Ekonomist
  • BIST 100
    1375,91
    %0,00
    En Düşük
    1375,91
    En Yüksek
    1375,91
  • DOLAR
    8,15
    %-0,0
    Alış
    8,1551
    Satış
    8,1591
    EN YÜKSEK
    8,1726
  • EURO
    9,71
    %-0,1
    Alış
    9,6937
    Satış
    9,7120
    EN YÜKSEK
    9,7316
  • EURO/USD
    1,18
    %-0,1
    Alış
    1,1890
    Satış
    1,1893
    EN YÜKSEK
    1,1919
  • ALTIN
    453,671
    %-0,2
    Alış
    453,4487
    Satış
    453,6711
    EN YÜKSEK
    455,5497
İNTEGRAL YATIRIM
  • BIST 100
    1375,91
    %0,00
    En Düşük
    1375,91
    En Yüksek
    1375,91
  • DOLAR
    8,15
    %-0,0
    Alış
    8,1551
    Satış
    8,1591
    EN YÜKSEK
    8,1726
  • EURO
    9,71
    %-0,1
    Alış
    9,6937
    Satış
    9,7120
    EN YÜKSEK
    9,7316
  • ALTIN
    453,671
    %-0,2
    Alış
    453,4487
    Satış
    453,6711
    EN YÜKSEK
    455,5497
  • GÜNCEL
    • Kapak Konusu
    • Son Dakika
    • Haberler
    • Dünya
    • Video Galeri
    • Şirketler
    • Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik
    • Kulis
    • Dosya
    • Yatırımcı Köşesi
    • Üniversitelerden
  • Altın Fiyatları
  • Piyasalar
    • Altın
    • Bes
    • Borsa
    • Finans
  • Araştırmalar
  • Girişim / Kobi
  • Sektörler
    • Eğitim
    • Enerji
    • Gıda
    • Holdingler
    • Emlak
    • Medya
    • Otomotiv
    • Perakende
    • Teknoloji
    • Tekstil
    • Turizm
    • Yönetim / Kariyer
  • Etkinlikler
  • YAZARLAR
    • Aram Ekin Duran
    • Abdülkadir Kahraman
    • Ayşegül Sakarya Pehlivan
    • Aysun Karabıyık Sarıkaya
    • Burcu Tuvay
    • Ceren Oral
    • Dr. Orhan Karaca
    • Talat Yeşiloğlu
    • Gözde Yeniova
    • Levent Gökmen
    • M. Fatih Köprü
    • Özlem Bay Yılmaz
    • Servet Topaloğlu
    • Sibel Atik
    • Talip Yılmaz
Sonuç yok
Bütün sonuçları gör
  • GÜNCEL
    • Kapak Konusu
    • Son Dakika
    • Haberler
    • Dünya
    • Video Galeri
    • Şirketler
    • Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik
    • Kulis
    • Dosya
    • Yatırımcı Köşesi
    • Üniversitelerden
  • Altın Fiyatları
  • Piyasalar
    • Altın
    • Bes
    • Borsa
    • Finans
  • Araştırmalar
  • Girişim / Kobi
  • Sektörler
    • Eğitim
    • Enerji
    • Gıda
    • Holdingler
    • Emlak
    • Medya
    • Otomotiv
    • Perakende
    • Teknoloji
    • Tekstil
    • Turizm
    • Yönetim / Kariyer
  • Etkinlikler
  • YAZARLAR
    • Aram Ekin Duran
    • Abdülkadir Kahraman
    • Ayşegül Sakarya Pehlivan
    • Aysun Karabıyık Sarıkaya
    • Burcu Tuvay
    • Ceren Oral
    • Dr. Orhan Karaca
    • Talat Yeşiloğlu
    • Gözde Yeniova
    • Levent Gökmen
    • M. Fatih Köprü
    • Özlem Bay Yılmaz
    • Servet Topaloğlu
    • Sibel Atik
    • Talip Yılmaz
Sonuç yok
Bütün sonuçları gör
Ekonomist
Sonuç yok
Bütün sonuçları gör
  • BIST 100
    1375,91
    %0,00
    En Düşük
    1375,91
    En Yüksek
    1375,91
  • DOLAR
    8,15
    %-0,0
    Alış
    8,1551
    Satış
    8,1591
    EN YÜKSEK
    8,1726
  • EURO
    9,71
    %-0,1
    Alış
    9,6937
    Satış
    9,7120
    EN YÜKSEK
    9,7316
  • EURO/USD
    1,18
    %-0,1
    Alış
    1,1890
    Satış
    1,1893
    EN YÜKSEK
    1,1919
  • ALTIN
    453,671
    %-0,2
    Alış
    453,4487
    Satış
    453,6711
    EN YÜKSEK
    455,5497
İNTEGRAL YATIRIM
  • BIST 100
    1375,91
    %0,00
    En Düşük
    1375,91
    En Yüksek
    1375,91
  • DOLAR
    8,15
    %-0,0
    Alış
    8,1551
    Satış
    8,1591
    EN YÜKSEK
    8,1726
  • EURO
    9,71
    %-0,1
    Alış
    9,6937
    Satış
    9,7120
    EN YÜKSEK
    9,7316
  • ALTIN
    453,671
    %-0,2
    Alış
    453,4487
    Satış
    453,6711
    EN YÜKSEK
    455,5497
Anasayfa Gıda

‘Yiyecek içecek sektörü kriz sonrası çıkışı hızlı yakalayacak’

Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerden biri de yiyecek-içecek sektörü ve gastronomi turizmi. Sektör koronavirüs süreci sonrası için tedbirler almaya başladı. Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, yiyecek içecek sektörünün kriz sonrası çıkışı en hızlı yakalayacak sektör olacağını söylüyor.

21 Mayıs 2020 | 09:41:50
Gıda
A A
0
Son Güncellenme: 22 Mayıs 2020 | 12:51:38
‘Yiyecek içecek sektörü kriz sonrası çıkışı hızlı yakalayacak’
Facebook ile paylaşTwitter ile paylaşWhatsApp ile Paylaş
İÇİNDEKİLER
  1. TÜRK MİCHELİN’İ BAŞLIYOR

Pandemi sürecinde insanların eve kapanmasıyla birlikte restoranlar da kapandı. Yavaş yavaş normalleşmenin başladığı şu günlerde insanlarda hijyene dayalı güven sorunu yaşanıyor. Bu sorunu aşmak için GT Hijyen Belgesi çalışmalarına hız verdiklerini belirten Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ile sektörü ve yapılan çalışmaları konuştuk.

LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER

lgokmen@ekonomist.com.tr

Pandemide turizm sektörü büyük yara aldı. Gastronomi turizminde durum nedir, hedefleriniz nasıl değişti?

Sektörün hacminin yıllık 120 milyar TL olduğu düşünülse de, her şeyin normal olması halinde Gastronomi Turistleri’nin de geleceği beklentisiyle 2020 TC Turizm Bakanlığı ile 15 milyar dolar olarak hedef koymuştuk. Biliyoruz ki koronavirüs etkisi ile tüm işletmeler, oteller ve havayolları kapalı ve ülkemizde de neredeyse hayat durdu. Hedeften sapma yaşanmasını normal karşılasak da mevcut şartlara rağmen, yılın ikinci çeyreğinde bu hedefi telafi etmeye çalışacağımızı belirtmek isterim.

Yiyecek içecek sektöründe nasıl bir değişim yaşanacak?

Önce havayolları, ardından seyahat acenteleri, oteller ve yeme içme işletmelerini olumsuz etkileyen sektörde tüm dünyadaki daralmanın ülkemizi de etkilemeye devam edeceği mâlum. Ülkemizde çok ciddi yara alan yiyecek içecek sektörü, kriz sonrası çıkışı en hızlı yakalayacak sektör olacaktır. Dünya turizm verilerine göre belirlenen yüzde 5’lik büyüme hedefi bugün yüzde 10 küçülmeye geçti. Fakat dünyada bu kriz atlatılırken hız kazanacak sektörlerde oyun ve oyuncular değişecek. Ülkemizde merdiven altı kurumlar yerine hijyene dikkat eden kurumların katlanarak büyüyeceğine inanıyorum.

Derneğinizin araştırmalarında gastronomi turistinin normal turistten bir buçuk kat fazla para harcadığı sonucu ortaya çıkmıştı. Bu süreçte tercihler değişir mi?

Turistlerin ve normal turistlerin bıraktığı para ve harcama alışkanlıkları miktarlarına bakarsak; gastronomi turistleri toplam harcamalarının yüzde 27’sini yeme-içmeye harcamaktadır. Bu oran diğer turistler için yüzde 20’dir. Bu bilgiler ışığında; toplu turlar ve organize grup gezileri olamayacağından sıralamada bir numaralı turistin Gastronomi Turisti olacağı ve en fazla harcamayı bu turistin bırakacağı gözükmekte.

TÜRK MİCHELİN’İ BAŞLIYOR

Yiyecek içecek sektörü hijyen konusunda ne gibi tedbirler alıyor?

Bakanlıkla koordineli gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz. Ayrıca iki yıl önce hazırlamaya başladığımız ve yeni biten ‘GT Hijyen Belgesi’ çalışmamız ile gündeme geleceğiz. İlk etapta gelen turistin Michelin’e alternatif olarak restoran derecelendirme ve hijyen standartları için Türkiye Kalite Derneği ve Diversey ile yaptığımız bu özel çalışma lansmanının kapsamını genişletip yeni basın toplantısı ile kamuoyuna duyuracağız. Korona virüs sonrası tüketicinin ilk bakacağı şey hijyen ve ’GT Belgesi’ olacak.

Hijyen belgesi neleri içeriyor?

GT Hijyen Belgesi ile restoranlara çok detaylı bir hijyen uygulaması başlatacağız. Yaklaşık 2,5 yıl önce Türkiye Kalite Derneği ile gerçekleştirdiğimiz, Restoran Belgelendirme Sistemi’nin öneminin bugünlerde daha iyi anlaşıldı. Öncelikle İstanbul ve Ankara’da başlayacak olan Restoran Derecelendirme Türk Michelini olarak dünyada marka olacak. Bu kriterler için Gastronomi Turizmi Derneği, Gastro Akademi Başkanı Dr. Mesut İnan çalışmaları ve TÜRSAB Gastronomi İhtisas Komitesi Başkanı Ömer Kartın’ın çok önemli katkıları ile tüm dünyadaki tüm sistemlerin araştırılması sonucu ortaya çıkan GT Belgesi için ailelerinizi güvenle götürebileceğiniz yerlerin listesini açıklayacağız.

Tüketicinin işletmelere yeniden güvenmesi için nelere dikkat edilmeli?

Kriz sonrasında tüketiciler hijyene daha da dikkat edecek. Kapısında ‘GT Uluslararası Hijyen Belgesi olan restoranları tercih edilmeli. Restoranların kapısında görünür belge/sembol ile ve hak kazanan mekânları biz de web sayfamızda sürekli açıklayacağız. Bunun haricindekiler de kendilerine göre başarılı çalışmalar yapıyor olsa bile uluslararası geçerli ve gizli denetleme sisteminin ne kadar uygulandığı tartışılacak. Ayrıca dernek olarak gastronomik ürünler için de çok ciddi bir çalışma gerçekleştirdik. ‘GT Anadolu’ ile yerel ürünleri, tüketici rahatlıkla güvenilir şekilde internetten veya marketlerden artık alabilecek. Bu proje üyelerimizden gelen talep doğrultusunda geliştirilen özel bir projedir.

Yeni nesil restoran kavramından bahseder misiniz?

Bence GT Belgeli Restoranlar ve Hijyen kurallarına uyan mekânları kastediliyor. Mal tedarikinden soğuk hava deposuna, şefinden garsonuna, müşterinin önüne gelecek tabağın temizliğine kadar garanti verebilen restoranları anlamalıyız. Tabii içeri giren müşterinin de kontrolü ve hijyeni buna dâhil. Ayrıca sosyal mesafenin de hayatımıza yerleşmesi gerektiğini düşünürsek, birçok işletme de konsept değişikliğine gidebilir.

Yeni dönemde menülerde değişim olacak mı?

Otel ve restorandaki menü içeriklerinde el yapımı ve paketlenmesi, taşınması zor olan ürünler azaltılacaktır. Kahvaltılardaki tabaklarda bile çok şey hazır olarak paketli sunulacaktır. Bunun ilk örneği otellerin açık büfelerinin kalkması ve yerine set paket halinde olan kahvaltılar sunulması şeklinde gerçekleşti. Bazı kahvaltı mekânlarına gidip de 30 çeşit kahvaltı şu fiyat gibi sunum ve satış teknikleri ortadan kalkmak zorunda.

Günümüzde hemen her sektör dijitalleşti. Yeme içme sektöründe dijitalleşme konusunda gözlemleriniz neler?

Dijitalleşme süreklilik arz eden önemli bir konu. Özellikle restoranlarda artık merdiven altı üretim ve satış noktalarının kapatılması zorunluluktur. Dijitalleşemeyen mekân batmaya mahkûm olacaktır. Menüler dijitalleşmeye başladı bile. Ödeme sistemlerinden mekânlardaki havalandırma sistemlerine kadar her şey artık dijitalleşmek zorunda.

Lüks restoranlar bu süreçte nasıl bir sınavdan geçti?

Maalesef kira, personel, lezzet ve hijyen testlerinden en az birinden geçmez not alan çok restoran oldu. Özellikle işletme sermayesi ve personelin uluslararası hijyen standartlarına uyabilmesi gibi konuların önemini sektör olarak idrak ettiğimiz günlerdeyiz. Bir de mekânlarda dijital eğlencenin de artması gerektiğini düşünüyorum. Hiç kimse sadece kendisi için sosyal ortamlara gitmez. Bir restoran sahibi arkadaşım: “Erkekler arabalarını, kadınlar da takılarını ve kıyafetlerini göstermek için bize gelir’’ demişti. Bu show kısmı da unutulmamalı. İnsanlar prestij konumlandırma yapamayacaklarsa marketten alıp evinde ev partileri ile sosyalleşme yoluna da gidebilirler.

Etiketler: GT Hijyen BelgesiGürkan Boztepekoronavirüspandemi
Paylaşım5TweetGönder

Benzer Haberler

Domates üreticisi Merko, Frigo Pak Gıda’yı bünyesine kattı
Gıda

Domates üreticisi Merko, Frigo Pak Gıda’yı bünyesine kattı

9 Nisan 2021
Stoktaki patates ve soğan ihtiyaç sahibi ailelere bedelsiz dağıtılacak
Gıda

Stoktaki patates ve soğan ihtiyaç sahibi ailelere bedelsiz dağıtılacak

9 Nisan 2021
Rusya domates kotasını yükseltiyor
Gıda

Rusya domates kotasını yükseltiyor

8 Nisan 2021
Ankara’da halk ekmek ramazan ayında 1 liradan satılacak
Gıda

Ankara’da halk ekmek ramazan ayında 1 liradan satılacak

8 Nisan 2021
İstanbul’da pide fiyatları belli oldu
Gıda

İstanbul’da pide fiyatları belli oldu

6 Nisan 2021
Topraksız serada yetiştirip 8 ülkeye satıyor: Ananas ve mango denemeleri de yapıyor
Gıda

Topraksız serada yetiştirip 8 ülkeye satıyor: Ananas ve mango denemeleri de yapıyor

2 Nisan 2021

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Koca’nın risk artışına dikkat çektiği 5 il
Haberler

Ramazan’da tam kapanma olacak mı? Bakan Koca merak edilen sorular için neler söyledi?

12 Nisan 2021

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamada bulundu ve gazetecilerin sorularını...

Daha fazla oku

Rusya, Türkiye’ye uçuşları 1.5 ay sınırlandırma kararı aldı

BIST 100’de en çok artan, azalan 20 hisse (12 Nisan 2021)

ÇAYKUR’a alınacak 300 mevsimlik işçi için kura çekimi yapıldı

Borsa, altın, döviz piyasalarda gün sonu rakamları: Yarın hangi veriler var?

Satın almak için tıklayın

Abone olmak için tıklayın

 


Son Haberler

Yeme-içme yerleri Ramazan boyunca masada müşteri kabul edemeyecek

Yeme-içme yerleri Ramazan boyunca masada müşteri kabul edemeyecek

13 Nisan 2021
3D yazıcıyla biftek üretildi: Fiyatı 350 lira

Beyaz Saray çip krizini ulusal güvenlik sorunu olarak görüyor

13 Nisan 2021
New York borsası teknoloji devlerinin öncülüğünde yükseldi

New York borsası düşüşle kapandı

13 Nisan 2021
Dacia, Nisan ayına özel kampanyasını duyurdu

Dacia, Nisan ayına özel kampanyasını duyurdu

13 Nisan 2021

Dünya Haberleri

3D yazıcıyla biftek üretildi: Fiyatı 350 lira
Dünya

Beyaz Saray çip krizini ulusal güvenlik sorunu olarak görüyor

ABD Başkanı Joe Biden, çip arzında yaşanan sıkıntıyı ele almak üzere yarı iletken, otomobil ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren 19...

13 Nisan 2021
Rakibini 12,8 milyar euro’ya satın alıyor
Dünya

Rakibini 12,8 milyar euro’ya satın alıyor

Fransa'nın atık ve su yönetimi şirketi Veolia Environnement SA'nın, Fransız rakibi Suez'in yüzde 70 hissesini 12,8 milyar euro'ya satın almak...

12 Nisan 2021
Alibaba’dan rekor cezaya sıra dışı yanıt
Dünya

Alibaba’dan rekor cezaya sıra dışı yanıt

E-ticaret devi Alibaba Group, Çinli düzenleyicilerin şirkete verdiği 2.8 milyar dolarlık rekor ceza sonrası yazdığı açık mektupta düzenleyicilere 'teşekkür etti'. ...

12 Nisan 2021
Fed Başkanı Powell: ABD ekonomisi dönüm noktasında
Dünya

Fed Başkanı Powell: ABD ekonomisi dönüm noktasında

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Amerikan ekonomisinin çok daha hızlı büyümeye başlayacağını ve istihdamın hızlanmasını beklediklerini belirterek, ekonominin...

12 Nisan 2021

Ekonomist’i Cebinizde Taşıyın

 


Enerji

Galata Wind Enerji halka arz ediliyor

Galata Wind Enerji halka arz ediliyor

10 Nisan 2021

Galata Wind Enerji halka arz ediliyor. Talep toplama tarihleri 15-16 Nisan. Doğan Holding şirketlerinden Galata Wind Enerji AŞ, şirket paylarının...

Akaryakıt tavan fiyat tablosu güncelledi

Akaryakıt tavan fiyat tablosu güncelledi

10 Nisan 2021

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 81 ilde iki ay süreyle uygulanacak akaryakıt fiyatlarının tespitine ilişkin fiyat farkı tablosunu güncelledi. EPDK'nin...

Emlak

Konut alan yabancı, eşya için 4,3 milyar lira harcadı

Konut alan yabancı, eşya için 4,3 milyar lira harcadı

12 Nisan 2021

Nevita International Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, Türkiye'den konut alan yabancıların iç dizayn, mobilya ve beyaz eşya gibi ev eşyasına...

Çiftay İnşaat, Batıçim’in yüzde 30’unu devraldı

Çiftay İnşaat, Batıçim’in yüzde 30’unu devraldı

8 Nisan 2021

Çiftay İnşaat, Batıçim'in yüzde 30 hissesini  774 milyon TL'ye (95 milyon dolar) satın aldı.  Şirketten yapılan açıklamada, Batıçim'de satışın kesinleşmesi...

Girişim / Kobi

Pazar yerleri KOBİ’lere can suyu oldu

Pazar yerleri KOBİ’lere can suyu oldu

8 Nisan 2021

E-ticaret pandemi döneminde Anadolu’daki KOBİ’ler için adeta can suyu oldu. Kendi e-ticaret sitesi olmayan KOBİ’ler pazaryerleri aracılığıyla Türkiye geneline satış...

Meleklerin 2021 planları: 2021’de kaç şirkete, ne kadar yatırım yapacaklar?

Meleklerin 2021 planları: 2021’de kaç şirkete, ne kadar yatırım yapacaklar?

7 Nisan 2021

Pandemiye rağmen melek yatırımcıların girişimlere yönelik can suyu destekleri hız kesmedi. 2020 yılında melek yatırımcılar ve ağlar 76 şirkete 61...

  • ALTIN FİYATLARI
  • EKONOMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ
  • KREDİ HESAPLAMA
  • ARŞİV
  • KÜNYE
  • YAYIN İLKELERİ
  • VERİ POLİTİKASI
  • İŞ DÜNYASI ABONELİK PAKETİ
  • ÇEREZ POLİTİKASI
  • ABONE OL
  • SATIN AL

© 2016-2020 Ekonomist Dergisi. Bütün hakları gizlidir.

Sonuç yok
Bütün sonuçları gör
  • GÜNCEL
    • Kapak Konusu
    • Son Dakika
    • Haberler
    • Dünya
    • Video Galeri
    • Şirketler
    • Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik
    • Kulis
    • Dosya
    • Yatırımcı Köşesi
    • Üniversitelerden
  • Altın Fiyatları
  • Piyasalar
    • Altın
    • Bes
    • Borsa
    • Finans
  • Araştırmalar
  • Girişim / Kobi
  • Sektörler
    • Eğitim
    • Enerji
    • Gıda
    • Holdingler
    • Emlak
    • Medya
    • Otomotiv
    • Perakende
    • Teknoloji
    • Tekstil
    • Turizm
    • Yönetim / Kariyer
  • Etkinlikler
  • YAZARLAR
    • Aram Ekin Duran
    • Abdülkadir Kahraman
    • Ayşegül Sakarya Pehlivan
    • Aysun Karabıyık Sarıkaya
    • Burcu Tuvay
    • Ceren Oral
    • Dr. Orhan Karaca
    • Talat Yeşiloğlu
    • Gözde Yeniova
    • Levent Gökmen
    • M. Fatih Köprü
    • Özlem Bay Yılmaz
    • Servet Topaloğlu
    • Sibel Atik
    • Talip Yılmaz

© 2016-2020 Ekonomist Dergisi. Bütün hakları gizlidir.