Ekonomist Dergisi olarak her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne yakın tarihlerde açıkladığımız 'Türkiye'nin En Güçlü 50 Kadın CEO'su araştırmamızı bu yıl 11'inci kez yayınlıyoruz.
Not: 05-18 Mart 2023 tarihli sayıdan
Listemizin ilk sırasında LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü Berna Akyüz Öğüt yer alıyor. Onu Philip Morris Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren izliyor. Pegasus Hava Yolları CEO'su Güliz Öztürk de listemize üçüncü sıradan giriş yaptı.
Krizler konusunda tecrübeli olan kadın liderlerimizin bu yılki ajandalarında depremin yaralarını sarmak için yeni yol haritaları geliştirmek önemli bir yer tutuyor. 2022 yılı zorluklara göğüs gerdiğimiz, olumsuzluklarla mücadele ettiğimiz bir yıl oldu. 2023 yılına ise büyük bir felaketle başladık ve seçim havasına giren ülkenin gündemi bir anda değişti. Bu durum kadınlar liderlerin yönettiği şirketlerin de önceliklerini değiştirdi.
Bir yandan yaşanan acıları unutmayarak yaralarımızı dayanışma ile sarmaya odaklanan kadın CEO'lar, diğer yandan da bir deprem ülkesi olan Türkiye'de çalışanları ve ekosistemdeki on binlerce kişinin deprem bilincinin, hazırlığının ve donanımının artırılması için harekete geçiyorlar.
Biz de Ekonomist Dergisi olarak bu yıl 11'incisi hazırladığımız 'En Güçlü 50 Kadın CEO' araştırmamızı depremin gölgesinde açıklıyoruz. Araştırmamızla 50 üst düzey kadın yöneticiyi kapağa taşıyoruz.
Bu yıl listenin zirvesinde LC Waikiki CEO'su Berna Akyüz Öğüt yer alıyor. Philip Morris Türkiye CEO'su Filiz Yavuz Diren ve Pegasus'un kaptan koltuğunu devralan Güliz Öztürk listenin üstünde yer alan diğer isimler oldu.
LİSTENİN YENİ İSİMLERİ
Bu yıl listemize giriş yapan pek çok yeni isim bulunuyor. Pegasus Hava Yolları CEO'su Güliz Öztürk, AstraZeneca Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölgesinden Sorumlu Başkan Dr. Pelin Eriştiren İncesu, Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca, L'Oréal Türkiye Ülke Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen, Kimberly-Clark Türkiye, Orta Asya ve Kafkasya Bölgesi Genel Müdürü Sibel Demir, Momento CEO'su Esra Güler, Perrigo Türkiye Genel Müdürü Özge Yavuz Öztürk, Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu, Sportive CEO'su Zeynep Selgur, Fiba Faktoring Genel Müdürü Özge Yılmaz, bu yılki sıralamamıza giren yeni isimler olarak karşımıza çıkıyor.
Şirketlerinde yaşanan yapılanmaya bağlı görev değişimleri, farklı şirkete geçişleri ya da rakamsal verilerine ulaşamamız nedeniyle bu yılki listemizde yer alamayan kadın yöneticilerimiz de var. Geçen yılki listemizde yer alan; Demet İkiler, Derya Matraş, Ece Aksel, Ece Börü, Nil Çiçek, Demet Russ, Canan Çakmakçı, Fidan Sevilmiş, Özlem Kaynak, Ece Kaşıkçı, Evrim Hizaler, Selnur Güzel, Arzu Ünal gibi isimler bu yılki sıralamamızda bulunmuyor.
ORTALAMANIN ALTINDA
Türkiye'de üst düzey kadın yöneticilerin oranı, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2021 yılına ait verilerine göre yüzde 15,5. Son yıllarda yükseliş trendinde olan bu oran, yüzde 30'ların üstüne çıkan Avrupa ortalamasıyla karşılaştırdığımızda hala çok düşük.
Ülkemizde kadın yöneticilerin dünya standartlarında yetkinliklere sahip olması ve liderlik ettikleri ekiplerde çok başarılı iş sonuçlarıyla öne çıkmaları, bu oranın artış trendini des-teklese de yapısal bazı sorunlar olduğu bir gerçek.
İş dünyasında bir piramidin tepesi olan üst yönetimdeki kadın oranını ele alırken o piramidin tabanındaki kadın oranı da belirleyici bir rol oynuyor.
Türkiye'de zaten çok düşük olan kadınların istihdama katılım oranının pandemi dönemi ve sonrasında düşüşe geçmesinin, orta ve uzun vadede üst düzey yönetimdeki kadın oranını olumsuz etkileyebileceği, en azından yükseliş trendinin önünde bir engel oluşturabileceği tahmin ediliyor.
PARLAK PROFİLE SAHİPLER
Türkiye'de üst düzey kadın yönetici profilinin, genel olarak eğitimli, deneyimli ve yetenekli, dünya standartlarında hatta üzerinde olduğunu söylenebilir. Bu nedenle özellikle uluslararası şirketlerde gerek ülkemizdeki gerekse global ölçekteki operasyonların başında çok başarılı kadın liderlerimizi görüyoruz.
Aslında bu parlak profil dikkate alındığında, Türkiye'deki kadın yönetici oranının düşüklüğü daha da önemli bir sorun oluyor.
Kadın yöneticilerin iletişim becerilerini, güçlü empati yeteneklerini, takım çalışmasını yönetmek ve yönlendirmek konusundaki yetkinliklerini öne çıkan özellikleri arasında sayan MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, "Kriz yönetiminde önemi büyük olan bu özelliklere ayrıca; risk yönetimi deneyimlerini ve krizler karşısında yenilikçi çözümler üretebilmelerini eklemek isterim.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle, erkek meslektaşlarına göre daha zorlu süreçleri aşarak üst düzey yönetimde yerlerini alan kadın liderler, bu özelliklerine kararlılıklarını ve sektörel tecrübelerini de ekleyerek krizlerin aşılmasında başarılı sonuçlar alabiliyor" diye anlatıyor.
İLHAM VEREN HİKAYELER
Şirketlerde, her kademede çeşitliliğin sağlanması, eşitlik ve kapsayıcılık; iş dünyasının yükselen trendlerinden biri olarak öne çıksa da ülkemizde cinsiyet ayrımcılığı, kadın yöneticilerin, kariyerlerinin özellikle erken evrelerinde, en çok karşılaştığı sorunlar arasında yer alıyor.
Kadın yöneticilerin iş ile aile arasında dengeyi kurarken yeterince desteklenmemesini ve şirket kültürünün bu konuda zayıf olmasını da diğer sorunlar olarak sayan Yalçın, "Başarılı kadın yöneticilerin ilham veren hikayelerinin daha güçlü bir şekilde paylaşılmasının hem karşılaşılan sorunların azalmasında hem de gençlerin daha da kararlı bir şekilde yola devamlarında etkili olacağına inanıyorum" diyor.
Çoğu insan kaynakları lideri iş dünyasında kadın-erkek ayrımı olmadığını, işi kim hak ediyorsa ona odaklanıldığını savunuyor. Ancak belirtmek gerekir ki üst yönetimde kadın yöneticileri artırma konusunda bazı şirketler ciddi çalışmalar yapıyorlar. Örneğin Vodafone 2030 yılına kadar yönetimde ve liderlik rollerinde kadın oranını yüzde 40'lara çıkarmayı istiyor.
Bugün yönetim kurullarında kadın sayısı hala az olsa da son yıllarda bu konuda ciddi bir farkındalık oluşmuş durumda. İK uzmanları, ücret konusunda yapılan araştırmaların, erkekler lehine hala yüzde 10-15 fark olduğunu gösterse de Türkiye'deki en beğenilen şirketler arasında yer alan Garanti BBVA, Unilever, LC Waikiki, Turkcell gibi şirketlerde kadın ve erkek yöneticilerin ücretlerinin değişmediğini vurguluyor.
VERİMLİLİK VE KÂRLILIĞA ETKİLERİ
Empati kurma yetileri, iletişim becerileri ve aynı anda birçok konuyu ele alabilmeleri (multi tasking), kadınların başlıca güçlü yönleri arasında. Erkek genel olarak aynı anda tek bir konuya odaklanırken, kadın birden çok konuyu aynı anda yönetebiliyor.
Araştırmaların da bu görüşü desteklediğini belirten Ergene Consulting Başkanı & Boyden Türkiye Yönetici Ortağı ve Ülke Lideri Murat Ergene, "Bu alanda yapılan araştırmalar üst yönetimde daha fazla kadın istihdam eden şirketlerin verimlilik ve karlılıklarının daha yüksek olduğunu, sosyal sorumluluk alanında da diğerlerine göre daha fazla öne çıktıklarını gösteriyor.
İşte bu nedenle şirketlerde insan kaynakları, kurumsal iletişim gibi empati ve iletişim yetisinin ön planda olması gereken bölümleri daha çok kadınlar tarafından yönetiliyor" diyor.
Özellikle pandemiden sonra şirketler artık değişimi yönetebilen ve bu değişim-dönüşüm sürecine öncülük edebilecek yöneticilerle çalışmak istiyor.
Bu alanda yapılan araştırmaların kadın yöneticilerin 'şirkete yeni fikirler sunmada çok daha ön plana çıktıklarını' ve 'üst yönetim ekibini değişime daha açık ve risk almada daha temkinli hale getirdiklerini' gösterdiğine değinen Ergene, "Bilindiği gibi farklı fikirlerin tartışılma ortamı bulması 'kilit' kararlarda şirketin aceleci veya riskli kararlar alma olasılığını azaltabiliyor" diye ekliyor.
MOBİL OLMADA SORUN YAŞIYORLAR
Türkiye'de kadınlar yöneticilerin karşılaştıkları en büyük sorunlardan biri; istenilen zamanda mobil olamamaları. Çocuk, aile ve benzeri sebepler nedeniyle kadınlar başka şehirlere ya da ülkelere erkekler kadar kolay gidemiyorlar. Böyle olunca da şansları azalıyor.
Ergene bu konuyla ilgili şunları söylüyor: "Örneğin, turizm şirketine bir kadın adayımızı üst düzey yönetici olarak yerleştirdik. Haftada iki gün Antalya'ya gitmesi gerekiyordu. Ancak çocuk ve ev konusu ön plana çıktığı için bu yöneticimiz altı ay sonra işinden ayrıldı; seyahat gerektirmeyen bir başka şirkete geçti.
Kadınlar, çocuk ve aile konusunda çok daha hassas oluyor. 'Kariyer de yaparım çocuk da yaparım' demeleri, dirençlerini gösteriyor ancak özellikle anne olmaları bazı durumlarda iş hayatlarını zorlaştırabiliyor."
DÖRT BAŞLIĞA ODAKLANDI
Bu yıl listemizin ilk sırasında dört kıtadaki 58 ülkede, yaklaşık 60 bin aşkın çalışanıyla hizmet veren LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Berna Akyüz Öğüt yer alıyor.
Geçen yıl araştırmamızda üçüncü sırada yer alan Öğüt, şirketini 2022 yılında hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan olumsuzluklara rağmen 74,5 milyar TL ciroya ulaştırarak listemizin lideri oldu.
2022'de talep öngörüsü yapmakta güçlük yaşadıklarını dile getiren Öğüt, "Önceden Türkiye'de üretim yapmak maliyetler açısından çok daha uygunken artan girdi maliyetleri nedeniyle başka coğrafyalarda üretim yapmak da gündemimizde önemli hale geldi" diyor.
2023 yılında ise dört başlığa odaklanacaklarını söyleyen Öğüt, "Markamızın ana değer önermesine odaklanmak, verimlilik, dijitalleşme ve kültürde değişim yönetimi; dünyanın ve işimizin hızlı değişen gündemine uyumlanabilmek için bu değişimi yönetecek liderlik ve değişim yönetim kültürünü aktive etmeye öncelik vereceğiz" diye ekliyor.
ÖNCELİĞİ DİJİTALLEŞME
Listemizin üst basamaklarından inmeyen ve bu yıl ikincilik koltuğunda oturan isim ise Philip Morris Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren oldu. Bin 800 çalışanlı ve geçen yıl 67 milyar TL ciroya ulaşan şirketi yöneten Diren, bu yıl dijital dönüşümünün kapsamını ve etki alanını genişletmenin ajandalarının en üst sıralarında yer aldığını söylüyor.
"Yaklaşık 60 bin tütün çiftçisi de dahil olmak üzere fabrikamızda, sahada, ofislerimizde çalışan binlerce arkadaşımız, bayilerimiz ve 150 bine yakın bakkal esnafıyla birlikte çok büyük bir ekosistemden bahsediyoruz. İzmir Torbalı'daki fabrikamız tamamıyla dijital bir fabrika olma yolunda hızla ilerliyor.
2023 yılında fabrikamızda dijitalleştirme ve verimlilik odaklı projelere yatırıma ve ivme kazanmaya odaklanacağız" diyen Diren, tedarikçilerinin iş yapış süreçlerini çağın gerekliliklerine uygun dijital çözümler kullanarak dönüştürmelerine de destek olacaklarını söylüyor.
2025 yılına kadar kendi sınırları içerisindeki tüm süreçlerde karbon nötr olmayı hedeflediklerinden de söz eden Diren, bu doğrultuda yenilenebilir enerji kullanımına yönelik yatırımlarına 2023'te hız vereceklerini belirtiyor.
FİLO DÖNÜŞÜMÜ YAPILACAK
Türk sivil havacılık tarihine, hava yolu taşımacılığı alanındaki ilk kadın CEO olarak girmeyi başaran Pegasus Hava Yolları CEO'su Güliz Öztürk de listemize üçüncü sıradan giriş yapan bir isim.
2022 yılında COVID-19 pandemisi-nin olumsuz etkilerinin zayıflaması ve bunun paralelinde seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle beraber, seyahat talebinin tekrar canlandığına şahit olduklarını belirten Öztürk, "2022 yılında 2019'a göre dış hat yolcu sayımızı 11 aylık dönem sonunda yüzde 8 oranında büyütmeyi başardık.
2022 yılında uçuş ağımızı da genişleterek yurt dışında üç, yurt içinde 23 yeni hat açtık ve aralık itibarıyla yurt içinde 36, yurt dışında 89 olmak üzere toplamda 47 ülkede 125 noktaya ulaştık" diyor.
Bu yıl ise deprem bölgelerine verdikleri desteğe devam etmenin yanı sıra filo dünüşümü planladıklarını söyleten Öztürk, şöyle devam ediyor: "2023 yılında filomuza ekleyeceğimiz yeni uçakların da katkısıyla toplam kapasitemizi yaklaşık yüzde 20 oranında artırmayı hedefliyoruz.
Mevcut planlarımıza göre, 2023 yılında filo büyüklüğümüz 100 uçak eşiğini aşacak ve büyümeye devam edecek. Dijital teknolojiler ve benzersiz yenilikler sunmayı da sürdüreceğiz."
ÖNCELİĞİ CİROSAL BÜYÜME
Listemizin dördüncü sırasında ise İndeks Bilgisayar Genel Müdürü Banu Sürek yer alıyor. Görevini 2017 yılından bu yana yürüten Sürek, 2022 yılının güçlü bir performans gösterdikleri bir yıl olduğunu belirtiyor.
Bu yıl da önceliklerinin cirosal büyüme kaydetmek olacağını vurgulayan Sürek, şöyle konuşuyor: "Enflasyonun üzerinde büyümeyi hedeflediğimiz 2023 senesinde, kâr marjımızı da katma değerli tabir ettiğimiz sunucu, ağ ve depolama gibi ürün grupları ve aksesuar ürünlerimizin ciromuz içindeki payını artırarak iyileştirme önceliğimiz var.
Bilişim teknolojileri sektörünün her segmentinde yeni kontratlar almak üzere çalışmaya devam edeceğiz. Depolama, sevkiyat ve kargo operasyonlarımızı geliştirmek ve çeşitlendirmek için bu sene de lojistik merkezimize yatırım yapmaya devam edeceğiz."
GİRİŞİMCİ İŞ BİRLİKLERİ
1 Eylül 2021'den bu yana Teknosa genel müdürü olarak görev yapan Sitare Sezgin ise listemizde beşinci sırada konumlanıyor. 2022 yılında müşterilerine tüm kanallardan en iyi deneyimi sunabilmek için dijitalleşme, müşteri deneyimi ve sürdürülebilirlik odağıyla pek çok öncü uygulamayı hayata geçirdiklerini söylüyor.
Bu yıl ise öncelikle ülkemizi sarsan deprem felaketinin yaralarını sarmak için çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Sezgin, "Özellikle 'Kadın için Teknoloji' projemizi depremden etkilenen kadınları ve gençleri destekleyecek bir biçimde geliştirmenin yanı sıra bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak yepyeni projeleri de hayata geçirmeyi istiyoruz" diyor.
Teknoloji, insan kaynakları ve iş sürekliliği için yatırımlarını güçlendireceklerini söyleyen Sezgin, şöyle devam ediyor: "Girişimcilik konuları ilgimi çekmeye başladı. İki dönem Türk Telekom hızlandırma programı Pilot'ta mentorlük yaptım.
2022'de Girişimci Kurumlar Platformu'nun Danışma Kurulu üyelerinden biri olarak seçildim. Kadınların girişimlerine yatırım ve mentorlük yapan Arya platformu ile iletişim halindeyim. Son çıkardıkları fona yatırım yapmayı planlıyorum. Sabancı Grubu'nda da kurum içi girişimciliği destekleyen birçok program var. Biz Teknosa olarak zaten birçok girişimci ile iş birliği halindeyiz. Önümüzdeki dönemlerde bu iş birliklerini daha da artıracağız."
KADIN LİDERLERİN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ
- Hedefe ulaşmak için yüksek sabır gösterebiliyor ve işlerine sebat ediyorlar.
- Doğaları gereği duygusal olarak güçlü oldukları için de konulara dengeli bir duygusallıkla yaklaşabiliyorlar.
- Olası engelleri aşma ve negatif duygularla baş etme konusunda yüksek dirençleri var.
- Genel olarak özgüvenleri ve hedefe ulaşma azimleri yüksek.
- Türkiye'deki yaygın ifade ile ‘tuttuğunu koparan, kafasına koyduğunu yapan' özelliğe sahipler.
- Problem çözme yetileri yüksek ve çevikler.
- Stratejik düşünebilme ve zamanı iyi kullanabilme gibi liderlik özellikleri yönetim kurullarının iş yükünü hafifletiyor.
- İletişim becerileri ve ikna kabiliyetleri, ekipleri ile daha uyumlu çalışabilmelerini sağlıyor.
- Dışarıyla iletişim kurmalarındaki başarıları da onları bir adım daha öne çıkarıyor. Global dünyada bu özellik kuşkusuz gelecekte çok daha baskın bir rekabet avantajı sağlayacak.
- Karar alırken, detaylara boğulmadan, sürece odaklanıp, verilere ulaşarak yol alabiliyorlar.
- Fikir ve geri bildirim istemekten sıklıkla çekinmiyorlar.
- Ortak aklı kullanarak verdikleri kararlar hem karar kalitesini hem de performansı artırıyor.
- Şefkatli liderlik gösteriyor, yanıt ya da çözümlerini bilmedikleri problemlerde de birlikte oldukları ekiplere güven vererek, yanlarında olduklarını hissettiriyorlar.
KADIN YÖNETİCİ ADAYLARINA ÖNERİLER
VAZGEÇMEMEK: Hayallerinizden vazgeçmeden, sizi heyecanlandıran yoldan yürümeye devam edin.
ÇEVİKLİK VE ESNEKLİK: Hızla değişen gündeme ve bunun gerektirdiği farklı iş yapış şekillerine hızla adapte olabilme kaslarınızı geliştirin. Değişime adapte olmayı ve krizleri fırsatlara dönüştürmeyi öğrenin.
YENİLİĞE LİDERLİK ETMEK: Yeni söylemler üretin, yeni bakış açıları ve yeni yollar geliştirin.
ODAKLANMAK: O kadar çok şey aynı oluyor ve değişim o kadar hızlı yaşanıyor ki birçok farklı gündem arasında gerçekten önemli olana odaklanın. Konular arasında kritik konulara doğru eforu göstermeyi bilin.
DEĞER YARATMAK: Amacınızı ve kendi önceliklerinizi keşfedin. Her zaman farklı bakış açınızı ortaya koyarak değer yaratın.
CESUR OLMAK: Cesur olun ve istemekten korkmayın. Hedeflerinizi dile getirmekten korkmadığınızda ve istemeye devam ettiğinizde o hedeflere kanalize olduğunuzu ve başarmak için yola koyulduğunuzu göreceksiniz.
DOĞRU DENGEYİ BULMAK: İş hayatınıza, hayattaki amacınızı gerçekleştirmeye, ilişkilerinize ve en önemlisi sağlığınıza özen gösterin. Doğru dengeyi bulduğunuzda başarı ve mutluluk kendiliğinden gelecektir.
ÇAĞI YAKALAMAK: Dijital dünyanın gerekliliklerine göre kendinizi geliştirin, yetkinliklerinizi güçlendirin. Teknolojiyi çok iyi kullanmak ve üretmek noktasında da çaba gösterin.
STK'LARDA YER ALMAK: Kadınlara rol model olmak adına sivil toplum kuruluşlarında gönüllü görev alın. Eğitimden iş hayatına kadar pek çok alanda çok değerli sivil toplum kuruluşları var. Kendinize en uygun olanları belirleyip görev alın.
MURAT YEŞİLDERE / EGON ZEHNDER KIDEMLİ ORTAĞI “KADIN LİDERLERİN SAYISI ARTACAK”
“Türkiye'de hem eğitim hem de profesyonel tecrübe olarak kritik karar verici rollerde görev yapma kapasitesi olan çok fazla sayıda kadın var. Sıkıntı ise karar verici rollerde oturmaya devam eden erkeklerin kadınlara eşit hak ve fırsatları sun(a)maması.
Üst düzey kadın yöneticilerin profiline baktığımızda, aktif olarak görev yapan 1 yöneticilerin önemli bir kısmının stratejik destek (İK, Finans, Hukuk, vs.) alanlarında görev yapan fonksiyonlardan geldiğini görüyoruz. Bununla birlikte, ticaret, üretim, operasyon gibi fonksiyonlardan gelen kadın yöneticilerin sayısı giderek artıyor.
Bu artışın önümüzdeki dönemde hem daha fazla kadın genel müdür görmemize hem de daha fazla kadının genel müdürlükten yönetim kurulu üyeliklerine geçişinin kolaylaşacağına inanıyorum. Kadın yöneticilerin hak ettikleri fırsatlara sahip olmasını önemsiyorum, destekliyorum."
ELİF ÇAPÇI / BEYMEN GROUP CEOSU “ÜRÜN PORTFÖYÜMÜZÜ GELİŞTİRECEĞİZ”
“2023'te ürün portföyümüzü daha da geliştirmeye devam edeceğiz. Mağazacılık alanında yeni mağaza açılışlarımızın yanı sıra mevcutların büyütülmesi, renovasyonu ve oradaki deneyimin zenginleştirilmesi konusunda yatırımlarımız sürecek.
E-ticaret ve marketplace yatırımlarımız, 2023 yılında da yine en önemli odak noktalarımız arasında. Geçtiğimiz yıl, yüzde 200'e yaklaşarak tüm markalarımız arasında en hızlı büyümeyi yakalayan Beymen Club rebranding'ini gerçekleştirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.
2023'te bizi en çok heyecanlandıran odak noktalarımızdan biri de yurtdışı yatırımlarımız. 2005 yılında açılan Beymen Kahire mağazasının yönetimi 2023 Ocak ayı itibarıyla Beymen'e geçti. Bir diğer heyecan veren yurtdışı projemiz ise Club ve Network markalarımızın Rusya açılımları oldu.
Club ve Network markalarımız toplam dört mağazaya ulaştılar. 2023 yılının ilk yarısında Beymen Group olarak sürdürülebilirlik alanında büyük bir lansman planlıyoruz.
Müşteri deneyimini zenginleştiren ve lüks perakendeciliğin çok önemli bir parçası olan yeme içme sektöründe geçen yıl ilk sinyallerini verdiğimiz, Beymen'in markalaştığı projemizi de yine bu yıl hayata geçirmeyi planlıyoruz."
SİNEM SANDIKÇI GÖKÇEN L'ORÉAL TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ “DEPREM FELAKETİ 2023 PLANLARIMIZDA BELİRLEYİCİ”
“Deprem felaketi, 2023 planlarımızda da belirleyici rol üstleniyor. Tüm paydaşlarımızı planımıza dahil ederek bu bölgeye ve depremzedelere adanmış, uzun soluklu fayda projeleri geliştirmek gündemimizin ana maddesi. İş hedefimiz ise bir numaralı Tekno- Güzellik şirketi olmak.
Bu amaçla çıktığımız yolda odaklandığımız üç ana devrim var: Dijital Devrim, Yeşil Devrim ve Anlamlı Markalar Devrimi. 2023, tüm paydaşlarımızı da dahil ederek bu üç devrime tutkuyla liderlik etmeye odaklandığımız bir yıl olacak. Bu yıl sektördeki liderliğimizi pekiştirme ve sektör büyüme hızının 1,5-2 kat üzerinde büyüme hedefindeyiz.
Teknolojiden beslenen yeni ürünler, datadan beslenerek kişiselleştirme ve daha iyi bir güzellik deneyimi sunan dijital servisler, tüketicilerimizle daha derin bağlar kurmak için yeni dijital pazarlama teknikleri, chatbotlar ve makine öğrenimi ile etkinleştirilen süreçler gibi konuları önceliklendireceğiz. Türkiye'den tüm gruba yaptığımız yetenek ihracımızı çok daha üst seviyelere çıkarmak önceliklerimiz."