Bist 100
9079,97
3,1%
Bist 100
Dolar/TL
32,343
0,2172%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9217
-0,0549%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0797
-0,2656%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2307,26
1,28%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Vietnam üzerinden Asya Pasifik’e açılacak

14 Eylül 2016
Vietnam üzerinden Asya Pasifik’e açılacak
Veri merkezi ve fiber optik teknolojilerinin yüzde 100 yerli yatırımcısı Canovate Group, dünyadaki telekom devlerine ihracat yapıyor. Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’nun 4,5G altyapı bileşenlerini de üreten Canovate, Vietnam’a üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor. Şirket, 10 milyon dolar yatırımla kurulacak fabrikadan Malezya, Endonezya, Filipinler gibi Asya Pasifik ülkelerine açılacak.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Orta gelir tuzağından kurtulmak için Türkiye’nin katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiği altı sıkça çizilen konulardan biri. Bu nedenle ileri teknolojili ürünler üreten yerli şirketlerin sayısının artması ülke ekonomisi için de büyük önem taşıyor. Bu anlamda örnek verilebilecek şirketlerden biri Canovate Group.

Yüksek katma değerli ürünler konusunda faaliyet gösteren yüzde 100 yerli Türk şirketi Canovate Group, komple veri merkezi bileşenleri üreten dünyadaki beş şirketten biri. Canovate Group, aynı zamanda uçtan uca fiber optik dağıtım santralleri çözümlerinde de dünyadaki yedi firma arasında yer alıyor.

3007


Telekomünikasyon ve bilişim altyapısında Türkiye’den çıkıp global bir marka olan Canovate, Can ve Özcan Gür Kardeşler tarafından 1979 yılında kuruldu. Önce ODTÜ’de fizik bölümünü, bir yıl sonra da elektronik mühendisliğini bitiren Can Gür, İngiltere’de elektronik mühendisliği master’mı tamamladı. Öğrencilik hayatı
boyunca, bir öğretmenin dört çocuğundan biri olarak zor koşullarda okudu.

ABD ambargosu sırasında Deniz Kuvvetleri Gölcük Tersanesi’nde AR-GE mühendisi olarak çalıştı. Ardından, tersane komutanlığının tavsiyesiyle, gemilerin radar ve sonar parçalarını Deniz Kuvvetleri’ne vermek için yine elektronik mühendisi olan kardeşi Özcan Gür ile ilk şirketini 1979 yılında sıfır sermaye ile kurdu. Kadıköy Hasanpaşa’da kendi elleriyle inşa ettiği ilk atölye 80 metrekare idi.

AR-GE İLE BÜYÜDÜ
Gür Kardeşler, şirketi kurduktan sonra, dünyada ilk kez dijital reaktif güç faktörü ölçüm cihazını geliştirdiler. Bunun ardından Siemens ile çalışmaya başladılar. 1982 yılında 60 ülkeye ihracat yapmaya başlayan Gür Kardeşler, 1986’da ikinci bir iş kolu olarak yurt-dışındaki elektronik komponentler konusundaki firmaların Türkiye distribütörlüğünü yapar hale geldiler.

Dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden Can Gür, kendilerine özgün ürünler geliştirme ve üretme kararı aldı. Data center (veri merkezi) ve fiber optik altyapı sistemlerinin geleceğin 25 yılına hakim teknolojiler olacağını öngörerek, bu alanda kendilerine özgün ürünlerin dizayn, tasarım, geliştirme ve üretimine karar verdi. 2001’den 2015 yılına kadar geçen 14 yılda AR-GE’ye 18 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. Bugün Canovate adıyla Çekme-köy’de 27 bin metrekarelik fabrikasında üretim gerçekleştiriyor.

DÜNYA DEVLERİYLE ÇALIŞIYOR
Rusya, Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, Avrupa, Afrika, Türki Cumhuriyetler, ABD, Ekvator, Şili gibi 72 ülkeye ihracat yapan şirketin üretiminin yüzde 75’ini ihraç ettiği ürünler oluşturuyor. Aynı zamanda ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Dubai, Endonezya ve Filipinler’de kendi ofisleri bulunuyor. Yurtdışında gittiği ülkelerde telekom operatörlerinin tüm altyapı bileşenleri olan, fiber optik santraller, saha kabinleri, bölücüler konularında ürünleri sağlıyor.

Bu fiber optik santral ürünleri telekom operatörünün santralinden evlere ve ofislere kadar internet, telefon ve videoyu taşıyan geniş bantlı iletişim altyapısının temel bileşenlerini oluşturuyor.

Canovate, yurtdışında Deustche Telekom, British Telecom, Etisalat gibi telekom operatörlerinin fiber optik altyapılarını sağlıyor. Türkiye’de hizmet verdiği şirketler arasında ise Türk Telekom, Turkcell, Superonline, Vodafone, Huawei, ZTE, Netaş gibi telekom operatörleri bulunuyor. Şirket, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’nun 4,5G altyapı bileşenlerini üretiyor. 500 çalışanıyla faaliyet gösteren Canovate Group, yıllık 22 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Şirketin 2015 cirosu ise 300 milyon TL.

HEDEFİNDE ASYA PASİFİK VAR
Canovate Group, şimdi üretimde ulusal sınırları aşarak global bir üretici olmaya hazırlanıyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gür, Vietnam’a fabrika kuracaklarını söylüyor. 10 milyon dolar yatırımla kurulacak olan fabrikada tıpkı Türkiye’de olduğu gibi data center ve fiber optik üretimi gerçekleştirilecek.

Vietnam’da kurulacak bu fabrikayla Asya Pasifik pazarlarına açılmak planlanıyor. Fili-pinler, Tayland, Endonezya, Malezya, gibi ülkelerin nüfus yoğunluğuna dikkat çeken Can Gür, bu ülkelerin hiçbirinde bu anlamda bir üretici bulunmadığını ve bu pazarların hala çok bakir olduğunu belirtiyor. Fabrika yatırımının 1,5 yılda tamamlanmasının planlandığını söyleyen Gür, “Vietnam’a fabrika kuran ilk Türk firması olacağız. Aynı zamanda kendi sektörümüz içinde bu pazarda faaliyet gösteren ilk Türk şirketi unvanını kazanacağız” diye konuşuyor.

Can Gür, Suudi Arabistan’a da üretim tesisi kurma kararı aldıklarını ancak bu ülkenin yatırım mevzuatında yapılan değişikliklerle birlikte bu kararı bir süre ertelemek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Gür, Suudi Arabistan’da yatırım ortamının iyileştirilmesiyle birlikte bu planı tekrar ajandalarına alacaklarını da sözlerine ekliyor.

RUSYA'YA ISI POMPASI SATACAK
Canovate'in üretim alanı sadece veri merkezi ve fiber optik ile sınırlı değil. Canovate Enerji ile ısı pompaları da (heat pump) üreten Grup, bu alanda şimdiye kadar 10 milyon TL yatırım yaptı. Bu ısı pompaları, hava, su ve topraktan aldığı enerjiyle bina içi ısıtmalarda kullanılıyor. Avrupa ve Amerika'nın yoğun olarak ısı pompaları kullandığında dikkat çeken Canovate Enerji Genel Müdürü Ziya Tiryaki, ısı pompasında enerjinin yüzde 80'inin, toprak, su veya havadan bedavaya alındığını belirtiyor.

Bir endüstri tesisi veya konutlara ısı pompası yatırımı yapıldığında kendisini altı ay ile 1,5 yıl arasında geriye ödediğini ifade eden Tiryaki, bu ürünü 12 yıllık AR-GE çalışmaları sonucunda geliştirdiklerini kaydediyor. T iryaki, "Bu ürünü iç pazarın yanı sıra başta Rusya olmak üzere, Ortadoğu ve Orta Avrupa'ya da ihraç edeceğiz" diye konuşuyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2307,26 1,28%
  • ALTIN ONS 2218,83 1,09%
  • BIST 100 9079,97 3,1%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,357 0,019%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35395 -0,20307%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,5745 0,2664%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,343 0,2172%
  • EURO/DOLAR 1,0797 -0,2656%
  • EURO/TURK LIRASI 34,9217 -0,0549%
  • STERLIN/DOLAR 1,26273 -0,02969%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL