Bist 100
10045,74
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,3801
-0,3177%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6983
-0,3523%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0717
0,0205%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2408,9
-0,57%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Ukrayna'da neler yaşanıyor? İşte son durum

25 Şubat 2022 | 00:24
Son Güncellenme: 28 Ekim 2022 | 00:36
Ukrayna'da neler yaşanıyor? İşte son durum
Rusya ve Ukrayna geriliminde son durum ne? Bugün tüm dünyanın en çok merak ettiği konular arasında bu soru da var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a sabah saatlerinde özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyulmaya başlandı. Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mıkolayiv ve Odesa kentlerinde yerel saatle 04.50'den sonra art arda patlamalar yaşandı. Sabah saatlerinde Odesa, Harkov ve Donbas bölgelerinde iki taraf arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, akşam saatlerinde başkent Kiev yakınlarında da çatışmalar olduğu bildirildi.

GÜNÜN ÖZETİ

AA'nın haberine göre çatışmaların yoğun olarak devam ettiği Donbas bölgesinde çok sayıda ölü ve yaralı olduğu ifade edildi. İşte Ukrayna'da yaşananların özeti:

  • Bugün hava ve füze saldırılarının ardından Rus birlikleri , Ukrayna'nın Beyaz Rusya ile olan kuzey sınırından, Rusya ile olan doğu sınırından ve güneyde Rusya'nın 2014 yılında işgal edip ilhak ettiği Ukrayna yarımadası olan Kırım'dan saldırılar başlattı.

  • ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’ya 160’tan fazla füze fırlattığını ve kuzeyden ülkeye giren Rus güçlerinin Kiev’e daha da yaklaştığını açıkladı.


Financial Times, Rusya'nın harekat planını bu harita ile yorumluyor. Haberde, "Savaş uçakları, hava indirme birlikleri ve düzinelerce helikopter Kiev'in dışındaki önemli bir havaalanına saldırırken Rus tankları ve zırhlı araçlar daha sonra üç cepheden de ülkeye girdi. Üst düzey batılı yetkililer, Rusya'nın başkenti potansiyel olarak birkaç gün içinde almak için "ezici bir güç" oluşturduğu konusunda uyardı" denildi.

HAVALİMANI SAVAŞI

  • BBC'nin haberine göre Rus birlikleri gün boyunca Ukrayna başkentinin kuzey eteklerinde bulunan Hostomel'deki havalimanını ele geçirmeye çalıştı. Bu havaalanı stratejik bir öneme sahip: ele geçirilirse Rus ordusunun Kiev'e girmesi için bir sıçrama tahtası olabilir. Akşamın ilerleyen saatlerinde Hostomel için şiddetli bir savaşın sürdüğü ve Ukrayna kuvvetlerinin hem hava saldırıları hem de topçu kullandığı anlaşıldı. Ukrayna, havalimanının kontrolünün ellerinden çıktığını duyurmuştu. Daha sonra ise havaalanının yeniden Ukrayna'nın elinde olduğunu söyleyen resmi bir açıklama yayınlandı.

  • Ukraynalı yetkililer çatışmalarda Rusya'ya ait 7 savaş uçağıyla 2 helikopterin düşürüldüğünü, 4 tankın imha edildiğini ve 50 Rus unsurunun öldürüldüğünü iddia etti. Rusya iddiayı yalanladı.

  • Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’da 11 hava sahası, 18 radar istasyonu ve 3 komuta merkezi dahil olmak üzere Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 74 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi. Rusya Federal Güvenlik Servisinin Krasnodar Bölgesi Sınır Kontrolü de Azak Denizi'ndeki iki sivil yük gemisine Ukrayna'nın Mariupol kentinden füze saldırısının düzenlendiğini ileri sürdü.

  • Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırının başladığı sabah saatlerinden bu yana Rusya'nın 203 saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.

  • Ukrayna, Rusya'nın müdahalesinde 57 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ukrayna Sağlık Bakanı Oleh Lyashko yaptığı açıklamada, Rus müdahalesinde 57 kişinin yaşamını yitirdiğini, 167 kişinin yaralandığını belirtti. Lyashko açıklamasında, hayatını kaybedenlerden kaçının asker veya sivil olduğuna ilişkin ise bilgi vermedi.

  • ABD Savunma Bakanlığından bir yetkili de saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada, dün gece Ukrayna’ya 75 Rus savaş uçağının girdiğini ve 100 füze fırlatıldığını kaydetti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Ukrayna'ya Belarus tarafından 4 balistik füze ateşlendiğini aktardı.

  • CNN kanalı, Rus hava indirme birliklerinin Kiev'in yaklaşık 40 kilometre kuzeybatısının yakınındaki Antonov Airport havalimanını ele geçirdiğini bildirdi.


UKRAYNA: ÇERNOBİL'İN KONTROLÜNÜ KAYBETTİK



  • Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus ordusunun Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirmeye çalıştıklarını, Ukrayna ordusunun da 1986'daki trajedinin tekrar yaşanmaması için canları pahasına burayı savunduklarını belirtti. Zelenskiy, bunun tüm Avrupa'ya karşı savaş ilanı olduğunu ileri sürdü. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini bildirdi. Podolyak, Unian Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, çetin bir savaştan sonra Çernobil'in kontrolünü kaybettiklerini aktardı. Rusların saldırısından sonra santralin güvende olduğunu söylemenin imkansız hale geldiğini aktaran Podolyak, bunun Avrupa için en büyük tehditlerden birisi olduğunu belirtti.


Rus birlikleri Kırım'dan Ukrayna'ya girdi

  • Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava indirme ve baskın birliklerinin, Kırım üzerinden Herson'a girdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 83 altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı. Rus birliklerinin, bugüne yönelik görevlerini yerine getirdiklerini anlatan Konaşenkov, "Rus hava indirme ve baskın birlikleri, Kırım üzerinden Herson'a girdi." dedi.


İNGİLTERE: İKİ TARAFTA DA AĞIR KAYIPLAR VAR



  • Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'da Rus güçlerinin 392 bombardımanı vakası bildirdiğini söyledi.

  • İngiltere Savunma Bakanlığı, Belarus'taki Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru ilerlediğini bildirdi. Bakanlık, Twitter hesabından Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin paylaştığı istihbarat güncellemesinde, Rusya'nın saldırılarının kara, hava ve denizden fırlatılan füzelerin kombinasyonu ve topçu bombardımanı yoluyla gerçekleştiğini belirtti. Özellikle komuta kontrol ve hava savunma tesisleri olmak üzere askeri altyapının hedef alındığına işaret edilen paylaşımda şunlar kaydedildi: Belarus'taki Rus kuvvetleri Kiev'e doğru ilerliyor. Rusya, Kiev yakınlarındaki bir hava sahasına hava saldırısı düzenledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri kararlı bir direniş sergiledi ve önemli şehirleri elinde tutmaya devam ediyor. Kesin rakamlar şu anda belirsiz olsa da her iki tarafta da ağır kayıplar var."

  • Yaşananlara ilişkin her iki taraftan teyit edilemeyen açıklamalar var. BBC'nin haberine göre Rusya 70'den fazla askeri hedefi imha ettiğini söyledi. Ukrayna ordusu en az altı Rus uçağını düşürdüğünü iddia ediyor ancak Rusya bu iddiayı reddetti. Rusya, Kiev'in yaklaşık 15-20 mil dışındaki Antonov hava üssünün kontrolünü elinde tutuyor gibi görünüyor. Ancak Ukrayna, savaştığını ve orada bir savaşın devam ettiğini söylüyor.




DÜN SAAT SAAT NELER YAŞANDI?


Peki, Rusya-Ukrayna geriliminde son durum ne? İşte Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sıcak gelişmeler ve son durum:

UKRAYNA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

20:09 SON HABER: Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'da Rus güçlerinin 392 bombardımanı vakası bildirildiğini söyledi. Sözcü, Kiev, Çernihiv, Donetsk ve Kherson bölgelerinde altı köprünün yıkıldığını belirterek, "Güneydoğu ve orta Ukrayna'nın tamamında pratik olarak savaşlar devam ediyor. Ukrayna askeri güçleri ve Ulusal Muhafız savaşçılarımız, Sınır Gücümüz, yedek askerlerimiz ülkemizi savunmaya devam ediyor. Zafer bizim olacak” dedi.

19:10: Pentagon, dün gece 75 Rus savaş uçağının Ukrayna’ya girdiğini, Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığını ve 10 hava üssünü vurduğunu açıkladı.

RUS ASKERİ KİEV'E İLERLİYOR İDDİASI

18.00 TRT'nin haberine göre bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rusya'nın saldırılarda 75 savaş uçağı kullandığını; Rus askerlerinin Kiev'e doğru 3 hat üzerinden ilerlediğini iddia etti. Açıklamada saldırıda 75 savaş uçağı kullanıldığı ancak Amfibi saldırıları gerçekleştiğine dair bir işaret olmadığı ifade edildi.

17.00 CNN'in geçtiği haberde Rus hava indirme birliklerinin Ukrayna'nın Kiev kentinin merkezine yaklaşık 25 mil uzaklıktaki Antonov Havalimanı'nın kontrolünü ele geçirdiği iddiası yer aldı. 


KİEVDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko Ukrayna başkentinde yerel saatle 22.00 ile sabah 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Klitschko,"Sokağa çıkma yasağı boyunca toplu taşıma çalışmayacak. Aynı zamanda, metro istasyonları 7/24 barınak olarak hizmet verecek. Tüm Kyivlilerden eve zamanında dönmelerini istiyoruz. Sokağa çıkma yasağı sırasında özellikle kritik altyapı şirketlerinin çalışanları olarak şehir içinde hareket etmeniz gerekiyorsa mutlaka kimlik belgenizin olması gerekiyor” dedi.

ZELENSKİY'DEN ÇERNOBİL MESAJI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus kuvvetlerinin Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirmeye çalıştığı mesajını paylaştı.
Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı açıklamada, santraldaki güvenlik görevlilerinin 1986 trajedisi bir daha yaşanmasın diye canlarını verdiklerini belirtti. "Rus işgal güçleri"nin Çernobil santralini ele geçirmeye çalıştığını aktaran Zelenskiy, bunun tüm Avrupa için bir savaş ilanı olduğunu ifade etti.

İNGİLTERE: EN AZ 80 SALDIRI

CNN'nin haberine göre Ukrayna'nın birçok bölgesi, başkent Kiev yakınlarındaki yerlere yönelik bir dizi füze saldırısının yanı sıra uzun menzilli topçu kullanımıyla Rusya'dan etkilendi. İngiltere Savunma Bakanlığı "Ukrayna hedeflerine 80'den fazla saldırı gerçekleştirildi" dedi.



15:00 Ukrayna Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "50 Rus işgalci öldürüldü, 7 Rus uçağı vuruldu, 4 tank imha edildi." ifadesi kullanıldı. Rusya ise söz konusu iddiayı reddediyor. Rusya Savunma Bakanlığı, daha önce Ukrayna'daki hava savunma sistemleri, askeri havalimanları ve hava kuvvetlerinin “yüksek hassasiyetli silahlarla” etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı.

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada 40 Ukrayna askeri ve 10 sivilin hayatını kaybettiği belirtilmişti. 



  • Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın Donbass’taki operasyonunun ne kadar süreceğine Rusya Devlet Başkanı Putin’in karar vereceğini belirtti. Peskov, söz konusu kararda, “nasıl bir ilerleme kaydedildiğinin ve operasyonun amacının gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirleyici olacağını” söyledi. Peskov, savaş çıktığının söylenip söyleyemeyeceği sorusu üzerine, “Donbass’ta gerçekleşenin bir özel operasyon olduğunu, yaşananların savaş olarak tanımlayamayacağını” belirtti. Kremlin Sözcüsü, “Ukrayna’nın işgalinin söz konusu olmadığını” söyledi ve bu kelimenin kullanılmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.


13:47 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Kramatorsk bölgesinde altıncı bir Rus uçağını düşürüldüğünü iddia etti. Ukrayna daha önce 5 uçak ve 1 helikopterin düşürüldüğünü iddia etmiş, Rus ordusu ise bu iddiaları yalanlamıştı.

13:30 Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus ordusunun Ukrayna’daki Rus operasyonuna katılmadığını söyledi.Sabah saatlerinde Ukrayna devlet sınırının Belarus tarafından desteklenen Rus askeri birlikleri tarafından saldırıya uğradığı yönündeki haberleri gördüğünü belirten Lukaşenko, “Bizim askeri birliklerimiz (Ukrayna’daki) bu operasyonda yer almıyor.” ifadelerini kullandı.

13:20 Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi karşısında olağanüstü hal ilan edeceklerini duyurdu.

13.00 Ukrayna Merkez Bankası, nakit para çekimlerine ve döviz işlemlerine sınırlama getirildi.


Rusya Savunma Bakanlığı: Geri çekilen Ukrayna mevzilerine saldırılmayacak


12:43 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Rusya ordusu, karşı saldırıya geçen Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) güçlerine destek veriyor" dedi. Konaşenkov, Ukrayna kentlerine ve sivillerine yönelik saldırı olmadığını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Ukrayna ordusunda silah bırakan birimlerin mevzileri saldırıya tabi değildir." ifadesi kullanıldı.

ELİ SİLAH TUTAN HERKES ÇAĞRILDI



  • Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, eli silah tutan herkesi ülkesini savunmaya çağırdı. Reznikov, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ülkesinin tam savunma durumuna geçtiğini belirtti. Hazır ve eli silah tutabilen herkesi Bölgesel Savunma Merkezlerine çağıran Reznikov, silah edinmek için pasaportun yeterli olacağını ifade etti.

  • Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu.


11.30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dünya liderlerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı yaptırım uygulamaya davet etti.


Zelenskiy, sosyal medyadan paylaştığı video mesajda, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştüğünü ve bir anti-Putin koalisyonu kurmaya başladıklarını kaydetti. Dünya liderlerini Putin’e karşı tüm muhtemel yaptırımları uygulamaya, ülkesine askeri yardıma ve Ukrayna hava sahasını Rusya’ya kapatmaya çağırdığını aktaran Zelenskiy, “Hep beraber Ukrayna’yı kurtarmak zorundayız.” ifadesini kullandı.

Zelenskiy, orduya destek için her şeyi yaptıklarını belirterek halkı panik yapmamaya davet etti.

10:27 BBC'nin aktardığı habere göre Ukrayna emniyet birimleri, Odesa’nın dışındaki Podilsk’teki bir askeri üsse yapılan saldırıda, 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 kişinin yaralandığını aktardı. Aynı saldırıda 19 kişinin kaybolduğu da kaydedildi.

EN 6 ŞEHİRDE PATLAMA SESİ DUYULDU


Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon başlattığını duyurmasının ardından bugün Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde yerel saatle 04.50'den sonra art arda patlamalar yaşandı.Özellikle Kiev'de çok sayıda patlama meydana gelirken kentte sirenler çaldı. Bazı siviller kenti terk etmeye çalışırken bazıları da metro istasyonları ve evlerinin bodrumlarına sığındı. Rus saldırıları sırasında Kharkiv kentindeki bir apartman kompleksi zarar gördü. En az bir kişinin yaralandığı, ayrıca olay yerinde bir kişinin yerde yattığı görüldü.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya'nın Belarus ve Kırım'dan Ukrayna'ya saldırı başlattığını duyurdu. Açıklamada, Belarus'un desteklediği Rus güçleri tarafından saldırı yapıldığı belirtildi. Sınır birliklerine saldırı gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, Luhansk, Sumi, Harkiv, Çernihiv ve Jitomir şehirlerinde saldırılar olduğu bildirildi.Ayrıca Kırım’dan da saldırı yapıldığı kaydedildi.
Bu arada vatandaşlar para çekmek için ATM'lerin önünde sıra oluşturdu.

SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ


Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, saldırı öncesi paylaştığı videoda, "Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız." ifadesini kullandı.Zelenskiy, daha sonra paylaştığı video mesajda, Rusya'nın saldırması nedeniyle ülke çapında sıkıyönetim ilan ettiklerini duyurdu. Zelenskiy, vatandaşlara sakin olmaları ve evlerinden çıkmamaları çağrısında bulundu.

10:10 AB yaptırımları devrede... AB aralarında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da yer aldığı, çok sayıda üst düzey yetkiliyi yaptırım listesine aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresindeki kişiler, yaptırım listesinde bulunuyor. Putin'le yakın çalışan ve özel kalem müdürü görevini yürüten Anton Vaino da yaptırım listesinde bulunuyor.

09.30: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Rus uçağı düşürdüğüne yönelik açıklamasını yalanlayarak, ülkedeki hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'nın Rus uçağı düşürdüğüne yönelik basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, "Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi, Rus birliklerine direnç göstermemektedir. Ukrayna hava savunma sistemleri etkisiz hale getirilmiştir." ifadesine yer verildi.

5 UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ İDDİASI


09.00: Ukrayna ordusu, Luhansk bölgesinde 5 Rus uçağının ve bir Rus helikopterinin düşürüldüğünü duyurdu.

'Rusya, Belarus ve Kırım'dan saldırı başlattı'

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya'nın Belarus ve Kırım'dan Ukrayna'ya saldırı başlattığını duyurdu.

GECEDEN SABAHA NELER YAŞANDI?


'Hava savunma sistemleri, askeri hava limanları etkisiz hale getirildi'

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin "yüksek hassasiyetli silahlarla" etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Kiev'de büyük patlama sesleri

Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından başkent Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuldu. Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.Yerel Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın işgal harekatının başladığını, patlama seslerinin füze saldırılarından kaynaklandığını açıkladı.Saldırılarda nerelerin vurulduğuna veya can kaybı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi.

Uçak sesleri duyuldu

Rus askerlerinin, ayrılıkçı bölgelerin ötesine geçip geçmediğine ilişkin bir açıklama yapılmadı. Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kenti üzerinde savaş jetlerinin sesi duyuluyor.

Gece Rus arkeri hareketliliği dikkat çekmişti.

Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya'nın Ukrayna topraklarına askeri operasyonunu kınadı ve ABD'nin Ukrayna'ya desteğini yineledi.Biden yaptığı yazılı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin kendisine ulaştığını ve telefon görüşmesinin yeni sona erdiğini belirtti. "Rus askeri kuvvetlerinin gereksiz ve gayrimeşru saldırılarını kınadım" ifadesini kullanan Biden, bugünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Toplantısı dahil uluslararası alanda yapılacak kınamalar konusunda Zelenskiy'i bilgilendirdiğini aktardı.

Biden açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin'in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz."

'Kendimizi savunacağız'

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ''Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız.'' dedi.

Zelenskiy ülke çapında sıkıyönetim ilan etti

Zelenskiy, paylaştığı video mesajda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas'a özel operasyon, Ukrayna'nın askeri altyapılarına ve sınır muhafızlarına saldırı başlattığını belirtti. Ülkesinde pek çok şehirde patlama sesleri duyulduğunu aktaran Zelenskiy, bu nedenle ülke çapında sıkıyönetim ilan ettiklerini ifade etti. Zelenskiy, vatandaşlara sakin olmalarını ve evlerinden çıkmamalarını söyledi.

''Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor''"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, ''Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı .'' dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres: Bu savaşın bir anlamı yok

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyon için "Bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor." dedi. Guterres, BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

Rusya'nın operasyon kararının genel bir savaşa yol açması durumunda tahminlerde bulunmanın zor olduğunu belirten Guterres, ancak çok sayıda insanın öleceğini, yerinden edileceğini ve geleceğe dair umutlarını kaybedeceğini söyledi.

Guterres, "Açık olan şey bunun sonuçları olacaktır. Ve benim için açık olan şu ki, bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor. Eğer durdurulmazsa Avrupa'da büyük acılara sebep olabilir." dedi.

Savaşın durdurulması için kendi açısından çağrıda bulunabileceğini aktaran Guterres, ancak Güvenlik Konseyi'nin tüzük tarafından bu durumu ele almak için yetkilendirildiğini hatırlattı.

Rusya, Ukrayna ile Belarus sınırında hava sahasını kapattı

Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu. Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta başlayan askeri operasyonun ardından Havacı ve Denizcilere Uyarı (NOTAM) yayınladı. NOTAM'da yer alan açıklamada, "Silah ve askeri teçhizat kullanımı nedeniyle sivil uçakların uçuşlarının güvenliğine yönelik yüksek tehdit nedeniyle Rusya'nın Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahası kullanımı geçici olarak durdurulmuştur." ifadesine yer verildi.

BM'de ABD'den Rusya'ya "sınırlarına geri dön" çağrısı

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'ya sınırlarına geri dönmesi çağrısında bulundu. Thomas Greenfield, Ukrayna'nın talebi üzerine bu gece New York saati ile 21.30'da acil toplanan BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuştu. Rusya'nın Ukrayna'yı kapsamlı işgalinin yakın olduğunu belirten Thomas Greenfield, "Tehlikeli bir andayız ve tek bir nedenden dolayı, Rusya'dan durmasını istemek için buradayız." ifadelerini kullandı. ABD Daimi Temsilcisi, Rusya'ya seslenerek, "Sınırlarına geri dön, birliklerini, tanklarını, uçaklarını hangarlarına geri gönderin ve diplomatlarınızı müzakere masasına yollayın." diye konuştu. Rusya'ya karşı Ukrayna'ya tam destek vermeye devam edeceklerini belirten Thomas Greenfield, "Tarih bize bunu söylüyor, BM'deki bu konseyde ve başkentlerimizde bu tehdide direk karış koymalıyız. Ukrayna halkı bize güveniyor. Onları hayal kırıklığına uğratmayalım." dedi.

 

 
0

  • ALTIN GRAM - TL 2408,9 -0,57%
  • ALTIN ONS 2314,06 -0,24%
  • BIST 100 10045,74 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,661 0,743%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3721 -0,13247%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,94 -0,8135%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3801 -0,3177%
  • EURO/DOLAR 1,0717 0,0205%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6983 -0,3523%
  • STERLIN/DOLAR 1,25343 0,05029%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL