DOLAR
40,46
0,13%
DOLAR
EURO
47,47
-0,08%
EURO
GRAM ALTIN
4444,53
-0,29%
GRAM ALTIN
BIST 100
10596,42
-0,19%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İş dünyası ve uzmanlar faiz indirimini değerlendirdi

Uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) gelecek toplantılarda da faiz indirimlerine devam edeceğini, politika faizinin yıl sonunda yüzde 36 seviyelerine gerileyebileceğini belirtti. İş dünyası ise faiz indirimini olumlu karşıladı.

24 Temmuz 2025 | 16:10
Son Güncellenme: 24 Temmuz 2025 | 16:12
İş dünyası ve uzmanlar faiz indirimini değerlendirdi

TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 300 baz puan düşürerek yüzde 43'e çekti.

AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yıl sonunda politika faizinin yüzde 36 seviyesine gerileyebileceği öngörüsünde bulundu.

"Para politikası duruşuna ilişkin ana mesaj cümlesi sınırlı değişirken, bundan sonraki adımların büyüklüğünün verilere bağlı ve toplantı bazında belirleneceği vurgusu güçlenmiştir." ifadesini kullanan Bürümcekçi, TCMB'nin makro ihtiyati çerçeve ve likiditeye yönelik mesajlarının bu alanlarda temkinli duruşun korunmaya devam edileceğini düşündürdüğünü dile getirdi.

Ata Portföy Genel Müdürü Batuhan Özşahin de şu değerlendirmede bulundu:

"TCMB'nin bugün politika faizini yüzde 46'dan yüzde 43'e indirmesinin ardından eylül ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında faizin yüzde 40'a, aralık ayında ise yüzde 36'ya kadar gerileyebileceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede, yıl sonuna kadar para piyasası araçları ve mevduat ürünlerinde brüt bazda yaklaşık yüzde 19,1'lik bir getiri oluşabileceğini tahmin ediyoruz." dedi.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, 250 baz puanlık indirim beklediklerini ifade etti.

Bankanın para politikası metninde sıkı politika duruşunu sürdürme sözü verildiğini belirten Drimal, "Para Politikası Kurulu, metinde kesintilerin devam edeceğini, ancak kesintilerin 'adım boyutunun' enflasyon görünümüne odaklanılarak toplantı bazında ihtiyatlı bir şekilde gözden geçirileceği ima ediliyor." diye konuştu.

Drimal, bundan önce TCMB'nin eylülde 250 baz puan, ekim ve aralıkta ise 200'er baz puanlık yavaş faiz indirimi yapmasını beklediklerini, ancak bugünden sonra bu indirimlerin beklediklerinden daha hızlı şekilde olabileceğini söyledi.

İş dünyası ne dedi?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç yaptığı yazılı açıklamada, "TCMB'nin 300 baz puanlık faiz indirimi, iş dünyamızın beklentileriyle uyum içindedir." ifadesini kullandı.

"En önemlisi KOBİ’lere yönelik kredi kanallarının açılmasıyla, bu faiz indirimi gerçek anlamını kazanacaktır." değerlendirmesini yapan Avdagiç, derinden hissedilen yüksek faizin yıpratıcı etkilerinin geride bırakılacağına inandıklarına vurgu yaparken faizlerdeki gerilemenin üretici ve ihracatçının rekabet gücünü tekrar kazanması ve sermaye yapısını güçlendirmesinde önemli bir işlev göreceğine işaret etti.

Avdagiç, "Türkiye enflasyonla mücadelede önemli bir eşiği geride bırakmaktadır. Faiz indiriminin, enflasyondaki düşüşü izleyen dönemde de süreceğine ilişkin güçlü beklenti içindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Faiz indirimiyle kredi genişlemesinde KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yaratacak makro-ihtiyati tedbirler alınması gerektiğini ifade eden Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylece faiz indiriminin, diğer tedbirlerle gerçek hedefine ulaşarak üretimde büyümeye ve ülke kalkınmasına katkı veren bir sürece dönüşeceği inancındayız. Fiyat istikrarının, kalıcı refahın olmazsa olmaz koşulu olduğu gerçeğinden hareketle, dezenflasyon sürecine iş dünyası olarak tam desteğimiz devam ediyor. Hükümetin, iş dünyamızın ve vatandaşlarımızın tam işbirliğiyle, tek haneli enflasyon sürecine doğru yürüyüşümüzü sürdürmeliyiz."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise TCMB'nin bugün gerçekleştirdiği 300 baz puanlık faiz indirimini, yetersiz ancak olumlu karşıladıklarını açıkladı.

Gültepe, "Reel sektörün yatırım ve üretim maliyetlerinin rahatlatılması için faiz indiriminin çok daha hızlı ve yüksek oranlarda yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Keza kredilerin uygun koşullarda ve uzun vadeli kullandırılmasının çok önemli olduğunu belirten Gültepe, bunun gerçekleşmesinin, içinden geçilen zorlu koşullarda sanayicilerin elini bir nebze de olsa rahatlatacağını dile getirdi.

Günlük 4 milyar lira olan reeskont kredi limitinin artırılmasını da son derece önemli gördüklerini belirten Gültepe, "İş dünyasının sürdürülebilir büyümesi ancak uygun maliyetli ve erişilebilir finansman koşullarıyla mümkün. Önümüzdeki dönemde, faiz indirim sürecinin hızlı ve istikrarlı biçimde devam etmesini arzu ediyoruz." açıklamasında bulundu.

"Faiz indirim süreci beklentileri olumlu etkileme anlamında önemli olacak"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da "TCMB’nin politika faizini 300 baz puan indirerek yüzde 46’den 43’e çekmesini iş dünyası olarak olumlu bir adım olarak karşılıyoruz." ifadesini kullandı.

Faizin bu oranla da iş dünyasının ihtiyaç ve taleplerine kıyasla hala yüksek olsa da faiz indirim sürecinin beklentileri olumlu etkileme anlamında önemli olacağını değerlendirdiklerini belirten Olpak, gelecek dönemde indirimlerin devam etmesi ve TCMB’nin indirimlerine paralel piyasa faizlerine de bu indirimin gecikmeden yansıtılmasının ikinci önemli başlıkları olduğunu kaydetti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise TCMB'nin politika faizini yüzde 46’dan 43'e indirme kararının, ticaret, yatırım ve üretim iklimi açısından umut artırıcı olduğunu belirterek "Merkez Bankasının parasal gevşeme sürecinde temkinli, ancak büyümeyi destekleyen bir politika izleyerek, finansal ve fiyat istikrarını gözetmesini önemsiyoruz. Hedefimiz enflasyonda da, faizde de tek haneyi görmek." dedi.

Baran şöyle devam etti:

"Merkez Bankamızın bugün gerçekleştirdiği toplantıda, politika faizini 300 baz puan indirerek yüzde 43 seviyesine düşürmesi kararı, ticaret, yatırım ve üretim iklimi açısından umutlarımızı artırdı. Yüksek faiz oranları özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin krediye erişimini zorlaştırıyor. Finansmana erişimde güçlük yaşayan işletmelerimizin sermayeleri daralırken, yatırım planları da olumsuz etkileniyor. Yüksek faiz, ekonominin bekleme düğmesine basıyor. Merkez Bankasının parasal gevşeme sürecinde temkinli ancak büyümeyi destekleyen bir politika izleyerek, finansal ve fiyat istikrarını gözetmesini önemsiyoruz."

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Merkez Bankasının gelişen ekonomik koşullara göre dinamik bir şekilde refleks gösterdiğini belirterek MB'nin politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 300 baz puan indirerek yüzde 43'e çekmesinin beklentileri arasında olduğunu ve bunun memnuniyet verici bir karar olduğunu kaydetti. 

0
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL