Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,3695
0,1017%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9646
-0,3834%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0777
-0,1339%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,93
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Batı Avrupa’ya teknoloji satacağız

05 Eylül 2018
Batı Avrupa’ya teknoloji satacağız
Fırat ve Fatih İşbecer, 2014'te İngiliz Monitise'a sattıkları Pozitron'u 2017'de geri almış ve Commencis adıyla dijital dönüşüm alanında çalışmaya başlamıştı. Fırat İşbecer, "Berlin'de bir teknoloji üssü kurup Türk mühendislerin ürünlerini Batı Avrupa'ya satacağız" diyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Girişimci ve aynı zamanda melek yatırımcı olan Fırat İşbecer, iş hayatına ağabeyi Fatih İşbecer ile birlikte Türkiye'nin en hızlı büyüyen mobil teknoloji firması Pozitron'un kurucu ortağı. 2014 yılında İngiliz Monitise firmasının Pozitron'u satın almasının ardından Fırat İşbecer, Monitise MEA Genel Müdürü olarak şirketin Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika operasyonlarını yönetti.

Fatih İşbecer ise Monitise'ın ABD operasyonlarının başına geçti. 2017 yılında Monitise'ın ABD merkezli Fiserv tarafından satın alınmasının ardından ise iki kardeş, dijital dönüşüm alanında global bir marka yaratmayı hedefledi. Bunun üzerine şirketin bir kısmını geri aldılar ve Commencis'i kurdular.

Commencis, kısa sürede 5 milyon dolar teknoloji ihracatı yapan katma değerli bir şirkete dönüştü. Fırat İşbecer, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Duymaya pek alışık olmadığımız bir şirket hikayeniz var. Bunu bize kısaca anlatır mısınız?
2013 yılında Pozitron'u Monitise'a sattık. Bu, Türkiye'de B2B alanında yapılan en büyük exit'lerden biriydi. Monitise ile üç yıllık, bu bölgenin yöneticileri olarak çalışmak için bir anlaşma yaptık. Monitise'ın o dönemde işleri pek iyi gitmedi ve şirket üst yönetimdeki insanları işten çıkarmaya başladı. Ancak bizim yönettiğimiz bölge hep büyüdü. Biz 200 kişiyle çalışırken Monitise 700 kişiye düştü. Yani bir anda şirketin yüzde 25'i biz olduk. Bizim içeride iyi yönettiğimiz bir yapı vardı. Bu yapının kârlı olması, katma değer sağlaması grubun ilgisini çekti ve 2016 sonunda ABD'de boşalan genel müdürlük koltuğuna ağabeyim Fatih İşbecer'in geçmesini istediler.

Yani MEA Bölgesi ve ABD, siz iki kardeşe emanet edildi öyle mi?
Evet. Fatih, San Francisco'daki üçüncü Türk CEO oldu. Ben de Türkiye'nin başına geçtim. Monitise'ın Hong Kong, Türkiye, ABD ve iki tane de Londra'da olmak üzere beş iş ünitesi vardı. Fatih ABD'deki şirketi milyonlarca dolar zarar eden bir şirketten kâr eden bir şirket haline getirdi. Bu arada ABD'nin en büyük finansal teknoloji şirketlerinden biri olan Fiserv, Fatih ABD'deyken Monitise'ı satın aldı. Bu arada bizim için de bir fırsat doğdu ve şirketi geri satın aldık.

Yeni şirketinizde nasıl bir yapılanma oluşturdunuz?
Ocak 2017'de şirketi sattığımızdan daha uygun bir fiyata geri satın aldık. Ben şirketin CEO'su, Fatih de yönetim kurulu başkanı olarak şirkette görev aldık. Fatih, yapay zeka, büyük veri, makine öğrenmesi alanlarındaki ürün vizyonumuzu çiziyor. Fatih'in vizyonu çok kuvvetlidir. Bu yüzden biz onu günlük rutin işlerden alıp biraz daha bu tarafa odakladık. Ben şirketin daha çok yönetim ve kârlılık alanlarına odaklandım. Commencis adıyla şu anda ABD, Londra ve Türkiye'deki ofislerimizle faaliyet gösteriyoruz. Hatta Fiserv de müşterilerimizden biri.

Pozitron'a kıyasla iş alanınız genişledi mi?
Evet. Pozitron, bankacılık, ödeme sistemleri ve ticaret alanında çok büyük firmaları mobile taşıyan vizyoner bir teknoloji şirketiydi. Şimdi artık dijitale dönüştü. Artık bu bir saat, masa üstü, dizüstü bilgisayar ya da bir TV olabilir. Firmalarda dijital dönüşüm yaşanıyor. Biz de Commencis olarak bu dijital dönüşümü tüm kanallara yayıyoruz.

Nasıl bir dijital hizmet sunuyorsunuz?
Commencis Studio ile firmaların dijital kanallarını inşa ediyoruz. İş Bankası'nın İş Cep'i, Pegasus Dijital bunlara örnek gösterilebilir. Commencis Cloud ile tüm bulut süreçlerini yönetiyoruz. Şirketlerin bodrum katındaki sunucularını Amazon'a, Google'a taşıyoruz. Connect adlı ürünümüzle de big data ve yapay zeka kullanarak firmaların müşterilerini tanıyıp segmente ederek, belirli olaylar ve segmentasyon-lara göre onlarla iletişim kurmalarını sağlıyoruz.

Müşterileriniz arasında hangi şirketler bulunuyor?
En büyük müşterimiz olan İş Bankası'nın İş Cep'inin 5 milyonun üzerinde aktif müşterisi var. Pegasus da keza öyle. Mapfre ve Aegon Sigorta da müşterilerimiz arasında. Biletix ve Mobilet'in de dijital dönüşümlerini biz yaptık. Kazakistan'ın en büyük bankalarından biri olan ForteBank ile çalışıyoruz. Abu Dabi'de bir bankayla çalışıyoruz. Yaklaşık 25 civarında büyük müşterimiz var.

"MELEK YATIRIMLARA DEVAM EDECEĞİZ"
Ağabeyiniz ile birlikte aynı zamanda aktif bir melek yatırımcısınız. Melek yatırım tarafı nasıl gidiyor?
Biz girişimcilik ekosistemine destek olmak istiyoruz. Paramızı buradan kazandık, zamanında bizim elimizden kimse tutmadı. Yeni girişimcilerde bunun yaşanmasını istemiyoruz. Hem maddi hem de manevi olarak ekosistemi destekliyoruz. 30'dan fazla aktif yatırımımız var. Yurtiçi ve yurtdışındaki girişimlere yatırım yapıyoruz. Yurtdışına mal ve hizmet satan teknoloji girişimcilerine yatırım yapmayı hedefliyoruz.

Şu an kaç ofisiniz var ve ne kadarlık bir istihdama ulaştınız?
Pozitron'un satışından bir yıl sonra İngilizleri ikna ederek Urla İleri Teknoloji Enstitüsü'nün içinde bir ofis açtık. İzmir'deki o ofiste 35 kişilik bir ekip çalışıyor. İTÜ ARI Teknokent'te 90 kişi var. Maslak'ta da bir AR-GE merkezi kurduk. Bu merkezde de 65 kişi çalışıyor. Çalışanlarımızın yüzde 75'i mühendis.

Önümüzdeki döneme ilişkin büyüme hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
Türkiye'de özellikle dijital dönüşüm ve teknoloji hak ettiği ilgiyi görmeye başladı. Türkiye ne kadar teknolojiye yatırım yaparsa biz de kendimizi o kadar gösterebiliriz. Biz teknokentte yazılım konusunda en çok ihracat yapan firmalardan biriyiz. Türkiye'de ilk 15'in içerisindeyiz. 5 milyon dolar ihracatımız var. Bu yılı 50 milyon TL ile tamamlamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl ciromuzu yüzde 20 artırmayı planlıyoruz. Çok katma değerli bir iş yapıyoruz. Ürünlerimizin milyonlarca kullanıcısı var. Büyük veri ve yapay zeka alanlarındaki ürünlerimizi geliştireceğiz. Commencis'in Connect adı altındaki büyük veri ve yapay zeka ürünlerini kitlelere yaymayı ve bulut hizmetlerini büyük şirketlere uygulamayı hedefliyoruz.

Globalde yeni açılımlarınız olacak mı?
İngiltere ve Batı Avrupa'yı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl Berlin'de bir ofis açma planımız var. Orada teknoloji üssü kurup, Türk mühendislerin ürettiği teknolojileri Batı Avrupa'ya satmayı hedefliyoruz.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2323,93 0,09%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9079,97 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,287 -0,059%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35545 0,10487%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3695 0,1017%
  • EURO/DOLAR 1,0777 -0,1339%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9646 -0,3834%
  • STERLIN/DOLAR 1,2623 -0,00317%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL