DOLAR
34,26
0,01%
DOLAR
EURO
37,02
0,03%
EURO
GRAM ALTIN
3026,28
-0,04%
GRAM ALTIN
BIST 100
8838,60
2,13%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

18 kurum 58 hissede ‘al’ diyor (23 Haziran-6 Temmuz sayısından)

Borsadaki bu dalgalı süreç ve hisse bazlı ayrışmalar aracı kurumların da portföylerinde hisse güncellemelerine gitmesi sonucunu doğuruyor. Biz de 18 kurumun portföyündeki en güncel hisseleri listeledik.

23 Haziran 2024 | 16:44
Son Güncellenme: 08 Temmuz 2024 | 17:01
18 kurum 58 hissede  ‘al’ diyor (23 Haziran-6 Temmuz sayısından)

22 Mayıs’ta TL bazlı 10.899, dolar bazlı 338 dolar ile rekor kapanışını yapan BİST’te bu tarihten itibaren başlayan konsolidasyon sürecinin 13 Haziran itibarıyla tamamlanmasıyla dipten dönüş hızlanıyor. 10 Haziran’da 10.000’in altına sarkarak günü TL bazlı 9.998, dolar bazlı 309 doların altında tamamlayan BİST-100, 10.000’in altında en son 26 Nisan’da kapanış gerçekleştirmişti. 
Borsada yaşanan düzeltme hareketinin de etkisiyle aracı kurumların portföylerinde hisse değişimlerine gittiği görülüyor. Son güncellemelerle 18 aracı kurumun model portföyünde toplam 58 hisse var. En çok Turkcell, THY, BİM Mağazalar, Mavi Giyim ve Tüpraş öneriliyor. 

VERGİ ÇALIŞMASI ERTELENDİ

Satışların devam edip etmeyeceği endişesi sürerken borsaya yönelik verginin ertelendiği haberinin pozitif havayı desteklemesiyle 13 Haziran’da hızlı bir çıkış yaşayan BİST, 10.400’leri gördü. Seans kapanışında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “İlgili tüm taraflardan gelen geri bildirimler doğrultusunda, borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir süreliğine erteliyoruz” açıklamasını yaparak bu haberleri teyit etmesiyle ise borsa primlerini arttırdı. Mevcut durumda 14 Haziran itibarıyla BİST-100, 10.500 sınırını aşmış durumda.

En son benzer bir düzeltme hareketi yerel seçimler öncesinde yaşanmıştı. Şubat ayı sonunda BİST, 305 dolara kadar yükseldikten sonra mart ayı sonunda 269 dolara gerilemişti. İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen; orta vadede makro göstergelerdeki iyileşmenin ve risk primindeki düşüşün hisse piyasalarını desteklemeye devam etmesini bekliyor. Gürleyen; “Bu süreçte BİST-30’da özellikle banka ve holdinglerde yaşanan sert geri çekilmeyi orta veya uzun vadeli yatırımcılar için ‘alım’ fırsatı olarak görüyoruz” diyor.

KISA VE ORTA VADELİ BEKLENTİLER

InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; kısa vadede biraz daha teknik seviyelere göre hareket eden bir BİST-100 görülmesinin mümkün olduğu görüşünde. “9.950’nin altına sarkmalar olsa da BİST’in bu seviye altında kalıcı olması düşük olasılık” diyen Bircan; kısa vadeli hareketlerde 10.000’in üzerindeki gün sonu kapanışlarının önemli olacağının da altını çiziyor.

Yılın devamında beklentilerin pozitif tarafta yoğunlaştığı, yukarı yönlü fiyat hareketlerini destekleyecek daha net bir tablo öngören M. Bilal Bircan’a göre; yükselişleri destekleyecek faktörler arasında, makroekonomik dengelenmenin daha istikrarlı bir zemine oturması, Türkiye’nin Gri Liste’den çıkmasına ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarına devam edeceğine yönelik beklentiler öne çıkıyor. Moody’s’in temmuzda Türkiye’nin notunu iki kademe artırabileceği beklentilerinin göz ardı edilmemesini söyleyen Bircan; son dönemde artan rezervlerin, yabancı yatırımcıları TL varlıklara ve borsaya çekebileceğini de sözlerine ekliyor.

LİSTELER GÜNCELLENİYOR

Borsadaki bu dalgalı süreç ve hisse bazlı ayrışmalar aracı kurumların da portföylerinde hisse güncellemelerine gitmesi sonucunu doğuruyor. Biz de 18 kurumun portföyündeki en güncel hisseleri listeledik. 18 kurum 58 hisse için ‘al’ derken en çok önerilen hisse, 10 kurumun portföyündeki Turkcell oldu. Onu dokuz kurumun portföyündeki THY izledi. Bu iki hisseyi sekiz kurumla BİM Mağazalar ve Mavi Giyim, yedi kurumla Tüpraş takip etti.

NEDEN KOZA MADENCİLİK?

Yatırım Finansman, kâr realizasyonu nedeniyle Turkcell’i çıkarttığı model portföyüne 102,5 TL hedef fiyatla Koza Madencilik’i ve 65 TL hedef fiyatla T. Şişecam’ı ekledi.

Koza Madencilik’ın tarihsel olarak Koza Altın’daki payının değerine göre yaklaşık ortalama yüzde 40 iskontolu işlem gördüğünü kaydeden Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhat Kaya; Koza Grup Şirketleri’nin olası birleşmesi veya Koza Altın’ın mevcut yapıda olası özelleştirilmesi gibi kararlar açıklanması halinde, her iki senaryoda da Koza Madencilik’in iskontosunun büyük oranda azalabileceğini öngörüyor. Koza Altın’ın hikayesine Koza Madencilik üzerinden yatırım yapmanın daha cazip olduğunu değerlendiren Kaya; Koza Madencilik’in sahip olduğu çeşitli maden ruhsatlarının da değer oluşturma potansiyeli olduğunu belirtiyor.

T. ŞİŞECAM’DA GÖRÜNÜM NASIL?

T. Şişecam’ın kısa vadeli kârlılık görünümündeki zayıflığın hisse fiyatına yansıdığını ve hissenin Mart 2023’ten 5 Haziran 2024’e kadarki süreçte dolar bazında yüzde 43 düştüğünü aktaran Yatırım Finansman’dan Serhat Kaya; hissenin, aynı dönemde dolar bazında yüzde 12 artan BİST-100’ün gerisinde kaldığını söylüyor. Kaya’a göre; Euro bölgesi PMl’larında dipten toparlanma görüntüsü oluşması ve ECB ile FED’in faiz indirimlerinin 12 ay içinde talep koşullarında daha fazla toparlanmayı tetiklemesi muhtemel olduğundan, T. Şişecam’ın kâr marjlarında 2024’ün ikinci yarısından itibaren döngüsel iyileşme gerçekleşebilir.

Serhat Kaya; 2025’te devreye girecek yeni yatırımların çift haneli hacim büyümesinin korunmasına yardımcı olmasını bekliyor. Kaya; çok daha büyük bir büyüme fırsatı sunan ABD soda külü yatırımları için ABD hükümetinin onay sürecinin Kasım 2024 seçimlerinden sonra hızlanabileceğinin altını çiziyor. Moody’s ile Fitch’in T. Şisecam’ı Türkiye’nin kredi notunun bir basamak üzerinde derecelendirdiği bilgisini de veren Serhat Kaya; “Şirket; yurt dışında 675 milyon doları 2029, 825 milyon doları 2032 vadeli olmak üzere iki dilim halinde,1,5 milyar dolarlık borçlanma aracı ihraç etmeyi de başardı” diyor.

BİM YERİNE MİGROS

İş Yatırım; portföyünde BİM Mağazacılık’ı Migros ile değiştirdi. İlk çeyrekte yıllık asgari ücret artışının kârlılıktaki olumsuz etkilerine rağmen, gıda perakendecileriyle ilgili olumlu görüşünü koruyan İş Yatırım Araştırma Uzmanı Emin Yetkin Ertürk; “İkinci bir asgari ücret zammı beklemediğimizden yılın ikinci yarısında kârlılıklarda toparlanma öngörüyoruz” diyor. Enflasyonun düştüğü ortamın perakendeciler için yönetmesi daha kolay bir ortam olacağını kaydeden Emin Yetkin Ertürk; stok seviyelerinde ve işletme sermayesinde yaşanacak iyileşmelerin nakit akımlarını olumlu etkilemesini bekliyor. Ertürk; Migros’un görece düşük değerleme rasyoları, çeşitli satış kanalları ve formatları sayesinde geniş bir müşteri tabanına hitap eden avantajlı iş modeliyle ön plana çıktığı analizini de yapıyor.


EN ÇOK ÖNERİLEN 5 HİSSEDE YATIRIM HİKAYELERİ:

Turkcell: Defansif iş modelinin ve 2024’ün ilk yarısında beklenen güçlü bilanço seyrinin, şirketi endeksten olumlu ayrıştırabileceği öngörülüyor. Düşük kaldıraçlı güçlü bilançosunun, azalan işletme sermayesiyle iyileşen nakit akışının ve çoğunlukla hedge edilmiş döviz pozisyonunun net kâr için öngörülebilirliği artırdığı kaydediliyor.

THY: 2024’te güçlü turizm beklentilerinin şirketi destekleyeceği aktarılıyor. Güçlü filo genişleme planlarından kaynaklanan uzun vadeli büyüme beklentileriyle beğeniliyor. Kızıldeniz’de süregelen gerilimin kargo operasyonlarında yukarı yönlü potansiyel yaratabileceği düşünülüyor.

BİM Mağazalar: Rakiplerine kıyasla güçlü mağaza verimliliğiyle ve kanıtlanmış yönetim şekliyle beğeniliyor. 2024’te sektörde en yüksek satış büyümesi ve en düşük marj daralmasıyla en güçlü düzeltilmiş FVAÖK büyümesi gösterebileceği öngörülüyor.

Mavi Giyim: Rekabet avantajlarıyla ve müşteriler için güçlü değer önerisiyle öne çıkarılıyor. Kuvvetli bilançosu ve kanıtlanmış yönetim anlayışıyla pazar payını artırmaya devam edeceği ve güçlü satış büyümesi göstereceği tahmin ediliyor.

Tüpraş: Jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan düşük stok seviyelerinin ve tedarik zorluklarının dizel marjlarını desteklediği belirtiliyor. Net finansman geliri sayesinde net kâra katkıda bulunan net nakit pozisyonunu artırma kabiliyetinin önemli olduğu üzerinde duruluyor.

0

  • ALTIN GRAM - TL 3026,28 -0,04%
  • ALTIN ONS 2747,69 -0,04%
  • BIST 100 8838,6 2,13%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,039 -0,012%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,38207 0,02171%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 95,75 -0,8309%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,2571 0,0061%
  • EURO/DOLAR 1,0799 -0,0153%
  • EURO/TURK LIRASI 37,0217 0,0299%
  • STERLIN/DOLAR 1,29854 0,02503%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL