DOLAR
34,84
0,06%
DOLAR
EURO
36,72
-0,13%
EURO
GRAM ALTIN
3016,07
1,36%
GRAM ALTIN
BIST 100
10099,03
-1,54%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Erken uyarı ile çiftçiler 20 milyon TL tasarruf elde etti

27 Ekim 2022 | 19:15
Erken uyarı ile çiftçiler 20 milyon TL tasarruf elde etti
Türkiye İş Bankası ve Vodafone Business tarafından hayata geçirilen Dijital Tarım Çözümü kapsamında devreye alınan Bursa'daki zeytin arazilerinde dijital tarım istasyonları sayesinde yapılan erken uyarılarla toplam 15 milyon TL'nin üzerinde, Mersin Silifke'deki istasyonlarla da çilek üretiminde 5 milyon TL'ye yakın tasarruf sağlandı.

Türkiye İş Bankası açıklamasına göre, Dijital Tarım Çözümü ile tarım sektöründe dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla verimli ve sürdürülebilir tarım yapılması hedefleniyor. Proje kapsamında ilk etapta kurulumu tamamlanan ve devreye alınan Bursa'daki zeytinliklerde bulunan 5 istasyondan alınan verilere ilişkin ilk yarı raporu paylaşıldı. Kurulmuş olan 5 dijital tarım istasyonu, Bursa'da bulunan 2,5 milyon zeytin ağacını kapsıyor.

Bursa İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, Bursa'daki zeytinlik alanlarını en iyi temsil edecek yerlere kurulmuş istasyonlardan elde edilen meteorolojik veri ölçümleri ve fenolojik gözlem kayıtları ile hastalık ve zararlılık takipleri yapıldı. Bu takipler sonucunda yılın ikinci yarısı için doğru zamanda ilaçlama ilanları verildi ve gereksiz ilaçlamaların önüne geçildi. Dijital tarım istasyonları sayesinde ilaçlama ve zamanlama konusunda doğru zamanda yapılan uyarılarla gereksiz ilaç kullanımı olmadan ürün kaybı azaltıldı. Rapora göre, Bursa'da zeytinliklere kurulu 5 istasyon, ilk 6 ayda üreticiye 15 milyon TL'nin üzerinde tasarruf sağladı.

Mersin'in Silifke ilçesinde kurulu 10 istasyonun verilerini kullanan Silifke Çilek Üreticileri Birliği'nin raporuna göre ise sadece çilek üretiminde yaklaşık 5 milyon TL'lik tasarruf sağlandı. Silifke'deki istasyonlar çilek, muz, ejder meyvesi, farklı tropik ürünler, limon, kayısı, erik, nar ve nektarin mahsullerinin üretildiği alanları kapsıyor.

"Sürdürülebilir tarım için üreticimizin yanındayız"


İş Bankası'nın Eylül 2019'dan bu yana Vodafone Business ile yürüttüğü Dijital Tarım Çözümü kapsamında, Türkiye genelinde zeytin, domates, kiraz, çilek, patates gibi çok çeşitli mahsul üreticilerine fayda sağlayacak ve geniş bir ölçekteki üretim alanına ilişkin iklimsel verilerle bitki gelişimine ilişkin verileri toplayacak 30 istasyon kuruldu.

Dijital tarım istasyonları yaklaşık 5 kilometre yarıçapındaki alana ilişkin verileri sunuyor. Dijital tarım istasyonlarını kendi arazilerinde kurmak isteyen firmalar, Vodafone ve İş Bankası iş ortaklığı ile gerçekleştirilen projede İş Bankası'nın uygun koşullardaki "Dijital Tarım Kredisi"nden de yararlanabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, "Türkiye'nin bankası" olarak verimli ve sürdürülebilir tarım için üreticilerin yanında olduklarını belirtti.

Tarımda tahmin ve erken uyarının stratejik önemde olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Dijital Tarım Çözümü kapsamında Mersin, Bursa, İzmir, Afyon, Sakarya ve Konya illerinde devreye aldığımız 30 istasyonumuzdan ilk verileri almaya başladık. Yalnızca bu illerdeki istasyonlar değil, ülkenin geri kalanında da projemiz devam ediyor ve İş Bankası olarak bu çözümün yaygınlaşması için Dijital Tarım Kredisi ürünümüz başta olmak üzere, tüm geliştirdiğimiz iş ortaklıklarında bu konuya özel önem veriyoruz.

Bursa ve Silifke örnekleri bizler için çok sevindirici. Doğru yerlere kurulu istasyonlarımız ile Bursa'da zeytin üreticilerimizin, Silifke'de de çilek üreticilerimizin dijital tarım istasyonları ile 20 milyon TL'ye yakın tasarruf elde ettiklerini gördük. Türkiye'nin dört bir yanına kurduğumuz toplam 30 istasyonla sağladığımız faydayı ülkemizin dört bir yanındaki üreticilerimize taşıyacağız. Türkiye genelinde kurulumunu gerçekleştirdiğimiz 30 istasyonla üreticimizin yıllık 40 milyon TL düzeyinde tasarruf edeceğini tahmin ediyoruz. İş Bankası olarak güncel dijital teknolojileri içeren uygulamaları desteklemeye, üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."

"Dijital dönüşümü tarım sektöründe de sağlıyoruz"


Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin de Vodafone Business olarak, dijital tarım sistemleriyle dijital dönüşümü tarım sektöründe de sağladıklarını ve verimlilik çalışmalarıyla tarımsal üretimi geliştirdiklerini aktararak, "Bu anlamda hayata geçirdiğimiz Dijital Tarım Çözümü, toprağın nemini ve kalitesini, ayrıca hava durumunu anlık takip eden ve haşere, doğal afet gibi konularda erken uyarı veren bir ürün olarak öne çıkıyor. Kurulu olduğu sera veya tarlanın hava sıcaklığı, hava nemi, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, toprak nemi ve tuzluluk değeri, su buharlaşma oranı, solar radyasyon değeri ve güneşlenme süresi gibi meteorolojik değerlerin ölçülmesini sağlıyor. Bölgeye özel 14 günlük hava tahmin raporunun oluşturulabildiği Dijital Tarım İstasyonu'nda, sera ve tarlaya özel don ve fırtına koşullarında erken uyarıda bulunabiliyor." ifadelerini kullandı.

İstasyonun, iklime ve toprak nem durumuna bağlı hastalık ve zararlılar için erken uyarı oluşturularak ilaçlamada yüzde 50'ye yakın tasarruf sağladığını belirten Şahin, şunları kaydetti:

"Bölgeye özel tahminlenen meteorolojik ve topraktan alınan datalar sayesinde tohum, gübre ilaçlama ve hasat zamanları 2 haftalık iş planında doğru zaman yönetimiyle sunulabiliyor. Ani sıcaklık yükselmesine bağlı olarak bitki sıcaklık stresine karşı erken uyarıda bulunabiliyor. Dijital Tarım İstasyonu'nu daha fazla çiftçiye ulaştırabilmek için ülkemizin en köklü bankalarından Türkiye İş Bankası ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği çerçevesinde ürünümüzü, Banka'nın tarım kredisiyle birlikte sunarak müşterilerimize finansman desteği sağladık.

İlk 6 aylık raporlara baktığımızda, kurulumu tamamlanan ve devreye alınan Bursa'daki zeytin arazilerinde dijital tarım istasyonları sayesinde yapılan erken uyarılarla toplam 15 milyon TL'nin üzerinde, Mersin Silifke'deki istasyonlarla da çilek üretiminde 5 milyon TL'ye yakın tasarruf elde edildiğini görmek bizim açımızdan da oldukça sevindirici. Bu iş birliğiyle tarımda dijitalleşmenin hız kazanacağına ve yaygınlaşmaya devam edeceğine inanıyoruz."

Çiftçi, tarlasını uzaktan takip edebiliyor


Verilen bilgiye göre, Dijital Tarım Çözümü, hava durumunu anlık olarak takip ederken, toprağın nemini ve kalitesini de analiz ediyor. Haşere, doğal afet gibi konularda da erken uyarı sistemi bulunuyor. Çiftçilere tarımsal işlemlere dair sulama ve gübreleme zaman önerileri sunan ürün, ayrıca toprak sıcaklığı ve nemine bağlı tohum ekim zamanı öneriyor; gübreleme, ilaçlama, budama, hasat zamanına yönelik iş planlaması yapılmasına yardımcı oluyor.

Dijital Tarım İstasyonu ile tarımsal veriler anlık takip edilip depolanıyor, analiz ediliyor ve güvenilir bir şekilde raporlanabiliyor. Bu verilerle risklere karşı efektif önlemler alınarak daha güvenli tarım üretimi yapılması ve üretimin artırılması mümkün oluyor. Çiftçilere online ortamda erken uyarı gönderen sistem, doğru zamanda müdahale ile verimlilik artışı ve tasarruf sağlıyor.

Dijital Tarım İstasyonu'nun sağladığı faydalar arasında; sulama zaman önerisi, gübreleme zaman önerisi, erken zararlı uyarıları, erken hastalık uyarıları, doğal afet uyarıları ve tarlanın bulunduğu lokasyonda meteorolojik veri ölçümleme bulunuyor.
0

  • ALTIN GRAM - TL 3016,07 1,36%
  • ALTIN ONS 2692,53 1,3%
  • BIST 100 10099,03 -1,54%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,843 0,412%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41671 -0,03493%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,05 3,0476%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8412 0,0551%
  • EURO/DOLAR 1,053 -0,2%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7247 -0,1293%
  • STERLIN/DOLAR 1,27756 0,20864%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL