DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

61 şirkette üçüncü çeyrek kâr beklentileri: İyi bilanço beklenen sektörler

27 Ekim 2022 | 22:50
61 şirkette üçüncü çeyrek kâr beklentileri: İyi bilanço beklenen sektörler
Ceren Oral Balaban coral@ekonomist.com.tr

Yüksek enflasyon, değersiz TL ve artan emtia fiyatları bilançolarda ana temalar olacak. Baz etkisiyle toplam kârlılıkta yaklaşık iki kat artiş olabilir. Demir-çelik, tekstil, akaryakıt ve gıda perakendeden iyi bilançolar bekleniyor. Özel bankalar da kârlılıkta öne çıkacak.

Borsa İstanbul'da (BİST) üçüncü çeyrek bilanço dönemi başladı. Bilançoların son açıklanma tarihi konsolide ve konsolide olmayan (solo) finansallar için 9 Kasım olarak belirlendi.

Tabloları görmek için görsele tıklayın.

Bankalarda konsolide sonuçlar için son tarih ise 19 Kasım. Biz de üçüncü çeyrek bilanço beklentilerini inceledik. Tablomuzda 61 şirkete ilişkin kâr tahminlerini ve bilançosunu açıklayan şirketlerin kâr rakamlarını görebilirsiniz.

BU DÖNEMİN TEMALARI


Üçüncü çeyrekte yüksek enflasyon, değersiz TL, yüksek emtia fiyatları ve artan lojistik giderleri gibi nedenlerle sıkıntılar tüm şirketleri etkileyen ve marjları baskılayan ana temalar olarak öne çıkıyor. Salgından çıkış ve emtia fiyat artışları şirket kârlarına damga vururken baz etkisinin de yansımasıyla üçüncü çeyrek net kâr toplamının yıllık bazda yaklaşık iki katına ulaşması bekleniyor.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök; takibindeki finans dışı şirketlerin sonuçlarının, artan emtia fiyatlarından ve pan-demi kısıtlamalarının gevşetilmesiyle talepteki toparlanmadan pozitif etkilendiğini söylüyor.

Üçüncü çeyrekte takibindeki şirketlerin toplam kârında yıllık yüzde 62, finans dışı şirketlerin toplam net kazancında yıllık yüzde 76 artış bekleyen Gök; banka kârlarında yıllık yüzde 41 artış öngörüyor. Yıllık bazdaki karşılaştırma, 2020'nin düşük baz etkisiyle yanıltıcı olabilir.

2021 ikinci çeyreğe göre karşılaştırıldığında finans dışı şirketlerin toplam FVAÖK'ünde çeyreklik yüzde 4 artış bekleyen Serhan Gök; artan maliyetlerin marjlarda baskı oluşturmaya başladığını vurguluyor.

EMTİA TABANLI BEKLENTİLER


ALB Forex Araştırma Müdürü Emre Çayırlı, arz sorunları etkisiyle ikinci çeyrekten itibaren sektörel ve hisse bazlı beklentilerin emtia tabanlı beklentilere göre şekil aldığını söylüyor. Çayırlı; petrol ve doğalgaz fiyatlarının güçlü seyretmesinin stok kârlılıklarında artış beklentisiyle Tüpraş ve Aygaz gibi şirketleri öne çıkardığını kaydediyor.

Enerji fiyatlarındaki artışın girdi maliyetlerini artırmasının doğalgaz ve kömür bazlı üretim yapan şirketleri olumsuz etkilediğine değinen Emre Çayırlı'ya göre; küresel kömür fiyatlarındaki artış, demir-çelik üreticileri için maliyetleri artıracağından ilerleyen süreçte bilançolarda olumsuz etki yaratabilir.

Pamuk fiyatlarında son iki ayda hızlı artış yaşandı. Bunun hazır giyimde güçlü pazar payına sahip Mavi Giyim'i öne çıkardığını kaydeden Emre Çayırlı; gıda ve içecek şirketlerinde enflasyonun brüt kâr marjlarını desteklemesiyle güçlü finansal ivmenin devamını bekliyor.

Çayırlı; sağlık sektöründe ise borçlulukta azalma ve pandemi sonrası büyümenin artmasıyla potansiyel oluşabileceğini öngörüyor.

ÖNE ÇIKACAK SEKTÖR VE ŞİRKETLER


Deniz Yatırım analistleri; otomotivde yurtiçi satışlardaki azalmayla daralmalar görüleceğinin, beyaz eşyada yüksek hammadde fiyatlarının olumsuz etkilerinin devam edeceğinin altını çiziyor.

Demir-çelik-teki büyüme ve kârlılığın 2020 üçüncü çeyreğin çok üzerinde gerçekleşeceğini öngören kurum; yükselen çelik fiyatları ve iyileşen satış fiyatı-maliyet makasıyla Erdemir ve Kardemir'den başarılı sonuçlar bekliyor.

Benzin, dizel ve jet yakıt gibi ürün fiyatlarındaki iyileşmeye ek olarak stok kârının etkisiyle Tüpraş, satış hacminde büyüme ve birim fiyatlarda artışla Hektaş, ihracattaki artış ve kurdaki yükselişin pozitif etkisiyle Ford Otosan, üçüncü çeyrekte öne çıkabilir.

Deniz Yatırım'a göre; güçlü talep ile düşük baz ve kur etkisiyle Kordsa, yurtdışının güçlü katkısı ve yurtiçinde spot piyasaya yapılan satışların desteğiyle Aksa Enerji ve süren işlerin sağlayacağı katkıyla ARD Yazılım güçlü sonuçlar açıklayacak.

YATIRIMCILARA ÖNEMLİ UYARI


Üçüncü çeyrekte TL'ye göre dolar yüzde 1,6 değer kazanırken, Euro yüzde 0,5 değer kaybetti. Döviz açık pozisyonları dolar olan şirketler bu durumdan olumsuz etkilenecek. Açık pozisyonları Euro olan şirketler kur farkı geliri kaydedebilecek.

Yatırım Finansman'dan Serhan Gök, eylül başından itibaren kurlardaki artışın ve 10 yıllık TL faizindeki hızlı yükselişin kârlılık ve değerleme üzerindeki etkilerinin, üçüncü çeyrek sonuçlarının fiyatlama etkisini azaltabileceği görüşünde.

Gök; hisse seçimlerinde ikinci yarı kârlılıkları yerine defansif özellikleriyle öne çıkan şirketlerin seçilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

BANKALARDA NE ÖNGÖRÜLÜYOR?


Ak Yatırım Kıdemli Bankacılık Analisti Hakan Aygün; Albaraka Türk, Garanti BBVA, Halkbank, iş Bankası, TSKB, Vakıfbankve YKB'nin üçüncü çeyrek toplam kârının çeyreksel yüzde 20 artmasını ve bu artışın büyük ölçüde özel bankalardan kaynaklanmasını bekliyor.

Aygün; kamu bankalarında marjdaki toparlanmaya rağmen kârların artan karşılık gideri baskısı altında kalacağını öngörüyor.

Üçüncü çeyrekte sektörün sorunlu kredi alacak tutarında önemli artış olmadığını kaydeden Hakan Aygün; kamu bankalarının önceki çeyreklerde gerileyen karşılık oranlarını marjlardaki toparlanma eğilimini de dikkate alarak artırdıklarını tahmin ediyor. Hakan Aygün; kredi-mevduat getiri makasında toparlanma ve komisyon gelirlerinde artış bekliyor.

ALİ KERİM AKKOYUNLU GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ "ÖZEL BANKALARDA KÂRLILIK İVMESİ KAMUDAN DAHA İYİ OLACAK" GÜÇLÜ KÂRLILIK:


Çelik fiyatlarındaki artışla Erdemir ve Kardemir'den olumlu kârlar bekliyoruz. Tüpraş'ın artan talep ve marjlardaki iyileşmeyle; Aygaz'ın artan satış hacmi, stok kârı ve Tüpraş'ın katkısıyla güçlü finansallar açıklayacağını öngörüyoruz.

Petkim; yüksek talep ve arz problemlerinin ürün fiyatlarına desteğiyle iyi sonuç beklediğimiz şirketlerden. Gıda perakendede güçlü kârlılık görülebilir.

Güçlü baz etkisiyle otomotiv bilançolarının genel olarak kuvvetli gelmeyeceğini düşünsek de artan üretim ve ihracatla Ford'un mali tabloları öne çıkabilir. Sert yükselen kömür, petrokok ve elektrik fiyatları ve artan üretim maliyetleriyle çimento şirketlerinin kâr marjları gerileyebilir.

HANGİ TEMALAR?: Özel bankalara nazaran düşük kârlılık ivmesi beklediğimiz kamuda; kâr kalitesi yükselebilir ve provizyon rasyolarında artış görülebilir. Özel bankalarda temalar; enflasyona endeksli tahvil getirileri, kredi/mevduat makası ve swap maliyetlerinde artış, hafif genişleyen net faiz marjları, makul komisyon geliri büyümesi ve azalan kredi risk maliyetleri olacak.

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL