Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Mega Metal Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 28.3 liradan halka arzına onay vermişti. SPK bültenine göre Mega Metal'in sermayesinin 225 milyon TL'den 265 milyon TL'ye bedelli artırımı sırasında oluşan 40 milyon TL pay ile mevcut ortaklardan Cüneyt Ali Turgut’un sahip olduğu 9.100.000 TL ve Abdullah Turgut’un sahip olduğu 3.900.000 TL nominal değerli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek. Fazla talep gelmesi halinde mevcut ortaklardan Cüneyt Ali Turgut'a ait 6.825.000 TL ve Abdullah Turgut’a ait 2.925.000 TL nominal değerli B grubu payın ek satışı gerçekleştirilebilecek. Mega Metal'in halka arzı için talep toplama tarihi ve detaylar belli oldu.
MEGA METAL HALKA ARZI NE ZAMAN?
Mega Metal halka arzı, 7-8 Aralık 2023 tarihlerinde 28,30 TL fiyattan gerçekleşecek. Talep Toplama Yöntemi ile halka arz 7 Aralık 2023’te başlayacak ve 8 Aralık 2023 saat 17:00’de sona erecek.
MEGA METAL KAÇ LOT DAĞITIM YAPACAK?
Mega Metal halka arzında 53 Milyon adet payın halka arz edilmesi planlanıyor. Halka arz edilecek hisselerin yüzde 75’inin bireysel yatırımcı, yüzde 24’ünün yurt içi kurumsal yatırımcı, yüzde 1’inin ise şirket çalışanlarına ayrıldı. Halka arz büyüklüğünün 1 milyar 775 milyon TL olması bekleniyor.
FON NEREDE KULLANILACAK?
- %30 İnorganik Büyüme Stratejilerinin Finansmanı
- %30 Hammedde Tedariği Ve İşletme Sermayesi
- %20 Organik Büyüme Stratejilerinin Finansmanı
- %10 Finansal Borçlar
- %10 Yenilenebilir Enerji Yatırımları
MEGA METAL'DEN HALKA ARZ AÇIKLAMASI
Şirketin halka arzı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut, halk arzın Mega Metal’in küresel ölçekteki yatırımlarını hızlandırarak başta Avrupa ve Amerika kıtaları olmak üzere global rekabet gücünü artıracağını belirtti. “Ürünlerimiz elinizde tuttuğunuz cep telefonundan, kullandığınız otomobillere, hastanelerdeki cihazlardan uzayı keşfe çıkan uydulara kadar birçok yerde kullanılıyor. Bu nedenle “Biz olmasaydık, bu cihazların hiçbirini kullanamazdık” diyen Turgut sözlerine şöyle devam etti: “Sektörümüzde büyümek için yatırım yapmak, yeni kapasite yaratmak ve yeni ürünler eklemek çok önemli. Bugüne kadar özkaynaklarımız ve güçlü finans yönetim politikalarımızla yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Ancak halka arzlar da çok önemli bir finansman kaynağı, bu enstrümanı da kullanmak istiyoruz” dedi.
Birlikte çalıştığımız dünya devleri, kurumsal firmaları tercih ediyor
En önemli hedeflerinin ise kurumsallaşmak olduğunu belirten Turgut, bu konuda şu bilgileri verdi: “Sürdürülebilir büyüme için kurumsallaşmak çok önemli. İlk olarak SPK’nın getirdiği bazı kurallar var, bunlara uyum sağlamak şirketler açısından sağlıklı bir yönetim yaratıyor. Komiteler kurulması gerekiyor, yönetim kurulunun yeniden oluşturulması gerekiyor. Denetlenebilir olmak, şeffaf olmak yatırımcının size daha çok güven duyması anlamına geliyor. Halka arzdan kısa bir süre sonra da Borsa İstanbul’da Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dâhil olma hedefimiz var. Zaten birlikte çalıştığımız dünya devleri de daha kurumsal şirketleri tercih ediyor.”
Hem iç pazarda hem de yurt dışında çok güçlü markaların, müşteri portföylerinde bulunduğunu ifade eden Turgut, “Yurt içinde oldukça güçlü bir üreticiyiz. Gelişen teknolojilerde şirketimizin bir dokunuşu mutlaka bulunuyor. Saç telinin standart çapı 0.10 mm. Biz 0.05 mm kalığında bakır tel üretiyoruz. Küresel net sıfır emisyon hedefine ulaşma noktasında da yenilenebilir enerji teknoloji, elektrikli araç ve batarya üreticilerinin en önemli tedarikçilerinden olacağız” dedi.
Teknoloji ve yeşil dönüşümüne liderlik edeceğiz
Küresel ölçekte yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlara bakıldığında, pandemi dönemini de içine alana son beş yılda çok hızlı bir şekilde arttığını söyleyen Turgut, “Özellikle güneş enerji yatırımları ve rüzgar santralleri gelecek yıllarda yatırımların hızla artacağı alanlar olarak dikkat çekiyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın açıklamasına göre, güneş enerjisi santrallerinin kapasitesi önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkabilir. Copper Alliance tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan verilere göre de fosil yakıtla çalışan bir otomobile göre elektrikli bir otomobil dört kat daha fazla bakıra ihtiyaç duyuyor. Yenilenebilir enerji sistemlerinin, geleneksel enerji sistemlerine göre ihtiyaç duyduğu bakır ise 12 kat daha fazla. Bu ihtiyacın çok büyük bir kısmını ise nitelikli bakır tel oluşturuyor. Üretim tarafı kadar depolama tarafı da hızlı bir gelişim içinde. Enerjideki bu dönüşüm elbette Mega Metal’in pazarının gelişmesi için çok büyük potansiyel yaratıyor” dedi.
MEGA METAL HAKKINDA
Süper ince bakır tel üreten Mega Metal, internet sitesinde şirketin kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer aldığını belirtiyor. Paylaşılan bilgiye göre şirket Kayseri'deki tesisinde oksijensiz elektrolitik bakır tel üretimini yapıyor. Sitede, şirketin Türkiye’nin süper ince bakır tel üretiminin yarıdan fazlasını karşıladığı; başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanında 30’dan fazla ülkeye ihracat yaptığı belirtiliyor. Verilen bilgiye göre ürünler enerji üretimi ve dağıtımı, elektrik, elektronik, iletişim, yenilenebilir enerji, elektrikli ev aletleri, beyaz eşya, özel endüstriyel uygulamalar (robotik), havacılık ve otomotiv gibi çok çeşitli sektörlere hizmet veriyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ise Cüneyt Ali Turgut.
Not: Mega Metal 2017 yılında Ekonomist Dergisi'nde haber olmuş. 2017 tarihli o habere de bakmak için tıklayın.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
- Batı Ege GYO (BEGYO) halka arz sonucu açıklandı
- Şeker Yatırım halka arz sonucu
- CATES halka arz sonucu
- Sur Tatil Evleri GYO halka arzı ne zaman?
- Kuzey Boru halka arzı ne zaman?