Bist 100
8718,11
-1,25%
Bist 100
Dolar/TL
32,3375
0,0886%
Dolar/TL
Euro/TL
35,1711
0,1321%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0863
-0,0888%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2242,13
-0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Balistik seramikte küresel oyuncu olacak

28 Temmuz 2021
Balistik seramikte küresel oyuncu olacak
Özlem Bay Yılmaz obay@ekonomist.com.tr

Kişisel, araç platformları ve yapısal balistik koruma alanlarında faaliyet gösteren Nurol Teknoloji, Türkiye'nin tek balistik seramik üreticisi. Bor karbürde dünyada ilk üçte yer alan şirketin genel müdürü Selim Baybaş, "Üç yıl sonra küresel bir oyuncu olacağız" diyor.

25 Temmuz 2021 tarihli sayıdan

Nurol Teknoloji, tamamen yerli sermaye ile ileri teknik balistik seramikler üretmek için 2008 yılında Nurol Holding bünyesinde kuruldu. Kurulduğu günden itibaren AR-GE'ye öncelik veren şirket, bu sayede başta Türkiye olmak üzere, çok daha geniş bir coğrafyada balistik koruyucu çözümler alanındaki önemli bir boşluğu dolduruyor.

Kendi bünyesinde tasarladığı kişisel balistik koruma, araç platformları balistik koruma ve yapısal balistik koruma çözümlerini, dışa bağımlı olmadan Türkiye'de üretiyor.

Şirket alümina, silisyum karbür ve bor karbür gibi ileri teknolojik balistik seramikleri ve hibrit balistik koruyucu zırh çözümlerini, Ankara'da tek çatı altında yerleşik üç üretim tesisinde imal ediyor.

Kendi geliştirdiği özel proseslerle ürettiği bor karbür, silisyum karbür ve alümina seramikler sayesinde Türkiye'nin adını ileri teknik balistik seramik üretebilen az sayıdaki ülke arasına yazdırdıklarını vurgulayan Nurol Teknoloji Genel Müdürü Selim Baybaş, "Özellikle bor karbür çok özel bir üretim.

Bunu seri üretebilen ABD ve İsrail'den sonra üçüncü ülkeyiz. Dünyada bu alanda üretim yapan üç -dört şirket var. Türkiye'nin tek balistik seramik üreticisiyiz" diyor.

Son yıllarda tüm üretim alanlarında yaklaşık 125 milyon dolarlık üretim yaptıklarını kaydeden Baybaş, "Dünyanın önemli bir balistik üreticisiyiz ama üç yıl sonra tam anlamıyla küresel bir oyuncu olacağız. Sektörümüzde 'TR Seramik' olacağız, bu potansiyeli görüyoruz " diye konuşuyor.

YÜZDE 20'LİK BÜYÜME


Kalite altyapısı sayesinde, bünyesindeki gelişmiş makine parkı ve balistik laboratuvarları 17025 TUR-KAK ve uluslararası NIJ akreditasyonuna sahip bulunan Nurol Teknoloji'nin AR-GE merkezi ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescilli.

Toplam 310 çalışanları bulunduğunu, bunun 200'ünün üretim alanında çalıştığını, kalan 110 kişilik ofis personelinin ise 67'sinin AR-GE departmanında görev aldığını söyleyen Baybaş, şöyle devam ediyor: "Ankara'da üç fabrikamız var. Birinde sadece seramik üretiyoruz. Birinde seramik ve onun kompozitlenmesini, nihai ürüne dönüştürülmesini gerçekleştiriyoruz.

Bir fabrikamızda da yapısal koruma ürünleri üretiyoruz. Seramik zırh malzemelerini sahip olduğumuz teknolojiler ile başarıyla üretiyoruz. Milli ve NATO projeleri yapıyoruz. Geçen yıl yaklaşık 500 milyon TL ciroya ulaştık. Bu yıl ortalama yüzde 20 reel büyüme beklentimiz var."

BOR KARBÜR ZIRH


Şirket, özellikle bor karbür zırh malzemeleri konusunda mevcut altyapısı ve özgün üretim yöntemleri ile birlikte dünyanın en yüksek bor karbür kapasitesine sahip. Toz metalürjisi yöntemleri kullanılarak, hammadde tedariki sonrası tamamen Nurol Tekno-loji'ye ait reçeteler ile hazırlanan karışımlar, yüksek tonajlı preslerde müşteri taleplerine uygun ebat ve formlarda şekillendiriliyor.

Üretim kapasitesinin büyüklüğünü sağlayan özgün sinterleme metodu ile sahip olduğu yüksek teknoloji ürünü fırınlarda 2 bin 300 derecelere varan sıcaklıklarda, vakum ve gaz atmosferlerinde sinterleme işlemi yaptıklarından bahseden Baybaş, "Bu sayede birinci sınıf mekanik özellikte bor karbür ve silisyum karbür seramik zırhlar elde ediyoruz.

Bunun yanında bin 700 derece sıcaklığa ulaşabilen açık atmosfer fırınlarında alüminyum oksit zırh plakaları da üreterek, müşterilerimize geniş bir seçim yelpazesi sunuyoruz" diyor.

DÜNYADA SAYILI ÜRETİCİ


Savunma sanayi sektörü, tüm dünyada en hızlı büyüyen ve teknolojik gelişmelerin öncül olduğu bir sektör. Savunma sanayi ihracatının katma değeri yüksek ileri teknoloji ihracatı olması nedeniyle bu sektörde güçlü olan ülkeler, stratejik rekabet üstünlüğüne sahip.

Bu doğrultuda, ülkelerin kendilerini iç ve dış tehditlere karşı koruyabilmesi düşüncesi güvenlik ve savunma ihtiyacını doğuruyor. Bu ihtiyaç da ülkelerin silahlı kuvvet bulundurmasına ve dolayısıyla zorunlu savunma harcamalarına neden oluyor.

Nurol Teknoloji'nin farklılığı ve öneminin de işte burada ortaya çıktığını vurgulayan Baybaş, şunları ekliyor: "Uluslararası pazarda iyi bilinen şirket olmamızı; bor karbür, silisyum karbür ve alümina seramiklerle üretilen ileri balistik zırh çözümleri tasarlayıp üretebilen Türkiye'de tek, dünyada çok az sayılı şirketten biri olmamıza bağlı olduğunu söyleyebiliriz.

İlaveten, ürünlerimizi kendimize has geliştirdiğimiz özel reçetelerle maliyet etkin projeler sunuyoruz. En önemlisi de insan hayatını koruyan çok değerli ürünler üretiyoruz."

KENDİ İNSAN KAYNAĞINI OLUŞTURUYOR


Nurol Teknoloji'nin 'Sen ol' programı çerçevesinde Ankara'daki üniversiteleri merkezlerine davet ettiklerini belirten Selim Baybaş, programa ilişkin şu bilgileri veriyor: "Üniversitelerin en iyi öğrencilerini üçüncü sınıftan programa tabi tutuyoruz. Onlar bir seçimden geçiyor.

Belirlediğimiz öğrencilerimizi yaklaşık sekiz aylık bir programa tabi tutuyoruz. Bu programda çocuklarımız çok önemli eğitimler alıyor. Programın ilkini yaptık. Önemli bir kısmını kendi bünyemizde istihdam ettik. İkincisini kasım ayında yapacağız. Kendi insan kaynağımızı geliştirmeyi hedefliyoruz.

Öte yandan erkek egemen bir sektörde olmamıza rağmen kadın çalışan onarımızın yüzde 50 olduğunu da belirtmek isterim."

ÜRETTİĞİNİN ÜÇTE BİRİNİ İHRAÇ EDİYOR


Şirket, ürettiği ürünlerin yaklaşık üçte birini ihraç ediyor. İhracat oranını her geçen gün Türkiye'ye döviz girdisi sağlamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Selim Baybaş, Türkiye'nin kilogram başına ortalama ihracat değerinin 1,1 dolar civarında olduğunu, savunma sanayinde ise 1 kilogram ihracat değerinin ortalama 40 dolara kadar çıktığını kaydediyor.

Baybaş, "Bizim ürettiğimiz ürünlerin ise kilogramı yaklaşık 80-90 dolar. 2,5 santimlik bir zırh düşünün, biz o 2,5 santimde mühendislik yapmaya çalışıyoruz. Yani büyük bir katma değerli üretim söz konusu" şeklinde konuşuyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2242,13 -0,09%
  • ALTIN ONS 2156,63 -0,18%
  • BIST 100 8718,11 -1,25%
  • DOLAR/JAPON YENI 150,114 0,644%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35615 0,21652%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,8375 -0,0229%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3375 0,0886%
  • EURO/DOLAR 1,0863 -0,0888%
  • EURO/TURK LIRASI 35,1711 0,1321%
  • STERLIN/DOLAR 1,27052 -0,20305%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL