Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2013 yılında yüzde 25 oranında devlet teşviki uygulamasının başlamasıyla birlikte hızlı bir gelişim sürecine girdi. Sistem 2015 yılını tamamlamaya hazırlanırken 6 milyon katılımcıya yaklaşıyor. 4 Aralık tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre bu katılımcıların yüzde 34’ünü 35-44 yaş aralığındaki bireyler, yüzde 31,8’ini 25-34 yaş ve yüzde 21,4’ünü 45-55 yaş arası bireyler oluşturuyor. Sistemde 25 yaş altı bireylerin oranı ise yüzde 6,2 seviyesinde. Bireysel emeklilik sektörünün yeni hedefi, gençleri mümkün olan en erken yaşta sisteme dâhil etmek. Devlet katkısı teşviki sonrası 18-25 yaş grubundaki genç katılımcıların da sisteme olan ilgisinin arttığı gözlemlendi.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
2012 yılsonu EGM verilerine göre bu yaş grubundaki katılımcılar 185 bin 576 kişi ile yüzde 5,95 pay alırken, 4 Aralık 2015 verilerine göre 367 bin 249 kişi ile yüzde 6,2 pay alıyor. Önümüzdeki dönemde gençlerin sisteme katılımının devam etmesi bekleniyor.
ERKEN YAŞIN ÖNEMİ
Katılımcıların anlamlı bir emeklilik gelirine ulaşabilmeleri için, olabildiğince erken yaşta bütçelerinin elverdiği en yüksek tutarda katkı payı ödeyerek sisteme giriş yapmaları çok önemli. Çünkü kişi sisteme ne kadar erken girerse, kartopu etkisiyle emeklilik döneminde ulaşılacak birikim, o denli yüksek oluyor. Sisteme ilk yatırılan katkı payı oldukça kıymetli, çünkü ilk yatırılan katkı payı en uzun süre değer kazanacak olan tutardır. Erken yaşta sisteme giren katılımcılar, daha düşük katkı payı yatırarak, daha sonraki yaşlarda sisteme dahil olan katılımcılar ile aynı miktarda birikime ulaşabiliyor. 18-25 yaşları arasındaki genç katılımcıların sisteme dahil edilmesine yönelik Anadolu Hayat Emeklilik tarafından Haziran ayında satışa sunulan “Genç Emeklilik Planı kısa süre içerisinde gençlerden büyük ilgi görerek, 14 bin genç katılımcıya ulaştı.
İLGİ YÜKSEK
Gençlere özel emeklilik planlarını sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini ifade eden Anadolu Hayat Emeklilik yetkilileri, müşterilerle yaşam boyu devam edecek bir ilişki içerisinde olmayı hedeflediklerini anlatıyor. Bu nedenle erken yaşta BES’e girmenin avantajlarını müşterileriyle paylaştıklarını ifade eden yetkililer şunları söylüyor: “Gençlerimizin ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetler geliştirebilmek ve en önemlisi de gelecek kaygısı yaşamadan bugünden kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak amacıyla “Genç Emeklilik Planı”nı hayata geçirdik. Gençler kendi harçlıklarıyla BES’e katılıyor. Böylelikle kendi gelecekleri için bugünden birikim yapmaya başlıyorlar.” BES’e bugünden dâhil olan gençler, iş sahibi olduklarında sistemde kalmaya devam ediyor ve böylelikle daha fazla birikim yapma imkanına sahip oluyor. Anadolu Hayat Emeklilik yetkilileri “Gençlerimizin, BES’e kolaylıkla dâhil olabilecekleri algısını kuvvetlendirerek geleceğe güvenle bakmalarını sağlamayı hedefliyoruz.
SORUN YANITLAYALIM...
Bireysel emeklilik sisteminde denetim mekanizması son derece sağlam ve güvenlidir.Emeklilik şirketlerinin faaliyetleriHazineMüsteşarlığı tarafından denetlenir.Şirketlerin yılda en az bir kere bağımsız dış denetimyaptırması zorunlu olduğu gibi, fonların hesap ve işlemleri, üçer aylık dönemler itibariyle bağımsız dış denetime tabidir.Şirketlerin günlük faaliyetleri ise EGMtarafından elektronik ortamda izlenir.Katılımcıların bireysel emeklilik hesapları, emeklik şirketlerininmali bünyesinden bağımsız olarakTakasbank nezdinde saklanır. Emeklilik şirketlerinin iflas etmesi durumunda katılımcıTakasbank’ta saklanan birikimini bir diğer emeklilik şirketine aktararak sistemde kalmaya devamedebilir. Fonmalvarlığı rehnedilemez, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczedilemez ve iflasmasasına dahil edilemez. Fonların ve portföy yöneticilerinin faaliyetleri ise SPK tarafından yılda en az bir kere denetimden geçer.”
Bireysel emeklilik sistemi güvenlimi?
“FED toplantısı fiyatlanıyor”
Cem Şekerci İş Portföy Yönetimi Emeklilik Fonları Portföy Yönetimi Bölümü Portföy Yöneticisi
“Geçen hafta Güney Afrika, Rusya gibi gelişmekte olan ülke piyasalarıyla beraber Türkiye piyasalarında da satışlar gözlemlendi. FED toplantısının yaklaşıyor olması ve ABD’den gelecek faiz kararının yarattığı belirsizlik, uluslararası sermaye hareketlerine hassas ülkelerin finansal piyasalarında baskı oluşturmaya devamediyor. Yurtdışı gelişmelerin yanında, Türkiye sınırlarında devameden jeopolitik belirsizlikle beraber, BİST-100 Endeksi yüzde 2,5 değer kaybederken, Türkiye 10 yıllık tahvili 30 baz puan yukarı hareket ederek yüzde 10,65 seviyesine yükseldi. Dolar/TL kuru da 2,88 seviyelerinden 2,95 seviyelerine doğru artış gösterdi. Piyasa üzerindeki baskıyı iyi gelen büyüme ve cari açık verisi de durdurmaya yetmedi. Yurtiçinde ve yurtdışında görülen sert dalgalanmaların bu hafta gerçekleşecek olan FED toplantısından sonra azalmasını bekliyoruz.”