Bist 100
9722,09
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5555
0,0319%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9094
0,2789%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0722
0,2183%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2429,75
0,28%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İşbir Yatak’ta büyüme hedefi yüzde 50’ye çıktı

15 Temmuz 2021
İşbir Yatak’ta büyüme hedefi yüzde 50’ye çıktı
Özlem Bay Yılmaz obay@ekonomist.com.tr

Pandemi yılı olan 2020'yi 'yatırım yılı' ilan eden İşbir Holding, bu yıl 30 milyon TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor. İşbir Holding CEO'su Metin Gültepe, "Yatırımlarımız sayesinde bu yıl özellikle İşbir Yatak'ta yüzde 50'lik büyüme hedefliyoruz" diyor.

2019'un sonunda başlayan yatırım çalışmalarını 2020 yılında pandemiye rağmen kesintisiz şekilde devam ettiren İşbir Holding, geçen yılı 'yatırım yılı' ilan etti.

Bununla birlikte mevcuttaki yatırım planlarına ek olarak yeni yatırımları da hayata geçiren şirket, değişen koşullara uyum sağlayabilmek için satış ve marka konumlandırma hedeflerini de değişen koşullara uygun şekilde güncellemiş durumda.

Yakın geçmişte yatak sektörünün köklü markalarından Ergo Yatak'ı bünyesine katan şirket, Çankırı Korgun'da yeni bir yatırıma soyundu. İşbir Sünger'de de yeni yatırımları gündeme aldıklarını belirten İşbir Holding CEO'su Metin Gültepe, "Korgun'da yaklaşık 25 milyon TL yatırımız söz konusu.

Ankara'da yer alan İşbir Sünger içinse 6,5 milyon TL'lik yatırım bütçemiz var. Tüm yeni yatırımlarımızın toplam ciromuza yüzde 45 katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İşbir Yatak ve İşbir Sünger özelinde geçen yılı 500 milyon TL ile bitirdik. Bu yıl İşbir Yatak'ta yüzde 50'lik ciro artışı hedefliyoruz'' diyor.

İşbir Yatak ve İşbir Sünger'in tüm operasyonlarındaki toplam çalışan sayısının yaklaşık 700 kişi olduğunu aktaran Gültepe, yeni yatırımlar tamamlandıktan sonra yapılacak ölçümleme ve ihtiyaç analizinden sonra yeni istihdam yaratacaklarını kaydediyor.

ERGO'NUN ŞİRKETE KATKISI


1991 yılından beri faaliyet gösteren ve sektörde tanınan markalardan Ergo Yatak'ı bünyesine katan şirket, Ergo'nun hem perakende mağazalarda hem de özellikle otel gruplarında sektördeki yolculuğuna devam etmesini planlıyor.

Marka için yaptıkları yatırımları çerçevesinde, üretim alanlarında yer alan makine parkını gelişen teknolojilere uygun biçimde yenilediklerini ve üretim tesislerini mimari bakımdan daha nitelikli hale getirdiklerini belirten Gültepe, "Ergo'nun, aynı zamanda İşbir Yatak markasına da gerek mamul gerek ortak satın almayla ilgili hammadde avantajı sağlayacağına inanıyoruz. Bu sayede iki fabrikayla birlikte ciddi bir kapasiteye ulaşacağız" diyor.

YATIRIMLARA DEVAM EDİYOR


Şirket, Çankırı Korgun'da bir yatırıma soyundu. Korgun OSB'de yaptıkları yeni yatırımlarından bahseden Gültepe, "Burada konumlandırdığımız yeni paket yay fabrikamız İşbir Yay'ın inşası ve kurulumları devam ediyor.

Deneme üretimleri kısa zaman içerisinde tamamlanacak olan bu fabrikamız da kısa sürede tam kapasiteyle faaliyete geçecek. Bu fabrika gerek Ergo gerek İşbir Yatak için farklı ölçülerde paket yay tedarikine başlayacak" diye anlatıyor.

Bu yıl planlarına uygun tüm satın alımları gerçekleştirdiklerine değinen Gültepe, "Ancak değişen koşullara göre bunun dışındaki yatırımları da değerlendirebiliriz. Bildiğiniz gibi biz yatak sektörüne odaklanan ilk firmalardanız.

Bu öncü rolümüz gereği yenilikçi çalışmalarımız ve marka yatırımlarımız da kesintisiz devam edecek" diye ekliyor.

Grup bünyesindeki İşbir Sünger'de de yeni gelişmeler söz konusu. Öyle ki kendi mühendislerince tasarlanan ve modellenen yüzde 100 yerli ve milli yatak üretim makinelerinin kurulumları tamamlanmak üzere.

İşbir bu makineler sayesinde sünger fabrikalarında çok daha kaliteli ve nitelikli sünger katmanlar üretilebilecek ve farklı hedef gruplarına hitap eden yatak çeşitleri yapılabilecek.

60 YENİ UYKU MERKEZİ


Bugün Türkiye çapında pek çok ilde 182 İşbir Yatak Uyku Merkezi bulunuyor. Bunun yanı sıra 80'i aşkın shopinshop denilen cor-ner mağazada da İşbir Yatak ürünlerinin satış gerçekleştiriliyor. Bu yıl içerisinde hedeflenen 60 yeni mağazanın 25'i aktif hale getirilmiş durumda.

Rekabet koşullarının tümünü eksiksiz yerine getirmeye özen gösterdiklerini söyleyen Gültepe, şöyle devam ediyor: "Rekabetin yeni bir alanı da online alışveriş. Hem online pazaryerlerinde hem de yılın başında faaliyete geçirdiğimiz internet sitemizde online yatak ve uyku ürünü satışlarımızı gerçekleştiriyoruz.

Yılın başında açıldığını duyurduğumuz online satış operasyonumuz henüz çok yeni olmasına rağmen toplam ciromuzun yüzde 4'ünü oluşturuyor.

"Burada tüketicilerine farklı fırsatlar ve deneyimler sunmak adına çeşitli algoritmaları kullandıkları yeni uygulamaları hizmete açtıklarını kaydeden Gültepe'nin öngörüsü. Kısa süre içerisinde buradaki varlıklarının ve satışlarının artacağı yönünde.

26 ÜLKEYE İHRACAT


İşbir Yatak'ın 2020'de toplam cirosunun yüzde 4'ü ihracattan geliyor. Geçtiğimiz yıl özellikle iç pazarda ürünlerine yoğun talep oluşan İşbir Yatak, tüm odağını iç pazarda artan bu talebe yönlendirdi. Öte yandan, pande-mide ihracat yaptığı ülkeler arasına Yunanistan, Estonya, İzlanda ve Özbekistan eklendi.

Bugün Avrupa Birliği ülkeleri ağırlıklı olmak üzere 26 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Gültepe; pandemi dönemi boyunca, lojistik maliyetlerindeki artıştan ötürü Uzakdoğu ülkelerinin reyting kaybetmesinin, İşbir gibi bölgesel büyük üreticileri ön plana çıkardığını vurguluyor.

Son dönemde, Avrupa ülkeleri siparişlerinin arttığını da sözlerine ekleyen Gültepe, "Tam açılma başladıktan sonra ise ihracat rakamlarımızın geçtiğimiz yıllara oranla neredeyse iki katına çıkacağı yönünde bir öngörüye sahibiz. Grubumuz altında yer alan tüm şirketlerimizde ihracat alanı büyüdü. Gerek müşteri portföyü gerekse de adetsel bazda ciddi artışlar bu alanda yaşandı" diye anlatıyor.

MOBİLYA SEKTÖRÜNE KDV İNDİRİMİ ETKİSİ


Pandemi koşullarından dolayı sektörlerinde sezonluk etkilerde ciddi değişimlerin söz konusu olduğunu söyleyen Metin Gültepe, şunları anlatıyor: "Bu değişimlere karşı oldukça hızlı aksiyon alıyoruz. Haziran ayından itibaren başlayan sektörel artış trendi doğrultusunda revize ettiğimiz hedeflere ilk altı ay içerisinde ulaşmış durumdayız.

Bu başarımızda, devletimizin sağladığı KDV indiriminin devam ettirilmesinin de önemi büyük. KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi hem markalı ürünlerin ilgi görmesine hem de kayıt dışı üretimin önüne geçilmesine bir kaldıraç etkisi oluşturdu."

 

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2429,75 0,28%
  • ALTIN ONS 2321,36 0,22%
  • BIST 100 9722,09 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,614 0,172%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36819 -0,15762%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,1625 -0,1626%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5555 0,0319%
  • EURO/DOLAR 1,0722 0,2183%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9094 0,2789%
  • STERLIN/DOLAR 1,24989 0,2792%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL