DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yapay zekayla İngilizce öğretiyor

27 Ekim 2022 | 17:00
Yapay zekayla İngilizce öğretiyor
İngilizce dil gelişimini sağlamayı hedefleyen mobil uygulama Donut Language Game, ODTÜ'nün kurumsal partnerliğinde geliştirildi. Yapay zeka tabanlı uygulama, kısa sürede 15 bine yakın kullanıcıya ulaştı. Donut Language Game Kurucu Ortağı Başak Temel, bu yıl sonuna kadar 50 bin kullanıcı ve 5 bin aboneye ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.

Ayşegül Sakarya Pehlivan
asakarya@ekonomist.com.tr

Donut Language Game, her birisi konusunda uzman üç ODTÜ’lü girişimcinin projesi olarak doğdu. ODTÜ Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu Modern Diller Bölümü Öğretim Görevlisi Jason Steinberg ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi, yazılım geliştiricisi Orçun Çevrim ve sosyolog Başak Temel’in kurduğu Donut Language Game, yapay zeka tabanlı bir mobil uygulama.

ODTÜ’nün kurumsal partner olarak gelişimine destek verdiği girişim, robot İngilizce koçu ile tek tuşla telaffuz-dilbilgisi-kelime analizi ve puanlaması yapabiliyor.

Donut Language Game Kurucu Ortağı ve Sosyolog Başak Temel, “20 yıllık iş hayatım boyunca gencinden yaşlısına gördüğüm ortak sorun yabancı dil öğrenmenin zorluğu, zaman alması ya da pahalılığı oldu.

Oysa Türkiye’de dil öğrenmek isteyenler için birçok fırsat var. Fakat ne yazık ki bu fırsatlar herkes için eşit ve ulaşılabilir değil. İngilizce öğrenmede yaşanan, eğitim ve kariyer yaşamımıza yansıyan bu fırsat eşitsizliğini azaltmak amacıyla yola çıktık biz” diyor.

İçinde bulunduğumuz dijital çağda daha kolay öğrenmek, daha az zaman ve para harcamak için en iyi yol elbette dijital bir uygulama oluşturmaktı. Girişimciler de ODTÜ’nün verdiği kurumsal destekle bu alana yöneldi.

İki yıl kadar süreyle binlerce kişi üzerinde araştırma yaparak, Türkler’in dil öğrenme becerilerini ve sıkça yaptığı hataları inceleyen girişimciler, bunu öğrenen ve buna göre davranan bir yapay zeka oluşturdu. Uygulamada bir oyunlaştırma sistemi de mevcut...

Yurtdışına açılacak


İlk aşamada arkadaşlar ve ailelerin desteğiyle kendi kendini finanse eden girişimciler Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'ne başvuruda bulundu ve hibe aldı. Toplamda bu projeye 50 bin dolar harcandı. Hedef ise 200 bin dolarlık destek almak.

Bununla birlikte mevcut satışları genişletmek için iyi hesaplanmış bir gelişim planı uygulayacaklarını söyleyen Temel, “Ürünümüzü sürekli olarak geliştirmeye devam edeceğiz. Şu an yatırımcı görüşmelerimiz devam ediyor” diyor.

Donut Language Game ile tıpkı karşınızda anadili İngilizce olan bir İngilizce öğretmeni var gibi pratik yapabiliyorsunuz. Uygulama konuşma esnasında telaffuzunuzu, gramerinizi ve kelime yanlışlarınızı otomatik olarak düzeltiyor.

Performansınızı otomatik olarak puanlıyor ve sizi diğer kullanıcılar ile kıyaslıyor. Donut’un aslında son derece gelişmiş yapay zekaya sahip bir robot olduğunu söyleyen Temel, “Bu da her zaman en iyi şekilde çalışacağını garanti eder.

10 farklı yapay zeka sistemiyle telaffuz, kelime ve dil bilgisi gibi alanda eş zamanlı geri bildirim veren ve kişiye özel gelişim sağlayan tek uygulamadır” diyor.

Kısa bir süre önce lanse edilen uygulama, 15 bine yakın kullanıcıya ulaştı. Şu an sadece Google Play Store’da bulunan uygulama yakın zamanda iOS’ta da yer alacak. Hedef bu yıl sonuna kadar 50 bin kullanıcı ve beş bin aboneye ulaşmak.

Girişimcilerin hedefi Türkiye’den sonra anadili İngilizce olmayan ülkelerde açılmak. İlk hedefte Güney Amerika var. Ardından Afrika’daki büyük kentler ve Pakistan’a ulaşılması planlanıyor. Temel, “Bizim için diğer önemli adım ise, Brezilya + Meksika. Müslüman ülkeler, örneğin Nairobi veya Kahire başka bir pazar olabilir” diyor.

Şirketin uzun vadeli hedefi ise global dijital İngilizce dil pazarının yüzde 10'una ulaşmak. Bunun 250 milyon insan demek olduğunu söyleyen Temel, “İlk adımımız, karlı hale gelmek olacak. Bunun üç ila altı ay içinde gerçekleşeceğine inanıyoruz” diyor. İkinci plan ise, beş yıl içinde Çin'e yönelik bir doğu stratejisi oluşturmak.

Nasıl bir farklılık yaratıyor?


Geleneksel dil öğrenme teorisinde okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört temel öğe bulunurken, yeni tip dil öğrenme teorisinde gramer, telaffuz ve kelime bilgisi olmak üzere üç öğe bulunuyor.

Temel’e göre, bir dil konuşmak basketbol oynamaya çok benzer bir beceri. İngilizce öğrenmek isteyen kişiye ilk önce doğru dilbilgisi yapısı, kelime hazinesi ve telaffuzu öğretilmeli, daha sonra da pratik yapma fırsatı verilmeli.

Kişi, pratikleri yaparken, başarılı bir şekilde kullanma becerisini geliştirene kadar her seferinde geri bildirim alarak tekrar tekrar pratik yapmalı. Donut, öğretirken akılcı ve keyifli bir oyunlaştırma üzerine hareket ediyor.

Üç bin kişi incelendi


Donut Language Game, İngilizce’sini geliştirmek isteyen herkese göre geliştirildi. Öğrenciler, akademisyenler, girişimciler, yabancı ülkelerle iş yapmak isteyen her kademeden çalışanlar, TOEFL gibi sınavlara hazırlananlar, iş İngilizce’sini geliştirmek isteyenler bu uygulamadan faydalanabiliyor. Bu doğrultuda ku-rumlara özel hizmetler de veriliyor.

Türkçenin dil olarak, İngilizce’ye göre çok farklı bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Temel, “Bu farklılık öğrenme sırasında hangi engelleri oluşturuyor, en çok nerelerde ortaya çıkıyor ve nasıl çıkıyor gibi soruların cevaplarını aradık” diyor.

İki yıl boyunca Türkiye’den üç bin kişinin İngilizce öğrenme deneyimleri, dil öğrenme becerileri, sıkça yaptıkları hatalar analiz edildi. Bu analiz sonuçlarına göre yapay zeka kodlandı.

Bu analizlerden dolayı Donut’ın en önemli özelliği sık ve sınırsız tekrar yapması, telaffuz düzeltmesi. Temel’e Türkiye’de hangi alanlarda çok sık hata yapıldığını şu şekilde açıklıyor: “Öncelikle; İngilizceyi Türkçe düşünerek konuşuyor.

Sosyal medyada rastlamışsınızdır ‘tavuk çevirme’ yerine ‘chichen translate’ yazılmış olan dükkan tabelasını. Gülümseten bir örnek bu çünkü aynısı olmasa da benzer hataları çoğumuz yapıyoruz. Kelimeleri tek tek ezberlediğimiz için yanlış yerlerde kullanıyoruz.

Oysaki kelimeleri öbekler olarak öğrenmek gerekiyor.” Temel’e göre başka bir konu da zaman çekimlerinin atlanması. Okullarda çoğunlukla okuyarak yazarak ve kelime ezberleyerek öğrenildiği için konuşma konusunca ciddi zorluk yaşanıyor.

Dört farklı gelir modeli var


B2C-Freemium Paket
Ücretsiz, tek kullanımlık ve tek fonksiyon için ödeme, aylık üyelik.
B2B2C-Kurumsal Paket
Kurumsal firmalar için kullanıcı analiz ve gelişim takibini içeren yönetim paneli, çalışan ve ailelerine yönelik gelişim programı paketleri.
B2B Paketi
Ulusal ve uluslararası markaların ürün ve hizmetlerinin yer alacağı güncel hayatımıza ve sağlıklı yaşam, güzellik-bakım, seyahat, dekorasyon, moda ve aile gibi konu başlıklarına dair İngilizce pratikleri içeren marka işbirliği projeleri.
B2B2C-Akademik Paket
Eğitimcilerin içerik oluşturabilecekleri, analiz yapabilecekleri ve gruplarını yönetebilecekleri hizmet paketi.
Etiketler
yapay zeka
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL