Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,3681
0,0974%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9555
-0,4093%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0775
-0,1473%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,83
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Prof. Dr. Hortaçsu’nun oldu

01 Aralık 2021 | 16:21
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 23:12
Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Prof. Dr. Hortaçsu’nun oldu
Koç Üniversitesi’nin başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirerek, bilime hizmet etmek amacıyla başlattığı Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası bu yıl da online törenle sahibini buldu. 2021 yılı Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ödülüne etkin piyasalar, rasyonel beklentiler ve ihale modellerine üstün bilimsel katkıları nedeniyle Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde Ralph ve Mary Otis Isham Kürsüsü Ekonomi Profesörü olarak görev yapan Prof. Dr. Ali Hortaçsu layık görüldü.

Türkiye’nin yetiştirdiği, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı bilim insanlarını ödüllendiren, Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası 2021 yılı ödülü düzenlenen online törenle takdim edildi. 2021 yılına ait ödül etkin piyasalar, rasyonel beklentiler ve ihale modelleri konularındaki bilimsel katkılarından dolayı Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde Ralph ve Mary Otis Isham Kürsüsü Ekonomi Profesörü olarak görev yapan Ali Hortaçsu'ya verildi. Piyasaların verimliliğinin deneysel yaklaşımlarla değerlendirilmesine odaklanan Prof. Dr. Ali Hortaçsu, çalışmalarında, bireysel davranışların arkasında yatan tercihleri ve teknoloji parametrelerini öngörmek üzere mikro seviyedeki detaylı piyasa verilerini kullanıyor. Ardından, öngörülen tercihleri ve teknolojik parametreleri kullanarak ölçütler oluşturuyor ve gözlenen piyasa sonuçlarının verimliliğe ne derece yakın olduğunu inceliyor.

6. BİLİM MADALYASI


Törende konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman, altıncı Bilim Madalyasını idari, sosyal, insani bilimler ve hukuk alanlarında çok önemli çalışmalara imza atarak, diğer araştırmacılara ilham veren genç bilim insanımıza vermekten gurur duyduklarını belirtti.

2021 yılı Seçici Kurulu’nun başkanlığını yürüten Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Umran İnan da, dijitalleşmenin hız kazandığı bu yüzyılda disiplinlerarası yaklaşım ve coğrafi sınırların ötesinde iş birliklerinin büyük önem kazandığını belirterek şunları söyledi: “Bu yüzyılda farklı dünyalarda kendini rahat hisseden, insanlarla işbirliği yapan, farklı coğrafyalarda, farklı kurumlarda, farklı ekipleri anlayan ve çalışan bilim insanlarına, hümanistlere, avukatlara, yargıçlara, doktorlara, iş insanlarına ihtiyacımız var. Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahipleri de hem farklı disiplinleri kendi içlerinde harmanlayan, hem de eş zamanlı farklı kullanan çok parlak bilim insanlarımız olarak yeni devrimin kaptanları olacak.”

"Yeni nesilleri yetiştirmek en büyük sorumluluğumuz"


Çalışmalarında, piyasaların verimliliğinin deneysel yaklaşımlarla değerlendirilmesine odaklanan Hortaçsu, bireysel davranışların arkasında yatan tercihleri ve teknoloji parametrelerini öngörmek üzere incelenen mikro seviyedeki detaylı piyasa verilerini kullanıyor. Öngörülen tercihleri ve teknolojik parametreleri kullanarak ölçütler oluşturmakta ve gözlenen piyasa sonuçlarının verimliliğe ne derece yakın olduğunu incelediğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Hortaçsu şöyle devam etti: “Mikroekonomiyi çok sevdim, daha iyi anlayabileceğimi düşündüm. Ufak bir ekonomik sistemi tamamıyla matematiksel olarak tanımlayabilmek mümkün olabilir diye düşündüm. Tezimi ihaleler üzerinden, ihalelerin istatistikte modellenmesi olarak yazdım ve sonradan bu temanın bu yaklaşımın çok daha değişik alanlara uygulanabileceğini fark ettim. İhalelerden yola çıkarak, internetteki ihaleleri inceleyen makaleler yazdım. Genel olarak piyasalarda davranış nasıl gerçekleşir. Yani piyasalarda verimlilik nasıl artırılabilir gibi sorular odak noktam. Gerçek mikro verilerden yola çıkarak, kişilerin ekonomik tercihlerini nasıl belirledikleri üzerinde de çalışıyorum. Özellikle pazarlardaki verimliliği inceliyorum. Finansal pazarlar, internet pazarları ve enerji pazarları verilerine ulaşıyor ve onlardan matematik modeller kuruyor ve kestirimler yapıyorum. İnsanların ekonomik tercihlerini nasıl belirlediklerini ve tercihleri yaparken kişinin kullandığı bazı yöntemleri de modellemiş oluyorum.”

Koç ailesine ödül için teşekkür eden Ali Hortaçsu, “İki tür bilim insanı olabileceğini düşünüyorum. Biri roman yazmayı sever öbürü hikâye. Ben çocukluğumdan beri kısa hikâyeleri okumayı, roman okumaya tercih ederim; belki sabırsızlığımdan dolayı. Ekonominin güzel tarafı da her gün hayattan esin aldığımız bir alan olması. Yeni nesilleri yetiştirmek en büyük sorumluluğumuz. Genç nesillerle iletişimde olmayı, onlara tavsiyede bulunmayı önemli görev kabul ediyorum. Bu ödül için Koç Üniversitesi’ne, Sayın Rahmi Koç’a ve ailesine çok teşekkür ediyorum. Bu ödülle beni çok onurlandırdınız. Bundan sonraki çalışmalarımda Türkiye’yi daha fazla kapsayan konulara yöneleceğimi düşünüyorum” dedi.
0
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL