DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İlaç sektörü ‘kur’ düzenlemesi bekliyor

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Serkan Barış, “Yeni getireceğimiz yenilikçi ürünler için kurun birebir verilmesini, belli bir zamanı geçen ürünler için ise belli bir oranın korunmasını önerdik” diyor.

11 Haziran 2023 | 22:46
İlaç sektörü ‘kur’ düzenlemesi bekliyor

Son 2 yılda Türkiye'de 450 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını dile getiren AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Serkan Barış, "Yeni getireceğimiz yenilikçi ürünler için kurun birebir verilmesini, belli bir zamanı geçen ürünler için ise belli bir oranın korunmasını önerdik" diyor.

28 Mayıs - 10 Haziran 2023 tarihli sayıdan

Gerek dünyada gerekse Türkiye'de pandemi sonrasında, ilaç sektöründeki tıbbi çalışmalar hız ve çeşitlilik kazandı. Özellikle onkoloji, kardiyovasküler, renal ve metabolik hastalıklar, solunum ve immünoloji olmak üzere üç tedavi alanındaki hastalıkların tedavisine yönelik reçeteli ilaçların keşfi, geliştirilmesi ve ticarileştirilmesine odaklanan İngiltere merkezli AstraZeneca da bu şirketlerden biri. 

100'den fazla ülkede faaliyet gösteren ve 44 milyar dolarlık bir ciroya sahip olan şirketin yenilikçi ilaçları dünya çapında milyonlarca hasta tarafından kullanılıyor.

TEKLİF HALA MASADA

Ancak ilaç sektöründeki tüm şirketler gibi AstraZeneca'nın da gündeminde ilaç fiyatları var. Ödemelerinin yüzde 90'ının devletten alan şirket, bu konuda kamunun adım atmasını bekliyor. Çünkü sektörde piyasadan çekmek durumunda kalınan ilaçlar nedeniyle hastaların ilaca erişiminde sorunlar yaşanıyor. 

Bunun için tüm ilaç endüstrisi olarak belli adımlar attıklarından bahseden AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Serkan Barış, "Geçmişte sektör olarak devlete bir teklif götürmüştük. Buna göre, yeni getireceğimiz yenilikçi ürünler için kurun birebir verilmesini, belli bir zamanı geçen ürünler için ise belli bir oranın korunmasını önermiştik. Bu öneri hala masada ama henüz böyle bir uygulamaya geçilmedi" diyor.

450 MİLYON TL YATIRIM

Türkiye'de de 500 kişiye istihdam sağlayan şirket, yenilikçi ilaçların Faz 3 çalışmalarının Türkiye'de gerçekleştirilmesi için de çalışmalar yürütüyor. 

Bu evrenin ilacın pazara girmeden önceki evre olduğunu söyleyen Serkan Barış, "Son iki yılda bu alanda 450 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdik. Klinik araştırma laboratuvarlarına destek vermek ve yenilerinin kurulması için çalışıyoruz" diyor.

YABANCILARA İLAÇ SATIŞI

Makul fiyatın uygulanmaması sonucu zararına satış problemi nedeniyle Türkiye pazarından çekilen ilaçlar, hastaları ilaca erişim konusunda zor durumda bırakıyor. Öte yandan Türkiye'de yaşayan yabancıların da ilaç tüketimine dahil olması ilaç bulma sorununu artırıyor. 

Türkiye'deki yabancıların da ilaç satın almalarının sektörün en büyük problemlerinden biri olduğuna vurgu yapan Barış, "Çünkü biz ürünümüzü yabancılara göre üretmiyoruz. 

Adet olarak kendi vatandaşlarımız için bir rakam belirliyoruz. Ancak Türkiye'deki yabancıların da ilaç talebi olunca yüzde 10'luk bir tüketim artışı söz konusu oluyor. Bu da ürünün bulamama sorununa ekleniyor" diyor.

YENİLİKÇİ İLACA ERİŞİM

Sektördeki diğer bir sorun ise yenilikçi ilaçların Türkiye pazarına yeterli miktarda gelmemesi ile ilgili... Avrupa Araştırmacı İlaç Derneği'nin yayınladığı yenilikçi ilaçlar raporu da bunu ortaya koyan veriler içeriyor. 

Öyle ki Avrupa'da dört yılda pazara sunulan 168 yeni ürünün sadece 10 tanesi Türkiye'de mevcut. Rapor, 54 yenilikçi kanser ilacının ise sadece 4'ünün Türkiye'ye gelebildiğini gösteriyor. 

Kanser vakalarının arttığı ülkemiz için bu tablonun çok acı olduğuna dikkat çeken Barış, "Raporda, yenilikçi ilaca erişim konusunda 37 ülkeden 36'ıncı sırada olmamız da durumumuzu ortaya koyar nitelikte" diyor.

YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARI

Şirketin son dönemde odaklandığı alanlardan bir de inovasyon ve yapay zeka. Öyle ki özellikle yapay zeka konusunda Türkiye'nin bir 'hub' olmasına ilişkin projeleri olduğundan bahseden Barış, şunları anlatıyor: "Bu alanda hem globalde hem de Türkiye'de yürüttüğümüz projeler var. 

Hindistan merkezli bir teknoloji şirketi ile Türkiye'ye özel bir çalışma yürütüyoruz. Mersin Üniversitesi ile birlikte çalıştığımız bu çalışma, kalp yetmezliği ve kanserde erken teşhis konusunda çok önemli bir proje. 

Şöyle ki
üniversitede göğüs ve akciğer röntgeni istenen hastaların kayıtları üzerinden yapılan yapay zeka taraması ile bu hastaların kalp yetersizliği ya da kanser riski olup olmadığı ortaya çıkıyor. 

Çalışma sonucunda Mersin'de çekilen kalp filmleri baz alınarak 100 hastada kalp riski orta çıktı. Şu anda 10 milyondan fazla hastanın röntgenine bakılıyor."

Şirket bu projede Sağlık Bakanlığı ile hareket edip kapsamı genişletmeyi planlıyor. Tomografi maliyetini ortadan kaldıran ve röntgen filmi ile riski görebilen bu sistem, erken tanı için büyük önem taşıyor.

PAZAR 1,5 TRİLYON DOLARA ÇIKACAK

IMS (International Medical Statistics) verilerine göre, dünya ilaç sektörünün 2023 sonunda 1,5 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. 

Dünya ilaç pazarının yüzde 95'ine uluslararası alanda faaliyet gösteren şirketler sahip bulunuyor. Sektörde küresel çapta AR-GE harcamalarının 2024'te 204 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. 

ABD, AR-GE harcamalarındaki payı, kişi başına düşen ilaç tüketimi, araştırmacı ilaç sanayisi ve ciroları itibarıyla dünyanın önde gelen pek çok firmasının merkezi olması gibi hususlar çerçevesinde sektörün en önemli aktörü konumunda bulunuyor.

“GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİYORUZ”

"Teknolojinin sağlıkta kullanılması konusunda da adımlarımız var. Kalp yetersizliğine yönelik bir çalışmamız daha var. Orada da giyilebilir teknoloji ile kalp yetersizliğini tespit edeceğiz. Daha çok başındayız. 

Giydiğiniz bir tişört ile bu riskiniz ölçülecek. Öte yandan şirket olarak ‘genç sağlığına' da büyük önem veriyoruz. Globalin 2017 yılından bu yana yaptığı tüm projelerin AstraZeneca Türkiye olarak hep içindeyiz. 

Genç sağlığının iyileştirilmesine yönelik çalışıyoruz. İlk yardımın, ergenlik daha sağlıklı düşünebilme farkındalığı, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması gibi projeler başlattık. 100 binden fazla Türk gencine dokunmuşuz.”

EN İYİ İŞVERENLER' LİSTESİNDE

Great Place to Work (GPTW) Enstitüsü Türkiye’de 11’inci kez düzenlenen ‘Türkiye’nin En İyi İşverenleri -Great Place to Work Listesi’ni geçtiğimiz günlerde açıkladı. 

Araştırma, geliştirme, temel ilaçların ve uzmanlık ürünlerinin üretimi ve sağlığın hizmetine sunulması alanında faaliyet gösteren, dünyanın önde gelen yenilikçi ve araştırmacı ilaç şirketlerinden biri olan AstraZeneca Türkiye, listenin 500 - 999 çalışan kategorisinde yerini alarak altı yıldır üst üste listeye girdi. 

Bu yıl bulunduğu kategoride ise zirveye yerleşti. AstraZeneca Türkiye bu başarısının yanı sıra şirket içerisinde uyguladığı çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikaları nedeniyle Diversity Özel Ödülü’ne de layık görüldü.
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL