Zeki Üçer/Sivas
Kardemir D, düzeltilmiş verilere göre, Kasım 2014’te en yüksek 2,37 TL’yi test ettikten sonra düşen bir hareket sergiledi. Hisse yaşanan değer kaybının ardından şubat ayında en düşük 0,94 TL’ye kadar inerken sonrasında gelen alımlarla birlikte yükseldi. Şimdilerde de 1,21 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor.
MEHMET ASLAN
[email protected]
Geçen yıl zarar eden şirketin mali yapısındaki performans hissenin düşüşünde etkili oldu. Son açıklanan üç aylık bilançosunda ise cüzi de olsa kâr etmesi, şirketin toparlandığı şeklinde yorumlanabilir. Kârın korunması ve mevcut seviyelerden daha da yukarı taşınabilmesi, hissenin çıkışına olanak tanıyacaktır.
Akiş GYO’yu nasıl okumak gerekiyor? Şimdiki hareketi düzeltme mi yoksa daha da gerileyecek mi?
Hakan Kurnaz/İstanbul
Sektör olarak yatırımcısının pek de yüzünü güldürmeyen gayrimenkul yatırım ortaklıkları arasında Akiş GYO’nun ayrıştığı gözleniyor. Zira hisse sürekli yükselen kanal içinde hareket ediyor. Son olarak haziran ayında 3,50 TL’yi test etti ve ardından geriledi. Mevcut teknik göstergelere göre yükselen kanal geçerliliğini koruyor. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları arasında düzenli olarak yükselen ender hisselerden birisi olan Akiş GYO’nun son iki yıldır kârını artırıyor olması, hissenin çıkışına ayrıca olanak tanıyor. Şirketin bu yılın ilk çeyreğinde de kârlı yapısını sürdürmesi çıkışın devamında etkili olacaktır.
Saray Matbaacılık’ta nasıl bir gelecek görüyorsunuz? Fiyat 1 TL’nin üzerine çıkar mı?
Ali Kara/Denizli
Haziran 2011’de borsaya gelen Saray Matbaacılık, arada yukarı yönlü çıkış sergilese de sonrasında geriledi ve halka arz seviyesinin gerisine düştü. Şimdilerde de nominal değerinin altında bulunan hisse, 0,93 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirket, geçen yıl kâr açıklasa da önceki iki yıl zarar etmişti. Kâr ettiği yıllarda da elde edilen rakamı düşük kaldı. Tüm bunlardan ayrı olarak bu yılın ilk çeyreğinde zarar açıklaması yıl sonunda da zarar etme olasılığını artırıyor. Kâr etme noktasında zayıf kalan şirketler yerine kârlı olanların takip edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olur.
Borusan Yatırım daha düşer mi? Bekleyip beklememe konusunda öneriniz nedir?
Halil Avcı/Gaziantep
Borusan Yatırım Pazarlama, şubat ayında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 34,20 TL’yi test ettikten sonra geriledi. Yaşanan düşüşe ilave olarak darbe girişimi sonrası piyasalarda yaşanan gerileme de üzerine gelince hisse 22,24 TL’ye kadar indi. Ancak SPK’nın şirketlere kendi hisselerini genel kurul kararı olmaksızın limitsiz olarak alabilmeye olanak tanıyan kararı, hissedeki düşüşü durdurdu. Zira şirket SPK’nın aldığı karara uygun olarak geri alımda bulunacağını açıkladı. Sonrasında da alımlarda bulundu. Söz konusu alımlar hissenin fiyatını desteklerken yönünü yukarı çevirdi. Ancak mevcut haliyle hisse düşüş trendinde bulunmaya devam ediyor. Fiyat/Kazanç (F/K) oranının da 17,72 gibi düşük olmayan bir seviyede bulunması, mevcut çıkışın sınırlı kalmasına neden olabilir.
Borsa alım için uygun mu? Eğer uygun diyorsanız hangi hisseyi tavsiye edersiniz?
Sami Özkan/Trabzon
BİST 100 Endeksi’ne dahil hisselerin F/K oranı ortalaması 11,16 seviyesinde. Söz konusu oranı makul olarak değerlendirmek gerekiyor. Bunun anlamı piyasanın alım için yüksek olmadığıdır. Ancak piyasanın alım için uygun olması, gözü kapalı hisse alınabileceği şeklinde yorumlanmamalı. İşlemde bulunurken F/K oranı ortalamaların altında bulunan hisselerin tercih edilmesi, risk olasılığını düşürecektir. Öte yandan tercih edilecek şirketin elde ettiği kâr tutarı ticari büyüklüğü ile uyumlu olmalı ve aynı zamanda hem gelirini hem de kârını artırmalı. Aksi takdirde gereksiz yere riske girilmiş olur.
Prizma niye yükselmiyor? Eskiden 3 TL’nin altına düşmezdi. Şimdi 2 TL’nin üzerine çıkmıyor. Hisseyi değerlendirebilir misiniz?
Yılmaz Akbulut/Mersin
Yaklaşık dört yıl önce borsaya gelen Prizma Pres Matbaacılık, bir ara 5,54 TL’yi test etse de sonrasında hızla değer yitirdi. Halihazırda halka arz seviyesinin gerisinde bulunan hisse, 1,53 TL’nin üzerinde tutunuyor. Şirketin mevcut kârına göre fiyatı yüksek. F/K oranının 23,16 seviyesinde olması da bu durumu teyit eder nitelikte. Söz konusu oranın normale gelebilmesi için ya kârın artması ya da fiyatın gerilemesi gerekiyor. Gerçekleşen yıllık satış gelirinin sermayesinin gerisinde kalması göz önüne alındığında kârda kayda değer bir artış beklemek zor. Gelirini ve kârını artıracak şirketlerin takip edilmesinde fayda var.
Hiç dokunmadan alıp tutacağım bir hisse almak istiyorum. Bana bu özelliğe sahip üç hisse ismi söyleyebilir misiniz?
Cem Şener/Ankara
Teorik olarak borsada alıp da hiç dokunmadan bir hisseyi tutmak gözü kaplı hareket etmek anlamına gelecektir. Her halükârda yatırımda bulunulan şirketin en azından üçer aylık bilanço verilerinin incelenmesi gerekir. Neticede değişen koşullara göre portföyde tutulan hissenin hâlâ yatırıma elverişli olup olmadığının gözden geçirilmesi önemlidir. Yatırımda bulunulduğu sırada geliri ve kârını artıran bir yapıya sahip olan şirket, birkaç dönem sonra bu niteliğini yitirebilir ya da ciddi bir sorun ile karşı karşıya gelmiş olabilir. Böylesi durumlarda yatırımcının hızlı manevra yapması ve elindekini satarak başka bir hisseye geçebilmesi gerekir.
İki yıldır elimde tuttuğum Berkosan’ın geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Ahmet Karataş/Zonguldak
Şubat 2011’de borsaya gelen Berkosan Yalıtım, bir ara yaşadığı çıkışla en yüksek 15 TL’yi test etti. Sonrasında ise gelen yoğun satışla birlikte ciddi bir değer kaybı yaşadı. Hisse 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimi sonrası en düşük seviyesi 1,28 TL’ye kadar geriledi. Şimdilerde de 1,39 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketin son beş yılda kayda değer bir kârlılık elde edememesi, düşmesinde etkili oluyor. Geçen yıl kârını düşüren şirketin açıkladığı ilk çeyrek bilançosunda da düşüş devam ediyor. Kârın sembolik düzeyde gerçekleşmesi F/K oranının yüksek kalmasına neden oluyor. Kârını artırma noktasında zayıf kalması halinde hissenin fiyatındaki düşüşün devam etme ihtimali de ağırlıklı olarak gündemde kalacaktır.
Üç aylık bilançosuna göre Göltaş’ı nasıl buluyorsunuz? ilerisi için bir gelecek görüyor musunuz?
Deniz Fidan/Aydın
Göltaş nisan ayında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 96,49 TL’yi test ettikten sonra hızla geriledi. Hisse teknik olarak düşüş trendinde bulunuyor. Son açıklanan üç aylık bilançosuna göre kârda yüzde 20,91 oranında bir düşüş söz konusu. Şirketin satış gelirini düşürmesi, dönem sonu kârını geriletti. Aynı düşük performansın devam etmesi halinde yıl sonunda da kârdaki gerilemenin sürmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Zayıf kârlılık hissenin F/K oranının da 69,27 seviyesinde kalmasına neden oluyor. Sektör ortalamasının 10,65 seviyesinde bulunduğu göz önüne alındığında oranın oldukça yüksek kaçtığı gözleniyor. Yüksek F/K oranı hisse üzerinde baskıya neden olurken hissenin bir süre daha düşmesine neden olabilecektir.
Gerilemesine rağmen Birko’nun çıkacağına inanıyorum. Alsam doğru bir karar vermiş olur muyum?
Muhammet Karaca/Edirne
Borsada işlem yaparken dayanaksız beklenti ve hissiyata göre değil analiz ve araştırmalara göre hareket etmek gerekir. Aksi takdirde kazanmak yerine zarar etme potansiyeli yükselmiş olur. Bu nedenledir ki işlem yapmadan önce şirketle ilgili gerekli analizleri yapmayı ihmal etmemek gerekir. Birko’ya da bu çerçevede bakmalı. Şirketin mali yapısı incelendiğinde son üç yıl boyunca sürekli zarar ettiği gözleniyor.
Son açıklanan üç aylık bilançosunda kâra geçmiş olması hissenin nisan ayından bu yana hareketlenmesinde etkili oldu. Ancak şirketin esas faaliyetlerden zarar ettiğini göz ardı etmemeli. Şirketin diğer faaliyet kaleminden elde ettiği gelirle dönem sonunda kâra geçmesi kârını istikrarlı şekilde devam ettirme beklentisini düşürüyor. Bu durum aynı zamanda çıkışın sınırlı kalmasına da neden olacaktır.
Mazhar Zorlu’nun toparlanma ihtimali var mı? Sizin hisseyle ilgili değerlendirmeniz nedir?
Okan Keleş/Düzce
Yakın İzleme Pazarı’nda (YİP) bulunan Mazhar Zorlu Holding, bu yılın ilk çeyrek döneminde gelirindeki artışın yanı sıra maliyetlerini düşürmesi neticesinde dönem sonunda kârını artırdı. Ancak kârdaki artışa rağmen geçmiş yıl toplam zararının 85,3 milyon TL olduğunu göz ardı etmemeli. Öte yandan son bilanço verilerine göre şirket özsermayesini kaybetmiş görünüyor. Mali yapıdaki belirsizlik ister istemez hissenin fiyatına olumsuz yönde yansırken çıkışına da mani oluyor. Tüm bunlardan ayrı olarak şirket hazırladığı değerleme raporunda sermaye kaybının söz konusu olmadığını belirtiyor. Mevcut şirket varlıkları üzerinde güncel değerlere göre hazırlanan rapora göre Mazhar Zorlu’nun sermaye kaybının bulunmadığı ifade edildi.