Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dünyanın merakla beklediği 6 saatlik görüşme bitti

28 Şubat 2022 | 20:14
Son Güncellenme: 28 Ekim 2022 | 00:41
Dünyanın merakla beklediği 6 saatlik görüşme bitti
Ukrayna ve Rusya heyetlerinin bugün merakla beklenen görüşmesi tamamlandı. Görüşme yaklaşık 6 saat sürdü. Anadolu Ajansı'nın haberine göre  Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı.

RUSYA-UKRAYNA GÖRÜŞMESİ


Görüşme öncesi Ukrayna cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Ukrayna'nın "derhal ateşkes ve Rus birliklerinin geri çekilmesini" talep ettiği belirtildi.

Rusya ve Ukrayna heyetleri, Belarus'un Ukrayna sınırındaki Gomel bölgesinde bir araya geldi.

  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Danışmanı Vladimir Medinskiy başkanlığındaki heyette, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Rusya Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ve Rusya'nın Minsk Büyükelçisi Boris Grızlov yer aldı.

  • Ukrayna heyetinde ise iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Donbas'ta çözüm için temas grubu Ukrayna Heyeti Başkan Yardımcısı Andrey Kostin, Kırım Tatarlarından Ukrayna Milletvekili Rustem Umerov ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Nikolay Toçitskiy hazır bulundu.


SONUCU BEKLİYORUZ


Görüşmenin başlangıcında Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey kısa bir konuşma yaptı. Katılımcıların kendisini güvende hissedebileceğini belirten Makey, "Bugünkü toplantının düzenlenmesiyle ilgili her türlü istek ve önerileriniz kabul edilecek ve yerine getirilecektir. Sonucu bekliyoruz." diye konuştu.

İKİNCİ TUR MÜZAKERE YAPILACAK


Heyetler, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus heyetiyle Belarus sınırında, ön koşulsuz görüşme yapılacağını duyurmuştu. Rusya tarafı, Ukrayna heyetinin Belarus'a güvenli geçişi için garanti vermişti. Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı Arakhamia, Rusya'nın önerilerini dinlemek için görüşmeyi kabul ettiklerini belirtmişti.

Reuters haber ajansı Beyaz Rusya'nın Belta haberine atıfta bulunarak, her iki tarafın da önümüzdeki günlerde gerçekleşebilecek ikinci tur müzakereler öncesinde istişare için başkentlerine döneceğini söyledi. Barışçıl bir çözüme yönelik beklentiler Pazartesi günkü toplantıdan önce yüksek değildi. Ukrayna ateşkes ve Rusya'nın geri çekilmesini istediğini söylerken, Kremlin pozisyonunu açıklamayacağını söylemişti. Rusya'nın müzakerecileri, her iki tarafın da çıkarına olan bir anlaşmaya varmaktan söz etmişlerdi.




Ukrayna lideri Zelenskiy dün yaptığı açıklamada Rus heyeti ile toplantıdan sonuç çıkacağına çok inanmadığını söylemiş "Bırakalım denesinler. Böylece hiçbir Ukrayna vatandaşı, başkan olarak, küçük bir şans bile olsa, savaşı durdurmaya çalıştığımdan şüphe duymasın." şeklinde konuşmuştu. Belarus Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilecek ön koşulsuz görüşmelerin yapılacağı salonun fotoğrafını paylaşmıştı. 




RUSYA-UKRAYNA: SON HABERLER


20:12 ABD: Rusya henüz Ukrayna’da hava üstünlüğünü elde edemedi


Rusya-Ukrayna savaşı 5’inci gününü geride bırakırken, bir grup gazeteciye açıklama yapan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Ukrayna güçlerinin direnişinin devam ettiğini belirtti. Yetkili, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’ya 368 füze fırlattığını ve savaş için önceden konuşlandırdığı gücünün yüzde 75’ini Ukrayna’ya soktuğunu belirtti.

Hava sahası halen ihtilaflı


Ukrayna’nın belirli bölgelerde hava üstünlüğünün Ukrayna ile Rusya arasında el değiştirdiğini anlatan Pentagon yetkilisi, “Ukrayna’nın halen önemli bir hava savunma kapasitesi var ve bunu işletebiliyor. Rusya halen Ukrayna hava sahasında üstünlüğü elde edemedi.” diye konuştu. Yetkili, Ukrayna’ya girmiş olan güçlerin tamamının Rus askerleri olduğunu, Belarus askerlerinin Ukrayna’ya girdiğini görmediklerini ifade etti. Karadeniz’deki Rus güçlerinin durumunda değişiklik olmadığını belirten yetkili, Oddesa’ya yönelik herhangi bir saldırı görmediklerini söyledi.

Rusya halen Kiev'i alma niyetinde


Rusların ilerleyişinin neden yavaşladığına ilişkin değerlendirmede bulunan yetkili, bunun birçok faktörden kaynaklandığını söyledi. Pentagon yetkilisi, Ukrayna’nın Kiev’e açılan bir köprüyü yıktığını ve savaşın dördüncü gününde de Rus güçlerinin yakıtının tükenmesinin ilerleyişi kısmen yavaşlattığını söyledi.

Yetkili, Rusya’nın halen Kiev’i alma niyetinde olduğuna işaret ederken, Rus birliklerinin Kiev’i güney de dahil olmak üzere üç koldan kuşattığını belirtti. Rusya’nın Kiev’e girmek yerine şehri kuşatma taktiğini kullanmak istediğini düşündüklerini belirten yetkili, "Elbette ki Kiev’i alamadıklarında oluşacak öfkenin Ruslar tarafından daha saldırgan bir tutuma yol açacağından endişe ediyoruz.” diye konuştu.

Üst düzey yetkili, ABD’nin askeri yardımlarının detaylarına girmekten kaçındı ancak gönderilecek paket içinde hava savunma kabiliyetlerinin olacağını dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer gücü teyakkuza geçirmesine ilişkin açıklamasına değinen yetkili, “Bunu orta koyduğu şekli, bizim bildiğimiz Rus nükleer doktrininde belirtilenlerle uyuşmuyor. Bu yüzden, ne demek istediğini anlamak için bunu analiz ediyoruz.” dedi.

Rusya’da yurt dışı döviz işlemlerine bazı yasaklar getirildi


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının döviz cinsinden dış borç vermeleri ve ülke dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmaları yasaklandı.



Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ilgili önlemleri içeren kararnamenin Putin tarafından imzalandığı belirtildi.

Kararnameyle, ihracat yapan Rus şirketlerine döviz satma zorunluluğu getirildiğine işaret edilen açıklamada, “Uluslararası ticaretle uğraşan şirketler, döviz gelirlerinin yüzde 80’ini yetkili bankalarda satmak zorundadır.” ifadesine yer verildi.

Ülkedeki döviz işlemlerine de bazı yasaklar getirildiği aktarılan açıklamada, "Rusya vatandaşlarının döviz cinsinden dış borç vermeleri ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmaları yasaklanmıştır.” denildi.


20:00 Ukrayna’nın BM Büyükelçisi saldırıları 2. Dünya Savaşı başlangıcına benzetti

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını 2. Dünya Savaşı başlangıcına benzetti. Ukrayna’daki savaşı hiçbir tahrik olmadan Rusya’nın başlattığını herkesin bildiğini söyleyen Kyslytsya, “Bu savaş şu anda sığınakta oturan biri tarafından seçildi. Mayıs 1945'te Berlin'deki sığınakta oturan kişiye ne olduğunu biliyoruz.” dedi.

Kyslytsya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile 2. Dünya Savaşı başlangıcı arasında benzerlik bulunduğunu öne sürerek, “Size bir şey hatırlatıyor değil mi? Gerçekten de 2. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla çok net paralellikler çizilebilir.” diye konuştu. Rusya liderinin dün nükleer kuvvetlerini yüksek alarma geçirmesine de “Bu ne çılgınlık!” şeklinde tepki gösteren Ukrayna Büyükelçisi, Devlet Başkanı Vladimir Putin için “Eğer kendini öldürmek istiyorsa nükleer silah kullanmaya ihtiyacı yok, yapması gereken şey Mayıs 1945’te Berlin’de sığınaktaki kişinin yaptığıdır.” ifadesini kullandı.

Kyslytsya, BM Genel Kurulu’nun Rusya’nın Ukrayna saldırılarını derhal durdurması ve koşulsuz geri çekilmesi için sesini yükseltmesinin zaruri olduğunu belirterek, Rusya’nın saldırganlığına katılan ve destek veren Belarus’a karşı da açık olması gerektiğini kaydetti.

Kyslytsya, "Ukrayna’yı kurtarırsanız, BM’yi, demokrasiyi kurtarırsınız" dedi.

19:00 İngiltere, Rus gemilerinin limanlarına erişimini yasaklama kararı aldı

İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından limanlarına Rus gemilerinin erişimini yasakladı. İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Twitter'dan yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Bugün tüm İngiltere limanlarına Rus bayraklı, tescilli, sahip olunan, kontrol edilen, kiralanan veya işletilen herhangi bir gemiye erişim sağlamamalarını rica ettim. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in Ukrayna'daki eylemini göz önünde bulundurarak, bu gemilerin uyması gereken bu yasalarla, burada hoş karşılanmadığını açıkça belirttim."

14:50 Moskova Borsası Pazartesi Günü Kapalı Kalacak

Rusya Merkez Bankası ülkenin para biriminin düşmesinin ardından Moskova borsasının Pazartesi günü açılmayacağını söyledi. Bankadan yapılan açıklamada, "Mevcut durum nedeniyle, Rusya Merkez Bankası bugün Moskova Borsası'nda borsa bölümü, türev piyasası bölümü veya türev piyasası bölümü açmama kararı aldı" denildi.




11:42 Rus Rublesinde Değer Kaybı Sürüyor

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından Rus rublesinin dolar karşısında değer kaybı yüzde 20'yi aştı. Dolar/ruble paritesi yüzde 21,64 artışla 100 seviyesine, avro/ruble paritesi de yüzde 21,94 yükselişle 113,4'e çıktı. Geçen hafta yaklaşık yüzde 25 değer kaybeden Moskova Borsası'nın ise ikinci bir talimata kadar işlemlere kapalı olacağı duyuruldu. Yaptırımlar nedeniyle Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardığını açıklamıştı. Rusya Maliye Bakanlığı da Rus ihracatçılarına dış ticaretteki döviz kazançlarının yüzde 80'ini satma zorunluluğu getirmişti.

11:00 İngiltere: Rus kuvvetleri 30 km uzakta

İngiltere Savunma Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada Rus kara kuvvetlerinin büyük kısmının hala Kiev'in 30 kilometreden daha fazla kuzeyinde olduğunu söyledi. Bakanlık, Rusya'nın ilerleyişinin "çatışmanın ilk gününde Rusya'nın önemli bir hedefi olan Hostomel havaalanını savunan Ukrayna kuvvetleri tarafından yavaşlatıldığını" bildirdi.

Açıklamada, "Çernihiv ve Harkov çevresinde şiddetli çatışmalar devam ediyor, ancak her iki şehir de Ukrayna'nın kontrolü altında. Lojistik başarısızlıklar ve Ukrayna'nın güçlü direnişi, Rus ilerlemesini engellemeye devam ediyor. Rus nüfusundan çatışmanın ayrıntılarını gizlemeye yönelik sürekli girişimlere rağmen, Rus Silahlı Kuvvetleri ilk kez acı çeken kayıpları kabul etmek zorunda kaldı." denildi.

Ukrayna: Rus güçleri yaklaşık 5 bin 300 asker kaybetti

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, ülkesine saldıran Rus güçlerinin, yaklaşık 5 bin 300 asker kaybettiği iddiasında bulundu. Malyar, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 191 tank, 816 zırhlı araç, 74 top ve 2 gemiyi imha ettiğini belirtti. Malyar, Rus güçlerin ayrıca bir BUK uçaksavar, 21 Grad roketatar sistemi, 291 araç, 60 yakıt aracı, 5 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiğini, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediğini kaydetti. Rusya bu iddiaları yalanlıyor.

Rus makamları ilk kez Pazar günü Ukrayna'daki güçleri arasında bir dizi ölüm ve yaralanma olduğunu kabul etti, ancak kesin rakamlar vermedi. Rusya ayrıca kayıpların Ukrayna kuvvetlerinde görülenlerden “önemli ölçüde daha düşük” olduğunu iddia etti.

Rusya: Ukrayna'nın hava sahasının tamamı kontrol altına alındı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolü altına alındığını bildirdi.  Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Zaporozhye Nükleer Santrali etrafındaki bölgelerde de kontrolü sağladığı, santralin çalışmasını sürdürdüğü ve radyoaktif seviyenin normal olduğu kaydedildi. Saldırının başlamasından bugüne kadar Ukrayna'ya ait 1114 askeri tesisin imha edildiği savunulan açıklamada, Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolüne geçtiği iddia edildi. Açıklamada, Berdyansk ve Energodar şehirlerinin de Rus ordusunun kontrolüne geçtiği bildirildi.


AB'den Rusya Merkez Bankası'nın işlemlerine yasak

Öte yandan AB'nin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması nedeniyle hazırladığı yaptırım listesine Rusya Merkez Bankası'nın da dahil edilmesi kararı, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girdi.




Buna göre, Rusya Merkez Bankası adına veya onun talimatıyla hareket eden herhangi bir tüzel kişi, kuruluş veya organla yapılan işlemlere yasak getirildi.

Çok sayıda ülke Rusya'ya hava sahasını kapattı

Ukrayna'ya saldırısının ardından çok sayıda ülke Rusya'ya hava sahasını kapattı Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Rusya'ya yönelik çok sayıda yaptırım gündeme gelirken, Avrupa Birliği, Ukrayna, Moldova, İngiltere, İzlanda, Kuzey Makedonya ve Kanada hava sahalarını Rusya'ya kapattı.

Saldırının düzenlendiği gün hava sahasını Rusya'ya kapatan ilk ülke Moldova oldu. Moldova Yüksek Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle ülkenin hava sahasını 24 Şubat'ta kapatma kararı aldı. Hava sahasını Rusya'ya kapatma kararında Moldova'yı, Polonya, İngiltere, Estonya, Çekya, Romanya, Letonya, Litvanya, Polonya, Bulgaristan, İzlanda, Finlandiya, Danimarka, İsveç, Hollanda, İtalya ve Fransa izledi.

Saldırının 4'üncü gününde, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, AB hava sahasının da Rusya'ya kapatıldığını açıklamasının ardından Avrupa'da hava sahası Rusya'ya kapalı ülke sayısı 30'u aştı.

Von der Leyen, pazar günü yaptığı açıklamada, AB hava sahasını Rusya'nın hava yollarına kapatma kararı aldıklarını belirterek "Bu, oligarkların özel jetlerini de kapsayacak." dedi.

Kanada da hava sahasını Rusya'ya kapattı

Kanada Ulaştırma Bakanı Omar Alghabra, Twitter'da pazar günü yaptığı paylaşımda, Kanada'nın da hava sahasını Rusya'ya kapattığını duyurdu.

Avrupa'da hava sahası Rusya'ya kapalı ülkeler:

Ukrayna, Moldova, İngiltere, İzlanda, Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Norveç, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Kuzey Makedonya

0

  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL