DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 8 Haziran 2016

27 Ekim 2022 | 08:33
Yatırımcının Danışmanı 8 Haziran 2016
mehmet
MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com


Türk Hava Yolları (THY) için düşünceniz nedir? Bu seviyelerdeki fiyatlar alım için uygun görünüyor mu?
Yağız Soner/Denizli
THY, gerçekleştirdiği çıkışla ocak ayında en yüksek seviyesi 10,45 TL’yi test etti ve sonra düştü. Yaşanan düşüşle birlikte mayıs ayında en düşük 5,99 TL’ye kadar geriledi. Söz konusu fiyat, hisse için önemli destek seviyelerine denk geliyor. Şimdilerde ise destek seviyesinden gelen alımlarla birlikte yukarı yönlü bir çıkış gerçekleştirmeye çalışıyor. Alımların güçlü şekilde devam edebilmesi halinde destek seviyesinde tutunan hissenin çıkışını sürdürebilmesi mümkün olacaktır. Şirketin ilk çeyrekte zarar etmesine rağmen Fiyat/ Kazanç (F/K) oranının 6,12 seviyesinde bulunması, çıkışın devam edebileceği yönündeki ihtimali güçlendiriyor.

İhlas Ev Aletleri’nin temettü verme ihtimali nedir? Hisse için öngörünüz nedir?
Tuncay Koşar/Mardin
İhlas Ev Aletleri, 2008 yılında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 2,91 TL’yi test ettikten sonra sürekli düştü. Hisse yaşanan düşüşün ardından nominal değerinin altına indi ve şimdilerde 0,26 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Bir hissede çıkış yaşanabilmesi için büyüyebilmesi önemli. İhlas Ev Aletleri ise yıllardır gelirlerini artıramıyor. Bununla birlikte son iki yıldır kâr açıklıyor. Son açıklanan üç aylık bilançosunda da kârlılığındaki artış devam etti. Bu durum özsermayesinin de güçlenmesine imkan sağlıyor. Ancak mevcut mali yapı karşısında şirketin temettü verme ihtimali yok. Şirket mart ayında yaptığı açıklamada geçen yıl elde edilen kârın geçmiş yıl zararlarına mahsup edileceğini ve bu nedenle herhangi bir kâr dağıtımının söz konusu olmadığını belirtti.

Şeker Piliç’in tahtasının açılma olasılığı nedir? Elimizdeki hisseleri nasıl değerlendirebiliriz?
Berk Aydoğan/Trabzon
Şeker Piliç, Gözaltı Pazarı’nda işlem görmekteyken geçen yıl şubat ayında işlem sırası kapatıldı. Şirket hakkında devam eden iflas ertelemesi davasında Bandırma Asliye Hukuk Mahkemesi, iflas kararı verince Borsa Yönetimi de işlemden men etti ve hisseleri borsa pazarlarından çıkardı. Borsada bir hissenin satın alınması hukuken şirkete ortak olunduğu anlamına gelir. Her ortak şirketin kârından istifade etme imkanına sahip olduğu gibi zararına da katlanmak durumundadır. Bu itibarla şirketin iflas etmesinden kaynaklı olarak her ortak gibi yatırımcılar da zarar etti. Bu itibarla yaşanan mağduriyetin ya da zararın telafisi söz konusu değil.

Mardin Çimento’da çıkış olur mu? Eğer olursa hedef nedir?
Salih Türk/Eskişehir
Mardin Çimento’nun 2010 yılından bu yana kayda değer bir performansı var. Halihazırda hissenin fiyatı 2010 yılındaki seviyesinin gerisinde. Aynı süre zarfındaki mali yapısı incelendiğinde ise şirketin gelirlerinde bir artış yaşanmadığı gibi kârında da istikrarsız bir yapı ile karşı karşıya kalındığı gözleniyor. Mali yapısındaki gelgitler hissenin fiyatının da yükselememesinde etkili. Geçen süre zarfında hissede zaman zaman yukarı yönlü ataklar yaşandıysa da istikrarlı bir çıkış mümkün olamadı.

Tüm bunlardan ayrı olarak elde edilen kârlılık karşısında oluşan fiyat seviyesinin düşük olduğu düşünülmemeli. Derimod hakkında bilgi verebilir misiniz? Hissenin görüntüsü iyi. Daha da çıkar mı?
Cihan Yılmaz/Balıkesir
Derimod, uzun vadede yükselen kanal içinde hareket ediyor. Hisse son olarak mayıs ayında en yüksek 10,30 TL’yi test ettikten sonra düzeltme hareketine yöneldi. Yaşanan gerileme sonrasında 1 Haziran günü kapanışını 8,75 TL’den gerçekleştirdi. Hissede özellikle geçen ay sert bir çıkış ve ardından gerileme yaşanmıştı. Çıkışta hareket öncesi şirketin açıkladığı üç aylık bilançonun etkili olduğu gözleniyor. Zira şirket ilk çeyrekte kârını yüzde 78,6 oranında artırdı. Ancak sonrasında gelen satışlarla birlikte çıkışın ardından sert bir düşüş söz konusu. Satışların devam etmesi, hissedeki düşüşün de sürmesine ned en olacaktır.

Sönmez Pamuklu hakkındaki görüşünüzü öğrenebilir miyim?
Ziya Akbulut/Mersin
Sönmez Pamuklu Eylül 2011’de en yüksek seviyesi 6,28 TL’yi gördükten sonra sürekli gerileyerek günümüze kadar geldi. Şirket son üç yıldır kârını artırıyor. Son açıklanan üç aylık bilançosunda ise gelirdeki artışa rağmen dönem sonunda kârı düştü. Şirketin sermayesinin 79,9 milyon TL olduğu göz önüne alındığında gerek gelirini gerekse kârını yeterli görmek mümkün değil. Hissede sağlıklı bir çıkış yaşanabilmesi için gelirinin ve kârının mevcut seviyelerden daha yukarı çıkabilmesi önemli. Aksi halde kısa süreli çıkışlar yaşansa da uzun vadeli bir yükseliş beklenmemeli.

Elimde bir miktar Parsan hissesinden var. Hisse zirvesinde, satayım mı yoksa daha da çıkar mı?
Nadir Tekin/ Aksaray
Parsan hissesinde yaşanan çıkış devam ediyor. Hissenin sermayesinin yüzde 66,73’ü Çelik Holding’e ait. Şirket, Dilovası Makina İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında otomatik aks dövme hattının tamamlanarak deneme üretimine başlandığını belirtti. 12 bin 500 tonluk pres hattında ise test çalışmalarının devam ettiği belirtiliyor. Bu çalışmalarda Daimler ve Man ünvanlı müşterileri için numune dingil üretiminin tamamlandığını belirtti. Söz konusu yatırımın, şirketin gelirine ve kârına olumlu yönde yansıması beklenmeli. Ancak geçen yıl kârını düşüren şirketin bu yılın ilk çeyreğinde ise zarar açıkladığını hatırlatmakta fayda var. Artan gider, zarar açıklanmasında etkili oldu.

Yıllardır takip ediyorum. Doğusan bir çıkıyor bir iniyor. Önümüzdeki üç ayda beklenti nedir?
Bülent Kızılay/Zonguldak
Borsada yatırımda bulunurken kuşkusuz farklı yöntemlerle kazanmak mümkündür. Ancak daha düşük risk içermesi itibariyle uzun vadeli yatırımın daha sağlıklı olduğunu hatırlatmak isteriz. Kısa vadeli bakış açısıyla yapılan işlemler ise sürekli büyüyen bir şirket olsa dahi her zaman için risk içerecektir. Nedeni ise kısa vadeli hareketlerin şirketin mali performansından ziyade günlük piyasa gelişmeleriyle daha yakından alakalı olmasıyla ilgili. Eğer şirketin mali performansı düşükse alınan risk daha da yükselecektir. Doğusan’ı değerlendirirken bu bakış açısını göz ardı etmemeli. Hem kısa süreli olması itibariyle hem de zarar etmesi nedeniyle gereksiz risk alınmamasını belirtmek isteriz.

Etiler Gıda’da olan nedir anlayabilmiş değilim. Hisse sürekli yükselirken ne oldu da bu sefer sürekli düşüyor?
Coşkun Çetinkaya/İstanbul
Borsada işlem gören hisseler zaman zaman temeli olmadan yükselebilir. Hatta bu çıkışlar beklenenden daha uzun bir zaman dilimini de alabilir. Söz konusu hareketler spekülatif ya da yapay müdahalelerden kaynaklı da gündeme gelebilir. Bu nedenlerdir ki yatırımcılar işlem yaparken şirketlerin mali yapılarını göz ardı etmeden hareket etmesinde fayda vardır. Etiler Gıda’nın fiyat hareketi takip edildiğinde ise 2014 yılında yaşanan çıkışın mali yapı ile uyumlu olmadığı görülüyor. Çünkü şirket esas faaliyetlerinden zarar ediyor. Son açıklanan üç aylık mali tablosunda ise kâra döndüğü görülse de riskli yapı varlığını sürdürmekte. Halihazırda Yakın İzleme Piyasası’nda (YİP) yer alan ve nominal değerinin altında bulunan hissede alım gereksiz risk anlamına gelecektir.

Desa’da çok zarar ettim. Bekledikçe zararım büyüdü. Ne yapabilirim? Ne önerirsiniz?
Barış Çığ/Kütahya
2004 yılından bu yana borsada işlem gören Desa’nın fiyatı halka arz seviyesinin altında. Hisse 2009 yılından bu yana arada yukarı çıkışlar sergilemekle birlikte geniş bir bant içinde yatay seyrediyor. Şimdilerde nominal değerinin altına kaymış bulunan hisse, mart ayından bu yana da destek seviyelerinde işlem görüyor. Kârlılık noktasına sıkıntı yaşayan şirket son açıkladığı üç aylık bilançosunda zarar etti. Şirketin mali yapısında arzu edilen performansı yakalayamaması, ister istemez hissenin fiyatına da olumsuz yönde yansıyor. Mali yapısı güçlü şirketlerin takip edilmesi, daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Kristal Kola’yı nasıl görüyorsunuz? Alsam kâr eder miyim?
Mehmet Soyer/Erzurum
Haziran 2013’te tabanda başlayan çıkış iki yıl sürdükten sonra yerini tekrar düşüşe bıraktı. Hisse, 26 Haziran 2015 günü en yüksek 2,60 TL’yi gördükten sonra geriledi. Şubat-mayıs döneminde taban fiyatlarda işlem görürken şimdilerde gelen alımların da etkisi ile yönünü tekrar yukarı çevirmiş görünüyor. Şirket son açıkladığı ilk çeyrek bilançosunda her ne kadar kâr açıklasa da elde edilen kâr rakamı düşük ve hâlâ geçmiş yıl zararlarını kapatabilmiş değil. Şirketin kârlılığını artırabilmesi halinde hissenin fiyatında gözlenen çıkışın devam etmesi mümkün olabilecektir.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL