FATOŞ BOZKUŞ
[email protected]
‘Adına bakma tadına bak’ sloganının kullanıldığı reklamı samimi ve dolayısıyla başarılı bulanlar kadar eleştirenler de var. Pepsi, tüm dünyada yaptığı ‘Pepsi Taste Challenge’ aktivitesini mayıs ayından bu yana Türkiye’de de tüketicilerle buluşturuyor.
Üç ay sürecek projede tüketiciler kolaların tatlarını keşfederek seçim yapıyorlar. Proje ile toplam 200 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor. Bunun için bir de reklam filmi hazırlandı.
Titrifikir’in imzasını taşıyan ve Özkan Uğur’un rol aldığı reklam filminin sloganı ise ‘adına bakma tadına bak.’ Reklam mecraya çıktıktan sonra beğenenler de oldu eleştirenler de... Kimi “Bugüne kadar markalaşmaya yapılan yatırım boşuna mıydı” dedi, kimi böyle bir üründe tadım yapılmasının yanlış bir strateji olduğunu söyledi. Tabii markanın dürüst ve samimi yaklaşımından etkilenenler de vardı.
HEDEF ÖNYARGIYI YIKMAK
Geçen hafta PepsiCo Kıdemli Pazarlama Direktörü Alpagut Çilingir ile bu reklam filmini konuşma fırsatımız oldu. Çilingir, Türkiye’de 2010 yılından itibaren Pepsi’nin içecek operasyonunun PepsiCo bünyesine katıldığını ve o günden bu yana servis ağı, üretim hatları, fabrika ve satış ağında ciddi yatırımlar yapıldığını söylüyor.
Alpagut Çilingir, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “İnsanlar bu kategoride tada değil markaya bakıyor. Pepsi için kafalarda tadı kötü, gazı yok, çok şekerli gibi bir algı vardı. Bundan sorumlu olan biziz. Çünkü zamanında vermemiz gereken hizmet kalitesini vermemişiz.
Şimdi yaptığımız yatırımlar sayesinde bu ön yargıyı yıkmak için çalışıyoruz. Tadımıza güveniyoruz ve insanlar ürünü deneyip ‘kötü değilmiş’ derse bütün algının değişmeye başlayacağını düşünüyoruz. Bu şekilde insanların Pepsi tadının farkına varmalarını sağlamak istiyoruz. Bunu reklam dilimize de yansıttık.”
Kampanyada samimiyet en önemli unsur. Ancak kör tadım testi dememek için sloganın ‘adına bakma tadına bak’ olarak seçilmesi markanın bir önemi ve değeri yok gibi de algılandı. Çilingir, bu konuda ve diğer eleştirilerle ilgili şu yorumu yapıyor: “Başlarken bu hiç aklımıza gelmemişti. Kör tadım testini tanımlamak için yaptığımız şey, markanın önemi yok gibi algılandı. İsim konusunda derdimizi daha iyi anlatabilirdik.”