DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,62
-0,03%
EURO
GRAM ALTIN
3019,88
0,46%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,63
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sürdürülebilirlik endeksi şirketlerinin performansı

30 Kasım 2022 | 23:54
Sürdürülebilirlik endeksi şirketlerinin performansı


Sürdürülebilirlik Endeksi'ndeki şirketler çevresel, sosyal ve kurumsal yönetime bakılarak seçiliyor. Bu endeksteki 63 şirketin 62'sinin pozitif getiriyle tamamladığı 2022'nin başından bu yana, 30 şirket BİST-100'ün ve Sürdürülebilirlik Endeksi'nin üzerinde getiri sağladı.

30 Ekim - 12 Kasım 2022 tarihli sayıdan

Borsa İstanbul (BİST) tarafından 4 Kasım 2014'te Türkiye'de ve özellikle BİST şirketleri arasında sürdürülebilirlik konusundaki anlayış, bilgi ve uygulamaların artması amacıyla BİST-Sürdürülebilir-lik Endeksi oluşturuldu.

BİST'te işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansı üst düzeyde olan şirketleri içeren bu endeks, söz konusu tarihten itibaren 'XUSRD' koduyla, fiyat ve getiri olarak hesaplanıp yayınlanıyor.

30'UNUN GETİRİSİ 'ENDEKS ÜZERİ'


İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros; endeksin ocak-mart, nisan-ha-ziran, temmuz-eylül, ekim-aralık olmak üzere üç aylık dönemlerde, yılda dört kez değiştiği ve endekste yapılacak değişikliklerin ilgili endeks dönemi başından en az beş gün önce ilan edildiği bilgisini paylaşıyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Toros; 2014'te BİST-30 Endeksi'ndeki şirketlerin değerlemeye alınmasıyla başlayan endeks için 2022 itibarıyla Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar'da işlem gören veya BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan şirketlerden gönüllü olanların değerlemeye alındığını kaydediyor.

Tablomuzda, endeksteki 63 şirketi ve hisselerin yıl başından 25 Ekim'e kadarki getirilerini inceleyebilirsiniz. Bu dönemde BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi de yüzde 104,1 getiriyle, yüzde 106,3 getiri elde eden BİST-100 Endeksi'ne paralel performans sergiledi.

63 şirketin 62'sinin pozitif getiriyle tamamladığı bu süreçte; 30 şirketin hem BİST-100'ün hem de BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'nin üzerinde getiri elde ettiği de görülüyor.

ŞİRKETLER NASIL SEÇİLİYOR?


Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Uğurcan Kaya; 2021'den itibaren, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alacak şirketlerin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ESG) olmak üzere üç ana başlıkta, 450'den fazla verisini inceleyen Refinitiv şirketinin değerlendirme metodolojisiyle belirlendiğini söylüyor.

Kaya; "Veriler ağırlıklandırılıyor. Kategori ve ana başlık notları, üç ana başlıktaki notlar ve uyumsuzluk notu dikkate alınarak genel sürdürülebilirlik notu belirleniyor" diyor.

Uğurcan Kaya'nın verdiği bilgilere göre, bu endekste yer alabilmeleri için şirketlerin genel sürdürülebilirlik notunun 50 veya üzerinde, her bir ana başlık notunun 40 veya üzerinde, kategori notlarından en az sekizinin de 26 veya üzerinde olması gerekiyor. Payları endeks kapsamına alınan şirketlerin genel sürdürülebilirlik notu endeks dönemi içinde izleniyor.

DUYARLILIK GÖSTERGESİ


Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan; hissenin endekse girmesinde önem arz eden ESG kriterlerinin; bir şirketin çalışanlarına davranışlarını, tedarik zincirini nasıl yönettiğini, yönetim mekanizmasını, birincil paydaşları ve genel olarak toplum için nasıl olumlu/olumsuz etki yarattığını gösteren veriler olduğunu aktarıyor.

Erkan; "Yatırımcılar karbon emisyonları gibi çevresel etki, çalışan memnuniyeti gibi sosyal etki, yönetim kurulu yapısı gibi yönetim nitelikleri hakkında finansal olmayan verileri kullanarak ESG faktörlerini değerlendiriyor" diyor.

Enver Erkan'a göre; endeksteki şirketleri tercih eden yatırımcılar birikimlerini küresel ısınma, doğal kaynaklar, sağlık, güvenlik ve istihdam gibi konulara duyarlı şirketlerin hisselerine yatırarak sorumlu yatırımlar yapabiliyor.

GÜVENİLİR YATIRIM DEĞERİ


İnfo Yatırım'dan Çağlar Toros; sürdürülebilirlik endeksinin şirketlere kurumsal sürdürülebilirlik performanslarını yerel ve küresel anlamda karşılaştırma olanağı verdiği kanaatinde.

Endeksle şirketlere iyileştirme ve yeni hedefler için bir performans değerlendirme aracı sunulduğunu kaydeden Toros; şirketlerin kurumsal şeffaflık ve hesap verebilirliklerini, sürdürülebilirlik konularına ilişkin risk yönetim becerilerini geliştirebildiklerinin altını çiziyor. Çağlar Toros; şöyle devam ediyor:

"Uzun vadeli değer yaratma hedefini gerçekleştiren, olası risk ve fırsatları iyi yöneten şirketlerin BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alması güvenilir bir marka ve yatırım değeri anlamına geliyor. Geleceğe yönelik yapılan yatırımlar ve açıklamalar BİST'teki fiyatlamaları da etkiliyor. Hem yeşil anlayış hem de geleceğe dönük atılan adımlar sürdürülebilirlik endeksini öne çıkarıyor."


ALİ BİLALOĞLU / DOĞUŞ OTOMOTİV YÖNETİM KURULU BAŞKANI “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİMİZDE ÇEVRESEL FARKINDALIK ÖNEMİNİ KORUYACAK”


NOTUNU ARTIRIYOR
BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'nde 2015'ten bu yana aralıksız yer alıyoruz. Refinitiv'in değerlendirmesiyle sürdürülebilirlik raporumuzla 2021 performansımızı 2020'ye göre yüzde 21 artışla 80,28'e yükselterek B'den A-'ye taşıdık. ESG ana başlıklarında üst düzey performans gösterdik.

Emisyonlar, çevresel ürün inovasyonları, insan hakları, kurumsal yönetim gibi alt başlıklarda da notumuzu artırıyoruz. 2021 performansını açıkladığımız raporumuzda, bu yıl ilk kez uluslararası piyasalarda şirketlerin sürdürülebilirlik performansının finansal performansa etkisini ortaya koyan göstergeler içeren SASB çerçevesini de kullandık.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE GEÇİŞ
2021'de Volkswagen AG tarafından başlatılan Sürdürülebilir Değer Zinciri NetZero Programı'nın altı pilot ülkesinden biri olduk. İklim değişikliğini finansal risk kabul eden ve bu politikasını ilk açıklayan şirketlerden biri olarak orta-uzun vadeli sürdürülebilirlik stratejimizde çevresel farkındalık önemini koruyacak.

Elektrik tüketimimizin temiz enerjiyle karşılanması ve güneş enerjisinden elektrik üretmek amacıyla güneş paneli yatırımı yaptık. Kullandığımız enerjinin yüzde 115'ini yenilenebilir enerji kaynağından elde edeceğimiz bu çalışmayla, yetkili satıcılarımızın da yenilenebilir enerjiye geçişine örnek olmayı ve enerji tüketimi kaynaklı karbon emisyonlarını yüzde 45 düşürmeyi hedefliyoruz.

Dijital dönüşüm de sürdürülebilirlik stratejimizin parçası. 2021'e kadar hayata geçirdiğimiz dijital projelerle 21 milyon TL tasarruf sağlarken 86 adet projemiz de sürüyor.

 
0

EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL