Bist 100
9743,28
1,02%
Bist 100
Dolar/TL
32,5169
-0,092%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7938
-0,1129%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0688
-0,1355%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2421,72
-0,33%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

"Küresel ekonomi Asya'ya kayıyor, yeni bir soğuk savaşa neden olabilir"

25 Kasım 2021 | 17:54
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 23:06
"Küresel ekonomi Asya'ya kayıyor, yeni bir soğuk savaşa neden olabilir"
Oxford Üniversitesi Küreselleşme ve Kalkınma Profesörü Ian Goldin, "Pandemiyle küresel ekonomi Asya-Pasifik’e kaydı. Çin büyüyor, Singapur, Endonezya gibi ülkeler atılım yapıyor. Ancak Avrupa ve Amerika’da durum böyle değil. ABD buna nasıl cevap verecek? Çin’in yükselişinden rahatsız olduğu ve güç kayması yaşandığı net bir şekilde görülüyor. ABD tarafında artan bir milliyetçilik var ve bu aradaki gerilimi de büyütüyor. Belki de yeni bir soğuk savaşa neden olabilir" değerlendirmesinde bulundu. 

Doğan Yatırım Bankası sponsorluğunda gerçekleşen “Global Ekonomi: Daha İyi Bir Gelecek Mümkün mü?” oturumunda tüm dünyada yaşanan son konjonktürel gelişmelerin ekonomideki paydaşlar için strateji belirlemeyi daha da zorlaştırmasıyla belirsiz geleceğe dair stratejilerin neler olması gerektiği konuşuldu.

Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Doğan Yatırım Bankası sponsorluğunda “Global Ekonomi: Daha İyi Bir Gelecek Mümkün Mü?” oturumu gerçekleştirildi. Uluslararası Finans Enstitüsü CEEMEA Araştırmaları Başkanı Uğraş Ülkü’nün moderatörlüğündeki panele TEPAV Kurucu Direktörü Dr. Güven Sak, Oxford Üniversitesi Küreselleşme ve Kalkınma Profesörü Ian Goldin ve London Business School Ekonomi Profesörü Linda Yueh katıldı.

Sak: Bugün verdiğimiz sözleri tutarsak daha iyi bir gelecek mümkün


TEPAV Kurucu Direktörü Dr. Güven Sak: Aslında daha iyi bir gelecek mümkün. Çalışmalara bakıldığında iyi bir gelecek olacağı görülüyor ama bugün söz verilenleri yerine getirirsek işler iyi olacak. Kısa vadeye bakınca ise bugüne kadar hiç görülmemiş bir süreçten geçtiğimiz aşikâr. Atılması gereken adımlar, tüm dünyayla aynı anda atılmalı. İklim değişikliği bunun başında geliyor. Devletlerin ve şirketlerin nasıl yönetileceğine bakmak çok önemli. Pandemi değişik sektör ve bölgeleri farklı etkiledi ve mevcut durumdan çıkış da böyle asimetrik şekilde olacak. Aynı şekilde yeşil dönüşüm süreçleri de asimetrik ele alınmalı. Etkileri nasıl yöneteceğimizi çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Tüm olumsuzluklar aynı kaynaktan çıkıyor ve bu dönemi yönetmek için yeni para politikalarına sahip olmak gerekecek. Ana riski, mevcut arz zincirlerindeki kırılmalarda görüyorum. Onları yönetmek için de somut yöntemler henüz yok elimizde. Bundan önceki krizlerde düşerdik ve bir zıplamayla eski konuma dönerdik. Ama pandemi kaynaklı mevcut durumumuz, bizim eskiye göre daha ileriye zıplamamızı gerektiriyor.

Goldin: ABD ve Çin arasında yeni bir soğuk savaş dönemi başlayabilir


Oxford Üniversitesi Küreselleşme ve Kalkınma Profesörü Ian Goldin: Pandemiyle küresel ekonominin Asya-Pasifik’e kaydığına katılıyorum. Buradaki ekonomilerin pandemi sürecini daha iyi atlattıklarını görüyoruz. Ekonomik büyümeleri her ne kadar daralmış olsa da küresel standartlara yakın değerler söz konusu ve özellikle Çin’in gücü her gün daha da artıyor.

Çin büyüyor, Singapur, Endonezya gibi ülkeler atılım yapıyor. Ancak Avrupa ve Amerika’da durum böyle değil. Ekonomik kayma olacağı ortada ama soru şu: ABD buna nasıl cevap verecek? Çin’in yükselişinden rahatsız olduğu ve güç kayması yaşandığı net bir şekilde görülüyor. ABD tarafında artan bir milliyetçilik var ve bu aradaki gerilimi de büyütüyor. Belki de yeni bir soğuk savaşa neden olabilir. Böyle bir sonuç elbette ABD için de bir felaket olabilir. Ancak en önemlisi, küresel çözüm sürecinde herkes için felakete dönüşebilecek olması. Tüm dünya için Çin ve ABD’nin birlikte çalışmalarına ihtiyacımız olduğu kesin. Hem Çin hem de ABD için bilge liderlik gerekiyor.

Yueh: 2025 yılına kadar 2019 ekonomilerine dönülemeyecek


London Business School Ekonomi Profesörü Linda Yueh: Bence dünyada küresel iyileşmeyi sağlayacak şey, aşıya olan erişim olacak ve aşılanma sürecini başarıyla gerçekleştirenlerin ekonomilerindeki pozitif etkilerini görebiliyoruz. Pandemi yüzünden global ekonomide 2-3 yılın gücü kaybedildi. 2025 yılına kadar 2019 ekonomisine dönülemeyeceği belirtiliyor ve yine burada da aşıya ulaşabilenlerle ulaşamayanlar arasında makas açılacak ve erişemeyenler geride kalacak. Başka kilit noktalar da var: Dünya ekonomisinde enflasyon baskıları artacak ki bu da politik yönetimi öne çıkaracak. İnsanların iş gücüne katılımı artmalı ve para politikaları buna göre düzenlenmeli” dedi.

 
Etiketler
Manşet UEZ2021
0

  • ALTIN GRAM - TL 2421,72 -0,33%
  • ALTIN ONS 2316,43 -0,23%
  • BIST 100 9743,28 1,02%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,905 0,067%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3678 0,10832%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,505 -0,7122%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5169 -0,092%
  • EURO/DOLAR 1,0688 -0,1355%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7938 -0,1129%
  • STERLIN/DOLAR 1,24332 -0,13735%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL