Bist 100
9716,77
-0,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4911
-0,166%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8521
0,1144%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0728
0,2795%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2436,68
0,57%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yaklaşık 100 ülkeye Türkiye çeliği satıyoruz

13 Aralık 2020
Yaklaşık 100 ülkeye Türkiye çeliği satıyoruz
"Türkiye'nin global demir-çelik üreticisi olarak üç kıtada 10 bine yakın çalışanla hizmet verdiklerini belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Dünyanın dört bir yanında yaklaşık 100 farklı ülkeye Türkiye'nin çeliğini ihraç ediyoruz" diyor.

ARAM EKİN DURAN
eduran@ekonomist.com.tr

Ekonomist dergisi olarak her yıl gerçekleştirdiğimiz ve Anadolu'nun en büyük 500 şirketini belirlediğimiz 'Anadolu 500' araştırmamızın bu yılki lideri, art arda dördüncü kez Tosyalı Holding bünyesindeki Tosçelik Profil oldu.

Hatay merkezli şirket, Anadolu 500'de zirveye ilk kez 2013 yılında oturmuş, 2014 ve 2015 yıllarında ise ikinci olmuştu. Son dört yıldır üst üste birinci sırada yer alan Tosçelik, toplamda beşinci kez Anadolu 500'ün zirvesinde yer almış oldu.

Tosçelik, böylece Anadolu 500'ün 11 yıllık tarihinde en çok birincilik alan şirket olarak rekor kırdı. Bu başarının arkasındaki isim olan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile şirketin mevcut yatırımlarını ve gelecek planlarını konuştuk.

Fuat Tosyalı'ya sorduğumuz sorular ve aldığımız yanıtlar şöyle:

Son dört yıldır Anadolu 500'ün zirvesinde kalmanın başarı sırrı nedir?

Tosçelik olarak başarımızın temelinde 'en'lere olan inancımız var. Bu kapsamda dünyanın en stratejik projelerinde yer almayı sürdürüyoruz. Geçmişte yer aldığımız TANAP ve Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya'yı birbirine bağlayacak olan BRUA Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ndeki başarılarımızla, Tosçelik'in üretim gücünü ve kalitesini global anlamda da kanıtlamayı başardık.

Aynı şekilde Rusya'daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye'nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayan 'Türk Akımı Projesi', Tosçelik'in dünyanın en stratejik projelerinde yer almaya devam etmesinin en somut örneği. Bu projenin önemli bir tedarikçisi olmaktan gurur duyuyoruz. Şu an dünyada yaşanan dönüşümün temelinde teknoloji yatıyor.

Teknolojiyi iş süreçlerine entegre edebilen ülkelerin çok ciddi bir rekabet avantajı yakaladığı; kısa süreler içinde rakiplerinin fersah fersah önüne geçebildiği bir dönemi yaşıyoruz hep birlikte. Çelik endüstrisi gibi rekabetin son derece çetin olduğu bir iş alanında Tosçelik'in ulusal ve global başarısında da en önemli unsur, yüksek teknoloji ve inovasyonu tüm üretim süreçlerine başarıyla entegre edebilmesi.

Dünyada ve Türkiye'de ağır şartlarda geçen 2020'yi üretim ve ihracat anlamında nasıl kapatmaya hazırlanıyorsunuz?

Kuruluşumuz 1952 yılına dayanıyor. O tarihten bugüne demir-çelik alanında yatırımlarımıza, istihdama ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bundan en zorlu zamanlarda bile vazgeçmedik, ara vermedik. Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye'nin global demir çelik üreticisi olarak, üç farklı kıtada, 25 iştirak ve 10 bine yakın çalışanımızla büyüme ivmemizi sürdürüyoruz.

Bu topraklardan çıkmış bir dünya şirketi olarak, ülkemiz ekonomisinin dünyada hak ettiği seviyelere ulaşması için durmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2019 yılını yurtdışı yatırımlarımız dahil olmak üzere 4 milyar dolar ciro ile tamamlamıştık. Bu doğrultuda, pandeminin sert etkileriyle geçen ve farklı sektörlerden şirketlerin ciro kaybettiği 2020 yılında dahi ciromuzu artırmayı ve 4,2 milyar dolara ulaşmayı başardık.

Yine aynı kapsamda ihracat coğrafyamızı da hızla büyütmeye devam ettik. Bugün dünyanın dört bir yanında yaklaşık 100 farklı ülkeye Türkiye'nin çeliğini ihraç ediyoruz. Planlanan ve devam eden yatırımlarımızın büyüklüğünün ise 4,5 milyar doları aştığını mutlulukla söyleyebilirim.

2020'de yeni yatırımlarınız oldu mu?

Tosyalı Holding olarak en büyük motivasyonumuz ülkemize daha fazla fayda sağlamak. Daha fazla yatırım, daha fazla üretim, daha fazla istihdam... Biz bu konularda bugüne kadar hiçbir zaman geri adım atmadık. Ülkemiz ve milletimiz için üretmek; ekonomimizin daha büyük başarılara yelken açmasına yardımcı olmak 'Tosyalı Anayasası'nın hiçbir zaman değişmeyen, değişmesi teklif bile edilemeyen maddelerinden.

Bunun dışında bence en önemli konularda bir tanesi çelik üretimini çeşitlendirmek. Bu kapsamda İskenderun ikinci Organize Sanayi Bölgesi'nde başladığımız yeni çelik yatırımımızın ileri etaplarında bunu gerçekleştireceğiz. Bu proje için de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım planladık. İskenderun'daki yeni tesis devreye girdiğinde yıllık 1 milyar dolarlık ithalatı ikame edecek. Yani, cari açıktan her yıl 1 milyar doları silecek. Ayrıca bin kişilik doğrudan istihdam yaratacak.

2021 için yatırım planlarınızdan bahseder misiniz?

Tosyalı Holding olarak şu anda yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Yurtdışındaki şirketlerimizin toplam cirosu, Türkiye'deki şirketlerimize ulaşmış durumda. Tosyalı Grubu için Cezayir yatırımının ayrı bir yeri var. Bu sadece bir Türk şirketinin yurtdışındaki en büyük yatırımlarından biri değil; aynı zamanda dünya çelik endüstrisinde son yıllarda hayata geçen en önemli komplekslerden bir tanesi.

Toplam dört faz olarak planladığımız ve son faz yatırımına başladığımız Tosyalı Algerie'de toplam yatırım tutarı 6 milyar dolar. Burada tüm fazlar tamamlandığında, toplam üretimin 8 milyon tonu; toplam ciromuzun ise 5 milyar doları aşacağını öngörüyoruz.

İlk adımı Cezayir üzerinden attığımız Afrika, Tosyalı Holding olarak büyümek istediğimiz bir bölge. Bu kapsamda Cezayir'den sonra ikinci durağımız Senegal oldu. Burada özel bir ekonomi bölgesi oluşturmak için hazırlıklarımızı tamamladık.

Senegal, 15 milyonu aşkın nüfusu ve coğrafi konumuyla bir anlamda Batı Afrika'nın giriş kapısı. Bu açıdan baktığımızda Tosyalı Holding'in Afrika'daki büyüme stratejisine de son derece uygun bir bölge. Senegal'de hayat geçireceğimiz bu yatırım, sadece ülke ekonomisine değil aynı zamanda bölgenin ve kıtanın kalkınmasına da büyük katkıda bulunacak. Senegal'in ardından da yeni yatırım noktamız Angola'da, işletme ve yatırım lisansını aldığımız bölgelerde yatırımımıza başladık.

ÜRETİMDE YILLIK 10 MİLYON TONU AŞACAĞIZ"
"2021'de fiili üretimimize ek olarak, İskenderun'da devreye girecek 4 milyon ton ve Cezayir'de 2,5 milyon ton yassı çelik kapasitesiyle birlikte yıllık 10 milyon tonu aşkın üretim kapasitesine sahip olacağız. Hedefimiz net; dünyanın en büyük 50 çelik üreticisinden biri olarak Türk çeliğinin gücünü tüm dünyaya göstermeye devam etmek."
0


  • ALTIN GRAM - TL 2436,68 0,57%
  • ALTIN ONS 2332,69 0,71%
  • BIST 100 9716,77 -0,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,633 0,184%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36637 -0,29044%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,275 -0,0407%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4911 -0,166%
  • EURO/DOLAR 1,0728 0,2795%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8521 0,1144%
  • STERLIN/DOLAR 1,25132 0,39353%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL