DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Öz sermaye kârıyla öne çıkan 20 şirket

27 Ekim 2022 | 13:00
Öz sermaye kârıyla öne çıkan 20 şirket

Hisse seçiminde önemli rasyolardan biri de öz sermaye kârlılığı. Biz de PD/DD rasyosunu ve son beş yıllık ortalamaları dikkate alarak öz sermaye kârlılığı yüksek 20 şirketi belirledik. Bu şirketler, güçlü finansalları ve yüksek getirileriyle öne çıkıyor.





CEREN ORAL BALABAN
[email protected]





Geçen haftanın genelinde Türkiye piyasaları, ABD ile ticarete dönük olumlu haber akışı paralelinde uzun bir aradan sonra dünyadan pozitif ayrıştı.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









ABD'nin F-35'lerin satışı, çelik ve alüminyum vergilerinin düşürülmesi, serbest ticaret anlaşması ve Patriot satışını içeren yazılı bir teklifi Ankara'ya ileteceğine yönelik çıkan haberler sonrası Türkiye varlıkları, en çok kazandıran gelişmekte olan varlıklar arasında yer aldı.





Piyasalarda genel görünüm böyleyken yatırımcılar için hisse seçimi de ayrıca önem kazanıyor. Bu da belli rasyoları bir adım öne çıkarıyor. Öz sermaye kârlılığı da bu rasyolardan biri.





Şirketlerin kuruluş aşamasındaki sermaye işletmenin öz sermayesini (öz varlık) oluştururken, ilerleyen süreçte şirketin tüm faaliyetleri sonucunda elde edilen kâr ya da zarar ise öz sermaye kalemini belirliyor.





Bu yönüyle, işletmenin belirli bir tarihteki varlıklarından bütün borçları ödendikten sonra geriye kalan varlıklar işletmenin öz sermayesinin karşılığı oluyor. Öz sermayenin büyümesini sağlayan temel kalem net kâr olduğu için öz sermaye kârlılığı şirketin geçmiş dönemlerdeki performansını ve başarısını ortaya koyuyor.





POZİTİF FİYATLAMA
Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Onurcan Bal, güçlü kâr rakamlarıyla büyüyen öz sermayenin güçlü bir finansal ve mali görünüm ortaya koyduğu bilgisini veriyor. Bal, "İstikrarlı ve yüksek öz sermaye kârlılığına sahip şirketler borsada diğer şirketlere kıyasla pozitif fiyatlamaya konu oluyor" diyor.





Böyle şirketlere orta-uzun vadeli yatırım yapan yatırımcıların geçmiş dönemler göz önünde alındığında BIST endekslerinden daha fazla getiri elde ettiklerini de kaydediyor.





Orta-uzun vadeli yatırım yaparken öz sermaye kârlılığına bakmanın yararlı olabileceğini aktaran Onurcan Bal, ancak öz sermaye kârlılığının yatırım yapmak için tek kriter olarak ele alınmaması gerektiğini de ifade ediyor.





Bal, hisse seçimi yaparken şirketin temel yapısının, sektörünün, ortaklık yapısının, mali durumunun ve finansal görünümünün de incelenmesi gerektiğini belirtiyor.





ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER
Biz de buradan hareketle 2019'un ilk altı aylık bilanço sonuçları itibarıyla, piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) rasyosu ve son beş yıllık ortalamaları dikkate alarak öz sermaye kârlılığı en yüksek ilk 20 şirketi belirledik.





Bu 20 şirketin hem getiride hem de temettü verimliliğinde öne çıkan şirketler olduğu dikkat çekiyor. Bu yönüyle bu şirket hisselerinin yatırımcılar için potansiyel vaat ettiği ve bu hisselere orta-uzun vadeli bakış açısıyla yatırım yapılabileceği belirtiliyor.





Tabloda yer alan şirketlerden Ege Endüstri, BİM Mağazalar, Soda Sanayii, TAV Havalimanları, Aselsan, Ülker Bisküvi, Erbosan, Jantsa Jant Sanayi, Alkim Kimya, Despec Bilgisayar, Erdemir, Aksa ve Koç Holding, ilk altı ayda öz sermaye kârlılığı geçmiş beş yılın ortalamasının üzerine çıkan şirketler.





Ancak buna rağmen bu şirketlerin PD/DD rasyosu geçmiş ortalamalarına göre düşük seyrediyor. Gedik Yatırım'dan Onurcan Bal, bu durumun şirketlerin kârlılığını artırmış olmasına rağmen bunun fiyatlara yansımadığının göstergesi olduğunu söylüyor.





Bal, bu şirketlerin gelecek projeksiyonlarında önemli bir değişim olmadığı sürece hisse fiyatlarında yukarı yönlü potansiyelin yüksek olacağını öngörüyor.





FIRSAT HANGİ HİSSELERDE?
Çelebi Hava Servisi, F-M İzmit Piston, Ford Otosan, Bosch Fren Sistemleri, Hektaş ve Anadolu Cam'da öz sermaye kârlılığının ve PD/DD'nin geçmiş beş yıla göre arttığı görülüyor. Onurcan Bal, bu şirketlerin PD/DD rasyo-sunda sınırlı artış olsa da bu artışı öz sermaye kârlılığındaki artışla dengelediği bilgisini aktarıyor.





Bu şirketlerin mevcutta da fırsat sunmakla birlikte özellikle konjonktürel dalgalanmalarda daha cazip fırsatlar oluşturabileceğini kaydediyor. Bu şirketler arasından sadece Türk Traktör, öz sermaye kârlılığı geçmiş yıllar ortalamasına göre sınırlı bir gerileme gösteren, buna karşın PD/DD rasyosu ise bu düşüşten daha fazlasını fiyatlayan şirket olarak öne çıkıyor.





Türk Traktör'ün öz sermaye kârlılığı dengeli seyrederken düşen değerlemelerin bu hisseyi cazip hale getirdiği belirtiliyor. İlerleyen dönemlerde öz sermaye kârlılığındaki bu düşüşlerin durmasının ya da trendin tekrar tersine dönmesinin bu hissedeki fırsatları artırabileceğinin de altı çiziliyor.





YATIRIM İÇİN İŞTAHLI
Ahlatcı Yatırım Kıdemli Analisti Muammer Demir, öz sermaye kârlılığı rasyosunun güçlü olmasının şirketin etkin kaynak kullanımıyla ve faaliyetleriyle ilgili önemli bir kârlılık göstergesi olarak takip edilmesi gerektiğini söylüyor.





Öz sermaye kârlılığındaki istikrarlı artışın şirketin mali görünümüne dair olumlu sinyaller üretebildiğini söyleyen Demir, öz sermayesi güçlü şirketlerin yeni yatırımlar konusunda daha iştahlı olabileceğini de kaydediyor.





Muammer Demir, takip edilmesi gereken diğer önemli rasyoları ise fiyat/kazanç, PD/DD, şirket değeri/FVAÖK, temettü verimliliği, döviz pozisyonu, bedelli/bedelsiz potansiyeli, yabancı sahiplik payı olarak sıralıyor. Demir, şirketin mali tablolarının geçmiş dönem ortalamalarına göre nasıl hareket ettiğinin de yakından incelenmesi gerektiğini sözlerine ekliyor.









CEMAL DEMİRTAŞ / ATA YATIRIM GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
"RİSK İŞTAHI OLAN YATIRIMCILARIN HİSSEYE İLGİSİ ARTACAK"
"Temmuz ayından bu yana yapılan toplam 750 baz puanlık faiz indirimiyle para politikası faizi yüzde 24'ten yüzde 16,5'e geriledi. Enflasyonda devam eden düşüş süreciyle Merkez Bankası'ndan yıl sonuna kadar 150¬200 baz puanlık daha faiz indirimi bekliyoruz.





Düşük faiz ortamında ekonominin çarklarının da hafif hafif dönmeye başlayacağını ve 2020'de büyümenin yeniden ivme kazanacağını düşünüyoruz. Bu süreçte global faizlerde düşüşün devam etmesi de Türkiye gibi yabancı fon girişine hassas ülkelerin büyümesini destekleyebilir.





Düşük faiz ve yüksek büyüme dönemi öncesinde borsadaki yükselişin devam edeceğini öngörüyoruz. Jeopolitik gelişmeler, düşük baz etkisinin de desteğiyle ekonomide yeniden büyüme sinyallerinin alınması, BİST- 100 Endeksi'nde oluşabilecek yukarı harekette belirleyici olacak.





Önümüzdeki süreçte, mevduat faizlerinin de gerilemeye devam etmesiyle, risk iştahı olan yatırımcıların hisseye ilgisinin artabileceğini düşünüyoruz. BİST-100'de 12 aylık dönemde 125.000-130.000'i hedeflerken, yıl sonuna kadar ise endeksin 110.000-115.000'e ulaşabileceğini öngörüyoruz."


0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL