Ozan Tezel/Kütahya
Datagate Bilgisayar düzeltilmiş verilere göre geçtiğimiz nisan ayında en yüksek 23,34 TL’yi test ettikten sonra geriledi. Hisse anılan tarihten bu yana düşerken 14,32 TL’ye kadar indi. Şimdilerde ise 15,40 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin düşmesinde şirketin ilk çeyrekte kârında gözlenen düşüşün etkisi bulunuyor.
MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com
Şirket gelirini artırmasına rağmen dönem kârında yüzde 12 düşüş yaşandı. Kârın gerilemesinde diğer faaliyet gideri kaleminde gözlenen düşüş etkili oldu. Kârlılıktaki düşüşün sürmesi halinde hissenin fiyatında da gerileme potansiyeli artacaktır. Bu nedenle kârını artırıp artıramayacağına ilişkin işaretin görülmesinde fayda var.
Çelebi’de kafam karışmış durumda. Çıkış hareketi geçici mi görünüyor yoksa kalıcı olur mu?
Ferhat Gezici/Ankara
Çelebi’nin geçmiş fiyat seyri takip edildiğinde gerek çıkış gerekse düşüş trendlerinin uzun sürdüğünü görebiliyoruz. Şirket, son olarak yükselen kanal içinde gerçekleştirdiği çıkışla birlikte Kasım 2015’te en yüksek 37,44 TL’yi test etti ve ardından düşüş trendine girdi. Fiyattaki gerileme şimdilerde devam ediyor. Arada yukarı yönlü atakları olsa da geçmişte yaşanan benzer hareketin sürmesi durumunda düşüş trendinin devam etmesi şaşırtıcı olmaz.
Takas verileri incelendiğinde de düşüşün asıl nedeni yabancı satışları. Halka açık kısmın yüzde 70,41’i yabancı saklamasında bulunurken söz konusu oran 20 Temmuz itibarıyla yüzde 47,44’e geriledi. Satışların sürmesi fiyattaki gerilemenin devamında etkili olacak.
Çimentaş’ın SPK aleyhine açmış olduğu dava ne durumda? Sonuçlandıysa bilgi alabilir miyim?
Eren Yalıcı/Zonguldak
SPK, 2014 yılında Çimentaş nezdinde gerçekleştirdiği incelemenin ardından şirkette örtülü kazanç aktarımının olduğu yönünde tespitte bulundu. Kurul, tespitle birlikte şirketin zarara uğramasına neden olan iştirak satışından kaynaklı 101,8 milyon TL finansman giderinin, faiziyle birlikte tahsil edilmesini istedi. Şirket ise bu kararın iptali için dava yoluna gitti. Konuyla ilgili yapılan en son açıklama 14 Temmuz tarihli ve bu açıklamada davanın henüz sonuçlanmadığı belirtildi. Tüm bunlardan ayrı olarak SPK, 2014 yılında yaptığı açıklamada ayrıca zarara uğrayan yatırımcıların sorumlular hakkında dava açabileceği bilgisini de paylaştı.
Carrefoursa’nın son günlerdeki çıkışını neye yorumluyorsunuz?
Deniz Yerlikaya/Osmaniye
Carrefoursa bu yılın ocak ayında gerçekleştirdiği çıkışla birlikte düzeltilmiş verilere göre en yüksek 10,24 TL’yi test etti. Ardından da geriledi. Hissede geçen süre zarfında ara ara yukarı yönlü tepki çıkışları yaşansa da düşüş eğilimi ağırlığını koruyor. Şirketin ilk çeyrekte açıklamış olduğu yüksek dönem zararının düşüşte önemli bir etkisi bulunuyor. Oluşan zararda artan faaliyet gideri ve diğer faaliyet gideri kaleminden gelen yükün ağırlığı görülüyor. Zararın devam etmesi halinde hisse üzerindeki satış baskının sürmesi şaşırtmamalı.
Net Holding genel kurulunu ne zaman yapacak? Temettü dağıtmaya niyeti var mı?
Yiğit Aka/Tokat
Net Holding, aldığı karar gereğince 2015 faaliyet dönemine ait olağan genel kurul toplantısını 25 Ağustos’ta gerçekleştirecek. Şirketin SPK mevzuatına göre hazırlamış olduğu bilançoda geçen yıl oluşan kâr rakamı 66 milyon TL’ye denk geliyor. Ancak hazırlanan solo bilançosuna göre ise 48,4 milyon TL zarar söz konusu. Bu nedenle şirketin kâr dağıtımında bulunması söz konusu değil. Geçmiş yıllarda uzun süre kâr payı dağıtmayan Net Holding, en son 2013 yılında brüt yüzde 19,36 oranında temettü verdi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise zarar söz konusu. Bu durum, hissedeki düşüsün bir süre daha devam etmesine neden olabilir.
Zorlu Enerji hakkındaki düşünce ve öneriniz nedir? Hisse, alım için uygun görünüyor mu?
Hüseyin Kılıç/Denizli
Bir hissenin alıma uygun olabilmesi için uzun vadede gelirini ve kârlılığını artırdığını görebilmek şart. Zorlu Enerji ise bu noktada arzu edilen performansı göstermekten hayli uzakta. Son üç yılda sürekli zarar söz konusu. Son açıklanan ilk çeyrek dönemde de zarar devam ediyor. Birikmiş geçmiş yıl zararı ise 1,1 milyar TL’yi aştı. Zararın önlenememesi şirketin mali yapısını olumsuz yönde etkilerken hisse üzerinde de baskıya neden oluyor. Mevcut şartlar altında hissede alım yapmak gereksiz risk anlamına gelecektir. Kârlı şirketlerin tercih edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.
Ocak ayından bu yana Kiler GYO’yu tutuyorum. Kâr edeceğim diye aldım ama hiçbir faydasını göremedim. Sizce bu kağıt kazandırır mı?
Özcan Koray/Çanakkale
Geçmişten bu yana BIST GYO Endeksi takip edildiğinde endeksin iyi bir performansa sahip olmadığını görebiliyoruz. Benzer durum sektörde yer alan Kiler GYO için de geçerli. Hissenin mevcut fiyat seviyesi, halka arz edildiği 2011’deki rakamın gerisinde kalıyor. Düzeltilmiş verilere göre halka arz fiyatı 4,73 TL’ye denk gelirken şimdilerde 1,69 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketin zarar etmesi düşüşte etkili oluyor. Son üç yıldır zarar eden şirket, 2016 yılında daha iyi bir performans sergiliyor. İlk çeyrekten sonra ikinci çeyrekte de kârda artışın sürmesi hissenin aralık ayında test ettiği en düşük 0,98 TL’nin ardından yaşadığı çıkışın sürmesine olanak tanıyacaktır.
Balata hissesi daha ne kadar düşecek? Hisseyle ilgili beklentiler ne yönde?
Emircan Önel/Mardin
Zarar eden bir şirkete ait hissenin düşmesine şaşırmamalı. Eğer şirket sürekli zarar ediyorsa, hissenin değeri de buna bağlı olarak gerileyecektir. Bu kural, Balata Balatacılık için de geçerli. Şirket, sürekli zarar üreten bir yapıya sahip. Son açıklanan 2015 yıl sonu bilançosuna göre geçmiş yıl zarar toplamı 7,4 milyon TL’ye yaklaştı. Bu yılın ilk çeyrek ve altı aylık bilançoları ise henüz açıklanmış değil. Ancak son bilançosuna göre özsermayesi sermayesinin gerisine düştüğü için, şirketle ilgili risk düşmek yerine artıyor. Şirket kâra dönemediği takdirde mali yapıdaki bozulma devam edecektir. Zararın sürmesi hisse üzerindeki satış baskısını artırırken fiyatı da olumsuz yönde etkilemeye devam edecektir.
Haznedar hissesindeki inişli çıkışlı hareketi değerlendirir misiniz? Gün içi marjın yüksek olması sizce normal mi?
Gökçe Çıra/Niğde
Borsada işlem gören hisselerin derinliğinin olması önemli. Yüksek hacim, dengeli bir piyasanın oluşmasına olanak tanıdığı gibi fiyat oluşumunun da daha sağlıklı gerçekleşmesine imkan tanır. Bu durum Haznedar Refrakter için de geçerli. Sermayesinin yüzde 6’sı halka açık olan şirketin halka açık kısmının yüzde 95’i ise tek bir aracı kurumun saklamasında. Bu anlamıyla hissenin toplu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Hissenin toplanmış olması oldukça düşük işlem hacmine yol açıyor. Hisse yılbaşından bu yana günlük ortalama 3 bin TL civarında bir hacimle işlem görüyor. Düşük işlem hacmi ister istemez gün içinde hissede yukarı ve aşağı sert hareketlerin yaşanmasına neden oluyor. Borsada alım yaparken gelir ve kârlılığı artan şirketlerin takip edilmesi önemli olmakla birlikte kolay işlem yapılabilmesi açısından hacmi yüksek hisselerin tercih edilmesinde fayda olduğunu göz ardı etmemeli.
Taraf gazetesinden dolayı mağdur olduk. Hissenin durumu ne olacak? Hakkımızı nasıl arayabiliriz?
Mehmet Yılmaz/Bursa
Borsada riskin yükselmesi her zaman kazancın yükseleceği anlamına gelmez. Kimi zaman hissenin riski arttığı halde getiri potansiyeli aynı kalabildiği gibi düşmesi de mümkündür. Taraf hissesi de bu kategori içinde değerlendirilebilir. Borsada bir hissenin yatırımcısına kazanç sağlayabilmesi için şirketin ticari kaygılarla hareket edebilmesi gerekir. Taraf gazetesi ise ticari kaygıları ikinci planda bırakınca bir yandan ticari hacmi daralırken kârlılık noktasında da zayıfladı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da kapatılan gazeteler arasında yerini aldı. Esas faaliyet alanını yitirince de hisseler işlem görmekten sürekli men edildi. Şirketin esas faaliyet alanını kaybetmesinde yöneticilerinin doğrudan sorumluluğu bulunuyor. Bu itibarla mağdur olan yatırımcılar şirket yöneticileri aleyhine dava açarak haklarını arayabilir.
Beyaz Filo hissesi toparlandı ama yine de zararımı henüz çıkaramadım. Gelişmeler nedir?Hisse daha da çıkar mı?
Ömer Köse/Gümüşhane
Mart 2013’te borsaya gelen Beyaz Filo’nun yüzde 16,25 ile büyük ortakları arasında bir diğer halka açık şirket olan Flap da bulunuyor. Beyaz Filo’nun fiyat hareketi takip edildiğinde ise inişli çıkışlı bir yapıya sahip olduğu gözleniyor. Son durumdaysa halka arz seviyesinin gerisine düştüğü görülüyor. Hissenin gün içi fiyat hareketi takip edildiğinde yüksek marjlarla işlem görebildiği gözleniyor. Mart ayında test ettiği en yüksek 4,80 TL’nin ardından hisse geriledi. Henüz ilk çeyrek ve altı aylık bilançosu açıklanmayan şirkete ait hissede çıkış yaşanabilmesi için alıcıların güçlenmesi gerekiyor.