2019 yılında 43 milyar dolara ulaşan franchising pazarı girişimciler için dev bir ekosisteme dönüştü. Geçen yıl sisteme 10 binden fazla girişimci dahil oldu. 2020'de sektörün pazar büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşması ve sağlıktan gıdaya, tekstilden otomobile birçok farklı sektörden 3 bine yakın şirketin 7 binden fazla şube açması bekleniyor.
BURCU TUVAY [email protected]
AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN [email protected]
Kapak haberimizde 19 şirketin franchise koşullarını detaylıca bulabilirsiniz. Bu 19 şirket 500'ün üzerinde girişimci arıyor. Franchise sektörü, Türkiye'de ve dünyada yeni iş imkanlarına ve istihdam artışına destek vermeye devam ediyor.
Değişen ekonomik dengeler bir taraftan sektörel bazlı daralmaları tetiklerken, diğer yandan insanların girişimcilik seçeneğini daha fazla değerlendirmesi sonucunu doğuruyor.
Franchising, girişimciler için büyük bir ekosisteme dönüştü. Bu ivmeyle gelecek yıllarda ekonominin önemli çarklarından biri olmaya devam edecek olan franchising sisteminin büyüklüğü 2019 yılında 43 milyar dolara ulaştı. 2019'da franchising pazarının yarattığı istihdam sayısı ise 250 bin kişiyi aştı.
Franchising ekosistemine 2019 yılında 10 binden fazla girişimci dahil oldu. Türkiye'deki zincir işletmelerin sayısı 3 bin 500'e, zincir işletmelere bağlı şube sayısı ise 65 bine ulaştı.
205 Türk markası da yurtdışına açıldı. Bu rakamlar da gösteriyor ki markalar artık sadece hizmet ihracatında önemli bir oyuncu değil ülke ekonomisinin kalkınması ve Türkiye'nin yurtdı-şında tanınması için de önemli bir araç haline geldi.
2020'de sektörün pazar büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşması ve sağlıktan gıdaya, tekstilden otomobile birçok farklı sektörden 3 bine yakın şirketin 7 binden fazla şube açması bekleniyor.
Kapak haberinde yer verdiğimiz 19 şirket ise bu yıl 500'ün üzerinde yeni girişimci arıyor. Bu şirketlerin koşullarını haberimizde detaylıca bulabilirsiniz.
ÖNEMLİ FIRSAT SUNUYOR
Türkiye ekonomik açıdan zor bir dönemden geçiyor. Bu noktada franchise sistemi doğru yatırımı yapan şirketler için önemli fırsatlar sunuyor. JLL Türkiye Eş CEOsu Tarkan Ander, franchise sistemini doğru okuyabilmek için mutlaka perakende sektöründeki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini söylüyor.
Ander, franchise özelinde yatırımcıların bu yıl yatırım maliyeti düşük konseptlere yönelmesini öneriyor. Bu kapsamda pazarda en çok ihtiyaç duyulan konseptler gıda, takı, aksesuar ve hediyelik eşya gibi yatırım maliyeti daha düşük girişimler. Tarkan Ander, stok maliyeti daha düşük olan, kâr marjı yüksek ürünlerin yer aldığı markaların incelenmesi gerektiğini belirtiyor.
Ander, "Bu ürünler hem beş farklı kıyafetmiş hissine hem de küçük metrekare ve az stok maliyetine uygun. Hızlı tüketimin yapılabileceği, karar verme seçeneğinin hızlı yönleneceği diğer bir deyişle tüketicinin cebini acıtmayacak sürüm şeklinde satışı olacak markaların franchise operasyonları tercih edilmelidir" diyor.
Franchise sistemi için doğru sektör, ayak trafiğine uygun doğru lokasyon ve doğru zaman, olmazsa olmazların başında geliyor. Bu ideal üçlüyü bulan tüm girişimciler büyük metrekarelerdense küçük alanlarda ufak farklılıklarla büyük gözükebilecek değişiklikler yapabiliyor. Özellikle turistlerin yoğun ziyaret ettiği noktalarda yatırım yapılması öneriliyor.
EĞLENCE ÖNE ÇIKACAK
Son dönemde hem AVM hem de alışveriş caddelerinde yeme-içme ve eğlence gibi konseptler ön plana çıkıyor.
Son yıllarda açılan AVM'lerin daha fazla açık alana, yeme-içme ve etkinlik alanlarına sahip olması da ziyaretçilerin bu anlamdaki beklentileriyle doğrudan ilişkili.
21'inci yüzyıl eğitim sisteminin temel fikirlerinden biri olan 'edutainment' bir başka deyişle eğlendiren eğitim konseptlerinin sayısının artması bekleniyor.
Diğer taraftan yeme-içme kategorisinde özellikle yurtdışında deneyim merkezli atölye olarak adlandırılan 'eatertainment' konseptlerin başarılı şekilde büyüdükleri görülüyor.
AVM'lerdeki eğlence alanları artarken eğlence konseptli geliştirilenprojelerin de artması bekleniyor.
Girişimciler için en önemli konulardan biri lokasyon. Bu noktada doğru AVM'nin seçilmesi büyük önem taşıyor. Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, "İş yapmak isteyen girişimciler içinse en kritik nokta AVM seçimlerinde konsepte uygun hedef kitlenin olduğuna dikkat edilmesi" diyor.
AVM'nin kapsam alanının incelenmesi, ziyaretçi sayıları ve profili, ortalama harcama, mevcut mağaza karması ve mevcut mağaza alan seçenekleri, detaylıca irdelenmesi gereken diğer konular arasında yer alıyor. Diğer taraftan ilk yatırım maliyetlerinin yanı sıra kira ve işletme maliyetleri de belirleyici nitelik taşıyor.
Son olarak konsept ve nihai mağazaya yönelik ciro tahminlerinin yapılması ise ayrıca önemli. Burada markanın bilgi birikiminden faydalanmak ve aynı zamanda detayları da sorgulamak gerekli.
Diğer taraftan gelişen teknoloji ve tüketici alışkanlıkları da sektörü etkiliyor. Perakende sektörünün yakın geleceğini, teknolojiyi anlama, yönlendirme, yönetme ve tüketiciye ulaşmak ve deneyimi geliştirmek için etkin kullanmanın şekillendirmesi öngörülüyor.
Bunun için şirketlerin dijital dönüşüme uyum sağlaması önemli. 2020 yılında e-ticaret şirketleri, işleyişin her bir noktasında dijital hale gelmeli. Bunun için de entegrasyonlar ön plana çıkıyor.
YURTDIŞI ATILIMI DEVAM EDECEK
Mağazacılık konusunda, dekorasyon maliyeti olmaksızın daha düşük kira seviyesinde kiralanan ve uzun dönemli taahhüt gerektirmeyen 'popup' mağaza konseptinin popülerliğini koruması bekleniyor.
Diğer taraftan alışveriş merkezlerinde ayak trafiğine katkı yapan performans sanatları ve e-spor etkinlik merkezleri gibi eğlence alanlarının sayısı artacak.
Yerel alışveriş caddelerinde başarılı olan ve uygulanabilir bir büyüme stratejisi izleyen yerel markaların alışveriş merkezlerinde mağaza açarak büyümesinin hem alışveriş merkezlerine hem de perakende piyasasının geneline çok önemli bir katkı yapabileceği düşünülüyor.
Önümüzdeki dönemde çok uluslu markaların da Anadolu açılımı yapması bekleniyor. Diğer önemli konu da son dönemde hızlanan yurtdışı açılımı. İç pazarda yaşanan sıkıntılar markaların yurtdışına yönelmesine neden oldu.
Yurtdışına açılmak isteyen şirketlerin pazarı doğru analiz etmesi ve sağlıklı bir başlangıç yapması çok önemli. Bununla birlikte tedarik zincirinin yanında ithalat ve ihracatın etkilerinin de iyi incelenmesi gerekiyor.
Gelişmiş pazarlarda kira sözleşmelerinin gerçek anlamda bağlayıcı olduğuna dikkat çeken Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, "Kurallar ve kısıtlamalara uyma zorunluluğu, mutabakatsız erken fesih ve benzeri uygulamalar yok. Dolayısıyla ciddi sorumluluklar oluştuğunu bilerek ilerlemenin faydalı olacağını düşünüyorum" diyor.
1- OTOMERKEZİ.NET
SENTEZ OLUŞTURDU
İkinci el otomobil satışında 360 derece hizmet sunmak üzere kurulan Otomerkezi.net, bugün kredilendirme, sigorta, ekspertiz, mini onarım ve oto yıkama gibi pek çok farklı alanda hizmet veriyor.
Sönkar Group bünyesindeki markanın temellerinin 2014 yılında atıldığını söyleyen Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, "Otomerkezi.net için 2014 yılında ABD'de bulunduğumda Sönkar Group'dan bir teklif geldi.
O dönemde şirket sıfır araç satışında ciddi markaların bayiliğini yapıyordu. Bir proje yaptık. ABD'de gördüğüm ve çalıştığım bir modeli Türkiye'de zenginleştirerek Otomerkezi.net'i kurduk" diyor.
Otomerkezi.net 2019'u yüzde 10 büyümeyle kapattı. Bu yılın sonunda yüzde 10-15 büyümeyle 3 bin adet araç satmayı hedefliyor. 2020 yılında yeni yatırımlara devam etmeye hazırlanan şirket, özellikle ikinci el pazarında kurumsallaşmayı artıracak projeler üzerinde çalışıyor.
Ayrıca yeni bayi noktalarıyla hizmet ağını genişletmeyi hedefleyen şirket, 14 olan bayi sayısını bu yıl 30'a çıkarmayı planlıyor. Franchise giriş bedeli 15 bin dolar olan şirket, royalty ücreti olarak yıllık 30 bin TL talep ediyor.
Şubeler için aylık ciro hedefi lokasyona göre değişiklik gösteriyor. Şirket, İzmir, Ankara, Bursa, Balıkesir ve Konya'da büyümeyi planlıyor.
Muhammed Ali Karakaş, global franchising sistemleri ve yerel sektör dinamiklerinden sentez oluşturduklarını söylüyor.
Karakaş, "Yetkili satıcılık organizasyonumuz ile markamızı ve kaynaklarımızı paylaşarak yatırımcılarımızla birlikte büyüyoruz. Yetkili satıcılarımızla Türkiye'nin dört bir köşesinde ikinci el otomobil piyasasını kurumsallaştırmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz" diyor.
2- KAHTA ÇİĞKÖFTE
2020 ATILIM YILI OLACAK
Kahta Çiğköfte'nin temelleri 1992 yılında İstanbul'un ilçelerinden Levent ve Gültepe'de atıldı. Kısa sürede geniş kitlelere ulaşan şirket, Mecidiyeköy, Sarıyer, Büyükçekmece ve Küçükçekmece restoranlarını faaliyete geçirdi. Şirket, eş zamanlı olarak kurumsallaşma anlamında da ciddi bir yol alarak üretim tesisini modern makinelerle revize etti.
2005 yılında franchise talepleri almaya başlayan marka bugün Türkiye genelinde 390 noktada hizmet veriyor. 2019 yılında yüzde 25 büyüyen şirket, 2020 yılında hem Türkiye'de hem de Avrupa'da franchise yoluyla şubeleşme atağına başlayacak.
2020 hedefi 75 franchise şube açmak. Kahta Çiğköfte'nin kurucusu Orhan Güzelaydın, "Öncelikle istihdam sağlamak ve girişimcilerimize her türlü olanağı sunmak temel amacımız.
Lokasyon seçimiyle başlayan süreci mesleki eğitim, ürün ve reklam destekleri takip ediyor. Unutmayın ki bu süreci doğru yönetebilmek sizi rekabet koşullarından sıyırıp her zaman bir üst basamağa taşır" diyor.
Kahta Çiğköfte, franchise giriş bedeli ve royalty talep etmiyor. Şubeler için aylık ciro hedefi ise lokasyona göre değişiyor. Öncelikli olarak Türkiye'de Ankara, Konya, Tekirdağ, Adana, Gaziantep illerinde büyüme hedefleniyor. Orhan Güzelaydın, 2020 yılının ikinci çeyreğinde Avrupa'da planlanan yatırımları hayata geçireceklerini de belirtiyor
3- GYMBOREE
YENİ İŞBİRLİKLERİYLE BÜYÜYOR
Gymboree, 1976 yılında Amerika'da kuruldu. Bugün tüm dünyada 40'ı geçen ülkede 500'ün üzerinde şubesiyle faaliyet gösteriyor. Marka Türkiye'ye 2005 yılında Esra Taşar tarafından getirildi.
Esra Taşar, bir çocuk gelişimci olarak bu alandaki eksiklikleri kendi kızının doğumuyla fark ederek bu alana bir yatırım yapmaya karar verdi. 0-5 yaşın en önemli yaşlar olduğunu söyleyen Taşar, bu alanda dünya markası olan Gymboree'yi Türkiye'ye getirmeye karar verdiğini belirtiyor.
Şirket, 2019 yılını yüzde 10 büyümeyle kapattı. 2020 yılında anneli oyun grupları alanında sektör liderliğini korumayı hedefleyen şirket, STEM ve İngilizce programları ve yeni kurumsal işbirlikleriyle yüzde 15 büyüme hedefliyor. Şirket halihazırda 11 franchise şubeyle faaliyet gösteriyor.
Esra Taşar, önümüzdeki dönemde Bursa ve İstanbul'da şubeler açmayı hedeflediklerini söylüyor. Franchise giriş bedeli 20 bin ile 40 bin dolar arasında değişen şirketin royalty ücreti yüzde 8. Minimum royalty rakamı ise bölgelere göre değişiyor.
Kâr marjı yüzde 20 olan markanın şubeler için aylık ciro hedefi ise 100 bin ile 150 bin TL arasında. Markanın büyümek istediği öncelikli iller arasında Bursa, Gaziantep, Mersin, Antalya ve İstanbul yer alıyor.
Esra Taşar, "Uzmanlar tarafından hazırlanmış programımızla çocukların yaşlarına uygun aktiviteler yapıyoruz. Çocuklar, sosyal, bilimsel, fiziksel yeteneklerini oynayarak geliştiriyor. Programlarımız ayrıca ebeveynlerin çocukların gelişimini anlamasına ve desteklemesine yardımcı oluyor" diye konuşuyor.
4- YEŞİLÇAM KAHVE EVİ
YURTİÇİ VE YURTDIŞINDA ŞUBE AÇIYOR
Yeşilçam Kahve Evi'nin temeli 2014'ün kasım ayında Gaziantep'te atıldı. Butik bir mekan olarak planlanan Yeşilçam Kahve Evi girişimcilerden talep görünce şube- leşmeye karar verdi.
Açılış sürecinde marka oluşumu adına bir çok alternatif fikir üzerinde çalışırken Yeşilçam fikrini ortaya attıklarını söyleyen Yeşilçam Kahve Evi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Demirbilek, şirketin kuruluş hikayesini şu şekilde anlatıyor: "Ardından her filmin bir konsept olacağını düşündük.
İlk etapta, Yeşilçam ismini alamayacağımız konusunda çevremizden olumsuz tepkiler alsak da müracaatımızı yaptık ve markamız tescil oldu.
Daha sonra konsepti beğenen yatırımcı ve girişimcilerden yoğun talep gördük. Şube tekliflerinin gelmesiyle de markamızı şubeleştirmeye karar verdik.
2019 yılını yüzde 40 büyümeyle kapatan şirket, 2020'de de en az yüzde 40 büyüme hedefliyor. Halihazırda 72 şubesi bulunan Yeşilçam Kahve Evi, 2020 sonuna kadar 30 yeni şube açmayı planlıyor.
Franchise giriş bedelini 200 bin TL+KDV olarak belirleyen şirketin royalty ücreti ise 3 bin 500 TL+KDV.
Şubeler için aylık 200 bin TL ile 400 bin TL aralığında ciro hedefleniyor. Şirket, 2020 sonuna kadar Almanya, Fransa, Hollanda ve Azerbaycan başta olmak üzere yurtdışında 10 yeni şube açmayı planlıyor.
Şirketin 2020 yılı için sadece Yeşilçam Kahve Evi değil, diğer markaları için de yatırım planları var.
Tarihi Balat Fırını için beş şube, Gazişehir Tarihi Menengiç Kahvecisi için beş şube, Yeşilçam Kahve Evi için en az 10 şube açılması planlanıyor.
Ayrıca Gaziantep'te üretimini yapacakları bir baklava konsepti üzerinde çalıştıklarını söyleyen Ali İhsan Demirbilek, onunla da ilgili ilk etapta beş şube planladıklarını belirtiyor.
5- TAVADA TAVUK
80 ŞUBEYE ULAŞACAK
İlk şubesini 2014 yılının kasım ayında Avcılar Pelican Mall Alışveriş Merkezi'nde açan Tavada Tavuk, gelen talepler doğrultusunda 2015 yılında şubeleşmeye başladı. 2019 yılında Türkiye genelinde 55 şubeye ulaşan şirket, 2019'u yüzde 70 oranında büyümeyle geride bıraktı.
Halihazırda Türkiye genelinde 58 şubeye ulaşan Tavada Tavuk, önümüzdeki dönemde hem yurtiçinde hem de yurtdışında atak yapmayı hedefliyor.
2020 yılında üretim miktarını yüzde 50 oranında artırmayı hedefleyen şirket, buna bağlı olarak yıl sonuna kadar 80 şubeye ulaşmayı planlıyor. Şirket yurtiçinde özellikle İstanbul, İzmir, Konya ve Ankara illerinde yatırım yapacak.
Franchise giriş bedeli 100 bin TL+KDV olan şirket her şubeden yüzde 3 oranında royalty bedeli alıyor. Şubelerin aylık kâr marjı yüzde 18 ile yüzde 45 arasında değişiyor.
Tavada Tavuk İş Geliştirme Müdürü & Franchise Koordinatörü Akın Gürbüz, şubeler için aylık ciro hedefinin yatırım yapılan mağazanın fizibilitesine ve performansına göre değiştiğini belirtiyor.
Tavada Tavuk, son dönemde yurtdışı yatırımlarına da hız verdi. Yurtdışında üç ülkede birer şubeleri olduğunu söyleyen Akın Gürbüz, "2020'de yurtiçinde büyürken yurtdışında Avrupa, Balkanlar ve Ortadoğu'da yaptığımız görüşmelerle beraber bayrağımızı daha fazla ülkede dalgalandırmak istiyoruz.
Halihazırda faaliyet gösterdiğimiz Irak, Ürdün ve Kıbrıs'ta toplam 20 şubeye ulaşmak yurtdışı hedeflerimiz içerisinde" diye konuşuyor.
6- TAVUK DÜNYASI
40 RESTORAN AÇACAK
Tavuk Dünyası'nın hikayesi 2012 yılında İstanbul'da açılan ilk restoranla başladı. Menüleri dünyanın farklı mutfaklarından alınan ilham ile kendi AR-GE mutfağında tasarlayan marka, özgün marinasyon yöntemiyle kendi aldığı fark yaratmayı başardı.
Tavuk Dünyası, farklı konsepti ve büyüme hızıyla yatırımcıların da radarına girdi. Bunun bir sonucu olarak da 2015 yılında Türkiye'nin önde gelen özel sermaye fonlarından Mediterra Capital ile ortaklık yaptı.
Mediterra Capital'in finansal ve stratejik desteğiyle büyümesine hız veren marka, 2019'da 25 farklı şehirde toplam 39 yeni şube açtı. Böylece 2019 yılını 50 şehirde toplamda 209 restoranla tamamladı. 2019'u yüzde 35'in üzerinde büyümeyle kapattı.
Şirketin 2020 yıl sonu hedefi ise 40 yeni restoran açmak. Tavuk Dünyası CEO'su Volkan Mumcu, "2020 yılını daha çok yatırımcıya ulaştığımız, lezzet noktalarımızın bulunduğu şehirlerde bunların sayısını artırırken, daha önce şubelerimizin olmadığı şehirleri de lezzet noktaları haritamıza eklediğimiz bir yıl olarak planlıyoruz" diyor.
Buna ek olarak şirketin yurtdışı operasyonu olan Rusya'da da yeni şubelerin sayısının artırılması hedefleniyor. Şirketin son dönemdeki bu hızlı büyümesinin arkasındaki itici güçlerden biri franchise sistemi oldu.
Şubat 2020 itibarıyla 50 ilde bulunan 211 Tavuk Dünyası restoranının 183'ünü franchise şubeler oluşturuyor. 2020 yılı sonuna kadar franchise şube sayısının 223'e çıkarılması hedefleniyor.
Franchise giriş bedeli olarak 230 bin TL+KDV talep ediliyor. Royalty ücreti ve reklam katkı bedeli olarak yüzde 5 ciro primi alınıyor. Mumcu, şubelerin aylık ciro hedeflerinin bulunduğu bölgeye ve restoranların büyüklüğüne göre farklılık gösterebildiğini belirtiyor.
Şirketin, İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon ve Antalya başta olmak üzere tüm şehirlerde büyüme hedefi var. Şu anda yurtdışında Rusya'da Gagawa markasıyla faaliyet gösteren şirketin 17 restoranı bulunuyor. 2020 yılında yapılacak yeni açılışlarla birlikte Rusya'da hedef 25'in üzerinde restoran sayısına ulaşmak.
7- ALTIN EMLAK
DÖNÜŞÜM PROJESİYLE BÜYÜYECEK
23 ilde 107 temsilciliği bulunan Altın Emlak, 2020'de dönüşümle büyüyecek. Bu yıl için inovasyon ve dijitalleşmeye odaklanan şirket, CRM altyapısı, proje anlaşmaları, uzaktan eğitimler, ofis koçluğu, performans yönetimi, portal entegrasyonları gibi pek çok yeni projeye odaklanacak.
Altın Emlak, hem temsilciler hem de danışmanlar için tüm pazarlama, satış ve satış sonrası süreçleri mobilize edecek bir altyapı yatırımı üzerinde çalışıyor.
2020'de dönüşüm yılı olarak çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Altın Emlak Genel Müdür Yardımcısı Okan Sezer, şunları söylüyor: "Özellikle bu yıl hayata geçecek olan yasal düzenlemeler ile mesleğimizin kıymeti daha da artacak.
Artık her isteyen emlak ofisi açamayacak. Taşınmaz ticareti yönetmeliğine en hazır emlak firması olarak temsilcilerimizin eğitimlerine, yeterlilik ve yetki belgelerine önem vermeye devam edeceğiz. Tüm emlak işletmelerimizle yönetmeliğin tüm ilke ve kurallarına uygun olarak hazırız."
2019 yılında Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen Altın Emlak, yetki kapsamındaki emlak danışmanı ve sorumlu emlak danışmanı ulusal yeterliliklerinde sınav ve belgelendirme faaliyetlerine başladı.
Okan Sezer, sektördeki emlak firmaları içinde bu akreditasyonu sağlayan tek firma olduklarını belirtiyor. Franchise sistemiyle büyüyen Altın Emlak, 107 olan temsilci sayısını 2020 yılında 140'a çıkarmayı hedefliyor.
Franchise giriş bedeli olarak 50 bin TL talep eden şirket, royalty ücreti almıyor. Şubeler için minimum aylık ciro hedefi 100 bin TL'yi buluyor. Öncelikli olarak Ankara, İzmit, Eskişehir, İzmir ve Konya'da büyüme hedefleniyor.
Yurtdışında Suudi Arabistan'da şubesi bulunan Altın Emlak, 2020 yılında Almanya, İngiltere, Katar, Kuveyt, Irak ve İran gibi ülkelere girmeyi hedefliyor.
8- BEREKET DÖNER
YATIRIMLARIN MEYVESİNİ TOPLUYOR
Bereket Döner, Türkiye'de döner denilince ilk akla gelen markalardan biridir. 1999 yılında Türkiye'nin ilk hazır döner üretim tesisini kuran Bereket Döner, dönerin hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaygınlaşmasını sağladı.
Şirket, 2019 yılında yaptığı yatırımların etkisiyle yurtdışı operasyonlarda ve ihracatta ciddi bir atılım yaparak yüzde 200'ün üzerinde büyüdü. 2020 yılında da bu ivmeyi sürdürmek isteyen şirket, ilk defa dünyanın en büyük gıda fuarlarından biri olan Dubai Gulfood'a katılmaya hazırlanıyor.
Diğer taraftan yurtiçinde yeni bir yapılanma ile sahaya çok güçlü bir şekilde yayılmaya hazırlanıyor. Bereket Döner CEO'su Muhammet Nezif Emek, "Bu yıl bütçemizin yüzde 20 üzerine çıkmak için müthiş bir iletişim yürütüyoruz ve bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz.
2020 yılı sonunda yeni ülke pazalarına açılmış ve ülkemiz içinde de her alanda aktif bir şekilde tüm hedeflerini tutturmuş bir marka olacağız" diyor.
2020 yılında yurtiçinde 30 şube açmayı planlayan şirketin dört farklı konsepti bulunuyor. Bereket Durak 125 bin TL+KDV, Bereket Döner Express 150 bin TL+KDV, Bereket Döner Restoran 200 bin TL+KDV ve Bereket Döner Since 1988 Alakart markası için de 300 bin TL+KDV franchise giriş bedeli talep ediliyor.
Royalty ücreti talep edilmiyor. Şubelerin ciro hedefleri ise konsepte göre 50 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Umman ve Suudi Arabistan'da dört şubesi bulunan Bereket Döner, yıl sonuna kadar yurt- dışında en az 10 yeni şube açmayı hedefliyor.
Muhammet Nezif Emek, gelecek beş yıllık dönemde başta Suudi Arabistan olmak üzere tüm Ortadoğu'yu Bereket Döner Restoran ve Bereket Döner Durak'lar ile donatmayı hedeflediklerini söylüyor.
Emek, "Afrika, Orta Asya, Türki Cumhuriyetler, KKTC, Makedonya ve Avrupa ülkeleri için görüşmelerimiz devam ediyor. Avrupa'ya açılma anlamında hem Balkanlar'da hem de Bulgaristan'da gerekli girişimleri başlattık" diyor.
9-PASAPORT PİZZA
CİRODAN PAY ALMIYOR
İzmir'de kurulan Pasaport Pizza, Türkiye genelinde 53 ilde 141 bayisiyle faaliyet gösteriyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ilk yerli ulusal pizza markası olarak bayilik veren şirket, bu stratejinin de verdiği ivmeyle hızlı bir büyüme sürecine girdi.
2019 yılına 20 yeni bayi sloganıyla başlayan şirket, yıl içinde 28 bayi açarak yılın son çeyreğine gelmeden hedefinin üstüne çıktı. 2019 yılında yedi yeni ile girildi. 2020 yılında 10 yeni ilde 25 yeni bayi açarak büyümeyi planlayan Pasaport Pizza, tüm Türkiye'de üretim yapan bir pizza zinciri olmayı hedefliyor.
Pizza sektöründe dünya devleriyle rekabet ettiklerini söyleyen Pasaport Pizza Genel Müdürü Mükremin Özdemir, "Dünya devleriyle rekabet ederken onlar gibi değil onlardan farklı olarak başarılı olacağımızı biliyoruz. Bu nedenle yerli bir marka olarak bayilerimize farklı fırsatlar sunmaya çalışıyoruz.
Yatırımcılarımızdan ciro payı, royalty gibi bedeller almıyoruz. Bu durumda yatırımcımızın diğer markalar karşısında kâr marjı ve rekabet gücü daha fazla oluyor" diyor.
Pasaport Pizza franchise giriş bedeli olarak 80 bin TL talep ediyor.
Royalty ücreti alınmıyor. Şubeler için aylık ciro hedefi ortalama 120 bin TL. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il ise Erzincan, Erzurum, Aydın, Niğde ve Adana olarak sıralanıyor.
Pasaport Pizza deneyimini yurtdışına da açmayı planlıyor. Hedef, master franchise ile dünyanın aradığı bir marka olmak. Markanın Madrid Protokolü'ne kayıtlı 98 dünya ülkesinde marka tescili bulunuyor. Çeşitli ülkelerde bayi açma ve master franchise görüşmeleri devam ediyor.
10- RE/MAX
50 YENİ ŞUBE AÇACAK
1973 yılında kurulan RE/MAX, bugün dünyanın en büyük gayrimenkul zincirlerinden biri. 115 ülkede, 8 bin ofiste, 128 bin gayrimenkul danışmanıyla faaliyet gösteriyor.
1997 yılında Türkiye pazarına giren RE/ MAX, Türkiye'de gayrimenkul sektöründe pek çok ilke imza attı.
Profesyonel gayrimenkul danışmanlığı hizmeti, tüm dünyada gayrimenkul pazarlama imkanı, en yeni teknoloji ile en kapsamlı eğitimler, yaygın network ağı gibi pek çok yenilik bugüne kadar Türkiye'de ilk kez RE/MAX Türkiye tarafından hayata geçirildi.
Bugün Türkiye genelinde 230 ofisi bulunan şirket, 2020 yılında da büyümesine devam edecek. 2020 yılında 50 yeni şube açılması hedefleniyor. Franchise giriş bedeli olarak 98 bin TL ile 142 bin TL arasında bir ücret talep ediliyor.
Royalty ücreti ise yüzde 10 olarak belirlenmiş durumda. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il arasında ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya yer alıyor.
RE/MAX'ın farklılaştığı en önemli konu eğitim. Eğitimlerin kapsamında dünyada uygulanan pazarlama teknikleri ve trendleri, teknolojideki son yenilikler, sistemin işleyişi ve sektörde yaşanan gelişmeler bulunuyor.
Yurtiçinden ve yurtdışından alanında uzman ve deneyimli eğit¬menler tarafından eğitimler veriliyor. RE/MAX Türkiye gayrimenkul danışmanları sürekli eğitimlere katılarak bilgilerini yeniliyor.
RE/MAX Türkiye'nin öncelikli hedefleri arasında iyi bir müşteri deneyimi sunmak var. Eğitimler, kurum kültürü ve markanın tüm odağı insanların farklı bir deneyim yaşamalarını sağlamaya yönelik olarak belirleniyor.
11- ÇİGKÖFTEM
BÜYÜMEDE ATAK YAPACAK
1993 yılında hipermarketlerde tüketicinin gözü önünde çiğ köfte yoğurup satarak işe başlayan Çiğköftem, bugün 368 franchise şubeyle faaliyet gösteren bir zincir haline geldi.
Şirket, 2020 yılı sonunda 65 adet yeni franchise şube açmayı hedefliyor. Çiğköftem franchise modelinde giriş bedeli alınmıyor. Aynı zamanda şubelerden aylık ciro üzerinden royalty ücreti de talep edilmiyor.
Ürün grubuna göre değişmekle birlikte bayilerin kâr marjı yüzde 130 ile yüzde 150 arasında bulunuyor. Şubeler için aylık ciro hedefi Türkiye'de 50 bin ile 70 bin TL arasında, yurtdışında ise 60 bin ile 90 bin Euro arasında değişiklik gösteriyor.
Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya olarak sıralanıyor. Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, Avusturya ve Azerbaycan'da 100'ü aşkın şubelerinin bulunduğunu ifade eden EM Group Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Güner, "Yurtdışında 15-20 yeni şube açmayı planlıyoruz.
Hedeflediğimiz potansiyel pazarlar ise Macaristan, Polonya, İsviçre, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve İsveç" diyor. 2019 yılını yüzde 38 büyümeyle kapattıklarını söyleyen Güner, 2020 yılında yüzde 50'nin üzerinde büyümeyi hedeflediklerini ifade ediyor.
Güner, "2020 yılında çiğköfte üretim hattımızda yüzde 30, içli köfte üretim hattımızda ise yüzde 170 oranına varan kapasitesi artışı ve mağaza yapılandırmasında hedeflediğimiz yenilikler için pazarlama faaliyetleri alanında yatırım yapmayı planlıyoruz" diye konuşuyor.
12- TAB GIDA
2020 SONUNA KADAR 40 ŞUBE AÇACAK
Bünyesinde Burger King, Sbarro, Arby's, Popeyes, Usta Dönerci ve Usta Pideci markalarını bulunduran TAB Gıda, Türkiye'nin en büyük zincir restoran şirketleri arasında yer alıyor. TFI TAB Gıda Yatırımları iştiraki olan TAB Gıda, 2019 yılını yaklaşık yüzde 25 ciro büyümesiyle kapattı.
2020'de de benzer bir büyüme hedefliyor. Grup, son dönemde ham¬burger markası Burger King ile hızlı bir büyüme sürecinde.
Hayatımıza uzun zaman önce giren, ABD'nin milli yiyeceği hamburger, iş temposunun yoğunluğu arasında birçoğumuzun ilk tercihi oluyor.
TAB Gıda CFO'su Özgür Çetinkaya, son zamanlarda sayıları hızla artan yerli hamburgerciler ve gurme lezzetleri takip eden burger'cilerin da zincirleşme peşinde olduğunu söylüyor.
Çetinkaya, "Biz sektörde farklılaşıyoruz. Müşterilerimizi iyi analiz ediyor, onların ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda, damak zevklerine uygun yeni ürünleri portföyümüze ekliyoruz. Sektörde yüzde 50'den fazla paya sahibiz ve sektöre yön veriyoruz" diyor.
268 şubesi olan Burger King, 2020 sonuna kadar 40 yeni şube açmayı hedefliyor. Franchise giriş bedeli 40 bin dolar olan şirket, royality oranını ise yüzde 13 olarak belirlemiş durumda. Şubeler için aylık ciro hedefi 400 bin TL'ye ulaşıyor.
Özgür Çetinkaya, Türkiye'de bulunan tüm illeri yatırım yapılacak potansiyel yerler olarak gördüklerini belirtiyor. TAB Gıda, tüm markalarıyla, Türkiye'nin dışında Gürcistan, KKTC ve Kuzey Makedonya'da büyümeye devam ediyor.
Şirketin bu ülkelerde 28 şubesi bulunuyor. TAB Gıda CFO'su Özgür Çetinkaya, "Bağlı olduğumuz TFI TAB Gıda Yatırımları'nın sahip olduğu kardeş firmamız Burger King Çin operasyonunda da bin 300'ün üzerinde restoran bulunuyor. Burada da büyüme sürüyor" diyor.
13- TAM NOKTA
TURYAP MARKASI OLARAK KURULDU
TAM Nokta, gayrimenkul aracılık hizmetleri konusunda 35 yıldır hizmet veren TURYAP Holding'in bir markası olarak 2019 yılı temmuz ayında sektöre giriş yaptı.
TAM Nokta markası sektörde faaliyet gösteren gayrimenkul danışmanlarının sistemden maksimum düzeyde kazanç sağlayabilmeleri ve yerel emlak firmalarını aynı çatı altında bir araya getirebilmek hedefiyle kuruldu.
TAM Nokta ofisleri bulundukları bölgenin haklarını alarak faaliyetlerini sürdürüyor. TAM Nokta markası altında faaliyetini yürütecek olan gayrimenkul danışmanı girişimciler sistemin kendilerine sağladığı avantajlarla hiçbir ek maliyete katlanmadan çalışma imkanına sahip oluyor.
Şirket, girişimcilere öncelikle bölgelerinde tek olurken bölge koruma ve alt franchise verme imkanı sunuyor. Ayrıca girişimcilerin bir ajans ve eğitimci ile birlikte yola çıkmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra ofislerin dekorasyonu aşamasında mimari destek de sağlanıyor.
2019 yılını yüzde 200 büyümeyle kapattıklarını söyleyen TAM Nokta Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sarıbay, 2020 yılı içerisinde bu büyüme hızını ikiye katlamayı hedeflediklerini belirtiyor. Halihazırda iki franchise şubesi bulunan şirket, yıl sonuna kadar altı franchise şube açmayı hedefliyor.
Franchise giriş bedeli bölgesel olarak değişiklik gösteriyor. Royalty ücreti ise yüzde 2 olarak belirlenmiş durumda. Şubeler için aylık ciro hedefi de değişiklik gösteriyor. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il arasında, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Muğla yer alıyor.
14- SINCERELY YOGURT
TÜRKİYE PAZARINA 2017'DE GİRDİ
Dondurulmuş yoğurt markası olan Sincerely Yogurt, 2009 yılında ABD Pittsburgh'da kuruldu. Dondurulmuş tatlılara bir alternatif olan, fakat geleneksel frozen yoğurt markalarından da bir adım ileriye giderek yağsız, katkı maddesi ve renklendirici içermeyen bir ürün sunan Sincerely Yogurt, Türkiye'deki ilk mağazasını 2017 yılında Bağdat Caddesi'nde açtı.
2019'da hızla büyüyen marka 2020 yılına önemli bir gelişmeyle girdi. Turyap Holding, 2020'nin başında şirkete ortak oldu. Sincerely Yogurt markasını Türkiye'ye getiren Kübra Nefise Kalkan, bu ortaklığın büyüme sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Kalkan, "Turyap'ın 1985'e dayanan franchise konusundaki uzmanlıkğı sayesinde franchise ve markanın yayılması konusunda önemli gelişme sağlayacağımıza inanıyoruz" diyor. Halihazırda bir franchise şubesi olan şirket, 2020 sonunda 10 şubeye ulaşmayı hedefliyor.
Franchise giriş bedeli 49 bin TL olan marka, kadın girişimciler ve Turyap franchise'ları için yıl sonuna kadar bu bedeli 40 bin TL'ye indirmiş durumda. Royalty ücreti yüzde 6 + yüzde 1 olarak
belirlenmiş bulunuyor. Şubeler için aylık ciro hedefi lokasyona göre çok büyük farklılık göstermekle birlikte ortalama aylık 80-100 bin TL ciro yapılması öngö¬rülüyor. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il arasında Bursa, Muğla, İzmir, Antalya ve İstanbul yer alıyor.
Şirket, franchise için üç haftalık başlangıç eğitim desteği veriyor. Ayrıca sürekli yeni ürün ve kalite standartlarının korunması ile ilgili hem franchise'a hem de personele eğitim verilmeye devam ediliyor.
Bunun dışında mağaza dekorasyon ve konsept, franchise ve personele eğitim, operasyonel el kitabı, yer seçimi gibi pek çok konuda destek veriliyor.
15- LITTLE CAESARS
20 ŞUBE AÇACAK
Beş kıtada 6 bine yakın şubeyle hizmet veren Little Caesars, son 10 yıldır ABD'nin en çok tercih edilen markası seçiliyor. Türkiye'de ise İstanbul, Adana, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir, Hatay, Kocaeli, Mersin, Sakarya, Samsun, Tekirdağ ve Zonguldak olmak üzere toplamda 13 ilde 84 şubeyle faaliyet gösteriyor.
Little Caesars Türkiye Genel Müdürü Banu Güney Arıduru, 2019 yılında mağaza bazında satışlarını yüzde 25 oranında artırarak hedeflerini tutturduklarını söylüyor. Arıduru, "2020'de ilk şube açılışımızı Göktürk'te gerçekleştirdik. Toplam şube sayımız 84'e ulaştı.
Şubelerimizin yüzde 80'ini franchise'larımız oluşturuyor. 2020'de yüzde 25 satış artışı ve 20 yeni şube hedefliyoruz" diyor. Little Caesars Türkiye'nin her şey dahil yatırım maliyeti 600 bin TL+KDV. Bu bedele isim hakkı ücretinden inşaata, fırın ve soğuk odalardan bilgisayar sistemlerine kadar her şey dahil. Yatırımın geri dönüş süresi 36 ile 42 ay arasında değişiyor.
Şirketin marka royalty payı yüzde 6, reklam katkı bedeli ise (pazarlama payı) yüzde 6 olarak belirlendi. Şubelerin net kârlılığı yüzde 10 ile yüzde 15 arasında değişiyor.
Ortalama bir şubenin aylık ciro hedefi ise 140 ile 250 bin TL arasında. 2020 yılında yüzde 25 satış artışı hedefleniyor. Banu Güney Arıduru, "Toplam ciromuz içinde yüzde 80'lik payı ise franchise şubelerimizin yapmasını bekliyoruz" diye konuşuyor.
16- CHEF BÖREK
HIZLI BÜYÜYOR
Chef Börek, 1,5 yıl gibi kısa bir sürede şube sayısını 35'e çıkararak hızlı bir büyümeye imza attı. 2020 yılına hızlı bir giriş yaparak iki ay gibi kısa bir sürede 15 şube açan şirket, yılı 70 şubeyle kapatmayı planlıyor.
Geçen yılı yüzde 100'ün üzerinde büyümeyle kapattıklarını söyleyen Chef Börek Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kaya, "Bu yılı da hem ciro hem de şube sayısı olarak yüzde 100'lük büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz" diyor.
Şirket kısa bir süre önce Chef Coffee adı altında yeni bir konsept belirledi.
Chef Coffee ilk şubesini Beşiktaş Ihlamurdere'de açtı. Chef Börek şubelerinde oluşturulacak Chef Coffee cornerları ile markanın bilinirliğinin artı¬rılması hedefleniyor.
Chef Börek, franchise giriş bedeli ve royalty talep etmiyor. Şubeler için aylık ciro hedefi 70 bin-100 bin TL arasında değişiyor. Muharrem Kaya, yeni geliştirdikleri ürünlerle birlikte bunu 150 bin TL bandına taşımayı hedeflediklerini belirtiyor. Cafe konseptlerinde ise 200 bin TL ve üstü aylık ciro yapılabiliyor.
2020 aynı zamanda Chef Börek'in yurtdışına açılacağı bir yıl olacak. İlk yurtdışı şubesini mart ayı başlarında Azerbaycan Bakü'de açmaya hazır¬lanan şirket, bu bölgede kontrollü bir şekilde şube sayısını artırmayı planlıyor. 2020 sonunda yurtdışında hedeflenen şube sayısı 10.
Rusya, Özbekistan, Kırgızistan gibi ülkelerde yeni şubeler açmayı planladıklarını belirten Muharrem Kaya, bunun yanı sıra Avrupa ülkelerinde de yatırım yapmak için araştırmalarının sürdüğünü söylüyor.
17- CAFE ITALIANO
FRANCHİSE SİSTEMİNE GEÇTİ
Cafe Italiano, 1995'te Global Restoran Group bünyesinde kuruldu. İlk şubesini 2003 yılında Bakırköy'de açtı. 2005 yılında Taksim'e adım attı. Cafe Italiano, yeni formatıyla Şişli şubesini hayata geçirdi.
Şişli şubesinde hayata geçirilen yeni format sayesinde sistem franchise sistemine uygun hale geldi ve ocak ayında franchise vermeye başladı. Şirket, hem kurumsal hem de franchise olarak 2020 yılında 10 yeni şube açmayı planlıyor.
Cafe Italiano Kurucusu Oğuz Şenol, şunları söylüyor: "Cafe Italiano aslında Türkiye için yeni bir kulvar. Çünkü işleyiş sistemi gereği hem misafirlerine hem de yatırımcılara benzersiz bir deneyim sunuyor.
Trattoria tarzı şık, İtalyan mutfağının en özel lezzetlerini barındıran menüsü ile müşterilerine restoran konforu yaşatıyor ancak bu hizmeti makul, erişebilir fiyatlarla gerçekleştiriyor. Personel sayısını minimize ederek, daha düşük bir metrekarede daha uygun kira marjları olan mekanlara odaklanıyor."
Şirket, franchise şubesi açmak için 25 bin Euro isim hakkı bedeli talep ediyor. Ortalama 150 metrekarelik bir dükkanın anahtar teslim maliyeti ise 67 bin Euro.
Royalty ücreti yüzde 5 olan şirketin kâr marjı ise yüzde 24,5 düzeyinde. İlk etapta nüfusun daha yoğun olduğu, dışarıda yemek yeme kültürünün oturduğu büyük kentlere yönelmeyi planlayan şirketin hedefinde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Mersin ve Trabzon var.
Kaliteli lezzetleri, erişilebilir fiyatlarla restoran kalitesinde tüketicilere sunduklarını söyleyen Oğuz Şenol, "Dışarıda ailesi ya da dostlarıyla yemek yemek isteyen birinin önüne sadece iki seçenek çıkıyor.
Ya ekonomik olarak gerçekten pahalı hizmet sunan restoran veya cafe bistroları tercih edecek ya da fast food kanalına yönelecek.
Yani iki segment arasında Cafe Italiano'yu geliştirdik" diyor. Dekorasyondan altyapıya kadar tüm noktalardaki maliyetlerini sadeleşme ile düşüren şirket, tedarikçiden aldığı tüm indirimi olduğu gibi bayilere yansıtıyor.
17- MADO
15 MİLYON TL YATIRIM YAPACAK
Mado'nun, 1850'de omuzlarda taşınan fıçılarla mahalle mahalle dolaşan seyyar dondurmacılar ile başlayan bir yolculuğu var. Kahramanmaraş'ın simgelerinden biri haline gelmiş ünlü Yaşar Pastanesi'yle devam eden Mado, bugün 20 şirket ve 20 bin çalışanıyla Türkiye genelinde hizmet veriyor.
2019 yılında yüzde 10'luk büyüme yakalayan şirket, 2020'de yeni şube açılışları, mevcut şube renovasyonları, yeni marka ve konsept gibi yatırımlar planlıyor. Tüm bu yatırımlar için ayrılan bütçe 15 milyon TL.
Yurtiçinde 55 ilde 320, yurt-dışında 25 ülkede 70 mağazası var. 2020 yılında yurtiçinde 20, yurtdışında 35 mağaza açılması planlanıyor. Franchise giriş bedeli yurtiçinde 100 bin USD+KDV.
Yurtdışında master franchise bedeli ülkeye göre değişiyor. Şubeler için aylık ciro hedefi bölge ve konsepte göre değişkenlik gösteriyor. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il ise İzmir, Antalya, Bursa, Manisa ve Uşak olarak sıralanıyor.
Günümüzde yatırım koşullarının zorlaşması nedeniyle şirket, Mado Dondurma isimli yeni bir konsept yarattı. Mado Dondurma, ortalama 50 metrekare mağaza, kiosk ve triporter ile kendi işini kolayca kurmak isteyen tüm girişimcilere uygun maliyetlerle sunuluyor. 2020 yılında dört mağaza ve 10 kiosk veya triporter açılması planlanıyor.
Mado yurtdışında da hızlı büyüyor. Yurtdı-şında 35 mağaza açmayı hedefleyen şirket, Mısır ve Kanada için master franchise sözleşmelerini imzaladı. Rusya, Malezya, Fas, Tunus, Özbekistan, İngiltere, Ukrayna, Norveç ve İsveç gibi ülkelerde yakın zamanda faaliyet gösterilmesi planlanıyor.
18- GÖNÜL KAHVESİ
85 ŞUBEYLE HİZMET VERİYOR
1993 yılında gıda sektörüne giren grup, 2002 yılından bu yana 'Gönül Kahvesi'
markasıyla yoluna devam ediyor. Türkiye'nin tek butik zincir kahve evi olan Gönül Kahve-si'nin hikayesi 2002 yılında İzmir Karşıyaka'da başladı.
2007 yılında ilk franchise şubesini açan şirket, bugün Türkiye ve dört ülkede 85 şubeyle hizmet veriyor. Yaklaşık olarak bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.
Franchise koşulu, 180 bin TL isim hakkı bedeli, 10 yıllık sözleşme ve ciro üzerinden yüzde 5 royalty ücreti olarak devam ediyor. Bayiler yüzde 30-35 ortalama kâr marjı elde ediyor.
Bayilere önce eğitim veren şirket, işin ehliyetini teslim etmeden aracı kullanmalarına müsaade etmiyor. Anahtar teslim mağazayı mimari ekipleriyle inşa ediyor. Çeşitli ödeme kolaylıkları sunan şirket, ürünlerin tüm tedarikini sağlıyor. İş akışı başladıktan sonra pik cirolara çıkmak için bayilerle irtibat halinde kalmaya devam ediyor.
"Dünyada bir gün herkes Türk Kahvesi'ni tadacak" hedefi olan şirket, yurtdışında da büyüyor. 2014 yılında, Gönül Kahvesi, önce Avrupa, Ortadoğu ve daha sonra ABD'den gelen teklifler karşısında yurtdışına açılma kararı aldı.
İlk yurtdışı şubesini Mayıs 2014'te Saraybosna'da açtı. Yurtdışında Saraybosna, Bahreyn, Avusturya ve Almanya Berlin'de şubeleri bulunuyor. Şirket, Avrupa'nın birçok şehri ile Dubai ve Amerika'ya da açılmayı planlıyor.
AYCAN HELVACIOĞLU FRANCHISE COMPANY ŞİRKET ORTAĞI
“Yeni yılın öne çıkan franchise trendleri, kişisel hizmetler olarak tanımladığımız, eğitim, sağlık, fitness, güzellik, çocuk bakımı gibi alanlar. Satın alma gücünde meydana gelen artış, yükselen kentleşme oranları, tüketicilerin kişisel hizmetler için ayırdıkları bütçeleri de pozitif yönde etkiliyor.
Yenilikçi yaklaşımlar geliştiren markalar öne çıkıyor. Gıdada doğal, saf ve otantik olana ilgi çoğalıyor ve dolayısıyla organik gıda ürünlerine olan talep de artıyor.
Vegan, glütensiz, organik veya daha sağlıklı alternatifler sunan, müşteri beklentilerini doğru anlayan ve buna uygun menü seçenekleri sunan firmalara ilgi oldukça yüksek.
Paket servis ağırlıklı dünyada ‘dark store’ hayalet mutfak olarak adlandırılan, satış noktasının dekorasyonu ve görünürlüğü dışında, standartlarından taviz vermeden adrese teslim yemek konseptlerinin de çok hızla artış göstereceğini düşünüyorum.”
MUSTAFA AYDIN UFRAD BAŞKANI
“Dünyanın en köklü franchising derneklerinden biri olan UFRAD, bugün sayıları 250’ye yakın uluslararası statüye sahip güçlü firmayı çatısı altında topluyor.
UFRAD olarak franchise veren zincirlerin ülkemiz ekonomisine kalıcı fayda sağlaması için franchise sistemlerini tam kurmalarını ve doğru işletmelerini gerekli görüyoruz, eğitimlerimizle destekliyoruz, sistem değerlendirme programı ile markalarımızı dünya standartlarına taşıyoruz.
Öncelikli hedefimiz markalarımızın global pazarlarda hak ettikleri yeri almaları için çalışmalarımıza devam etmek ve Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmek. Bizi en çok mutlu eden durum ise her gün daha fazla kadın girişimcinin sisteme katılması.
Marka gücü ile iş hayatına atılarak daha akıllı yatırımlar yapan kadın girişimciler hem sektöre büyük katkıda bulunuyor hem de farklı alanlarda franchise sistemi uygulamaları da oluşturuyorlar. Ayrıca farklı ve taze bir bakış açısıyla çok başarılı iş modelleri geliştiriyorlar.”
BURCU TUVAY [email protected]
AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN [email protected]
Kapak haberimizde 19 şirketin franchise koşullarını detaylıca bulabilirsiniz. Bu 19 şirket 500'ün üzerinde girişimci arıyor. Franchise sektörü, Türkiye'de ve dünyada yeni iş imkanlarına ve istihdam artışına destek vermeye devam ediyor.
Değişen ekonomik dengeler bir taraftan sektörel bazlı daralmaları tetiklerken, diğer yandan insanların girişimcilik seçeneğini daha fazla değerlendirmesi sonucunu doğuruyor.
Franchising, girişimciler için büyük bir ekosisteme dönüştü. Bu ivmeyle gelecek yıllarda ekonominin önemli çarklarından biri olmaya devam edecek olan franchising sisteminin büyüklüğü 2019 yılında 43 milyar dolara ulaştı. 2019'da franchising pazarının yarattığı istihdam sayısı ise 250 bin kişiyi aştı.
Franchising ekosistemine 2019 yılında 10 binden fazla girişimci dahil oldu. Türkiye'deki zincir işletmelerin sayısı 3 bin 500'e, zincir işletmelere bağlı şube sayısı ise 65 bine ulaştı.
205 Türk markası da yurtdışına açıldı. Bu rakamlar da gösteriyor ki markalar artık sadece hizmet ihracatında önemli bir oyuncu değil ülke ekonomisinin kalkınması ve Türkiye'nin yurtdı-şında tanınması için de önemli bir araç haline geldi.
2020'de sektörün pazar büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşması ve sağlıktan gıdaya, tekstilden otomobile birçok farklı sektörden 3 bine yakın şirketin 7 binden fazla şube açması bekleniyor.
Kapak haberinde yer verdiğimiz 19 şirket ise bu yıl 500'ün üzerinde yeni girişimci arıyor. Bu şirketlerin koşullarını haberimizde detaylıca bulabilirsiniz.
ÖNEMLİ FIRSAT SUNUYOR
Türkiye ekonomik açıdan zor bir dönemden geçiyor. Bu noktada franchise sistemi doğru yatırımı yapan şirketler için önemli fırsatlar sunuyor. JLL Türkiye Eş CEOsu Tarkan Ander, franchise sistemini doğru okuyabilmek için mutlaka perakende sektöründeki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini söylüyor.
Ander, franchise özelinde yatırımcıların bu yıl yatırım maliyeti düşük konseptlere yönelmesini öneriyor. Bu kapsamda pazarda en çok ihtiyaç duyulan konseptler gıda, takı, aksesuar ve hediyelik eşya gibi yatırım maliyeti daha düşük girişimler. Tarkan Ander, stok maliyeti daha düşük olan, kâr marjı yüksek ürünlerin yer aldığı markaların incelenmesi gerektiğini belirtiyor.
Ander, "Bu ürünler hem beş farklı kıyafetmiş hissine hem de küçük metrekare ve az stok maliyetine uygun. Hızlı tüketimin yapılabileceği, karar verme seçeneğinin hızlı yönleneceği diğer bir deyişle tüketicinin cebini acıtmayacak sürüm şeklinde satışı olacak markaların franchise operasyonları tercih edilmelidir" diyor.
Franchise sistemi için doğru sektör, ayak trafiğine uygun doğru lokasyon ve doğru zaman, olmazsa olmazların başında geliyor. Bu ideal üçlüyü bulan tüm girişimciler büyük metrekarelerdense küçük alanlarda ufak farklılıklarla büyük gözükebilecek değişiklikler yapabiliyor. Özellikle turistlerin yoğun ziyaret ettiği noktalarda yatırım yapılması öneriliyor.
EĞLENCE ÖNE ÇIKACAK
Son dönemde hem AVM hem de alışveriş caddelerinde yeme-içme ve eğlence gibi konseptler ön plana çıkıyor.
Son yıllarda açılan AVM'lerin daha fazla açık alana, yeme-içme ve etkinlik alanlarına sahip olması da ziyaretçilerin bu anlamdaki beklentileriyle doğrudan ilişkili.
21'inci yüzyıl eğitim sisteminin temel fikirlerinden biri olan 'edutainment' bir başka deyişle eğlendiren eğitim konseptlerinin sayısının artması bekleniyor.
Diğer taraftan yeme-içme kategorisinde özellikle yurtdışında deneyim merkezli atölye olarak adlandırılan 'eatertainment' konseptlerin başarılı şekilde büyüdükleri görülüyor.
AVM'lerdeki eğlence alanları artarken eğlence konseptli geliştirilenprojelerin de artması bekleniyor.
Girişimciler için en önemli konulardan biri lokasyon. Bu noktada doğru AVM'nin seçilmesi büyük önem taşıyor. Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, "İş yapmak isteyen girişimciler içinse en kritik nokta AVM seçimlerinde konsepte uygun hedef kitlenin olduğuna dikkat edilmesi" diyor.
AVM'nin kapsam alanının incelenmesi, ziyaretçi sayıları ve profili, ortalama harcama, mevcut mağaza karması ve mevcut mağaza alan seçenekleri, detaylıca irdelenmesi gereken diğer konular arasında yer alıyor. Diğer taraftan ilk yatırım maliyetlerinin yanı sıra kira ve işletme maliyetleri de belirleyici nitelik taşıyor.
Son olarak konsept ve nihai mağazaya yönelik ciro tahminlerinin yapılması ise ayrıca önemli. Burada markanın bilgi birikiminden faydalanmak ve aynı zamanda detayları da sorgulamak gerekli.
Diğer taraftan gelişen teknoloji ve tüketici alışkanlıkları da sektörü etkiliyor. Perakende sektörünün yakın geleceğini, teknolojiyi anlama, yönlendirme, yönetme ve tüketiciye ulaşmak ve deneyimi geliştirmek için etkin kullanmanın şekillendirmesi öngörülüyor.
Bunun için şirketlerin dijital dönüşüme uyum sağlaması önemli. 2020 yılında e-ticaret şirketleri, işleyişin her bir noktasında dijital hale gelmeli. Bunun için de entegrasyonlar ön plana çıkıyor.
YURTDIŞI ATILIMI DEVAM EDECEK
Mağazacılık konusunda, dekorasyon maliyeti olmaksızın daha düşük kira seviyesinde kiralanan ve uzun dönemli taahhüt gerektirmeyen 'popup' mağaza konseptinin popülerliğini koruması bekleniyor.
Diğer taraftan alışveriş merkezlerinde ayak trafiğine katkı yapan performans sanatları ve e-spor etkinlik merkezleri gibi eğlence alanlarının sayısı artacak.
Yerel alışveriş caddelerinde başarılı olan ve uygulanabilir bir büyüme stratejisi izleyen yerel markaların alışveriş merkezlerinde mağaza açarak büyümesinin hem alışveriş merkezlerine hem de perakende piyasasının geneline çok önemli bir katkı yapabileceği düşünülüyor.
Önümüzdeki dönemde çok uluslu markaların da Anadolu açılımı yapması bekleniyor. Diğer önemli konu da son dönemde hızlanan yurtdışı açılımı. İç pazarda yaşanan sıkıntılar markaların yurtdışına yönelmesine neden oldu.
Yurtdışına açılmak isteyen şirketlerin pazarı doğru analiz etmesi ve sağlıklı bir başlangıç yapması çok önemli. Bununla birlikte tedarik zincirinin yanında ithalat ve ihracatın etkilerinin de iyi incelenmesi gerekiyor.
Gelişmiş pazarlarda kira sözleşmelerinin gerçek anlamda bağlayıcı olduğuna dikkat çeken Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, "Kurallar ve kısıtlamalara uyma zorunluluğu, mutabakatsız erken fesih ve benzeri uygulamalar yok. Dolayısıyla ciddi sorumluluklar oluştuğunu bilerek ilerlemenin faydalı olacağını düşünüyorum" diyor.
FRANCHİSE SİSTEMİNİN 10 AVANTAJI
- Tanınmış markaların sağladığı sürekli müşteri ve iş yapma imkanı doğuyor.
- Franchise veren işletme franchise’a eğitim hizmetleri ve uzman personel desteği sağlıyor.
- Kaliteli personel bulma, işe alma ve yetiştirme konularında franchise veren işletmenin tekniklerinden yararlanılıyor.
- Franchisor ile ortak hareket edilerek küçük işletmelerin karşılaşacakları risk ve işletmecilik sorunları minimize ediliyor.
- Franchise veren işletmenin mali ve hukuk danışmanlarından yararlanılıyor.
- Franchisor’ın sürekli olarak yaptığı AR-GE çalışmalarından yararlanılıyor.
- Kuruluş aşamasında leasing gibi kaynaklardan finansal destek sağlanması mümkün oluyor.
- Reklam ve tanıtma giderlerinden tasarruf sağlanıyor.
- Franchising sistemi, girişimcinin yalnızlığını ortadan kaldırarak, kendi işini kurmanın getirdiği riskleri azaltıyor.
- İşletmeler için standart yönetim, muhasebe, satış ve stoklama fonksiyonları mümkün oluyor.
1- OTOMERKEZİ.NET
SENTEZ OLUŞTURDU
İkinci el otomobil satışında 360 derece hizmet sunmak üzere kurulan Otomerkezi.net, bugün kredilendirme, sigorta, ekspertiz, mini onarım ve oto yıkama gibi pek çok farklı alanda hizmet veriyor.
Sönkar Group bünyesindeki markanın temellerinin 2014 yılında atıldığını söyleyen Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, "Otomerkezi.net için 2014 yılında ABD'de bulunduğumda Sönkar Group'dan bir teklif geldi.
O dönemde şirket sıfır araç satışında ciddi markaların bayiliğini yapıyordu. Bir proje yaptık. ABD'de gördüğüm ve çalıştığım bir modeli Türkiye'de zenginleştirerek Otomerkezi.net'i kurduk" diyor.
Otomerkezi.net 2019'u yüzde 10 büyümeyle kapattı. Bu yılın sonunda yüzde 10-15 büyümeyle 3 bin adet araç satmayı hedefliyor. 2020 yılında yeni yatırımlara devam etmeye hazırlanan şirket, özellikle ikinci el pazarında kurumsallaşmayı artıracak projeler üzerinde çalışıyor.
Ayrıca yeni bayi noktalarıyla hizmet ağını genişletmeyi hedefleyen şirket, 14 olan bayi sayısını bu yıl 30'a çıkarmayı planlıyor. Franchise giriş bedeli 15 bin dolar olan şirket, royalty ücreti olarak yıllık 30 bin TL talep ediyor.
Şubeler için aylık ciro hedefi lokasyona göre değişiklik gösteriyor. Şirket, İzmir, Ankara, Bursa, Balıkesir ve Konya'da büyümeyi planlıyor.
Muhammed Ali Karakaş, global franchising sistemleri ve yerel sektör dinamiklerinden sentez oluşturduklarını söylüyor.
Karakaş, "Yetkili satıcılık organizasyonumuz ile markamızı ve kaynaklarımızı paylaşarak yatırımcılarımızla birlikte büyüyoruz. Yetkili satıcılarımızla Türkiye'nin dört bir köşesinde ikinci el otomobil piyasasını kurumsallaştırmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz" diyor.
2- KAHTA ÇİĞKÖFTE
2020 ATILIM YILI OLACAK
Kahta Çiğköfte'nin temelleri 1992 yılında İstanbul'un ilçelerinden Levent ve Gültepe'de atıldı. Kısa sürede geniş kitlelere ulaşan şirket, Mecidiyeköy, Sarıyer, Büyükçekmece ve Küçükçekmece restoranlarını faaliyete geçirdi. Şirket, eş zamanlı olarak kurumsallaşma anlamında da ciddi bir yol alarak üretim tesisini modern makinelerle revize etti.
2005 yılında franchise talepleri almaya başlayan marka bugün Türkiye genelinde 390 noktada hizmet veriyor. 2019 yılında yüzde 25 büyüyen şirket, 2020 yılında hem Türkiye'de hem de Avrupa'da franchise yoluyla şubeleşme atağına başlayacak.
2020 hedefi 75 franchise şube açmak. Kahta Çiğköfte'nin kurucusu Orhan Güzelaydın, "Öncelikle istihdam sağlamak ve girişimcilerimize her türlü olanağı sunmak temel amacımız.
Lokasyon seçimiyle başlayan süreci mesleki eğitim, ürün ve reklam destekleri takip ediyor. Unutmayın ki bu süreci doğru yönetebilmek sizi rekabet koşullarından sıyırıp her zaman bir üst basamağa taşır" diyor.
Kahta Çiğköfte, franchise giriş bedeli ve royalty talep etmiyor. Şubeler için aylık ciro hedefi ise lokasyona göre değişiyor. Öncelikli olarak Türkiye'de Ankara, Konya, Tekirdağ, Adana, Gaziantep illerinde büyüme hedefleniyor. Orhan Güzelaydın, 2020 yılının ikinci çeyreğinde Avrupa'da planlanan yatırımları hayata geçireceklerini de belirtiyor
3- GYMBOREE
YENİ İŞBİRLİKLERİYLE BÜYÜYOR
Gymboree, 1976 yılında Amerika'da kuruldu. Bugün tüm dünyada 40'ı geçen ülkede 500'ün üzerinde şubesiyle faaliyet gösteriyor. Marka Türkiye'ye 2005 yılında Esra Taşar tarafından getirildi.
Esra Taşar, bir çocuk gelişimci olarak bu alandaki eksiklikleri kendi kızının doğumuyla fark ederek bu alana bir yatırım yapmaya karar verdi. 0-5 yaşın en önemli yaşlar olduğunu söyleyen Taşar, bu alanda dünya markası olan Gymboree'yi Türkiye'ye getirmeye karar verdiğini belirtiyor.
Şirket, 2019 yılını yüzde 10 büyümeyle kapattı. 2020 yılında anneli oyun grupları alanında sektör liderliğini korumayı hedefleyen şirket, STEM ve İngilizce programları ve yeni kurumsal işbirlikleriyle yüzde 15 büyüme hedefliyor. Şirket halihazırda 11 franchise şubeyle faaliyet gösteriyor.
Esra Taşar, önümüzdeki dönemde Bursa ve İstanbul'da şubeler açmayı hedeflediklerini söylüyor. Franchise giriş bedeli 20 bin ile 40 bin dolar arasında değişen şirketin royalty ücreti yüzde 8. Minimum royalty rakamı ise bölgelere göre değişiyor.
Kâr marjı yüzde 20 olan markanın şubeler için aylık ciro hedefi ise 100 bin ile 150 bin TL arasında. Markanın büyümek istediği öncelikli iller arasında Bursa, Gaziantep, Mersin, Antalya ve İstanbul yer alıyor.
Esra Taşar, "Uzmanlar tarafından hazırlanmış programımızla çocukların yaşlarına uygun aktiviteler yapıyoruz. Çocuklar, sosyal, bilimsel, fiziksel yeteneklerini oynayarak geliştiriyor. Programlarımız ayrıca ebeveynlerin çocukların gelişimini anlamasına ve desteklemesine yardımcı oluyor" diye konuşuyor.
4- YEŞİLÇAM KAHVE EVİ
YURTİÇİ VE YURTDIŞINDA ŞUBE AÇIYOR
Yeşilçam Kahve Evi'nin temeli 2014'ün kasım ayında Gaziantep'te atıldı. Butik bir mekan olarak planlanan Yeşilçam Kahve Evi girişimcilerden talep görünce şube- leşmeye karar verdi.
Açılış sürecinde marka oluşumu adına bir çok alternatif fikir üzerinde çalışırken Yeşilçam fikrini ortaya attıklarını söyleyen Yeşilçam Kahve Evi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Demirbilek, şirketin kuruluş hikayesini şu şekilde anlatıyor: "Ardından her filmin bir konsept olacağını düşündük.
İlk etapta, Yeşilçam ismini alamayacağımız konusunda çevremizden olumsuz tepkiler alsak da müracaatımızı yaptık ve markamız tescil oldu.
Daha sonra konsepti beğenen yatırımcı ve girişimcilerden yoğun talep gördük. Şube tekliflerinin gelmesiyle de markamızı şubeleştirmeye karar verdik.
2019 yılını yüzde 40 büyümeyle kapatan şirket, 2020'de de en az yüzde 40 büyüme hedefliyor. Halihazırda 72 şubesi bulunan Yeşilçam Kahve Evi, 2020 sonuna kadar 30 yeni şube açmayı planlıyor.
Franchise giriş bedelini 200 bin TL+KDV olarak belirleyen şirketin royalty ücreti ise 3 bin 500 TL+KDV.
Şubeler için aylık 200 bin TL ile 400 bin TL aralığında ciro hedefleniyor. Şirket, 2020 sonuna kadar Almanya, Fransa, Hollanda ve Azerbaycan başta olmak üzere yurtdışında 10 yeni şube açmayı planlıyor.
Şirketin 2020 yılı için sadece Yeşilçam Kahve Evi değil, diğer markaları için de yatırım planları var.
Tarihi Balat Fırını için beş şube, Gazişehir Tarihi Menengiç Kahvecisi için beş şube, Yeşilçam Kahve Evi için en az 10 şube açılması planlanıyor.
Ayrıca Gaziantep'te üretimini yapacakları bir baklava konsepti üzerinde çalıştıklarını söyleyen Ali İhsan Demirbilek, onunla da ilgili ilk etapta beş şube planladıklarını belirtiyor.
5- TAVADA TAVUK
80 ŞUBEYE ULAŞACAK
İlk şubesini 2014 yılının kasım ayında Avcılar Pelican Mall Alışveriş Merkezi'nde açan Tavada Tavuk, gelen talepler doğrultusunda 2015 yılında şubeleşmeye başladı. 2019 yılında Türkiye genelinde 55 şubeye ulaşan şirket, 2019'u yüzde 70 oranında büyümeyle geride bıraktı.
Halihazırda Türkiye genelinde 58 şubeye ulaşan Tavada Tavuk, önümüzdeki dönemde hem yurtiçinde hem de yurtdışında atak yapmayı hedefliyor.
2020 yılında üretim miktarını yüzde 50 oranında artırmayı hedefleyen şirket, buna bağlı olarak yıl sonuna kadar 80 şubeye ulaşmayı planlıyor. Şirket yurtiçinde özellikle İstanbul, İzmir, Konya ve Ankara illerinde yatırım yapacak.
Franchise giriş bedeli 100 bin TL+KDV olan şirket her şubeden yüzde 3 oranında royalty bedeli alıyor. Şubelerin aylık kâr marjı yüzde 18 ile yüzde 45 arasında değişiyor.
Tavada Tavuk İş Geliştirme Müdürü & Franchise Koordinatörü Akın Gürbüz, şubeler için aylık ciro hedefinin yatırım yapılan mağazanın fizibilitesine ve performansına göre değiştiğini belirtiyor.
Tavada Tavuk, son dönemde yurtdışı yatırımlarına da hız verdi. Yurtdışında üç ülkede birer şubeleri olduğunu söyleyen Akın Gürbüz, "2020'de yurtiçinde büyürken yurtdışında Avrupa, Balkanlar ve Ortadoğu'da yaptığımız görüşmelerle beraber bayrağımızı daha fazla ülkede dalgalandırmak istiyoruz.
Halihazırda faaliyet gösterdiğimiz Irak, Ürdün ve Kıbrıs'ta toplam 20 şubeye ulaşmak yurtdışı hedeflerimiz içerisinde" diye konuşuyor.
6- TAVUK DÜNYASI
40 RESTORAN AÇACAK
Tavuk Dünyası'nın hikayesi 2012 yılında İstanbul'da açılan ilk restoranla başladı. Menüleri dünyanın farklı mutfaklarından alınan ilham ile kendi AR-GE mutfağında tasarlayan marka, özgün marinasyon yöntemiyle kendi aldığı fark yaratmayı başardı.
Tavuk Dünyası, farklı konsepti ve büyüme hızıyla yatırımcıların da radarına girdi. Bunun bir sonucu olarak da 2015 yılında Türkiye'nin önde gelen özel sermaye fonlarından Mediterra Capital ile ortaklık yaptı.
Mediterra Capital'in finansal ve stratejik desteğiyle büyümesine hız veren marka, 2019'da 25 farklı şehirde toplam 39 yeni şube açtı. Böylece 2019 yılını 50 şehirde toplamda 209 restoranla tamamladı. 2019'u yüzde 35'in üzerinde büyümeyle kapattı.
Şirketin 2020 yıl sonu hedefi ise 40 yeni restoran açmak. Tavuk Dünyası CEO'su Volkan Mumcu, "2020 yılını daha çok yatırımcıya ulaştığımız, lezzet noktalarımızın bulunduğu şehirlerde bunların sayısını artırırken, daha önce şubelerimizin olmadığı şehirleri de lezzet noktaları haritamıza eklediğimiz bir yıl olarak planlıyoruz" diyor.
Buna ek olarak şirketin yurtdışı operasyonu olan Rusya'da da yeni şubelerin sayısının artırılması hedefleniyor. Şirketin son dönemdeki bu hızlı büyümesinin arkasındaki itici güçlerden biri franchise sistemi oldu.
Şubat 2020 itibarıyla 50 ilde bulunan 211 Tavuk Dünyası restoranının 183'ünü franchise şubeler oluşturuyor. 2020 yılı sonuna kadar franchise şube sayısının 223'e çıkarılması hedefleniyor.
Franchise giriş bedeli olarak 230 bin TL+KDV talep ediliyor. Royalty ücreti ve reklam katkı bedeli olarak yüzde 5 ciro primi alınıyor. Mumcu, şubelerin aylık ciro hedeflerinin bulunduğu bölgeye ve restoranların büyüklüğüne göre farklılık gösterebildiğini belirtiyor.
Şirketin, İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon ve Antalya başta olmak üzere tüm şehirlerde büyüme hedefi var. Şu anda yurtdışında Rusya'da Gagawa markasıyla faaliyet gösteren şirketin 17 restoranı bulunuyor. 2020 yılında yapılacak yeni açılışlarla birlikte Rusya'da hedef 25'in üzerinde restoran sayısına ulaşmak.
7- ALTIN EMLAK
DÖNÜŞÜM PROJESİYLE BÜYÜYECEK
23 ilde 107 temsilciliği bulunan Altın Emlak, 2020'de dönüşümle büyüyecek. Bu yıl için inovasyon ve dijitalleşmeye odaklanan şirket, CRM altyapısı, proje anlaşmaları, uzaktan eğitimler, ofis koçluğu, performans yönetimi, portal entegrasyonları gibi pek çok yeni projeye odaklanacak.
Altın Emlak, hem temsilciler hem de danışmanlar için tüm pazarlama, satış ve satış sonrası süreçleri mobilize edecek bir altyapı yatırımı üzerinde çalışıyor.
2020'de dönüşüm yılı olarak çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Altın Emlak Genel Müdür Yardımcısı Okan Sezer, şunları söylüyor: "Özellikle bu yıl hayata geçecek olan yasal düzenlemeler ile mesleğimizin kıymeti daha da artacak.
Artık her isteyen emlak ofisi açamayacak. Taşınmaz ticareti yönetmeliğine en hazır emlak firması olarak temsilcilerimizin eğitimlerine, yeterlilik ve yetki belgelerine önem vermeye devam edeceğiz. Tüm emlak işletmelerimizle yönetmeliğin tüm ilke ve kurallarına uygun olarak hazırız."
2019 yılında Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen Altın Emlak, yetki kapsamındaki emlak danışmanı ve sorumlu emlak danışmanı ulusal yeterliliklerinde sınav ve belgelendirme faaliyetlerine başladı.
Okan Sezer, sektördeki emlak firmaları içinde bu akreditasyonu sağlayan tek firma olduklarını belirtiyor. Franchise sistemiyle büyüyen Altın Emlak, 107 olan temsilci sayısını 2020 yılında 140'a çıkarmayı hedefliyor.
Franchise giriş bedeli olarak 50 bin TL talep eden şirket, royalty ücreti almıyor. Şubeler için minimum aylık ciro hedefi 100 bin TL'yi buluyor. Öncelikli olarak Ankara, İzmit, Eskişehir, İzmir ve Konya'da büyüme hedefleniyor.
Yurtdışında Suudi Arabistan'da şubesi bulunan Altın Emlak, 2020 yılında Almanya, İngiltere, Katar, Kuveyt, Irak ve İran gibi ülkelere girmeyi hedefliyor.
8- BEREKET DÖNER
YATIRIMLARIN MEYVESİNİ TOPLUYOR
Bereket Döner, Türkiye'de döner denilince ilk akla gelen markalardan biridir. 1999 yılında Türkiye'nin ilk hazır döner üretim tesisini kuran Bereket Döner, dönerin hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaygınlaşmasını sağladı.
Şirket, 2019 yılında yaptığı yatırımların etkisiyle yurtdışı operasyonlarda ve ihracatta ciddi bir atılım yaparak yüzde 200'ün üzerinde büyüdü. 2020 yılında da bu ivmeyi sürdürmek isteyen şirket, ilk defa dünyanın en büyük gıda fuarlarından biri olan Dubai Gulfood'a katılmaya hazırlanıyor.
Diğer taraftan yurtiçinde yeni bir yapılanma ile sahaya çok güçlü bir şekilde yayılmaya hazırlanıyor. Bereket Döner CEO'su Muhammet Nezif Emek, "Bu yıl bütçemizin yüzde 20 üzerine çıkmak için müthiş bir iletişim yürütüyoruz ve bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz.
2020 yılı sonunda yeni ülke pazalarına açılmış ve ülkemiz içinde de her alanda aktif bir şekilde tüm hedeflerini tutturmuş bir marka olacağız" diyor.
2020 yılında yurtiçinde 30 şube açmayı planlayan şirketin dört farklı konsepti bulunuyor. Bereket Durak 125 bin TL+KDV, Bereket Döner Express 150 bin TL+KDV, Bereket Döner Restoran 200 bin TL+KDV ve Bereket Döner Since 1988 Alakart markası için de 300 bin TL+KDV franchise giriş bedeli talep ediliyor.
Royalty ücreti talep edilmiyor. Şubelerin ciro hedefleri ise konsepte göre 50 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Umman ve Suudi Arabistan'da dört şubesi bulunan Bereket Döner, yıl sonuna kadar yurt- dışında en az 10 yeni şube açmayı hedefliyor.
Muhammet Nezif Emek, gelecek beş yıllık dönemde başta Suudi Arabistan olmak üzere tüm Ortadoğu'yu Bereket Döner Restoran ve Bereket Döner Durak'lar ile donatmayı hedeflediklerini söylüyor.
Emek, "Afrika, Orta Asya, Türki Cumhuriyetler, KKTC, Makedonya ve Avrupa ülkeleri için görüşmelerimiz devam ediyor. Avrupa'ya açılma anlamında hem Balkanlar'da hem de Bulgaristan'da gerekli girişimleri başlattık" diyor.
9-PASAPORT PİZZA
CİRODAN PAY ALMIYOR
İzmir'de kurulan Pasaport Pizza, Türkiye genelinde 53 ilde 141 bayisiyle faaliyet gösteriyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ilk yerli ulusal pizza markası olarak bayilik veren şirket, bu stratejinin de verdiği ivmeyle hızlı bir büyüme sürecine girdi.
2019 yılına 20 yeni bayi sloganıyla başlayan şirket, yıl içinde 28 bayi açarak yılın son çeyreğine gelmeden hedefinin üstüne çıktı. 2019 yılında yedi yeni ile girildi. 2020 yılında 10 yeni ilde 25 yeni bayi açarak büyümeyi planlayan Pasaport Pizza, tüm Türkiye'de üretim yapan bir pizza zinciri olmayı hedefliyor.
Pizza sektöründe dünya devleriyle rekabet ettiklerini söyleyen Pasaport Pizza Genel Müdürü Mükremin Özdemir, "Dünya devleriyle rekabet ederken onlar gibi değil onlardan farklı olarak başarılı olacağımızı biliyoruz. Bu nedenle yerli bir marka olarak bayilerimize farklı fırsatlar sunmaya çalışıyoruz.
Yatırımcılarımızdan ciro payı, royalty gibi bedeller almıyoruz. Bu durumda yatırımcımızın diğer markalar karşısında kâr marjı ve rekabet gücü daha fazla oluyor" diyor.
Pasaport Pizza franchise giriş bedeli olarak 80 bin TL talep ediyor.
Royalty ücreti alınmıyor. Şubeler için aylık ciro hedefi ortalama 120 bin TL. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il ise Erzincan, Erzurum, Aydın, Niğde ve Adana olarak sıralanıyor.
Pasaport Pizza deneyimini yurtdışına da açmayı planlıyor. Hedef, master franchise ile dünyanın aradığı bir marka olmak. Markanın Madrid Protokolü'ne kayıtlı 98 dünya ülkesinde marka tescili bulunuyor. Çeşitli ülkelerde bayi açma ve master franchise görüşmeleri devam ediyor.
10- RE/MAX
50 YENİ ŞUBE AÇACAK
1973 yılında kurulan RE/MAX, bugün dünyanın en büyük gayrimenkul zincirlerinden biri. 115 ülkede, 8 bin ofiste, 128 bin gayrimenkul danışmanıyla faaliyet gösteriyor.
1997 yılında Türkiye pazarına giren RE/ MAX, Türkiye'de gayrimenkul sektöründe pek çok ilke imza attı.
Profesyonel gayrimenkul danışmanlığı hizmeti, tüm dünyada gayrimenkul pazarlama imkanı, en yeni teknoloji ile en kapsamlı eğitimler, yaygın network ağı gibi pek çok yenilik bugüne kadar Türkiye'de ilk kez RE/MAX Türkiye tarafından hayata geçirildi.
Bugün Türkiye genelinde 230 ofisi bulunan şirket, 2020 yılında da büyümesine devam edecek. 2020 yılında 50 yeni şube açılması hedefleniyor. Franchise giriş bedeli olarak 98 bin TL ile 142 bin TL arasında bir ücret talep ediliyor.
Royalty ücreti ise yüzde 10 olarak belirlenmiş durumda. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il arasında ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya yer alıyor.
RE/MAX'ın farklılaştığı en önemli konu eğitim. Eğitimlerin kapsamında dünyada uygulanan pazarlama teknikleri ve trendleri, teknolojideki son yenilikler, sistemin işleyişi ve sektörde yaşanan gelişmeler bulunuyor.
Yurtiçinden ve yurtdışından alanında uzman ve deneyimli eğit¬menler tarafından eğitimler veriliyor. RE/MAX Türkiye gayrimenkul danışmanları sürekli eğitimlere katılarak bilgilerini yeniliyor.
RE/MAX Türkiye'nin öncelikli hedefleri arasında iyi bir müşteri deneyimi sunmak var. Eğitimler, kurum kültürü ve markanın tüm odağı insanların farklı bir deneyim yaşamalarını sağlamaya yönelik olarak belirleniyor.
11- ÇİGKÖFTEM
BÜYÜMEDE ATAK YAPACAK
1993 yılında hipermarketlerde tüketicinin gözü önünde çiğ köfte yoğurup satarak işe başlayan Çiğköftem, bugün 368 franchise şubeyle faaliyet gösteren bir zincir haline geldi.
Şirket, 2020 yılı sonunda 65 adet yeni franchise şube açmayı hedefliyor. Çiğköftem franchise modelinde giriş bedeli alınmıyor. Aynı zamanda şubelerden aylık ciro üzerinden royalty ücreti de talep edilmiyor.
Ürün grubuna göre değişmekle birlikte bayilerin kâr marjı yüzde 130 ile yüzde 150 arasında bulunuyor. Şubeler için aylık ciro hedefi Türkiye'de 50 bin ile 70 bin TL arasında, yurtdışında ise 60 bin ile 90 bin Euro arasında değişiklik gösteriyor.
Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya olarak sıralanıyor. Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, Avusturya ve Azerbaycan'da 100'ü aşkın şubelerinin bulunduğunu ifade eden EM Group Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Güner, "Yurtdışında 15-20 yeni şube açmayı planlıyoruz.
Hedeflediğimiz potansiyel pazarlar ise Macaristan, Polonya, İsviçre, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve İsveç" diyor. 2019 yılını yüzde 38 büyümeyle kapattıklarını söyleyen Güner, 2020 yılında yüzde 50'nin üzerinde büyümeyi hedeflediklerini ifade ediyor.
Güner, "2020 yılında çiğköfte üretim hattımızda yüzde 30, içli köfte üretim hattımızda ise yüzde 170 oranına varan kapasitesi artışı ve mağaza yapılandırmasında hedeflediğimiz yenilikler için pazarlama faaliyetleri alanında yatırım yapmayı planlıyoruz" diye konuşuyor.
12- TAB GIDA
2020 SONUNA KADAR 40 ŞUBE AÇACAK
Bünyesinde Burger King, Sbarro, Arby's, Popeyes, Usta Dönerci ve Usta Pideci markalarını bulunduran TAB Gıda, Türkiye'nin en büyük zincir restoran şirketleri arasında yer alıyor. TFI TAB Gıda Yatırımları iştiraki olan TAB Gıda, 2019 yılını yaklaşık yüzde 25 ciro büyümesiyle kapattı.
2020'de de benzer bir büyüme hedefliyor. Grup, son dönemde ham¬burger markası Burger King ile hızlı bir büyüme sürecinde.
Hayatımıza uzun zaman önce giren, ABD'nin milli yiyeceği hamburger, iş temposunun yoğunluğu arasında birçoğumuzun ilk tercihi oluyor.
TAB Gıda CFO'su Özgür Çetinkaya, son zamanlarda sayıları hızla artan yerli hamburgerciler ve gurme lezzetleri takip eden burger'cilerin da zincirleşme peşinde olduğunu söylüyor.
Çetinkaya, "Biz sektörde farklılaşıyoruz. Müşterilerimizi iyi analiz ediyor, onların ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda, damak zevklerine uygun yeni ürünleri portföyümüze ekliyoruz. Sektörde yüzde 50'den fazla paya sahibiz ve sektöre yön veriyoruz" diyor.
268 şubesi olan Burger King, 2020 sonuna kadar 40 yeni şube açmayı hedefliyor. Franchise giriş bedeli 40 bin dolar olan şirket, royality oranını ise yüzde 13 olarak belirlemiş durumda. Şubeler için aylık ciro hedefi 400 bin TL'ye ulaşıyor.
Özgür Çetinkaya, Türkiye'de bulunan tüm illeri yatırım yapılacak potansiyel yerler olarak gördüklerini belirtiyor. TAB Gıda, tüm markalarıyla, Türkiye'nin dışında Gürcistan, KKTC ve Kuzey Makedonya'da büyümeye devam ediyor.
Şirketin bu ülkelerde 28 şubesi bulunuyor. TAB Gıda CFO'su Özgür Çetinkaya, "Bağlı olduğumuz TFI TAB Gıda Yatırımları'nın sahip olduğu kardeş firmamız Burger King Çin operasyonunda da bin 300'ün üzerinde restoran bulunuyor. Burada da büyüme sürüyor" diyor.
13- TAM NOKTA
TURYAP MARKASI OLARAK KURULDU
TAM Nokta, gayrimenkul aracılık hizmetleri konusunda 35 yıldır hizmet veren TURYAP Holding'in bir markası olarak 2019 yılı temmuz ayında sektöre giriş yaptı.
TAM Nokta markası sektörde faaliyet gösteren gayrimenkul danışmanlarının sistemden maksimum düzeyde kazanç sağlayabilmeleri ve yerel emlak firmalarını aynı çatı altında bir araya getirebilmek hedefiyle kuruldu.
TAM Nokta ofisleri bulundukları bölgenin haklarını alarak faaliyetlerini sürdürüyor. TAM Nokta markası altında faaliyetini yürütecek olan gayrimenkul danışmanı girişimciler sistemin kendilerine sağladığı avantajlarla hiçbir ek maliyete katlanmadan çalışma imkanına sahip oluyor.
Şirket, girişimcilere öncelikle bölgelerinde tek olurken bölge koruma ve alt franchise verme imkanı sunuyor. Ayrıca girişimcilerin bir ajans ve eğitimci ile birlikte yola çıkmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra ofislerin dekorasyonu aşamasında mimari destek de sağlanıyor.
2019 yılını yüzde 200 büyümeyle kapattıklarını söyleyen TAM Nokta Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sarıbay, 2020 yılı içerisinde bu büyüme hızını ikiye katlamayı hedeflediklerini belirtiyor. Halihazırda iki franchise şubesi bulunan şirket, yıl sonuna kadar altı franchise şube açmayı hedefliyor.
Franchise giriş bedeli bölgesel olarak değişiklik gösteriyor. Royalty ücreti ise yüzde 2 olarak belirlenmiş durumda. Şubeler için aylık ciro hedefi de değişiklik gösteriyor. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il arasında, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Muğla yer alıyor.
14- SINCERELY YOGURT
TÜRKİYE PAZARINA 2017'DE GİRDİ
Dondurulmuş yoğurt markası olan Sincerely Yogurt, 2009 yılında ABD Pittsburgh'da kuruldu. Dondurulmuş tatlılara bir alternatif olan, fakat geleneksel frozen yoğurt markalarından da bir adım ileriye giderek yağsız, katkı maddesi ve renklendirici içermeyen bir ürün sunan Sincerely Yogurt, Türkiye'deki ilk mağazasını 2017 yılında Bağdat Caddesi'nde açtı.
2019'da hızla büyüyen marka 2020 yılına önemli bir gelişmeyle girdi. Turyap Holding, 2020'nin başında şirkete ortak oldu. Sincerely Yogurt markasını Türkiye'ye getiren Kübra Nefise Kalkan, bu ortaklığın büyüme sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Kalkan, "Turyap'ın 1985'e dayanan franchise konusundaki uzmanlıkğı sayesinde franchise ve markanın yayılması konusunda önemli gelişme sağlayacağımıza inanıyoruz" diyor. Halihazırda bir franchise şubesi olan şirket, 2020 sonunda 10 şubeye ulaşmayı hedefliyor.
Franchise giriş bedeli 49 bin TL olan marka, kadın girişimciler ve Turyap franchise'ları için yıl sonuna kadar bu bedeli 40 bin TL'ye indirmiş durumda. Royalty ücreti yüzde 6 + yüzde 1 olarak
belirlenmiş bulunuyor. Şubeler için aylık ciro hedefi lokasyona göre çok büyük farklılık göstermekle birlikte ortalama aylık 80-100 bin TL ciro yapılması öngö¬rülüyor. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il arasında Bursa, Muğla, İzmir, Antalya ve İstanbul yer alıyor.
Şirket, franchise için üç haftalık başlangıç eğitim desteği veriyor. Ayrıca sürekli yeni ürün ve kalite standartlarının korunması ile ilgili hem franchise'a hem de personele eğitim verilmeye devam ediliyor.
Bunun dışında mağaza dekorasyon ve konsept, franchise ve personele eğitim, operasyonel el kitabı, yer seçimi gibi pek çok konuda destek veriliyor.
15- LITTLE CAESARS
20 ŞUBE AÇACAK
Beş kıtada 6 bine yakın şubeyle hizmet veren Little Caesars, son 10 yıldır ABD'nin en çok tercih edilen markası seçiliyor. Türkiye'de ise İstanbul, Adana, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir, Hatay, Kocaeli, Mersin, Sakarya, Samsun, Tekirdağ ve Zonguldak olmak üzere toplamda 13 ilde 84 şubeyle faaliyet gösteriyor.
Little Caesars Türkiye Genel Müdürü Banu Güney Arıduru, 2019 yılında mağaza bazında satışlarını yüzde 25 oranında artırarak hedeflerini tutturduklarını söylüyor. Arıduru, "2020'de ilk şube açılışımızı Göktürk'te gerçekleştirdik. Toplam şube sayımız 84'e ulaştı.
Şubelerimizin yüzde 80'ini franchise'larımız oluşturuyor. 2020'de yüzde 25 satış artışı ve 20 yeni şube hedefliyoruz" diyor. Little Caesars Türkiye'nin her şey dahil yatırım maliyeti 600 bin TL+KDV. Bu bedele isim hakkı ücretinden inşaata, fırın ve soğuk odalardan bilgisayar sistemlerine kadar her şey dahil. Yatırımın geri dönüş süresi 36 ile 42 ay arasında değişiyor.
Şirketin marka royalty payı yüzde 6, reklam katkı bedeli ise (pazarlama payı) yüzde 6 olarak belirlendi. Şubelerin net kârlılığı yüzde 10 ile yüzde 15 arasında değişiyor.
Ortalama bir şubenin aylık ciro hedefi ise 140 ile 250 bin TL arasında. 2020 yılında yüzde 25 satış artışı hedefleniyor. Banu Güney Arıduru, "Toplam ciromuz içinde yüzde 80'lik payı ise franchise şubelerimizin yapmasını bekliyoruz" diye konuşuyor.
16- CHEF BÖREK
HIZLI BÜYÜYOR
Chef Börek, 1,5 yıl gibi kısa bir sürede şube sayısını 35'e çıkararak hızlı bir büyümeye imza attı. 2020 yılına hızlı bir giriş yaparak iki ay gibi kısa bir sürede 15 şube açan şirket, yılı 70 şubeyle kapatmayı planlıyor.
Geçen yılı yüzde 100'ün üzerinde büyümeyle kapattıklarını söyleyen Chef Börek Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kaya, "Bu yılı da hem ciro hem de şube sayısı olarak yüzde 100'lük büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz" diyor.
Şirket kısa bir süre önce Chef Coffee adı altında yeni bir konsept belirledi.
Chef Coffee ilk şubesini Beşiktaş Ihlamurdere'de açtı. Chef Börek şubelerinde oluşturulacak Chef Coffee cornerları ile markanın bilinirliğinin artı¬rılması hedefleniyor.
Chef Börek, franchise giriş bedeli ve royalty talep etmiyor. Şubeler için aylık ciro hedefi 70 bin-100 bin TL arasında değişiyor. Muharrem Kaya, yeni geliştirdikleri ürünlerle birlikte bunu 150 bin TL bandına taşımayı hedeflediklerini belirtiyor. Cafe konseptlerinde ise 200 bin TL ve üstü aylık ciro yapılabiliyor.
2020 aynı zamanda Chef Börek'in yurtdışına açılacağı bir yıl olacak. İlk yurtdışı şubesini mart ayı başlarında Azerbaycan Bakü'de açmaya hazır¬lanan şirket, bu bölgede kontrollü bir şekilde şube sayısını artırmayı planlıyor. 2020 sonunda yurtdışında hedeflenen şube sayısı 10.
Rusya, Özbekistan, Kırgızistan gibi ülkelerde yeni şubeler açmayı planladıklarını belirten Muharrem Kaya, bunun yanı sıra Avrupa ülkelerinde de yatırım yapmak için araştırmalarının sürdüğünü söylüyor.
17- CAFE ITALIANO
FRANCHİSE SİSTEMİNE GEÇTİ
Cafe Italiano, 1995'te Global Restoran Group bünyesinde kuruldu. İlk şubesini 2003 yılında Bakırköy'de açtı. 2005 yılında Taksim'e adım attı. Cafe Italiano, yeni formatıyla Şişli şubesini hayata geçirdi.
Şişli şubesinde hayata geçirilen yeni format sayesinde sistem franchise sistemine uygun hale geldi ve ocak ayında franchise vermeye başladı. Şirket, hem kurumsal hem de franchise olarak 2020 yılında 10 yeni şube açmayı planlıyor.
Cafe Italiano Kurucusu Oğuz Şenol, şunları söylüyor: "Cafe Italiano aslında Türkiye için yeni bir kulvar. Çünkü işleyiş sistemi gereği hem misafirlerine hem de yatırımcılara benzersiz bir deneyim sunuyor.
Trattoria tarzı şık, İtalyan mutfağının en özel lezzetlerini barındıran menüsü ile müşterilerine restoran konforu yaşatıyor ancak bu hizmeti makul, erişebilir fiyatlarla gerçekleştiriyor. Personel sayısını minimize ederek, daha düşük bir metrekarede daha uygun kira marjları olan mekanlara odaklanıyor."
Şirket, franchise şubesi açmak için 25 bin Euro isim hakkı bedeli talep ediyor. Ortalama 150 metrekarelik bir dükkanın anahtar teslim maliyeti ise 67 bin Euro.
Royalty ücreti yüzde 5 olan şirketin kâr marjı ise yüzde 24,5 düzeyinde. İlk etapta nüfusun daha yoğun olduğu, dışarıda yemek yeme kültürünün oturduğu büyük kentlere yönelmeyi planlayan şirketin hedefinde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Mersin ve Trabzon var.
Kaliteli lezzetleri, erişilebilir fiyatlarla restoran kalitesinde tüketicilere sunduklarını söyleyen Oğuz Şenol, "Dışarıda ailesi ya da dostlarıyla yemek yemek isteyen birinin önüne sadece iki seçenek çıkıyor.
Ya ekonomik olarak gerçekten pahalı hizmet sunan restoran veya cafe bistroları tercih edecek ya da fast food kanalına yönelecek.
Yani iki segment arasında Cafe Italiano'yu geliştirdik" diyor. Dekorasyondan altyapıya kadar tüm noktalardaki maliyetlerini sadeleşme ile düşüren şirket, tedarikçiden aldığı tüm indirimi olduğu gibi bayilere yansıtıyor.
17- MADO
15 MİLYON TL YATIRIM YAPACAK
Mado'nun, 1850'de omuzlarda taşınan fıçılarla mahalle mahalle dolaşan seyyar dondurmacılar ile başlayan bir yolculuğu var. Kahramanmaraş'ın simgelerinden biri haline gelmiş ünlü Yaşar Pastanesi'yle devam eden Mado, bugün 20 şirket ve 20 bin çalışanıyla Türkiye genelinde hizmet veriyor.
2019 yılında yüzde 10'luk büyüme yakalayan şirket, 2020'de yeni şube açılışları, mevcut şube renovasyonları, yeni marka ve konsept gibi yatırımlar planlıyor. Tüm bu yatırımlar için ayrılan bütçe 15 milyon TL.
Yurtiçinde 55 ilde 320, yurt-dışında 25 ülkede 70 mağazası var. 2020 yılında yurtiçinde 20, yurtdışında 35 mağaza açılması planlanıyor. Franchise giriş bedeli yurtiçinde 100 bin USD+KDV.
Yurtdışında master franchise bedeli ülkeye göre değişiyor. Şubeler için aylık ciro hedefi bölge ve konsepte göre değişkenlik gösteriyor. Franchise verilmesi hedeflenen ilk beş il ise İzmir, Antalya, Bursa, Manisa ve Uşak olarak sıralanıyor.
Günümüzde yatırım koşullarının zorlaşması nedeniyle şirket, Mado Dondurma isimli yeni bir konsept yarattı. Mado Dondurma, ortalama 50 metrekare mağaza, kiosk ve triporter ile kendi işini kolayca kurmak isteyen tüm girişimcilere uygun maliyetlerle sunuluyor. 2020 yılında dört mağaza ve 10 kiosk veya triporter açılması planlanıyor.
Mado yurtdışında da hızlı büyüyor. Yurtdı-şında 35 mağaza açmayı hedefleyen şirket, Mısır ve Kanada için master franchise sözleşmelerini imzaladı. Rusya, Malezya, Fas, Tunus, Özbekistan, İngiltere, Ukrayna, Norveç ve İsveç gibi ülkelerde yakın zamanda faaliyet gösterilmesi planlanıyor.
18- GÖNÜL KAHVESİ
85 ŞUBEYLE HİZMET VERİYOR
1993 yılında gıda sektörüne giren grup, 2002 yılından bu yana 'Gönül Kahvesi'
markasıyla yoluna devam ediyor. Türkiye'nin tek butik zincir kahve evi olan Gönül Kahve-si'nin hikayesi 2002 yılında İzmir Karşıyaka'da başladı.
2007 yılında ilk franchise şubesini açan şirket, bugün Türkiye ve dört ülkede 85 şubeyle hizmet veriyor. Yaklaşık olarak bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.
Franchise koşulu, 180 bin TL isim hakkı bedeli, 10 yıllık sözleşme ve ciro üzerinden yüzde 5 royalty ücreti olarak devam ediyor. Bayiler yüzde 30-35 ortalama kâr marjı elde ediyor.
Bayilere önce eğitim veren şirket, işin ehliyetini teslim etmeden aracı kullanmalarına müsaade etmiyor. Anahtar teslim mağazayı mimari ekipleriyle inşa ediyor. Çeşitli ödeme kolaylıkları sunan şirket, ürünlerin tüm tedarikini sağlıyor. İş akışı başladıktan sonra pik cirolara çıkmak için bayilerle irtibat halinde kalmaya devam ediyor.
"Dünyada bir gün herkes Türk Kahvesi'ni tadacak" hedefi olan şirket, yurtdışında da büyüyor. 2014 yılında, Gönül Kahvesi, önce Avrupa, Ortadoğu ve daha sonra ABD'den gelen teklifler karşısında yurtdışına açılma kararı aldı.
İlk yurtdışı şubesini Mayıs 2014'te Saraybosna'da açtı. Yurtdışında Saraybosna, Bahreyn, Avusturya ve Almanya Berlin'de şubeleri bulunuyor. Şirket, Avrupa'nın birçok şehri ile Dubai ve Amerika'ya da açılmayı planlıyor.
AYCAN HELVACIOĞLU FRANCHISE COMPANY ŞİRKET ORTAĞI
“HAYALET MUTFAKLAR GELİŞECEK”
“Yeni yılın öne çıkan franchise trendleri, kişisel hizmetler olarak tanımladığımız, eğitim, sağlık, fitness, güzellik, çocuk bakımı gibi alanlar. Satın alma gücünde meydana gelen artış, yükselen kentleşme oranları, tüketicilerin kişisel hizmetler için ayırdıkları bütçeleri de pozitif yönde etkiliyor.
Yenilikçi yaklaşımlar geliştiren markalar öne çıkıyor. Gıdada doğal, saf ve otantik olana ilgi çoğalıyor ve dolayısıyla organik gıda ürünlerine olan talep de artıyor.
Vegan, glütensiz, organik veya daha sağlıklı alternatifler sunan, müşteri beklentilerini doğru anlayan ve buna uygun menü seçenekleri sunan firmalara ilgi oldukça yüksek.
Paket servis ağırlıklı dünyada ‘dark store’ hayalet mutfak olarak adlandırılan, satış noktasının dekorasyonu ve görünürlüğü dışında, standartlarından taviz vermeden adrese teslim yemek konseptlerinin de çok hızla artış göstereceğini düşünüyorum.”
MUSTAFA AYDIN UFRAD BAŞKANI
“MARKALARIMIZI DÜNYA STANDARTLARINA TAŞIYORUZ”
“Dünyanın en köklü franchising derneklerinden biri olan UFRAD, bugün sayıları 250’ye yakın uluslararası statüye sahip güçlü firmayı çatısı altında topluyor.
UFRAD olarak franchise veren zincirlerin ülkemiz ekonomisine kalıcı fayda sağlaması için franchise sistemlerini tam kurmalarını ve doğru işletmelerini gerekli görüyoruz, eğitimlerimizle destekliyoruz, sistem değerlendirme programı ile markalarımızı dünya standartlarına taşıyoruz.
Öncelikli hedefimiz markalarımızın global pazarlarda hak ettikleri yeri almaları için çalışmalarımıza devam etmek ve Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmek. Bizi en çok mutlu eden durum ise her gün daha fazla kadın girişimcinin sisteme katılması.
Marka gücü ile iş hayatına atılarak daha akıllı yatırımlar yapan kadın girişimciler hem sektöre büyük katkıda bulunuyor hem de farklı alanlarda franchise sistemi uygulamaları da oluşturuyorlar. Ayrıca farklı ve taze bir bakış açısıyla çok başarılı iş modelleri geliştiriyorlar.”