Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Şirketlere rekabette çeviklik sağlıyoruz

06 Temmuz 2020
Şirketlere rekabette çeviklik sağlıyoruz
IFS , şirketlerin verimlilik sorunlarını çözmeye yardımcı Kurumsal İş Uygulamaları geliştiren, bugün itibarıyla 4 binden fazla çalışanı olan İsveç menşeili bir firma. 10 binden fazla müşterisiyle ve 1 milyonun üzerinde kullanıcısıyla 60 ülkede hizmet sunuyor.
ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

2004 yılında girdiği Türkiye pazarında ise bugün itibariyle yaklaşık 750 şirkete hizmet verir durumda. Şirketleri geleceğe taşıyan, verimliliklerini ve kârlılıklarını artırmalarını sağlayan kurumsal iş uygulamaları (ERP/EAM/FSM) sunduklarını belirten IFS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk, bu uygulamaların şirketlere kendi iş süreçlerini uluslararası standartlara getirme imkanı sunduğunu söylüyor.

"Biz şirketlerin dijital dönüşüm yolculuklarında doğru temeller atmalarını sağlamakla başlayıp, onları uluslararası rakipleriyle rekabet edebilecekleri çevikliğe ulaştırıyoruz. Sürdürülebilir başarıyı sağlayacak altyapıyı sunuyoruz" diyen Ergin Öztürk, sorularımızı şöyle yanıtlıyor:

IFS'in şirketlerin dijital dönüşüm yolculuğuna katkıları neler?

Dijital dönüşüm şirketlere rekabet avantajı sağlayan bir iş stratejisi. Dijital dönüşümün mihenk taşını ise gerçekleştirdiğimiz başarılı projelerde IFS ERP oluşturuyor. Sunduğumuz çözümler ile şirketler kendi süreçlerini ideal hale getiriyorlar. Sunulan çözümler, her biri sektörel tecrübeye sahip deneyimli danışmanlarımız tarafından devreye alınıyor. IFS'in ileri fonksiyonel derinliğe ve teknolojiye sahip kurumsal iş uygulamaları sayesinde, Türk şirketlerini uluslararası rakipleriyle rekabet edebilir şirketlere dönüştürüyoruz.

Covid 19 pandemisi sonrası müşterilerinizin ilk tepkileri ne oldu?

Elbette içinde bulunduğumuz pandemi süreci bütün dünya için büyük bir kriz etkisi yarattı. Bu krizin hem iş güvenliği hem ekonomi hem de sürdürülebilirlik boyutu öne çıktı. IFS olarak Türkiye'deki 100 müşterimiz ile yapmış olduğumuz bir ankete göre; krizin başlamasıyla birlikte 100 şirketten 63'ünde kısmen ya da tamamen beyaz yakalı çalışanların uzaktan çalışma yöntemine geçtiğini öğrendik. Müşterilerimiz, IFS Uygulamaları'nı evlerinden de etkin bir şekilde kullanabiliyorlar. Bu sayede tüm iş süreçlerini uzaktan da entegre ve aynı verimlilikle sürdürebiliyorlar.

Müşterileriniz, şirketleri ve endüstrileri özelinde hangi temel değişimleri yaşıyorlar?

Yeni bir dünya düzeninin temelleri bu süreçte daha da belirgin atılmaya başlandı. Geçmişte şirketler için uzaktan çalışma çok tartışılan bir konuydu. Şartlar ilk defa şirketlerin bunu pratik olarak uygulayabilmelerini sağladı. Kendi tecrübelerimiz ve müşterilerimizin paylaştıkları tecrübelerden görüyoruz ki; pek çok insan kendisini güvende hissetmenin verdiği olumlu etki ile çok daha verimli bir şekilde çalışmalarını sürdürebiliyorlar.

Aynı anda daha fazla işin sonuçlandırıldığına, daha fazla toplantı yapıldığına ve daha fazla sorunla ilgilenildiğine dair yorumları sık sık duyuyoruz. Salgın döneminin bizlere kazandırdığı alışkanlıklarımızın bazılarını benimseyerek bunları bırakmayacağımızı düşünüyoruz. Pandeminin ise ortadan kalkmasıyla uzaktan çalışmanın bazı avantajlarından şirketler yararlanmaya devam edecek.

Sektörler bazında baktığımızda hangileri bu dönemden daha çok etkilendi?

Fiziksel çalışma koşullarında önemli değişimler yaşandığı ve ekonomi genel olarak tüm dünyada etkilendiği için aslında tüm sektörler bu dönemde farklı boyutlarda etkilendi. Ancak talep düşüşleri sebebiyle otomotiv, inşaat, turizm, ulaşım gibi sektörlerin daha fazla etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bu dönemde dijitalleşme sektörlere ne gibi katkı sağladı?

Dijitalleşmenin sağladığı katkıları iki ana grupta sıralayabiliriz. İlk olarak dijital dönüşüm yeni çalışma şartlarında şirketlerin iş sürekliliğini sağladı. Bahsettiğimiz gibi gerekli alt yapıya sahip şirketler uzaktan da işlerini aksatmadan sürdürebildiler.

Diğer bir katkısı ise şirketlerin yeni dönemin koşullarına uygun olarak ürünlerini / hizmetlerini özelleştirebilmesini ve mevcut şartlara adapte edebilmesini sağladı. Bunda da tam entegre, teknolojik bir altyapıya sahip şirketlerin bir adım önde olduğunu görüyoruz. Ve eklemek isterim ki bu şirketlerimiz, krizlerden henüz dijital dönüşümlerini başlatmamış şirketlere göre daha az oranda etkilendiler.

Bu dönemde müşterileriniz nasıl pozisyon aldılar?

IFS Türkiye olarak her zaman müşterilerimizin yanında yer alan bir şirket olarak, çeviklikleri sayesinde faaliyetlerini büyük ölçüde sürdürebildiklerini gördük. IFS kullanan şirketler mevcut krizde faaliyetlerini sürdürmekle kalmayıp pandeminin etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarda bulundular. Bugün Türkiye'nin gururu olan ve sağlık sistemine büyük destek sunan yerli solunum cihazı üretiminde IFS Uygulamaları'nı kullanan Femsan ve SMS Tork gibi şirketlerin de aktif rol aldığını görmek bizleri gururlandırıyor.

Sizce yeni dünya düzeninde bir şirketin sürdürülebilir olması nelere bağlı olacak?

Dijital dönüşüm çağımızın en önemli konusu. Pandemi ile beraber şirketlerimiz bunun önemini ve gerçekliğini bir kez daha görmüş oldu. Sürdürülebilir olmak, global ligde mücadele edebilmek, yeni dünyaya hazır teknolojiler ile iş süreçlerimizi harmanlayabilmek gibi konular ancak dijital dönüşüm ile gerçekleştirilebilir. Yeni dünya düzeninde var olmaya devam etmek ve dünyayla rekabet etmek isteyen şirketler, dijital dönüşüme öncelik verecekler ve hız kesmeden çalışmalarına devam edecekler.

İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİ DEĞİŞECEK

FELAKET YÖNETİM SENARYOLARI
Kriz döneminde bütün iş yapış biçimleri tekrar gözden geçirilecek. İnsanlar, "Neden fiziksel olarak görüşmem gerekiyor?", "Neden farklı şehirlerde toplantı yapmam gerekiyor?" gibi sorularla kendilerini sorgulayacaklar.

Buna hiç yatkın olmayan belki bununla hiç tanışmamış olan insanlar da iş yapış şekillerini değiştirecekler. Bu dönem geçtiğinde eski yöntemlere geri dönecekler ama ben inanıyorum ki önemli bir bölümü bu yöntemi sevecekler ve artık eski iş yaşamlarına dönmeyecekler. Ayrıca şirketler, iş süreçlerinde
felaket yönetim senaryolarını pandemi içerisindeki koşulları da dikkate alarak oluşturacaklar.

YENİ NESİL TEKNOLOJİLER
IFS olarak uzun yıllardır gerçekleştirdiğimiz AR-GE çalışmalarında bulut çözümler, mobilite ve yeni nesil teknolojileri ön planda tutuyoruz. Pandemi döneminde ise müşterilerimiz bunun faydalarını ölçülebilir şekilde yaşadılar. Yakın gelecekte şirketler yeni nesil teknolojilere hızlı adapte olabilen, yapay zeka, artırılmış gerçeklik gibi teknolojileri içinde bulunduran kurumsal iş uygulamalarını tercih edeceklerdir.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL