Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puan düşürerek yüzde 14'ten yüzde 12'ye çekti. Kararı, 'Sürpriz bir etki yaratmadı' diye değerlendiren ekonomistlerden açıklamalar şöyle...
"SÜRPRİZ BİR ETKİ YARATMADI"
Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan:
Merkez Bankası gevşeme patikası kapsamında elindeki marjı değerlendirmektedir.
Merkez Bankası yılın son toplantısında Temmuz ayından beri devam ettiği faiz indirimleri kapsamında 200 baz puan daha faiz indirdi ve toplamda bu yıl 1200 baz puan faiz indirmiş oldu. Daha önceki toplantılarda sırasıyla 425, 325 ve 250 baz puan faiz indirmiş olan Merkez Bankası daha küçük dilimle de olsa yine politika faizlerini tek haneye düşürme patikasında adımlarını atmaya devam etmiştir.
Enflasyonun baz etkisi avantajını yitirmesinden sonra gözler ana dinamiklerde ve Merkez Bankası’nın politika açıklamasında enflasyonun genel görünümüne ve ana dinamiklerine dair iyileşmeye referans verilmesi oldukça önemli… Merkez Bankası, mevcut politika duruşunun dezenflasyon patikasına zarar vermeyeceğini düşünüyor, bu bakımdan da elinde olan marjı imkan buldukça kullanıyor. 200 baz puanlık faiz indirimi her ne kadar piyasa medyan beklentisi 150 baz puana denk gelse de swap piyasasında fiyatlandı ve dolayısıyla sürpriz bir etki yaratmadı.
Aralık 2019 enflasyonunu henüz görmedik, enflasyonda bir adım daha yukarı hareket olacak ve %12 veya biraz altında yılı bitireceğiz. %12 politika faizi, teoride artık alan çok kısıtlı gibi gösteriyor. Mevcut TÜFE oranları dikkate alındığında reel faiz son faiz indirimi ile %1,3 seviyesine gerilemiş görünüyor. Bu hesaplamadan bakıldığında Güney Afrika, Meksika, Rusya ve geçen akşam faiz indiren Brezilya’nın arkasında olduğumuz görülüyor.
"FAİZ İNDİRİMLERİNİN DEVAM EDECEĞİNE İŞARET"
Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge:
Genel olarak baktığımızda beklentiler dahilinde bir karar. Açıklamalarda mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumlu olduğunun birkez daha altı çizilmiş. Yani, TCMB önümüzdeki süreçte enflasyonda gerileme süreceğinin devamını beklemekte. Bu da 2020 yılında daha küçük adımlarla da olsa faiz indirimlerinin devam edebileceğini işaret etmektedir. Söz konusu enflasyon beklentilerine pararel 2020 nin ilk çeyreğinin sonuna kadar toplam da 200 baz puan daha indirim gelebileceğini düşünüyoruz. Piyasa tepkisine bakacak olursak, 150 – 200 baz puan indirim beklentilerine baktığımızda en üst düzey de indirim olmasına rağmen USDTRY üzerinde herhangi baskı oluşmadığını görmekteyiz. Bugün doların yurtdışındaki zayıf seyri, Brezilya ve Rusya gibi benzer ülkelerinde faiz indirimlerine devam etmesi TL’nin güçlü seyretmesine yardımcı olmakta.