DOLAR
34,88
0,03%
DOLAR
EURO
36,71
0,25%
EURO
GRAM ALTIN
3048,00
0,07%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dolar bazında ucuz kalan 20 hisse

27 Ekim 2022 | 09:21
Dolar bazında ucuz kalan 20 hisse
Piyasalarda hareketlilik devam ediyor. Türk Lirası geçen hafta da dolar ve Euro karşısında sert değer kayıpları yaşarken, BİST-100 Endeksi dolar bazında Nisan 2009’dan bu yana gördüğü en düşük seviyeyi test etti.

CEREN ORAL
[email protected]

Bu ortamda dolar bazında ucuz kalan ilk 20 hisseyi araştırdık. Aracı kurum analistleri, dolar bazında ucuz kalan hisselerin takip edilmesini öneriyor.

Hareketliliğin devam ettiği piyasalarda tedirginlik de giderek artıyor. Piyasalarda tüm dikkatler, Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’ye gelmesine ve değişikliğe ilişkin maddelerin görüşülmeye başlamasına çevrildi. Bu gelişme, Türk Lirası’nın dolar ve Euro karşısında sert kayıplar yaşamasına neden oldu.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
TL karşısında dolar 3,93, Euro 4,11 seviyelerini test etti. BİST-100 Endeksi de dolar bazında 20.000’in altını görerek, Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi test etmiş oldu.

Doların yükselişi ve endeksin TL bazında aynı seviyelerde tutunma çabasının dolar bazında endeksi aşağı çektiği ve gelişmekte olan ülke piyasalarına oranla negatif ayrıştığı görülüyor. Öyle ki yılbaşından bu yana BİST-100 dolar bazında yaklaşık yüzde 10 geriledi.

Uzmanlar, halihazırda BİST-100’ün 8,85 F/K oranıyla, 15,85 F/K oranlı MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi’ne göre yarı yarıya iskontolu olduğunu kaydediyor. Ancak uzmanlar, Türkiye’nin MSCI gelişmekte olan ülke piyasaları içinde en kötü performans gösteren ülkelerden birisi olduğunu ve BİST-100’ün sunduğu iskontonun yaklaşık 10 aydır sürekli arttığını belirtiyor.

Siyasi ve jeopolitik gelişmeler ile ekonomik risklerin endeksin prim yapmasını engellediğini söyleyen uzmanlar, bu etkenlerin negatif ayrışmaya neden olduğunu ifade ediyor.

PRİM POTANSİYELİ YÜKSELİYOR
Endeks ve kur hareketleri, borsa yatırımcısı açısından önemli dinamiklerin başında geliyor. BİST-100’de yabancı yatırımcı oranının yüzde 60’ın üzerinde olması nedeniyle, yatırımcılar hisseye yatırım yaparken dolar ve TL para birimlerindeki değişimleri dikkate alıyor.

Özellikle portföyünde hisseye yer veren yatırımcılar için dolardaki yükseliş, dolar bazında en ucuz kalan hisselerin hangileri olduğu sorusunu akıllara getiriyor. Peki bu ne anlama geliyor? TL’nin dolara karşı değer kaybetmesi, dolarla TL bazında daha çok veya daha ucuza hisse alınabilmesi olarak yorumlanıyor.

Yani hisse TL bazında ucuzluyor. Ancak bu avantaj, hisseyi elden çıkarırken tersine dönüyor. Bu bağlantı nedeniyle TL ve doların birbirleri karşısındaki değer değişimleri, yatırımcıların hisseyi alma veya elden çıkarma kararlarına etki ediyor. Biz de bu bağlamda BİST-100 hisselerindeki dolar bazında ucuz kalan ilk 20 hisseyi inceledik.

Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Yatırımcı hisseyi alırken hem TL, hem dolar bazlı grafiğe bakarsa prim potansiyellerini daha rahat öngörebilir” diyor. Erkan, bunun nedenini, “Dolar bazında zirvelerdeki hissenin fiyatı çok fazla prim yapmaz.

Dolar bazında fiyatı ucuz hisseler ise daha fazla prim sunar” diyerek açıklıyor. Bu açıdan THY, TAV, Ülker Bisküvi, Coca Cola İçecek, Halkbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası, BİM, Türk Telekom, Turkcell, Ford Otosan, Tüpraş, Kardemir D, Akbank, Migros, Netaş ve Aksa Akrilik’i BİST’te dolar bazında ucuz kalan öncelikli hisseler olarak öneriyor.



HANGİ SEKTÖRLER?
Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, bankacılık, ulaştırma ve çimentoyu dolar bazında ucuz kalan sektörler olarak gösteriyor. Tufan, bankalar arasında Akbank ile Halkbank’a, ulaştırmada THY’ye, çimentoda Afyon Çimento’ya dikkat çekiyor.

Akbank’ın 2011’de dolar bazında 6,32’ye yükselmesi sonrası şu anda 1,90’a gerilediğini ve 2009’dan bu yana en düşük seviyelerine yaklaştığını dile getiren Tufan, Halkbank’ın ise 2013’te dolar bazında 11,32 iken 2,40 fiyatına kadar geri çekildiğini söylüyor. Tufan, “THY 2015’te dolar bazında 4,55’e yükselmesi sonrası 1,20 civarlarına geriledi. Afyon Çimento ise dolar bazında 2010’da 21,71’e yükselse de mevcutta 2,10’lara geldi” diye konuşuyor.

ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın ise bankacılık ve çimentoya ek olarak dayanıklı tüketimde Vestel, de-mir-çelikte Kardemir D, kimyada Soda Sanayi ve bina malzemelerinde Trakya Cam’ın sektörlerine göre ucuz ve cazip olduğunu ifade ediyor.

SON ÇEYREK ÖNGÖRÜLERİ
Kur yükselişleri gelirleri döviz, giderleri TL ağırlıklı ve net döviz varlığı bulunan şirketleri olumlu; gelirleri TL, giderleri döviz ağırlıklı olan ve net döviz yükümlülüğü bulunan şirketleri olumsuz etkiliyor.

Bu nedenle, Gedik Yatırım’ın araştırma uzman yardımcısı Onurcan Bal, 2016’nın son çeyrek bilançolarında sektörden ziyade ‘kur farkı geliri yazacak’ şirketlerin ön plana çıkacağını düşünüyor. Bal, döviz yükümlülüğü olan şirketlerin 2016 son çeyrekteki kur hareketleri nedeniyle finansal sonuçlarında bozulma ve hisse fiyatlarında baskılanma öngörüyor.

Döviz fazlası olan şirketlerin ise kârında kur farkı geliriyle görülebilecek artışların hisse fiyatlarına olumlu yansımasını bekliyor. Bal, son çeyrekte Şi-şecam, Soda Sanayi, Anadolu Cam, Tofaş Oto, Fort Otosan, Aselsan, Sabancı Holding, Alarko Holding, THY, TAV, Erdemir, Eczacıbaşı İlaç, Ege Endüstri ve Arçelik’in kur farkı geliri yazmasını bekliyor.

YATIRIMCI NE YAPMALI?
Önümüzdeki süreçte piyasa takviminin yoğunluğu, kurdaki hareketliliğin ve değer kayıplarının devam etmesi olasılığını gündeme getiriyor. Bu süreçte yatırımcılar için uzman önerileri önem kazanıyor.

Destek Yatırım’dan Murat Tufan, dolar bazında düşük seviyelere ulaşmasının hissenin ucuz olduğu ve bir miktar alım fırsatı gösterdiği anlamına geldiğini belirtiyor. Ancak Tufan, “Hissenin bilançosu, temel göstergeleri, derinliği gibi faktörleri de göz önünde bulundurun” uyarısında bulunuyor.

Gedik Yatırım’dan Onurcan Bal, ‘Dolar bazlı sert düşen hisse fiyatları yakın zamanda hızlı tepki verebilir’ düşüncesiyle alım yapmanın riskli olduğu görüşünde. Şirket bazında değerlendirme yaparak seçici davranıl-masının sağlıklı olacağını vurguluyor.

Bankacılık gibi endeks içinde ağırlığı fazla olan, düşük beta katsayısına sahip ve endeksten bağımsız hareket edebilen hisseleri öneren Reel Kapital’den Enver Erkan, hisse pozisyonlarında farklı piyasalardan korunma yapılabileceğini kaydediyor. Erkan, “VİOP’ta BİST-30 vadeli kontratında kısa, VİOP dolar/TL kontratında uzun veya FX, opsiyon gibi türev piyasalarda dolar/TL uzun pozisyon alınabilir” diye konuşuyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 3048 0,07%
  • ALTIN ONS 2718,36 0,04%
  • BIST 100 10058,47 -0,4%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,428 -0,11%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41586 -0,03107%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8752 0,0276%
  • EURO/DOLAR 1,0498 0,0505%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7106 0,2455%
  • STERLIN/DOLAR 1,2749 0,01883%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL