DOLAR
34,87
0,09%
DOLAR
EURO
36,64
-0,20%
EURO
GRAM ALTIN
3049,70
1,14%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

BİST’teki gerileme alım fırsatı mı?

27 Ekim 2022 | 13:57
BİST’teki gerileme alım fırsatı mı?
Piyasalarda tansiyon ve TL varlıklarda kayıplar artıyor. İdlib'teki gelişmeler ile ABD-Türkiye-Rusya ilişkilerinin satış baskısını artırabileceği belirtiliyor. 123.000'lerden 115.000 sınırına gerileyen BİST'te geri çekilmeler ise alım için fırsat yaratabilir.

CEREN ORAL BALABAN
[email protected]

Piyasalarda hareketlilik devam ediyor. Ocak ayında yurtdışı piyasaları getiride geride bırakan BİST-100'ün şubat ayında global yükselişe katılamadığı görülüyor. Bunda hem önceki hafta bankalara yönelik gündeme gelen düzenlemelerin ve BDDK'nın swap hamlelerinin hem de İdlib gerginliğinin artmasının etkisi olduğu kaydediliyor.

21 Ocak'ta 123.556 ile tarihi rekor seviyesini gören BİST-100, şubat ayına 119.243'ten başladı. 5 Şubat'ta 122.321'e yükselen endeks, bu tarihten itibaren düşüşe geçti. 10 Şubat'ta gün içi hareketlerde 117.000'lere kadar gerileyen BİST, 120.000'lerden başladığı geçen hafta da yeniden 115.000 desteğine çekildi.

RİSKLER SATIŞ GETİRDİ
Geçen hafta özellikle İdlib'teki gelişmeler, jeopolitik risklerdeki artışı beraberinde getirdi. Hafta ortasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk ve Rus heyetlerinin Moskova'daki görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını söyleyerek, "Masada istediğimiz yerin çok uzağında olunduğu bir gerçektir" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin İdlib konusunda harekat planını uygulamak için hazırlığını yaptığını belirten Erdoğan'ın İdlib'e askeri operasyonun 'eli kulağında' olduğunu söylemesi piyasaları hareketlendirdi.

Bu gelişmeyle güvenli limanlara olan talep artarken dövizde yükseliş ve borsada satışlar görüldü. İş Yatırım analistleri, Türkiye varlıklarının jeopolitik risklerin baskısı altında dünyanın gerisinde kaldığına dikkat çekiyor.

Kurum, Merkez Bankası'nın politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 10,75'e çekmesinin ardından döviz kuru ve uzun vadeli tahvillerde süregelen zayıflığın devam ettiğinin altını çiziyor. İş Yatırım, geçen hafta 2017'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşan dolar endeksinin de gelişmekte olan ülke (GOÜ) kurlarını baskıladığını kaydediyor.

PİYASALARDA HANGİ GÜNDEM MADDELERİ TAKİP EDİLECEK?
YURTİÇİ:

  • İdlib ile ilgili gelişmeler ve jeopolitik risklerin seyri

  • Libya’daki durum ve Akdeniz’deki gerginlik

  • TCMB’nin politikaları

  • Faiz, enflasyon ve büyüme verileri

  • Şirket bilançoları


YURTDIŞI:

  • Koronavirüs salgınının etkileri

  • Brexit sonrası İngiltere ve Euro Bölgesi arasındaki ticaret müzakereleri

  • Küresel ekonomik aktiviteye ilişkin veriler

  • ABD’deki siyasi gelişmeler

  • Küresel emtia talebi ve petrol fiyatlarının seyri


İDLİB'TE TANSİYON ARTARSA...
Peki, BİST'teki geri çekilmeler borsa yatırımcıları için alım fırsatı yaratır mı? Tablomuzda bu süreçte en çok düşen hisseler yer alıyor. Bu hisselerin yeni bir yükselişte fırsat sunabileceği ifade ediliyor.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Uzmanı Onurcan Bal, yurtiçi piyasalar için önem taşıyan İdlib konusu ve küresel çapta takip edilen koronavirüse ilişkin gelişmelerin piyasaların ve risk iştahının seyrinde etkili olabilecek en önemli iki başlık olduğunu söylüyor.

Bal, idlib'teki gelişmeler ile ABD-Türkiye-Rusya ilişkilerinin seyrinin TL varlıklardaki fiyatlamalarda etkili olacağını belirtiyor. Onurcan Bal, "Bölgede tansiyonun artması satış baskısını artıracak bir gelişme olabilir. Tersi durum ise piyasalarda alıcılı seyri beraberinde getirebilir" diye konuşuyor.

Koronavirüs salgınına ilişkin endişelerle ocak ayının son haftasında küresel piyasalarda sert satışlar yaşanmıştı.

Onurcan Bal, şubat ayından itibaren salgının küresel ekonomilere etkisinin sınırlı kalabileceğine ilişkin beklentilerin güç kazanmasının risk iştahında belirli ölçüde toparlanmayı sağladığını gözlemliyor. Ancak bu konudaki endişelerin tekrar artmasının risk iştahında ve BİST'te baskı yaratacağı uyarısında da bulunuyor.

Onurcan Bal, bu iki başlığın piyasalarda zaman zaman satış baskısını artırarak volatil seyre neden olabileceğini öngörse de orta vadede hisse piyasalarında olumlu seyrin korunacağı kanısında. 2020'de TL varlıklar arasında getiri yönünden BİST'in ön plana çıkacağına ilişkin görüşünü koruyan Bal, geri çekilmeleri alım fırsatı olarak görüyor.



121.000 ÖNEMLİ
integral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer, "Borsada büyük resimde ana trendimiz yukarı yönlü" diyor ve 130.000140.000 bandını uzun vadeli hedef olarak görüyor.

BİST-100'ün 2020'de ana bandın içinde iki kere düzeltme yaptığını ve bu düzeltmelerin alım fırsatı olarak değerlendirildiğini kaydeden Özer, mevcut geri çekilmelerin de borsada alım yapmayan/yapamayan yatırımcılar için iyi bir fırsat oluşturabileceğini belirtiyor.

Özer, BİST'in önünde yükselmesini engelleyecek ya da trendi bozacak bir etki görmüyor ve 50 günlük ortalama olan 116.800'ün üzerinde kaldığı sürece BİST'in yükselişini sürdüreceğine değiniyor. Özer'e göre, BİST'in yeni bir vites atması için 121.000 üzerine yerleşmesi şart. Asıl vitesi ise 124.500 üzerine çıkarak ve bu seviyenin üzerine yerleşerek yapabilir.

POTANSİYEL HALA YÜKSEK
Dünyada hisse senetlerine akımın koronavirüs riskine rağmen pozitif olmaya devam ettiği görüşü ağırlık kazanıyor. Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, uzun vadeli yatırımcı için BİST'in potansiyel sunduğu kanaatinde.

Erkan, BİST'te 2019'un ortasında devam eden ralli ile son 2-3 ayda dolar bazındaki rallinin teknik seviye hedeflerinin yukarı yönde güncellenmesini sağladığını ve bu hedeflere doğru seyrin de devam ettiğini kaydediyor.

Enver Erkan, "Rölatif olarak ucuz görünen BİST 100'ün pozitif risk iştahı dönemlerinde öne çıkan bir performans sergilemesini bekliyoruz" diyor. Erkan, BİST açısından kısa vadede kâr realizasyonlarının yükselen trend dahilinde düzeltme seviyesinde kalabileceğini, düşüşlerin alım fırsatı olabileceğini değerlendiriyor.

MURAT AKYOL ÜNLÜ & CO-DAHA FİNANSAL DANIŞMANLIK MÜDÜRÜ
"BORSADA KIRILGANLIK SÜRÜYOR"
"Yurtdışı piyasaların koronavirüse ilişkin endişelerle zayıf seyrettiği dönemde İdlib'deki gerilimin yarattığı jeopolitik riskler, BİST'te volatilitenin belirgin şekilde artmasına neden oldu.

İdlib'deki sürecin nasıl ilerleyeceğine ve Türkiye'nin bölgedeki diğer aktörlerle ilişkilerinin nasıl seyredeceğine dair soru işaretleri kırılganlığın sürmesine neden oluyor.

Teknik açıdan daha ılımlı bir tablo oluşması için ilk etapta BİST 120.000'in üzerinde kalmalı. Jeopolitik risklerin yarattığı baskının geçici olacağı varsayımı altında geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Uzun vadeli baktığımızda ise Türkiye'ye özgü risklere rağmen GOÜ'lere fon girişi, Türkiye'nin yüksek betası göz önünde bulundurulduğunda Türk hisse senetlerinin toparlanmaya devam etmesine yardımcı olacak. Dipten dönen Türkiye ekonomisiyle birleştiğinde küresel konjonktürün 2020'de Türkiye için katalizör olarak çalışabileceğine inanıyoruz. Bu noktada 12 aylık BİST- 100 Endeksi hedefimiz 144.000 seviyesinde."
0


  • ALTIN GRAM - TL 3049,7 1,14%
  • ALTIN ONS 2720,27 1,06%
  • BIST 100 10058,47 -0,4%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,366 0,282%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41534 -0,139%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8723 0,0917%
  • EURO/DOLAR 1,0497 -0,2821%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6417 -0,1984%
  • STERLIN/DOLAR 1,27533 -0,15462%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL