DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Urla’dan ABD’ye teknoloji ihraç ediyor

27 Ekim 2022 | 17:44
Urla’dan ABD’ye teknoloji ihraç ediyor
Temelleri Türk girişimci Batuhan Okur tarafından atılan global spor teknolojisi şirketi Rapsodo, İzmir Teknopark'taki ofisinden ABD'ye teknoloji ihraç ediyor. Bu yıl yüzde 35'lik büyüme planlayan şirket, 2021'de 50 milyon dolar ciro hedefliyor.

1-14 Kasım 2020 tarihli sayıdan

Bir ihtiyaçtan dolayı girişimci olan pek çok isim var. Batuhan Okur da o isimlerden biri. Görme konusunda yaşadığı sorun, Batuhan Okur'a girişimcilik fırsatı sunuyor. ODTÜ Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra iş hayatına ABD'de devam eden Okur, 2004 yılından sonra kariyerini Uzakdoğu'da sürdürüyor.

İki yıl Singapur'da, iki yıl da Tayvan'da çalışıyor. İkinci çocuğunun dünyaya gelmesinin ardından ise seyahatleri biraz azaltmak amacıyla Singapur'a dönüp, 150 milyon dolarlık bir işi yönetmeye başlıyor.

GÖRME SORUNU GİRİŞİMCİ YAPTI


İşin stresinden uzaklaşmak için de severek oynadığı golfe daha çok vakit ayırıyor. Üç boyutlu görmesine engel olan bir göz problemi bulunan Okur, o zamana kadar günlük hayatında çok sorun yaşamadığı bu problemle golf oynarken yüzleşiyor.

Sorunun golf performansını geliştirmesinde engel olmaya başladığını fark ediyor. Aslında Rapsodo'nun hikayesi de böyle başlıyor. Attığı topun gittiği yeri görmek için 'mobil atış monitörü' denilen mobil launch monitor araştırırken, pazardaki yüksek fiyatlı ürünleri görüyor.

Bunun üzerine araştırmalar yapıyor, daha yüksek teknolojiye sahip, taşınması kolay ve daha erişilebilir fiyat politikası olan bir ürün geliştirmeye karar veriyor. O zaman da Rapsodo'nun temelleri de atılmış oluyor. Şirket şu anda özellikle golf, beyzbol ve basketbol sporlarına yönelik geliştirdiği yazılım ve bu yazılımların kullanıldığı spor teknolojisi ürünleriyle dünya çapında tanınıyor.

BEYZBOLCU İLGİSİ


2010 yılında Singapur'da 600 bin dolarlık bir yatırım alarak Rapsodo'yu kuran Batuhan Okur, golf pazarını hedefleyerek yola çıkıyor. İlk yıllarda ürün geliştirme başarılı bir şekilde yürürken pazarda finansal olarak zorlanmaya başladıklarını kaydeden Okur, ''Tam bu sıralarda ABD'li bir şirket gelip 'yaptığınız ürünü çok beğendik ve lisanslamak istiyoruz' dedi ve aldığımız lisans ücreti Rapsodo için ikinci ve çok önemli bir dönüm noktası oldu" diyor.

Şirket, golften sonra bir diğer spor dalı olan beyzbola da yöneliyor. Ancak şirket merkezinin olduğu Singapur'da beyzbolu kimse bilmiyor, oynamıyor.

Golf ile benzerliğinin çok yüksek olması ise Rapsodo için son derece önemli bir potansiyel pazar anlamına geliyor. Ekibin geliştirdiği ürünün bir beyzbol takımı tarafından kullanılmaya başlamasının ardından diğer takımlar da Rapsodo'nun kurumsal müşterisi oluyor.

Bugün, dünyanın en çok golf atış monitörü satan şirketi olduklarını vurgulayan Okur, "Şu anda hem en çok satan şirketiz hem de Amazon ratingimiz 4,6. Beyzbolda ise pazar lideriyiz. ABD'de tüm beyzbol takımları yani 30 takımın 30'u da müşterimiz.

ABD'deki ünlü kolej takımlarının da yüzde 70'i müşterimiz. Japonya'da 11 profesyonel beyzbol takımı var, onun da yüzde 50'si müşterimiz. Japonya pazarı daha fazla odaklanacağımız bir pazar olacak" diye ekliyor. Öte yandan ABD'de sporcular 'Draft' denen bir süreçten geçiyorlar.

Draft sıralamasındaki tam 20 oyuncunun 17'si Rapsodo kullanıcısı. ABD'deki birinci ligdeki beyzbol oyuncularının yüzde 30'u, şahsen ürüne sahip. Performanslarını Rapsodo ile geliştiriyorlar.

55 YENİ İSTİHDAM


Dünyaya teknoloji ihraç eden global bir spor teknolojisi şirketi olan Rapsodo, dört ayrı kıtada dört farklı ülkede 110 kişiye istihdam sağlıyor. ABD, Singapur, Türkiye ve Japonya'da ofisleri var.

Şirketin Türkiye operasyonunu Batuhan Okur'un üniversiteden arkadaşı olan Dilek Devran yürütüyor. İzmir Teknopark içinde Urla'da konumlanan şirket için burası, ABD'ye teknoloji ihraç ettiği önemli bir üs konumunda.

İki yıl içinde 50 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefleyen Rapsodo, yakında Türkiye'deki 45 kişilik ekibini 100'e çıkaracak. Böylece Türk mühendislerin bu yolculuktaki katkısı da artacak.

Pandemiye kadar pazarda her yıl yüzde 70 büyüme sergilediklerini, bu yıl ise yüzde 35'lik büyüme beklediklerini belirten Rapsodo Türkiye AR-GE Merkezi Direktörü Dilek Devran, 2018 yılında Türkiye ofislerini devreye aldıklarını söylüyor.

İzmir Urla'daki Teknopark'taki merkezlerinde 45 kişilik genç yazılımcılardan oluşan ekiplerini yakında 100 kişiye çıkarmayı planladıklarını kaydeden Devran, şunları anlatıyor: "Türkiye'de mobil, bulut teknolojileri ve bilgisayarlı görü (computer vision) alanlarında farklı ekiplerimiz var.

Teknoparktan test alanımız dahil 800 metrekarelik yeni bir ofis talebimiz oldu. Tek çatı altında büyüyen ekibimizle birlikte Urla'dan yazılım ihraç etmeyi sürdüreceğiz. Yazılım ve teknoloji, katma değerli çok yüksek bir alan" diyor.

VERİ BİLİMİ TAKIMI KURULACAK


Rapsodo yazılım ve veri bilimi alanında büyüme elde ederek, bir dünya şirketi olmayı hedefliyor. Bunun için Türkiye ile ABD'de iki farklı ekip, farklı alanlarda ortak çalışma yapıyor. Yazılım İzmir Teknopark'ta geliştiriliyor, veri bazlı yönlendirme yapan takım ise ağırlıklı olarak ABD'de çalışıyor.

Bu yıl Türkiye'de bir 'Veri Bilimi Takımı' kurulacağını söyleyen Devran, "Bu takımı kurma amacımız, bizim toplamış olduğumuz verileri inceleyerek oyunculara veri sunmak. 'Şöyle yapsan daha iyi olur' diyecek ve teknoloji tabanlı veri sayesinde performansın geldiği şaşırtıcı sonuçların sayısını artıracağız.

Spor endüstrisi çok önemli bir pazar. Rapsodo global pazarda şimdiden bu pazarın önemli oyuncularından hatta oyun kurucularından biri" diye anlatıyor. Devran, yakın gelecekte kriket, uzun vadede futbol, basketbol ve ABD futbolu pazarına da gireceklerini söylüyor.

RAPSODO NELER SUNUYOR?


Rapsodo, yüksek teknolojiye sahip bir performans geliştirme ürünü. Cihaz için bir bedel alınıyor. Kullanıcılar ayrıca yazılım için yıllık bir bedel de ödüyorlar.

Bu bedel üyeliğin yanı sıra analitik platformun kullanımına olanak tanıyor. Bir sporcunun ‘daha iyi olmak istiyorum’ dediği noktada, Rapsodo devreye giriyor.

Yazılımını, donanımını, analitik platformunu, koçla bağlantı kurabileceği altyapıyı birlikte veriyor. Atış hızı, mesafesi, açısı, topun devri ve sapma oranı gibi atış performansını sunuyor.

UZAKTAN ÖĞRENME PLATFORMU


Şirketin bir Discovery Channel markası olan Golf Digest ile ABD’de yaptığı bir iş birliği var. Golf Digest ABD’de önemli bir golf platformu. Rapsodo, Golf Digest’in sahip olduğu eğitim ağını teknoloji ile birleştirdi ve ortaya ‘Rapsodo ve Golf Digest’ ortak yapımı uzaktan öğrenme platformu çıktı.

Bu mobil platform yüzde 100 Türkiye’de geliştirildi. ‘Coach Connect’ adıyla piyasaya sunulan bu platformun marka tescili de Rapsodo’ya ait. Birkaç ay içerisinde lansman yapılması planlanıyor. Bir sonraki aşamada ise Golf Digest ders verme sürecine yani online eğitime başlayacak ve sporculara hizmeti Rapsodo ürünüyle birlikte sunacak.
Etiketler
Teknopark Manşet
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL