DOLAR
33,95
0,11%
DOLAR
EURO
37,57
-0,26%
EURO
GRAM ALTIN
2814,19
0,87%
GRAM ALTIN
BIST 100
9685,49
1,73%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 21 Şubat 2016

27 Ekim 2022 | 08:19
Yatırımcının Danışmanı 21 Şubat 2016
Mehmet Aslan


Nurol GYO’daki düşüşün durma imkanı var mı? Hisseyle ilgili değerlendirmeniz nedir?
Orhan Seçkin/Trabzon

Hisse, 2012 yılından bu yana düşen kanal içinde. Son olarak ocak ayında her ne kadar yukarı yönlü bir atak gözlendiyse de bu çıkış sınırlı kaldı ve tekrar yönünü aşağıya çevirdi. Her hisse piyasadaki dalgalanmalara bağlı yukarı ya da aşağı hareketlenmelerde bulunabilir. İstikrarlı bir çıkış ise her şeyden önce kârlı bir yapının varlığını gerektirir. Nurol GYO bu nitelikten uzakta kalıyor. Son iki yılda zarar eden şirketin yüksek finansman giderleri nedeniyle 2015 yıl sonunda da zarar açıklaması muhtemel. Bu şartlar altında kalıcı bir çıkışın gerçekleşmemesi şaşırtmamalı.

MEHMET ASLAN
[email protected]

Turkcell çıkması gerekirken düşüyor. Hissedeki düşüşün sebebi nedir? Sektöründe lider olduğu halde neden yükselmiyor?
Berkay Tepe/Sivas

Turkcell’in borsada işlem gören kısmının yüzde 87,48’i yabancı yatırımcının elinde bulunuyor. Bu nedenle hissenin fiyatının dolar bazlı verilerle takip edilmesi daha sağlıklı bir yorum yapılmasına imkan sağlayacaktır. Dolar bazlı verilere göre hissede zaman zaman yukarı ataklar yaşansa da yatay bir seyir söz konusu. Ocak 2015’ten bu yana ise kademeli düşüş sürüyor. Şirket sektöründe önemli bir aktör olmakla birlikte hissenin mevcut fiyatının düşük olduğunu söylemek zor. Zira Fiyat/Kazanç oranı (F/K) 13,97 seviyesinde. Söz konusu oran,
12,52 olan BIST 100 Endeksi’ne dahil hisselerin ortalamasının üzerinde.

Esem Spor’da ileriye 3 yönelik beklentileri öğrenebilir miyim?
Şirketin prim yapma ihtimali var mı?
Alper Erdem/Aksaray

Borsada kazanmak için kârlı şirketleri takip etmekte fayda var. Kısa süreli spekülatif hareketlerin peşine düşülmesi halindeyse gereksiz risk üstlenilmiş olunur. Esem Spor’u da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Şirket, oldukça zayıf bir mali yapıya sahip. Sürekli zarar ediyor. Son açıkladığı dokuz aylık bilançosunda da zarar devam ediyor. Birikmiş geçmiş yıl zararı ise 73 milyon TL’yi aştı. Öz sermayesi de sermayesinin gerisinde. Bu şartlar altında hissede alım yapmak gereksiz risk üstlenmek anlamına gelecektir.

Netaş’ta çıkış devam eder mi? Hisseyi nasıl görüyorsunuz? Elimdekileri tutmaya devam miyim edeyim mi?
Burkan Yürekli/Kütahya

Netaş, 2012 yılında düzeltilmiş verilere göre en yüksek seviyesi 26,75 TL’yi gördükten sonra geriledi ve Ocak 2014’e kadar bu düşüş sürdü. Sonrasındaysa kademeli olarak hissenin yükseldiği gözlendi.

Gerçekleşen yukarı atakların ardından düzeltmelerde bulunarak hareketini sürdüren hisse, ağustos ayından bu yana ise yatay seyirde bulunuyor. Şirketin kârını artırması yükselişi destekleyen önemli bir unsur. Kârlılıktaki performansını koruması yükselişin devamına imkan tanıyacaktır.

Ataç’ın tahtasının açılma durumu var mı? Kaç yıl oldu bekliyoruz, hiçbir yerde haber yok.
Tuncay Sıvacı/Isparta

2011 yılında borsaya gelen Ataç İnşaat’ın Mayıs 2014’te ise işlem sırası kapatıldı. Şirketin mali tablolarını kamuyla paylaşmaması ve faaliyetlerini durdurması, işlem sırasının kapatılmasıyla ilgili belirtilen gerekçeler arasında yer alıyor. İşlem sırasının kapatılmasından sonra basına yansıyan haberlerden şirketin iflas ertelemesi talebiyle mahkemeye başvurduğu bilgisi yer aldı. Mevcut durumda işlem sırasının tekrar açılma koşulu bulunmuyor. Alım yapan yatırımcıların zararlarını giderme ihtimali bu aşamada söz konusu değil.

Günlük alıp satayım diye Bizim Toptan’ı aldım ama bir daha fiyatına gelmedi, ben de tutuyorum. Hissenin durumu hakkında bilgi alabilir ?
Yunus Anıl/Manisa

Borsada işlem yapan yerli yatırımcıların bir hissede bekleme süresi ortalama 41 güne denk geliyor. Bu anlamıyla işlem yapan yerlilerin yatırım mantığından ziyade kısa süreli ve spekülatif bakış açısı ile hareket ettiklerini söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak spekülatif bakış açısı kârdan çok zarar ihtimalini artırır. Bu nedenle uzun vadeli ve büyüyen hisseleri takip etmek her zaman için kazanma potansiyelini yükseltecektir. Bizim Toptan’ı da bu pencereden takip etmeli. 2014 yılında kârını düşüren şirketin dokuz aylık bilançosunda da kârdaki düşüşü sürdürmesi ciddi
bir sorun. Alım için kârını artıracağına dair işaretin görülebilmesi önemli.

Çıkar diye Ege Profil aldım. Üç aydır satamıyorum. Ya zararına vereceğim ya da bekleyeceğim. Tutmaya devam edeyim mi?
Aziz Kanmaz/Ankara

Ege Profil, zirve seviyesini test ettiği 2010 yılından bu yana sürekli geriliyor. Hisse, zaman zaman yukarı yönlü ataklarda bulunmasına karşın yaşanan düşüşü sonlandıramadı ve 2015 dokuz aylık bilançosunda satışlarını artırmasına karşın dönem sonu kârını geriletti. Kârını yükseltememesi sorun olarak görülmeli. Diğer taraftan takas verileri incelendiğinde halka açık kısım içindeki payın yüzde 92’sinin TEB Yatırım saklamasında bulunduğu gözleniyor. Bu anlamıyla hisselerin toplu halde bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Hissenin toplu olması aktif bir piyasanın oluşmasına engel olurken zaman zaman sert hareketlenmelerin görülmesinin sebebi olabiliyor.

Yeşil Gayrimenkul neden çıkmıyor? Hissenin gördüğü bu fiyat sizce normal mi?
Sadık Demir/Mersin

Yeşil GYO, düzeltilmiş verilere göre 2010 yılında en yüksek seviyesi 2,79 TL’yi test ettikten sonra bir daha aynı seviyelere çıkamadı. Arada geçen süre zarfında ise sürekli geriledi. Halihazırda nominal değerinin altında işlem gören hisse, 0,32 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Geldiği seviye itibarıyle borsadaki fiyatı en düşük hisselerden birisi konumunda bulunuyor. Buna karşın hissenin mevcut fiyatının ucuz olduğunu düşünmek yanlış. Mali yapıdaki zayıflık ile fiyat arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Öz sermayesi, sermayesi seviyesine inen şirketin bu aşamada gelirlerini artırabilmesi önemli.

Işbir Holding’in fiyatı niye bu kadar yüksek? Koç Holding ya da Sabancı Holding’in fiyatı bile bu kadar değil. Nasıl oluyor da hisse 105 liraya işlem görüyor?
Mehmet Yılmaz/Kayseri

Bir şirketin sermayesi düşük ise birim pay değerinin yüksek olması normaldir. Bu durum tek başına o hissenin pahalı olduğu anlamına gelmediği gibi sermayesi yüksek olmasından kaynaklı pay değerinin düşük olması da ucuz olduğu anlamına gelmez. Halihazırda İşbir Holding’in 635 bin TL gibi oldukça düşük bir sermayesi bulunuyor. Bu düşük sermayeden kaynaklı olarak hissenin fiyatı 17 Şubat günü 105,40 TL’den kapandı. Mevcut fiyata göre şirketin piyasa değeri ise 67 milyon TL’ye denk geliyor.

Öte yandan kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerinin toplamı piyasa değerinin üzerinde kalması şirketin borçluluk yapısını kontrol altında tutması gerektiğini belirtmek gerekiyor.

Akmerkez’in mevcut fiyatı pahalı mı? 16 lira alım için uygun mu? Bilgi verirseniz memnun olurum.
Coşkun Kazak/Muş

Akmerkez GYO, aralık ayından bu yana yatay bir seyir izliyor. Hisse aynı süre zarfında 16,10-17,08 arasında gidip geldi. F/K oranı ise 8,73 seviyesinde. Sektör ortalamasının 7,08 olduğu göz önüne alındığında F/K oranının düşük olduğunu düşünmek yanlış olacaktır.

Rutin gelire sahip bulunan şirketin yıllar içindeki kazancı da bu rutine uygun olarak artıyor. Ancak artış daha ziyade enflasyona karşı kendisini koruma şeklinde gerçekleşiyor. Bu itibarla reel bir kâr artışından bahsetmek zor. Mevcut durum yansımasını, hissenin fiyat hareketinde de gösteriyor. Dolar bazlı verilere göre 2010 yılından bu yana hissede düşüş eğilimi sürüyor. Çıkış için kâr artışının daha güçlü yaşanması şart.

Çimsa neden çıkışını durdurdu? Tekrar yükselir mi? Yoksa düşüş mü devam edecek?
Hüseyin Bilgili/İstanbul

Çimsa, uzun süre yükselen kanal içinde hareket ettikten sonra 2015 yılında yatay trende döndü. Kasım ayından bu yana ise düşüş eğimli hareket gözleniyor. Bu durum hisseye ilginin azaldığını gösteriyor. Ancak uzun vadede halen yükselen kanal varlığını koruyor. Şirket kârını bir yıl artırıp ertesi yıl düşürüyor. Rutin durum 2015 yıl sonu bilançosunda kârlılığın artma olasılığını yükseltiyor. Hissede son iki aydır yabancıların özellikle satış yönlü işlemlerde bulunması fiyatın gerilemesinde etkili oluyor. Şirketin kârında gerçekleşecek artış, hissenin yönünü yukarı çevirmesine uygun zemin sağlayacaktır.
Etiketler
Euro Mehmet Aslan dolar
0

  • ALTIN GRAM - TL 2814,19 0,87%
  • ALTIN ONS 2578,24 0,78%
  • BIST 100 9685,49 1,73%
  • DOLAR/JAPON YENI 140,832 -0,697%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35867 0,04897%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 90 -0,1689%
  • DOLAR/TURK LIRASI 33,9499 0,107%
  • EURO/DOLAR 1,1075 0,0095%
  • EURO/TURK LIRASI 37,5658 -0,2628%
  • STERLIN/DOLAR 1,3124 -0,00305%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL