USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Maliyeti de besin değeri de yüksek: Adana kıyılarından sofralara uzanan lezzet

Adana'nın kıyı bölgelerinde dalyanlarda yakalanan kefallerden üretilen havyar, işlendikten sonra İstanbul, İzmir ve Antalya’daki restoran ve satış noktalarına gönderiliyor.


Maliyeti de besin değeri de yüksek: Adana kıyılarından sofralara uzanan lezzet

Önemli tarımsal üretim merkezlerinden Adana, su ürünleriyle de dikkat çekiyor. Akdeniz kıyısındaki kentte açıkta balıkçılığın yanı sıra iç sularda da su ürünleriyle ilgili faaliyetler yürütülüyor.

 

Adana'nın Karataş ve Yumurtalık ilçelerindeki 5 dalyanda avlanan kefaller önce erkek ve dişi olarak ayrılıyor.

Erkekler perakende balık olarak pazara sunuluyor. Dişiler ise yumurtaları ekonomik değeri daha yüksek olan bottarga üretimi için ayrılıyor. 

Bottarga, dişi kefal balığından çıkartılan havyarın, temizlenip kurutulması gibi zahmetli bir sürecin ardından uzun süre dayanması için bal mumuyla kaplanmasıyla hazırlanıyor.

Kentteki Yelkoma, Çamlık, Akyatan, Tuzla, Bahçe-Hurma Boğazı dalyanlarından avlanan dişi kefallerden yılda 1200-1500 kilogram havyar elde ediliyor. Havyarlar daha sonra İstanbul, İzmir, Antalya ile sahil şeridindeki bazı oteller ve restoranlarda sofralardaki yerini alıyor.

Yumurtalık'taki Yelkoma Dalyanı'nı işleten Sadiye-Kırmızıdam Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Yusuf Dahak, dalyanda çupra, levrek, mavi yengeç gibi su ürünlerinin yanı sıra yakaladıkları kefalden havyar üretimi yaptıklarını da söyledi.

Dalyandaki dişi kefallerden aldıkları yumurtaları zahmetli bir sürecin ardından hazır hale getirdiklerini anlatan Dahak, uzun süre dayanması için bal mumuyla kapladıkları havyara talebin fazla olduğunu belirtti.

Havyarın besin yönünden çok zengin olduğunu anlatan Dahak, "Özellikle kahvaltıda çocuklar için çok çok faydalı. Çocukların göz ve dişleri için büyük faydası var. Besin oranı çok yüksek." diye konuştu.

Havyar pazarlayan firmanın yetkilisi Tayfun Ulubaş da Çukurova'nın dalyanlarındaki kefallerden elde edilen havyara talebin çok fazla olduğunu belirtti.

Havyarın kısıtlı sürede yoğun emekle ve yüksek maliyetle elde edildiğini vurgulayan Ulubaş, ürünün kilosunun 3 bin 500 ila 5 bin lira olduğunu ifade etti.

Ulubaş ayrıca, besin yönünden zengin olan havyarı özellikle çocuklarına hazır balık yağı veya tabletleri alan ailelerin tercih edilebileceğini vurguladı.

Havyarı tüketirken de üzerindeki bal mumunun altında kalan doğal zarının soyulması gerektiğine dikkati çeken Ulubaş, ürünün çiğnenip yutulması yerine çikolata veya şeker gibi ağız içinde emilerek tüketilmesi önerisinde bulundu.

Dalyanda uzun yıllardır kaptanlık yapan Fethi Aydan da kendi çocuklarının devamlı havyar yediğini, şimdi de torunlarının besin değeri yüksek lezzeti severek tükettiğini kaydetti.

0
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL