Genç nüfus, güzelliğe olan ilginin artması, hızlı dijitalleşme, enflasyon nedeniyle alım gücü düşen tüketicilerin kendini küçük şeylerle mutlu etme isteği gibi nedenlerle güzellik ve kişisel bakım pazarı büyüyor. 2024’te 158 milyar TL’ye ulaşan bu pazarın 2025 yılında yüzde 16 büyümesi bekleniyor. L’Oréal Türkiye’nin, Ipsos iş birliğiyle yaptığı araştırmaya göre 2025 yılında Avrupa güzellik pazarının büyümesine en büyük katkıyı yüzde 16 ile Türkiye yapacak. L’Oréal Türkiye Ülke Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen, pazarın adet büyümesinin yüzde 15’ler seviyesinde olduğunu ve bu rakamın yüzde iki oranında büyüyen dünya güzellik pazarının kat be kat üzerinde olduğunu belirtiyor.
Ekonomist’in 13 Nisan - 26 Nisan 2025 tarihli sayısından
Z kuşağı olarak adlandırılan genç kadınlar yeniliklere en açık grup olarak öne çıkarken, farklı ürünleri denemekten çekinmeyen Z kuşağı, denedikleri yeni ürünleri rutinlerine de ekliyorlar. Üç yıllık büyüme tahminlerinde bu kuşağın büyümeye etkisi yüzde 45 olarak belirleniyor. Makyaj kategorisindeki satılan her 10 üründen dördü Z kuşağı tarafından satın alınıyor. Diğer taraftan erkeklerin de pazarda aldığı pay artıyor. Her 10 erkekten dokuzu bir güzellik ürünü kullanıyor. Henüz pazardaki payları yüzde 15 seviyelerinde olsa da önümüzdeki üç yıllık dönemde büyümeye olan katkılarının yüzde 30 civarı olacağı öngörülüyor.

500 MİLYON TL YATIRIM
Rakamların da ortaya koyduğu gibi, Türkiye hem yerli hem de yabancı markalar için cazip bir pazar haline gelmiş durumda. Farklı segment ve ürün gruplarında şirketler yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Sürdürülebilir güzellik anlayışıyla yola çıkan Yves Rocher, 2025 yılında da Türkiye pazarındaki büyümesini desteklemek, mağaza deneyimini güçlendirmek ve dijital kanallardaki varlığını artırmak adına önemli bir yatırım planı oluşturdu. Bu doğrultuda, şirketin yatırım bütçesi 500 milyon TL üzeri olarak belirlendi. Yves Rocher’in şu anda toplam satışlarında online’ın payı yüzde 10’un üzerinde. Şirket, yakın gelecekte bu oranı yüzde 15 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. İstanbul’da Sephora Cadde ve İstiklal olmak üzere iki amiral gemisi mağazası olan Sephora ise Türkiye genelinde toplam 41 mağazasıyla hizmet veriyor. One Europe içerisinde üçüncü ülke olan Sephora Türkiye, Avrupa’da Fransa ve İngiltere dahil bakıldığında ise 41 mağaza ile beşinci ülke konumunda. Yaklaşık 600’e yakın kişiye istihdam yaratan şirket, 2025 yılı içerisinde Türkiye’de yeni mağaza açılışları yapmayı planlıyor. Lüks markalar da bu büyümeyi yakından izliyor. Dior Beauty 2023 yılında Bodrum’da, 2024 yılında Armani Beauty yine Bodrum’da ilk pop up mağazalarıyla pazara kayıtsız kalmazken Chanel ise İzmir İstinyepark’ta Chanel Kozmetik butiğini açtı.

CAN SAVAŞAN / BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK KOZMETİK, EV & YAŞAM KATEGORİ DİREKTÖRÜ
PAYI YÜZDE 11’E ÇIKTI
Türkiye’de perakendenin önemli oyuncularından Boyner’in de en güçlü ve stratejik büyüme alanlarından biri olan kozmetik kategorisi, toplam satışlarının içinde yaklaşık yüzde 11 paya sahip. Saç bakımından güzellik ve cilt bakımı konularında geniş bir marka ve ürün seçkisi olan şirket, 2024 yılında kozmetik kategorisinde yüzde 78’lik önemli bir büyüme kaydetti. 2025 yılı için hedefi ise bu ivmeyi sürdürerek yüzde 50 civarında bir büyüme elde etmek. Boyner Büyük Mağazacılık Kozmetik, Ev & Yaşam Kategori Direktörü Can Savaşan, “Son yıllarda, her sektörde gördüğümüz değişimi, kozmetikte de görüyoruz. Dünyaca ünlü markaların inovatif ürünleri her zaman için popülaritesini korurken, doğal içeriklere sahip kozmetik ürünleri de büyük bir ilgi görüyor” diyor.
55 MAĞAZA AÇACAK
Watsons Türkiye, kişisel bakım kategorisinde en hızlı büyüyen markalardan biri. Geçtiğimiz yıl 45 yeni mağaza açarak yılı 66 ilde toplam 425 mağaza ile tamamlayan şirket, 2025 yılını 55’ten fazla yeni mağaza açarak yılı 500’e yakın mağaza ile kapatmayı hedefliyor. Çalışan sayısı 3 bin 500’e ulaşan şirket, 2025’te 400’den fazla kişiye istihdam yaratmayı hedefliyor. Markanın online satışları, üç yıl içerisinde iyi bir artış göstererek bugün çift haneli rakamlara ulaştı. Şirketin öncelikli hedeflerinden biri satışların yüzde 50’sini online kanallara taşımak. Watsons deneyimini sürekli iyileştirmeye odaklandıklarını söyleyen Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş, önümüzdeki beş yıl içinde online satışların mevcut seviyesinin iki katına çıkartılmasını hedeflediklerini belirtiyor.

AYSUN ZAMAN / MİGROS TİCARET A.Ş. KOZMETİK MAĞAZACILIĞI YÖNETİCİ DİREKTÖRÜ
İPEKYOL PAZARA GİRDİ
Kozmetik pazarındaki bu büyüme yeni oyuncuların da pazara girmesine neden oluyor. Migros, 2023 yılında Mion markasıyla kişisel bakım sektörüne girdi. Migros Ticaret A.Ş. Kozmetik Mağazacılığı Yönetici Direktörü Aysun Zaman, Herkes için kişisel bakımı ulaşılabilir kılan uygun fiyatlı ve bol çeşitli ürünler ile Türkiye’nin yeni nesil kişisel bakım marketi olarak kozmetik sektörüne yeni bir soluk getirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Şu anda 103 mağaza ile 29 ilde hizmet veren marka, Türkiye genelinde büyümeye devam edecek. Kişisel bakım ve kozmetik harcamalarının sepetteki payının kategoride yaşanan dönüşüm ile birlikte artmaya devam ettiğini belirten Aysun Zaman, her yaş ve cinsiyetten tüketicinin artık kişisel bakım ürünlerine daha fazla ilgi gösterdiğini söylüyor. Hazır giyim perakendecileri ve e-ticaret oyuncuları da kozmetik sektörüne kayıtsız kalamadı. Türkiye’nin hazır giyim devlerinden İpekyol da piyasaya giriş yaptı. İpekyol kozmetik ürünlerinin cirodaki payı iki yılda yüzde 5’i buldu. Online alışverişin önemli markalarından Trendyolmilla da giyim, aksesuar ve ayakkabıdan sonra güzellik dünyasına da adım attı Trendyol Milla Beauty, markası altında güzellik ve bakım ürünlerini alanına girdi.

ADİL PELİSTER / İSTANBUL KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (İKMİB) YÖNETİM KURULU BAŞKANI
“Kozmetik ihracatı yüzde 8,48 arttı”
“Türkiye’de kozmetik ve kişisel bakım ürünleri pazarı, her yıl ortalama yüzde 10 oranında büyüme gösteriyor. İç pazarın yanı sıra Türkiye aynı zamanda önemli bir ihracatçı konumunda. 2024 yılında Türk kozmetik sektörünün ihracatı 2,08 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılına göre yüzde 8,48 artış oldu. Büyüme trendi göz önüne alındığında, 2025 yılı için de benzer bir büyüme oranı hedefleniyor. Sektörde doğal sabunlar, şampuanlar, saç bakım ürünleri ve saç boyaları gibi ürünler öne çıkıyor.
Kişi başı harcama 40 Euro
Türkiye’de kişi başına düşen güzellik harcamasının dünyaya göre hala düşük olması, pazarın potansiyelini gösteriyor. Türkiye’de kişi başına düşen güzellik harcaması 40 Euro ile düşük seviyelerdeyken, güzellik ürünü kullananlarda kişi başı güzellik harcaması yıllık 196 Euro seviyesine çıkıyor. Avrupa’da bu rakam 339 Euro’ya ulaşıyor. Kanal kırımlarında ise hızlı tüketim ürünleri kategorisinin payı yüzde 60 İken, lüks tüketim yüzde 15, dermokozmetik yüzde 10 ve profesyonel ürünler yüzde 5 paya sahip.