Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yıl sonu portföyü nasıl olmalı?

26 Kasım 2019
Yıl sonu portföyü nasıl olmalı?

Piyasalarda yılın son dönemine girerken pozitif hava hakim. Faizdeki düşüşle birlikte hisse senedi tarafında yükseliş görülüyor. Bundan sonraki süreçte portföylerde hisse ağırlığında artış önerileri dikkat çekerken altın ve TL mevduat önerilerinde düşüş var.





TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr





Yılın son ayına doğru yaklaşırken, piyasalarda olumlu bir trend olduğunu görüyoruz.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









Global tarafta büyük merkez bankalarının faiz indirimleri devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da faiz indirimlerini sürdürüyor.





Jeopolitik risklerdeki azalmanın da katkısıyla döviz daha sakin bir yön izliyor. Bu durum hisse senedi piyasasını da olumlu etkiliyor. BİST 100, 17 Ekim'de gördüğü 93.000'in ardından geçen hafta içinde 108.000 seviyelerine kadar yükseldi.





Peki bundan sonra olumlu eğilim devam edecek mi? Yılın son döneminde piyasalarda geleneksel olarak yaşanan Noel Baba rallisi görülecek mi? Portföy dağılımlarını nasıl yapmak lazım? Bu sorulara cevap aradık.





DAHA OLUMLU GÖRÜNÜM
Öncelikle, 2019 yılının ikinci yarısı itibariyle ekonomide kademeli olarak bir iyileşme sürecine girildiği, bu sürecin 2020 yılının ilk yarısı itibariyle bir miktar daha momentum kazanabileceği yönünde görüşler ağırlık kazanıyor.





Küresel finansal koşulların da kayda değer bir süre daha gelişmekte olan ülke piyasalarını destekleyici yönde olmayı sürdüreceği yönünde beklentiler var.





Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, "Türk varlıklarına ilişkin algının da bir miktar daha olumluya evrildiği görülüyor. Bu beklentilerin kısmen fiyatlara yansıdığı söylenebilir" diyor.





Ayışık, Türk varlıklarının değerlemeler açısından cazip seviyelerde olmasına, geçen yıl gözlenen yüksek oynaklığın ardından TL'nin görece istikrarlı bir görünüm sergilemesine ve beklenen toparlanmanın ülke risk primini azaltıcı yönde etki etme potansiyeline de dikkat çekiyor.





Garanti Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder, yılın son ayına girilirken büyüme ivmesinin ilk sinyallerinin oluşmaya başladığını söylüyor. Enflasyon beklentilerindeki düşüşle birlikte gerileyen piyasa faizlerine vurgu yapan Ergü-der, daha ılımlı gelişen uluslararası ilişkiler pozitif fiyatlanırken kur tarafında sakin bir seyrin hakim olduğunu ifade ediyor.









HİSSE AĞIRLIĞI ARTIYOR
Bu olumlu görünümle birlikte, yaptığımız çalışmaya göre, portföy önerilerinde hisse ağırlığının artış eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. 20 Ekim'de piyasada olan sayımızda yaptığımız haberdeki potföy önerilerinde hisse ağırlığı yüzde 30,7 düzeyindeydi.





Yüzde 22,9 ile altın ve yüzde 15 ile TL mevduat da öne çıkan yatırım araçları arasındaydı. Bugün gelinen noktada ise yaptığımız çalışmaya göre hisse senedi ağırlığının yüzde 37,5'e yükseldiğini görüyoruz.





Bunun yanında altının ağırlığı yüzde 20'ye, TL mevduatın ağırlığı ise yüzde 11,7'ye çekilmiş durumda. Euro ve dolar ise geçen ankete paralel olarak yüzde 19 seviyelerinde oluşmuş bulunuyor.





Ziraat Yatırım Genel Müdürü Uğur Boğday, portföyde yüzde 40 ile yüksek seviyede hisse senedi önerisinde bulanan isimlerden biri. Boğday, "Yurtiçi tarafta jeopolitik risklerdeki azalma ve TCMB'den faiz indirimi beklentilerinin hisse tarafını destekleyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de portföyde hisse ağırlığını yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseltiyoruz" diyor.





Endekse yönelik pozitif beklentileriyle birlikte, Metin Ayışık, portföyünde yüzde 50 hisse öneriyor. Ayışık, endeksle korelasyonu yüksek olan ve uzun süredir iskontolu seviyelerde işlem görmekte olan şirket hisselerinin tercih edilebileceğini ifade ediyor. H





issede taşınan riskin dengelenmesi maksadıyla ise TL mevduat, sabit getirili enstrümanlar ve döviz ve altın tavsiyesinde bulunuyor.





ALTIN VE FAİZİN PAYI DÜŞÜYOR
Uğur Boğday'a göre, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerindeki olumlu gelişmeler güvenli limanlara olan talebi azaltabilir ve ons altının yukarı yönlü hareketi kısıtlanabilir.





Bu nedenle de Boğday, altının ağırlığını yüzde 35'ten yüzde 25'e çekiyor. Yine küresel faizlerdeki aşağı yönlü riskler ve yurtiçinde faizlerdeki düşüş eğilimi, sabit varlıklarda cazibeyi azaltmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak da Boğday önerisinde sabit getirili varlıkların ağırlıklarını düşük seviyede tutmayı sürdürüyor.





Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, jeopolitik risklere ve yaptırım tehditlerine vurgu yapmakla birlikte, ekonomide toparlanmanın beklentilerinden daha güçlü olduğunu ifade ediyor ve büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ediyor.





Bu faktörün piyasalar açısından olumlu olduğunu aktaran GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz'in porftöy önerisinde altın yüzde 30 ve hisse senedi yüzde 25 ile en yüksek payı alıyor.





Nergiz, "Merkez bankalarının genişlemeci para politikalarına devam etmesi sebebiyle altın fiyatına yönelik pozitif görünüm diğer varlıklara göre daha istekli olabilir. Borsada da uzun vadeli pozitif görünümünü koruyan hisseler tercih edilebilir" diyor.


0


  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL