DOLAR
34,89
0,08%
DOLAR
EURO
36,63
0,01%
EURO
GRAM ALTIN
3006,94
-1,28%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,63
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Kayak merkezlerinde gözler kar yağışında

Küresel ısınma nedeniyle son yıllarda verimli sezonlar geçiremeyen kayak turizminde umutlar kar yağışına bağlandı. Erciyes Sarıkamış ve Palandöken’de sezon açılırken, Kartalkaya ve Uludağ’da kar yağması halinde yüzde 80-90 doluluklar bekleniyor.

23 Ocak 2024 | 01:59
Kayak merkezlerinde gözler kar yağışında

Küresel ısınma nedeniyle son yıllarda verimli sezonlar geçiremeyen kayak turizminde umutlar kar yağışına bağlandı. Erciyes Sarıkamış ve Palandöken'de sezon açılırken, Kartalkaya ve Uludağ'da kar yağması halinde yüzde 80-90 doluluklar bekleniyor.

07 Ocak 2024 - 20 Ocak 2024 tarihli sayıdan

Ülkemizde turizmin 12 aya yayılmasında önemli bir yere sahip olan kayak turizmi, küresel ısınma nedeniyle son yıllarda verimsiz sezonlar geçirdi. Ocak ayının ilk günlerini yaşadığımız bu dönemde Erciyes, Sarıkamış ve Palandöken'de yoğun kar yağışı görülmesine karşın, Uludağ ve Kartalkaya'da kar yağışı sınırlı kalıyor.

 Sektör kış sezonunun dolu geçmesi için umutlarını yoğun kar yağışına bağlamış durumda. Önümüzdeki günlerde kar yağması halinde kayak merkezlerinde dolulukların yüzde 80-90'lara ulaşması bekleniyor.

Sağlıklı bir veri bulunmamasına karşın, Türkiye'de kayak yapanların sayısının 4 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Kış döneminde yoğun faaliyet gösteren kayak otelleri ve termal otellerden de 8 ila 10 milyar dolar arasında turizm geliri elde edilebileceğine vurgulanıyor. 

Kış turizminin başkenti olarak kabul edilen Uludağ'ı büyük kentlere yakınlığı ile öne çıkan Kartalkaya izliyor. Kartepe ve Ilgaz da kolay ulaşılabilirlikleriyle tercih ediliyorlar. Palandöken ve Erciyes ile modern tesisleri ve pistleriyle öne çıkıyorlar.

PİSTLER AÇILMAYA BAŞLADI

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Uludağ Sorumlusu Burak Beceren, yoğun bir kar yağışı görülmemesi nedeniyle Türkiye'deki kayak merkezlerinin parçalı olarak açılmaya başladığını söylüyor. 

Kar yağışının özellikle Erciyes, Sarıkamış ve Palandöken'de daha yoğun olduğuna dikkat çeken Beceren, "Kar yağdıkça merkezlerimizde pistler açılmaya devam edecek. Uludağ'da şu anda üç pistimiz açık ama sezondan umutluyuz" diyor.

Uludağ'a yılda 4 milyona yakın kişi geliyor. Bunların yaklaşık 500 bini kayak yapıyor. Bu yıl yüzde 80-90 doluluk bekleniyor. Uludağ'a gelen ziyaretçilerin yüzde 15'i Körfez ülkeleri, Kanada, Rusya, Ukrayna, Almanya, Polonya ve İngiltere'den geliyor.

KAR SEZONU HIZLANDIRACAK

Kar yağışı henüz çok etkisini göstermese de geçen yıla kıyasla ilk kar yağışı aralık ayında görüldü. Palandöken'de 143 cm, Kartalkaya'da 75 cm, Sarıkamış'ta 55 cm, Uludağ'da ise 15 cm kar kalınlığı var. 

Kar yağışının devam etmesi halinde sezon satışlarının hızlanmasını beklediklerini belirten Tatilsepeti Genel Müdürü Sedat Kılıç, şu anda Uludağ, Sarıkamış, Palandöken ve Kartalkaya'nın en çok talep alan bölgeler olduğunu vurguluyor.

Kayak otellerinde kayak tatili fiyatları oldukça dinamik. Tesis konsepti ile hafta içi, hafta sonu, cumartesi tek gece, perşembe, pazar gibi gün bazlı değişken fiyatlar bulunuyor.

Kılıç, "Genel olarak kayak otellerinde fiyatlar kişi başı gecelik 3 bin 145 TL'den başlıyor. Beş günlük bir kayak tatili ulaşım dahil kişi başı 13 bin 880 TL'den başlıyor. Yurtdışında da Bulgaristan'ın popüler kayak merkezi Bansko kayak turları kişi başı 139 Euro'dan, vizesiz Saraybosna Jahorina kayak turları 499 Euro'dan başlıyor" diyor.

Geçtiğimiz yıllarda Polonya, Rusya, Ukrayna'dan turist alan Erciyes'in Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bu yıl Rusya ve Ukrayna pazarlarını kaybetti. Çekya'dan turist ağırlamaya başlayan Erciyes, diğer Avrupa ülkelerini de önümüzdeki yıllar için hedef pazarlar olarak belirledi.

Kayseri Erciyes A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Elcuman, bu kış Erciyes'te 2,5 milyon ziyaretçi ağırlamayı hedeflediklerini söylüyor.

DÜŞÜK BÜTÇELİ TESİSLERE İLGİ

Erciyes'te dolulukların yüzde 85'ler seviyesinde olduğunu belirten Elcuman, kış sezonunda Kayseri'nin turizmden 100 milyon Euro'luk gelir elde etmesini beklediklerini vurguluyor.Uludağ ve Palandöken'e talebin yüksek başladığını belirten TatilBudur CEO'su Onur Otruş, buraları Kartalkaya ve Avrupa'nın en uzun pistlerine sahip olan Erciyes ile Sarıkamış'ın takip edeceğini söylüyor.

Yüksek fiyatlar, ekonomik konjonktür ve iklim değişkenleri kaynaklı rezervasyonların stabil olmadığını belirten Otruş, şöyle konuşuyor: "Yılbaşı sonrası birçok ekonomik parametrenin ve iklim ortamının netleşmesiyle sömestrde satışlar artacaktır. 

Önceki yıllardaki gibi belli tesisler ve bölgeler rağbet görecektir. Fiyat artışı tüketicileri ekonomik tesislere itiyor, düşük bütçeli tesislere ve bölgelere rezervasyon kayışı olabilir. Kayak tesislerinde ilk çıkış fiyatlarında yüzde 70-80 bandında artış oldu fakat sezonda talebe göre fiyatlar da düzenleme olacaktır."

HEDEFLER BÜYÜDÜ

12,5 km'lik Türkiye'nin en uzun pistine sahip olan, uluslararası standartlarda 55 pisti bulunan Palandöken, yeni master planıyla dünya çapında iddialı bir bölge haline gelecek. 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Palandöken'de 3 bin 500 yatak kapasitelerinin bulunduğunu, geçen yıl 1 milyon 950 bin kişiyi ağırladıklarını, bu yıl 2,5 milyon ziyaretçi hedeflediklerini vurguluyor.

Palandöken'de turizmin 12 aya yayılması için FIFA standardında 20 adet futbol sahası yapıldı; yerli-yabancı yüzlerce futbol takımı kamp için ağırlanıyor. Olimpik yüzme havuzu, atlama kuleleri, curling, buz hokeyi, buz pateni gibi onlarca kapalı spor salonu oluşturuldu. Burada birçok sporcu kamp için gelip aylarca konaklıyor, kamp yapıyor.

Sway Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Berke Dikmen, Palandöken'de kayak 1 Aralık'ta başladığını, sezonda ortalama doluluklarının yüzde 80-90'lar seviyesinde olmasını beklediklerini söylüyor. 

Palandöken'de sezonun 110 gün olduğunu belirten Dikmen, dünya standartlarında pistlere sahip olan Palandöken'in potansiyelinin yüzde 10'unu bile kullanamadığını, Dubai'ye en yakın uluslararası standartlardaki kayak merkezinin bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguluyor. 

Dikmen, "Dağda altı tane otel hizmet veriyor oysa sonsuz dağ var, 30 bin yatakla kayak yapılabilecek bir kayak alanımız var. Şu anda yüzde 95 yerli turiste hizmet veriyoruz. İyi bir planlama ile potansiyelimizi değerlendirip daha çok yatırım alabiliriz" diyor.

SEDAT KILIÇ / TATİLSEPETİ GENEL MD.

“Yüzde 45-50 artış bekliyoruz”

“Geçen yıla oranla kayak turizminde yüzde 45-50’lik artış söz konusu. Geçen yıl kar yağışının olmaması ve yaşanan deprem felaketi kış turizmini olumsuz yönde etkiledi. Bu yıl erken yağan kar ve yüzde 40’a varan indirimler sunan kış erken rezervasyon kampanyası, ücretsiz transfer, ücretsiz skipass kampanyaları ile talep ve dolulukların artmasını bekliyoruz.”

0


  • ALTIN GRAM - TL 3006,94 -1,28%
  • ALTIN ONS 2680,55 -1,35%
  • BIST 100 10058,63 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,664 0,044%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42194 0,39822%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 105 -0,2397%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8927 0,0778%
  • EURO/DOLAR 1,0466 -0,2507%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6254 0,0129%
  • STERLIN/DOLAR 1,26702 -0,59938%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL