Bist 100
8981,06
1,98%
Bist 100
Dolar/TL
32,331
0,1799%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8797
-0,1752%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0789
-0,3441%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2294,07
0,7%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Savunma sanayiinde satın almalarla büyüyor

22 Haziran 2017
Savunma sanayiinde satın almalarla büyüyor
Data center ve fiber optik dağıtım santralleri alanında global bir oyuncu olan Canovate, savunma sanayiinde de iddialı projelere imza atıyor. İnsan tarama sistemleri, termal radar, siber güvenlik ve kent güvenlik sistemlerine yönelik projeler yürüten şirket, geçtiğimiz günlerde İngiliz çelik yelek şirketi Armourshield’ı satın aldı.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Bu satın almanın ciroya yüzde 25 katkı sağlaması bekleniyor. Günümüzde mühendis girişimcilerin öykülerine sık sık rastlıyoruz. Can Gür de onlardan biri. ODTÜ Fizik/Elektronik Bölümü mezunu olan Gür’ün kendisi gibi mühendis kardeşi Özcan Gür ile birlikte 1979 yılında temellerini attığı Canovate, data center (veri merkezi) ve fiber optik altyapı sistemlerinin önümüzdeki 25 yıla hakim teknolojiler olacağını öngördü ve bu alanlara odaklandı.

Dünyadaki teknolojiyi yakından takip edip kendi özgün ürünlerini geliştiren Canovate, global firmalar arasına girmeyi başardı. Öyle ki bugün komple veri merkezi bileşenleri üreten dünyadaki beş firma arasında yer alıyor. Şirket, 2010 yılından bu yana Şili’den Mauritius’a kadar dünyanın pekçok yerine veri merkezi kurdu ve kurmaya devam ediyor. Bu alanda üretiminin yüzde 60’ını 72 ülkeye ihraç ediyor.

Diğer iş kolu olan uçtan uca fiber optik dağıtım santralleri çözümlerinde ise dünyadaki yedi firmadan birisi olan Canovate, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’a çözümler sunuyor.

SAVUNMAYA GİRDİ
Geçen yıl 300 milyon TL ciroya ulaşan ve bu yıl yüzde 20’lik büyüme hedefleyen şirket, savunma sanayiine yönelik de önemli projelere imza atıyor. Savunma sanayiine yönelik ileri teknoloji ürünleri geliştiren şirket, bu yılın ilk çeyreğinde önemli bir projelere imza attı. Şirket, ABD ve İngiliz ordusuna 42 yıldır çelik yelek sağlayan, 65 milyon sterlin ciroya sahip İngiliz Armourshield firmasını satın aldı.

Nisan ayının sonunda ise Manches-ter’daki fabrika Canovate’nin Çek-meköy’deki fabrikasına taşınmaya ve kurulmaya başlandı. 4 milyon doların üzerinde yatırım yapılan fabrikanın, bu ay itibariyle seri üretime geçmesi planlanıyor. Ayrıca, üretim tesisinin yanına üretilen ürünlerin test edilebileceği balistik test merkezi de kurulacak.

CİROYA YÜZDE 25 KATKI
Canovate Armourshield fabrikasında yılda 80 bin çelik yelek, balistik battaniye, balistik kalkan, helikopter ve zırhlı araçlar balistik korumalarının üretimi yapılacak. Yakında seri üretime geçecek olan tesis, iç pazarın yanı sıra ihracata da yönelecek. Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Uzakdoğu ülkelerine ihracata ağırlık verilecek.

Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, yeni şirketin cirolarına yüzde 25’lik katkı sağlamasını beklediklerini ve bu yeni yatırımla birlikte 100 kişilik ek istihdam sağlayacaklarını belirtiyor. Gür, "Canovate Armourshield çelik yeleklerdeki kurşun basıncı, kullanılan özel materyaller ile minimuma indirgendi. Bu sayede, göğüs sıkışması, göğüs kafesi kırılması gibi durumlar asgari düzeye inecek” diyor.

İDDİALI PROJELER
Grup, savunma sanayiinde önemli atılımlar içerisinde. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak ‘CAN@Scann İnsan Tarama Sistemi’ni geliştirdi. Bu sistem, yoğun insan geçiş trafiği olan havaalanları, tren garları, otobüs terminalleri gibi riskli bölgeler statüsündeki alanlarda ve yüksek güvenliğin önem arz ettiği VIP bina girişlerinde, çevrede yürüyen insanlar üzerinde çok hassas güvenlik taraması yapabiliyor.

Teraherz / milimetrik dalga teknolojisi ile çalışan ve şüpheli kişi üzerinde bulunabilecek her tür plastik bomba, seramik kesiciler, CD ve hatta uyuşturuculara kadar her tür maddeyi tespit edebiliyor.

Can Gür, bu sistem hakkında, “5 metre genişliğinde bir koridordan insanlar yürüyerek geçerken tarama yapabilen ve saatteki insan tarama kapasitesi bin 800 insana kadar ulaşabilen bu sistem, dünyada halihazırdaki ilk ve tek teraherz tarama sistemi” diye konuşuyor.

12 AYDA TAMAMLANACAK
Canovate Group, Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte, daha geniş alanda, daha ileri teknolojiyle çalışan ve uzaktan algılama kapasitesi daha yüksek bir ‘Termal Radar Geliştirme Projesi’ de yürütüyor. AR-GE çalışmalarıyla, mevcut 17 mikron sensör algılama kapasitesinin 12 mikrona indirgenmesi hedefleniyor. Şu an başlangıç aşamasında olan projenin yaklaşık 12 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Termal radar kameralarının şu anda sadece ABD’de üretildiğine değinen Can Gür, “Bu ürün, hassas bölgelerin korunması, sınır güvenliği, karakol - kritik mekanların korunması ve orman yangınlarının algılanması alanlarında kullanılabilecek” diyor.

Şirket, Türkiye’de üretilmekte olan termal, kızılötesi elektro optik sistemler yelpazesinde eksikler gördü. Halen ihtiyaç duyulan birtakım ileri teknoloji termal kameraları ve gece görüş kameralarını içeren sistem entegrasyonlarını geliştirmeye ve üretmeye talip oldu. Bu bağlamda geliştirmekte olduğu sistemlerden en önemlisi, tank ve zırhlı araçları hedef alan roket ve keskin nişancıları algılayıp onların bertaraf edilmesini sağlayan termal algılayıcı sistem.

Yine aynı sistemin bir türevi de insanları hedef alan düşman keskin nişancılarını algılayan, elektro optik sistemlerin geliştirilmesi. Şirket, bu konulardaki AR-GE çalışmalarına hızla devam ediyor.

SİBER SALDIRILARA ZIRH
Son yıllarda siber güvenlik ülkelerin en önemli gündem maddelerinden biri. Elektrik, su, doğalgaz, boru hatları şebekelerine siber saldırılar söz konusu. Canovate, buna yönelik siber güvenlik savunma sistemi Can@ Wall’u geliştirdi. Yurtiçi ve yurtdışından 35 mühendisin bir yılı aşkın sürede ortaya çıkardığı sistem için 1 milyon doların üzerinde AR-GE yatırımı yapıldı.

2016’nın son çeyreğinde hayata geçirilen sistem için özellikle enerji sektörüne yönelik kamu ve özel kurumlar ile görüşmeler yürüttüklerini belirten Can Gür, “Şu sıralar siber saldırılara karşı korumak için, Enerji Bakanlığı bağlı kuruluşları TEDAŞ ve BOTAŞ ile görüşme halindeyiz” diyor.

Canovate Grup çatısı altındaki Canovate İleri Teknoloji şirketi, yenilikçi ileri teknoloji ürünleri geliştiriyor. Şirket, Türkiye’nin tüm kent ve kasabalarında hayata geçirilen ‘Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi’ projesinde Aselsan ve Havelsan’ın proje ortağı olarak yer alıyor.

Canovate Grup’un sistem entegrasyon şirketi Canesis ise özellikle devlet kurumlarının başta veri merkezleri olmak üzere büyük ölçekli projelerinde yerli ve milli çözümler sunuyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2294,07 0,7%
  • ALTIN ONS 2206,86 0,55%
  • BIST 100 8981,06 1,98%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,398 0,046%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35943 0,20086%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,335 0,007%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,331 0,1799%
  • EURO/DOLAR 1,0789 -0,3441%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8797 -0,1752%
  • STERLIN/DOLAR 1,26144 -0,13142%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL