Bist 100
10268,58
0,2%
Bist 100
Dolar/TL
32,2347
-0,0492%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7573
0,2081%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0782
0,3364%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2424,73
1,27%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

“Tayvanlı markayla fabrika kuracağız”

25 Ağustos 2022
“Tayvanlı markayla fabrika kuracağız”
ARAM EKİN DURAN eduran@ekonomist.com.tr

Küresel makina devlerinin Türkiye distribütörlüğünü yapan GNC Makina, üretime de el atiyor. GNC Makina Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Çetinkaya, "Yerli bir robot otomasyon firması satin alıyoruz. Victor Taichung markası ile de Türkiye'de fabrika kuracağız" diyor.

21 Ağustos – 3 Eylül 2022 tarihli sayıdan

Savunma sanayinden otomotive, havacılıktan kalıp ve kalıp endüstrilerine, enerji teknolojilerinden medikal endüstrisine kadar birçok sektöre hizmet veren GNC Makina, dünyanın önde gelen takım tezgahları markalarının Türkiye distribütörlüğünü yapıyor.

Victor Taichung, Nakamura-Tome, Romi, Vision Wide, Vonghler, Lico, GROB Werke gibi yüksek hız ve niteliğe sahip CNC makine markalarının Türkiye'deki yetkili distribütörü u olan şirket, yakın gelecekte üretime de el atmaya hazırlanıyor.

İstanbul'da 2010 yılında kurulan, 2022'yi yaklaşık 45 milyon dolar yani yaklaşık 800 milyon TL ciro ile kapatmaya hazırlanan şirketin yönetim kurulu başkanı Gökhan Çetinkaya ile şirketin yeni dönem hedeflerini konuştuk. Sorularımız ve aldığımız yanıtlar şöyle:

Kısaca kendinizden şirketin kuruluşundan bahseder misiniz?

Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunuyum. 2005 yılında büyük bir firmanın servis departmanında makine sektörüne adım attım. Daha sonra satış departmanına geçtim. O yıllarda sanayi üretiminde çok hızlı bir büyüme gerçekleşiyordu ve sattığımız makinalar artık KOBİ'ler için de ulaşılabilir hale geliyordu.

Kısa sürede şirkette müdür oldum. 2008 krizinde firmanın bocalaması sonrasında, aynı şirketin yönetimindeki bir arkadaşımla kendi firmamızı kurma kararı aldık. Böylelikle 2010 yılında GNC Makine'yı kurduk. Dünyanın önde gelen, yüksek hız ve niteliğe sahip CNC makine markalarının Türkiye'deki yetkili distribütörüyüz.

Sektörün ihtiyaçlarını, yaygın servis ağı ve saha avantajıyla hızlı ve güvenilir şekilde cevaplamak için çalışıyoruz. Savunma sanayinden otomotive, havacılıktan kalıp ve kalıp endüstrilerine, enerji teknolojilerinden medikal endüstrisine kadar birçok sektöre hizmet veriyoruz.

Şirketin büyümesi nasıl gerçekleşti?

Öncelikle makine alanlarla makine satanlar arasında bir çeşit köprü hizmeti vererek işe başladık. Ardından ikinci el makine ithalatına girdik. Biz bu işe girdiğimizde Türkiye'de kimse ikinci el makinaların nasıl ithal edileceğini bilmiyordu. Bir süre sonra sıfır makine ithalatına da adım atmak istedik.

Türkiye'de bilinmeyen ya da çok az tanınan büyük bir markanın distribütörü olmak için araştırma yapmaya başladık. Böylelikle Tayvan merkezli Victor Taichung şirketi ile yollarımız kesişti. Victor Taichung markası, Tayvan'ın en büyük CNC takım tezgah üreticilerinden biri.

2014 yılında bu markanın Türkiye'deki tek distribütörü olduk. 60 ülkede distribütörü olan Victor Taichung'un tüm dünyada en yüksek satış yapan distribütörü haline geldik. Bu arada servis işine de girdik ve bu alanda da büyüdük.

Satış sonrası ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Müşterilerimiz bizden makina satın aldıklarında, makina çalışır hale getirildikten sonra çalışma sürecimiz başlar. Servis, yedek parça gibi ihtiyaçlar dahil olmak üzere kurduğumuz bütün temaslar kayıt altına alınır. Kurulumdan itibaren müşterilerimizin en mükemmel deneyimi yaşamaları adına yürüttüğümüz çalışmaları her aşamada iyileştirmeye çalışırız.

Türkiye genelinde satış sonrası destek ekibi ve teknik servis ekibi ile kesintisiz hizmet sunuyoruz. Tezgâhların devreye alınması ve ilk kullanıcı eğitimlerinin verilmesinin yanı sıra müşteri memnuniyetini artırmak için satış sonrası teknik destek hizmeti sağlıyoruz.

Bu hizmetleri ile GNC Makina, müşteri memnuniyetinde sektörün zirvesinde yer alıyor. 2021 Sektör Araştırma Raporu verilerinin sonuçlarına göre müşteri memnuniyetinde yüzde 97 başarı sağladık.

2022 yılının ilk yarısı geride kalırken, nasıl bir performans gösterdiniz?

Biz 2020 yılı sonunda ciromuzu 10 milyon doların üzerine çıkarmayı başarmıştık. Pande-miye rağmen, pek çok ülkenin aksine Türkiye'de sanayi üretimi çok iyi devam etti, şirketler üretime ciddi yatırımlar yaptı. Bu sayede 2021 yılında da büyümeyi sürdürdük.

Kurulduğumuzdan beri her yıl ortalama yüzde 80 büyüme ile yola devam ediyoruz. Geçen yıl kendi alanımızda sektörden yüzde 12 pazar payı aldık. Bu yıl bu oranın yüzde 20'ye çıkacağını öngörüyoruz. 2022 yılını cirosal bazda yaklaşık 45 milyon dolar gibi bir yerde bitirmeyi hedefliyoruz.

Asıl hedefimiz GNC Makina cirosunu beş yıl içinde 250 milyon dolara çıkarmak ve Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasına girmek.

Bu büyüme hedefine ulaşmak için nasıl bir strateji izleyeceksiniz?

12 yıldır distribütörü olduğumuz Tayvanlı Victor Taichung ile yerli üretime hazırlanıyoruz. Dünyada en çok ürün satan ve geliştiren distribütörü olarak Victor Taichung ile geçen ekimden bu yana görüşmeler yürütüyoruz. Ortak şirket kuracağız ve adı 'Victor Taichung Türkiye' olacak.

Fabrikanın yeri konusunda istişareler yürütülüyor. Marmara Bölgesi'nde yüksek ihtimalle Yalova, Dilovası tarafları olabilir. İki ana ürün gamında başlayacak üretimle iç pazara daha iyi servis yapılacak, bunun yanı sıra Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ağırlıklı ihracatın da önü açılacak.

26 Eylül-1 Ekim arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek sektörümüzün teknoloji buluşması MAKTEK Avrasya Fuarı'nda nihai imzaları atmayı planlıyoruz. Ülkemize de akıllı fabrika tesisi kazandıracağız. Biz makine yapan makinalar üretmek istiyoruz.

İddia ediyorum, Türkiye'de Tayvan'dan daha iyi makinalar üretebiliriz ve satış becerilerimizle çok geniş bir coğrafyaya ihracat yapabiliriz. Ayrıca yüzde yüz yerli bir robot otomasyon firması satın alıyoruz. Henüz imzalar atılmadığı için isim veremiyorum ama satın almalara devam edebiliriz.

MAKİNE SEKTÖRÜNE NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRECEĞİZ”

“Türkiye'nin makine parkı her geçen yıl gelişiyor, büyüyor. Artık yeni nesil CNC'Ier gerekiyor. Dolayısıyla bu makineleri anlayacak, tanıyacak nitelikli personele olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Biz bu amaçla kendi bünyemizde GNC Akademi'yi kurduk.

Üniversitelerle iş birliği içinde önce kendi personelimize eğitim veriyoruz. Ardından GNC Akademi'yi tüm sektöre açacağız. Bu akademiden mezun olan gençler sektörde rahatlıkla iş bulabilecek niteliklere kavuşacak. Hedefimiz GNC Akademi'yi sanayi üretiminde bir referans okul haline getirmek.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 2424,73 1,27%
  • ALTIN ONS 2339,69 1,33%
  • BIST 100 10268,58 0,2%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,455 -0,02%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,3676 -0,3276%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,55 0,94%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2347 -0,0492%
  • EURO/DOLAR 1,0782 0,3364%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7573 0,2081%
  • STERLIN/DOLAR 1,25258 0,23447%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL