiş yıllarda fiyat kıran oteller bu yıl dış pazarda yüzde 20'leri aşan, iç pazarda da yüzde 80'lere varan oranlarda zam yaptı.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









Ekonomist Dergisi olarak biz de karşılaştırma sitesi Trivago.com'un verilerinden yararlanarak yüksek sezonda İstanbul dışındaki tatil yörelerinde en pahalı hizmeti veren 30 oteli araştırdık.





Bodrum'dan Antalya'ya, Alaçatı'dan Kapadokya'ya kadar Türkiye çapındaki otelleri içeren araştırmamızın sonucuna göre, Kapadokya Uçhisar'daki Museum Hotel Uçhisar 10 bin 525 TL'lik günlük oda fiyatıyla Türkiye'nin en pahalı oteli durumunda.





5 bin 999 TL'lik oda fiyatıyla Marmaris'teki D Maris Bay ikinci sırada bulunurken Bodrum'daki Forever Club ise 5 bin 987 TL'lik fiyatıyla üçüncü sırada yer aldı. Türkiye'nin en pahalı otellerinden biri olarak ünlenen Mandarin Oriental Bodrum, 5 bin 753 TL'lik oda fiyatıyla dördüncü en pahalı otel oldu.





20 Haziran tarihinde karşılaştırma sitesi Trivago.com'dan aldığımız veriler 8-13 Temmuz 2019 tarihleri için 8,5 ve üzeri müşteri puanı alan lüks otellerin fiyatlarını içerirken, bahsi geçen otel fiyatlarının her gün yenilendiğine de dikkat çekiliyor.





ÇOK FARKLI ÜLKELER
Kapadokya'da Museum Hotel Uçhisar ile hizmet veren İndigo Group'un genel müdürü Tolga Tosun, butik otel formatındaki otelleriyle üst segment turistlere hizmet verdiklerini ve ABD'den Çin'e kadar çok çeşitli ülkelerden turist ağırladıklarını söylüyor.





Turizmin başkenti Antalya'ya göre çok daha fazla ekstra harcama yapan bir turist profiline sahip olduklarına dikkat çeken Tosun, doğru hizmeti alan nitelikli turist profilinin harcama yapmaktan çekinmediğini vurguluyor.





Tosun, Türkiye'nin artık az odalı ama çok özel hizmetler veren otellere yönelerek turizm gelirini yukarılara taşıyabileceğine dikkat çekiyor.





YERLİ TURİSTE PAHALI
Araştırmamızda sıralamaya giren otellerin ağırlıklı olarak Bodrum ve golf saharıyla öne çıkan Belek'te yer aldıkları gözleniyor. Bunda kıyı turizminin en yüksek sezonunu içeren temmuz ayı verilerinin kullanılması etkili oluyor.





Türk turizminin yüksek sezonu olan Haziran-Ağustos döneminde oda fiyatları zirve noktasına ulaşıyor. Otellerin yüksek sezon fiyatlarının bu kadar yüksek olması, yabancı turistlerin de bu fiyatlardan oda satın alıp almadıklarını sorusunu akıllara getiriyor.





Yabancı turistler her yıl kasım ayından itibaren erken rezervasyonla paket tur satın aldıklarından daha cazip fiyatlardan tatillerini planlayabiliyor. Ülkemize gelen turistlerin yüzde 80'inden fazlası paket turlarla gelirken bu turistlerin haftalık ortalama harcaması da 680 dolar seviyelerinde.





Son dakika rezervasyonlarında sezona ve otelin doluluğuna göre oda fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜRO-FED) Başkanı Osman Ayık, yurtdışından gelen turistlerin daha çok erken rezervasyonla paket tur satın aldıklarına vurgu yapıyor.





Geçtiğimiz yıl 45,6 milyon turist ağırlayıp 22,6 milyar dolar turizm geliri elde eden turizm sektörü bu yıl 50 milyon turist ile 40 milyar dolar gelir bekliyor. Bu yıl Rusya, Almanya, İngiltere, Polonya pazarları öne çıkarken daha çok Antalya ve Belek tercih ediliyor.





Yerli turistlerin ise fiyatların yüksekliği nedeniyle Ege Bölgesi'ne yöneldiğine dikkat çekiliyor. Osman Ayık, yerli turistler için de Antalya, Bodrum, Alaçatı ve Marmaris'in en çok tercih edilen tatil destinasyonları olarak öne çıktığını söylüyor.





GELİR NASIL YÜKSELİR?
Ülkemiz, doğasıyla, tarihiyle, kültürel yapısıyla, Türk insanının misafirperverliğiyle ve bölgesinde öne çıkan tesisleriyle çok daha yüksek oda gelirlerine ulaşması mümkün.





Türkiye'nin turizmde daha kârlı bir destinasyon olabilmesi için ulusal ve uluslararası ulaşım bağlantılarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Ulaşım ağlarının daha fazla genişlemesi ve özellikle de turizm destinas-yonlarına doğrudan ve aktarmasız uluslararası uçuşların arttırılması gerektiğine vurgu yapılıyor.





Mandarin Oriental Bodrum Genel Müdürü Harun Dursun, dünyanın dört bir yanından gelir düzeyi yüksek ailelerin ve iş dünyasının Türkiye'ye gelmesi için global çapta daha kapsamlı ve bilinçli tanıtım çalışmaları yapılması gerektiğini söylüyor.





Mandarin Oriental Bodrum olarak Türkiye'yi tanıtmaya yönelik çalışmalar yaptıklarına da dikkat çekiyor. Dursun, "Türkiye'nin markalaşarak daha lüks ve üst segment bir imaj üzerinden pazarlan-ması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de ülkemizdeki uluslararası markalı tesis yatırımlarının arttırılması gerekiyor" diyor.





ÇALIŞANA YATIRIM
Turizm sektöründe üretimin hizmete dayalı olması nedeniyle insan faktörü ön plana çıkıyor. Tesislere yapılan yatırımların yanı sıra çalışanlara yönelik yatırımların artırılmasıyla servis kalitesinin daha da yüksek seviyelere çıkarılıp ülkemizin vazgeçilmez kılınabileceğine de dikkat çekiliyor.





Bu kapsamda turizm sektörüne kalifiye eleman yetiştirecek eğitim alanlarına daha çok yatırım yapılması gerektiğine de işaret ediliyor. Nitelikli turisti ülkemize çekecek gastronomi, kültür turizmi, kongre turizmi ve sağlık turizmi gibi turizmin gelir getiren alanlarına yönelmek de öneriliyor.





Cornelia Diamond Golf Resort Spa Otel Genel Müdürü Zafer Alkaya, Türkiye'nin en pahalı otellerini barındıran Belek'in hak ettiği fiyatlara ulaşabilmesi için nitelikli turistlere yönelik tanıtımlara yöneldiklerini vurguluyor. Alkaya, otellerin birbirleriyle rekabet etmek yerine oda fiyatlarını artırıcı ortak çalışmalara


0


  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL