Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

12 kurum 47 hisse öneriyor

31 Ekim 2020 | 17:00
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 17:31
12 kurum 47 hisse öneriyor
Borsa, zaman zaman geri çekilmeler yaşasa da yükseliş kanalındaki hareketini sürdürüyor. Hisse seçiminin kritik olduğu bu dönemde, 12 aracı kurumun önerdiği hisseleri araştırdık.

18-31 Ekim 2020 tarihli sayıdan

Bu süreçte en çok Turkcell, Garanti BBVA, Koza Altın, Erdemir ve Tofaş Oto öneriliyor. Eylül ayını yüzde 6 getiriyle kapatan borsada ekim ayında da olumlu bir seyir görülüyor. Global borsalara paralel yükseliş rallisini sürdüren BİST-100, 21 Eylül'de 1.087'den başladığı yükselişte geçen hafta 1.180'li seviyeleri test etti.

Tabloyu görmek için görsellere tıklayın.

Bu dönemde, yatırımcılar için hisse seçimi de önem arz ediyor. Biz de 12 aracı kurumun model portföylerindeki hisseleri araştırdık. 12 kurum 47 hisse için 'al' dedi. Yedi kurumun portföyündeki Turkcell, en çok önerilen hisse oldu. Onu; Garanti BBVA, Koza Altın, Erdemir ve Tofaş Oto takip etti.

Ekim ayında özellikle kur beklentileri önemini koruyor. Genel olarak kurumların kurdaki ve faizlerdeki seyri, ekim sonundan başlayarak açıklanacak üçüncü çeyrek kârlarını ve pandemi koşullarını dikkate alarak portföylerinde güncelleme yaptıklarını da belirtelim.

TOFAŞ GİRDİ


Bankacılık sektörü ve hisseleri, pandemiden sonraki süreçte baskı altında kalmaya devam etti. Öyle ki Türk bankalarının çarpanları, benzer ülke banka çarpanlarına göre yaklaşık yüzde 55 iskon-tolu işlem görüyor. Bu da model portföylerde banka ağırlığının azalmasını tetikliyor.

Bu yönde bir hamle de Gedik Yatırım'dan geldi ve kurum Garanti BBVA'yı hisse portföyünden çıkardı. Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, makro nedenler ve azalan öz varlık kârlılıklarından dolayı bankaların portföyde olumsuz performans sergilediğini belirtiyor.

Portföydeki banka ağırlığını Garanti BBVA'yı çıkartarak azalttıklarını kaydeden Akkoyunlu, bankacılık hisselerinin orta vadede temel bir kataliste sahip olmadığı kanaatinde.

Gedik Yatırım'ın portföyüne eklediği yeni hisse ise Tofaş Oto oldu. Ali Kerim Akkoyunlu; güçlü defansif özellikleri, sağlıklı mali yapısı ve cazip fiyatlamasıyla Tofaş'ın orta vadeli olarak uygun bir yatırım fırsatı oluşturduğunu düşünüyor.

Akkoyunlu; pandemiyle ilgili ikinci dalga olasılığı endişe kaynağı olsa da 'al ya da öde' anlaşmaları sayesinde hissenin benzerlerine kıyasla çok daha düşük risk barındırdığının altını çiziyor.

Ali Kerim Akkoyunlu, "ÖTV artışlarına rağmen iç talebin güçlü seyretmeye devam edeceğini ve ÖTV artışlarının özellikle ithal araçları etkilemesinden dolayı, Tofaş gibi yerli üreticilerin pazar paylarında artış olacağını öngörüyoruz" diyor.

TT'DE KAR DÜŞÜŞÜ BEKLENTİSİ


Yatırım Finansman'ın model portföyünde Alarko Holding, Arçelik, Coca Cola İçecek (CCI), Erdemir, Ford Otosan, Koza Altın, Migros, Otokar ve Ülker Bisküvi yer alıyor. Uzun zamandır listede yer alan Türk Telekom (TT) ise portföyden çıkarıldı.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, hedging politikalarına rağmen TL'deki değer kaybının, açık döviz pozisyonu nedeniyle TT'nin üçüncü çeyrek net kârının ciddi şekilde düşmesine neden olabileceğini öngörüyor.

Şirket; 2020 ikinci çeyrekte 980 milyon TL, 2019 üçüncü çeyrekte 1 milyar 117 milyon TL net kâr açıklamıştı.

Yatırım Finansman'ın tahmini, TT'nin üçüncü çeyrek kârının 550-600 milyon TL'lerde gelebileceği SERHAN GÖK yönünde. Serhan Gök, TT portföyden çıksa da telekom şirketlerinin defansif yapılarını beğendiklerini söylüyor ve TT'nin de salgın nedeniyle değişen trendlerden olumlu etkilenmeye devam etmesini bekliyor.

"Mart ayında portföye eklediğimizden eylül ortasında kadarki süreçte hisse, BİST'in yüzde 7 altında performans gösterdi" diyen Gök, şirketin 3,0x 2021 FD/FVAÖK ve 5,8 x 2021 F/K çarpanlarıyla işlem gördüğünü kaydediyor. Bu çarpanların uluslararası benzerlerine göre iskontolu olduğunu da aktarıyor. Serhan Gök, TT'nin 2021 F/K çarpanının en yakın benzeri Turkcell'e göre yüzde 15 iskontolu olduğu bilgisini de veriyor.

RİSK/GETİRİ ORANI ÖNEMLİ!


Kurdaki yukarı yönlü seyir, faiz artışı gibi gelişmeler, model portföylerde güncellemeye gidilmesinde etkili faktörler arasında yer alıyor. Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı, bu gelişmeler ışığında model portföyde güncellemeler yaptıklarını ve yapmayı sürdüreceklerini söylüyor.

Ahlatcı Yatırım'ın portföyünde Goodyear, Kardemir (D), Kordsa, Tek Art İnşaat ve Tüpraş yer alıyor. H. Emre Tavacı, yatırımcılara sektörel bazda yatırım yapmaları önerisinde bulunuyor. Tavacı, önümüzdeki dönemde bankacılık, otomotiv ve enerjinin diğer sektörlere göre öne çıkabileceğini tahmin ediyor.

ÜNLÜ&Co Araştırma Bölümü Direktörü Erol Danış, hisse senedi piyasasında öngörülebilirliğin düşük ve risklerin çok olduğu görüşünde. Ancak buna rağmen Danış, risk/getiri oranı cazip hisselerin de fazlaca bulunduğunu vurguluyor. Erol Danış, portföylerinin Arçelik, Garanti BBVA, Koç Holding, Koza Altın,

T. Şişecam, Tofaş Oto, Turkcell ve YKB'den oluştuğu bilgisini aktarıyor. Integral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer'ın model portföyünde Anadolu Grubu Holding, Erdemir, Hektaş, Turkcell, Tüpraş ve Türkiye Sigorta var. Yalçınkaya, yatırımcılara BİST-100'de 1.200'de temkinli olmalarını öneriyor. Seda Yalçınkaya Özer'e göre, 1.200 üzerindeki yerleşik seyirlerde ilave yeni pozisyonlar alınabilir.

EN ÇOK ÖNERİLEN BEŞ HİSSENİN ÖZEL ANALİZİ


TURKCELL
Reel gelir büyümesi ve güçlü net kâr ile temettü verimi hisse için olumlu fiyatlamayı getirecek faktörler olarak sıralanıyor. Güçlü bilanço, uzun döviz pozisyonu ve defansif özellikleriyle Turkcell'in Covid-19'un etkilerinin hissedildiği dönemde endekse göre iyi getiri sağlaması bekleniyor.

GARANTİ BBVA
Marjların beklentilerin üzerinde iyi gittiği, kur ve faiz oranı risklerine karşı bilançosunun oldukça esnek oluşuyla korunaklı olduğu söyleniyor. Güçlü sermaye ve likiditesiyle ekonomideki bir toparlanmadan en fazla yararlanacak bankalardan biri olduğunun altı çiziliyor.

KOZA ALTIN
BİST 'te en yüksek likiditeye sahip bilançolardan birine sahip olduğu aktarılıyor. Döviz bazlı gelirleri, büyük ölçüde TL maliyetleri ve nakit bakımından zengin bilançosu gibi defansif özellikleriyle öne çıkıyor. Altın fiyatlarındaki güçlü seyrin ve TL'deki zayıflığın hisseyi destekleyeceği tahmin ediliyor.

ERDEMİR
Çelik fiyatla rında öngörülen olumlu seyrin destekleyici olacağı kaydediliyor. Geçici regülasyon değişikliği sonucu temettü dağıtım oranını 2020'de yüzde 24 ile kısıtlayan Erdemir'in 2021'de yüzde 100'e yakın bir oranda, yüksek temettü ödeyen şirketler arasında yer alacağını öngörüsü paylaşılıyor.

TOFAŞ OTO
ÖTV'de düzenlemelerinin Tofaş'ın satışlarına olumlu etki yapacağı öngörülüyor. Fiat ile Tofaş arasındaki anlaşmalar çerçevesinde, ihracat adetlerinin gerilediği dönemlerde Tofaş'ın ilave ödeme aldığı bilgisi veriliyor. Bunun da pek çok şirketin mali olarak önemli hasar gördüğü ortamda, Tofaş'ın güçlü defansif özelliğini ortaya koyduğu kaydediliyor.
Etiketler
Turkcell Manşet
0

  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL