Bist 100
10268,58
0,2%
Bist 100
Dolar/TL
32,2382
-0,0384%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7412
0,1616%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0776
0,281%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2416,76
0,94%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Ukrayna'da son durum ne? Neler yaşanıyor?

27 Şubat 2022 | 19:18
Son Güncellenme: 28 Ekim 2022 | 00:39
Ukrayna'da son durum ne? Neler yaşanıyor?

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunda son durum ne? (27 Şubat Pazartesi) Rusya 24 Şubat Perşembe günü erken saatlerde Ukrayna'yı yönelik saldırılara başlamıştı. Rus birlikler ve zırhlıları, şafakta Rusya sınırından doğu Ukrayna'ya, kuzeyde Belarus'tan ve güneyde Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'dan olmak üzere 3 cepheden Ukrayna'ya girdi. (24 Şubat'taki gelişmeler için tıklayın) Peki, Ukrayna'da neler yaşanıyor? Ukrayna'da son durum ne? İşte Ukrayna'dan son dakika haberleri, Rusya ve Ukrayna ile dünyadan yapılan son dakika açıklamaları, gelişmeler:



UKRAYNA'DAN SON DAKİKA HABERLERİ


Ukrayna'dan gelen son dakika haberleri saat saat şöyle:

ÖZET

  • Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı saldırı, başkent Kiev ile Harkov'da yoğunlaştı. Rus güçleri Kiev'e yaklaşsa da şehri ele geçirmeyi başaramadı. Gece boyu sık sık patlama seslerinin duyulduğu Kiev'de zaman zaman şehir merkezinden silah sesleri de geldi

  • Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Japonya'nın da katılmasıyla birlikte, tüm G7 ülkeleri Rusya Merkez Bankası'na yönelik yaptırım uygulama ve bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması konusunda uzlaşmış oldu.

  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile toplantı yaptı. Toplantının başında Putin, Batı’nın Rusya ile ilişkilerinde dostça olmayan eylemlerde bulunduğunu söyledi. Putin, “Ekonomik alanda gayrimeşru yaptırımları kastediyorum. NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri de ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor. Bu yüzden Genelkurmay Başkanı’na ve Savunma Bakanı’na Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emrediyorum.” ifadelerini kullandı. Rus ordusunun caydırıcı güçleri nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.

  • Rusya ve Ukrayna, Belarus-Ukrayna sınırında müzakere görüşmesi kararı aldı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, "Ukrayna heyetinin, Ukrayna-Belarus sınırındaki Pripyat ırmağı bölgesinde Rus heyetiyle ön koşulsuz olarak görüşme konusunda anlaştık." ifadelerini kullandı. Lukaşenko'nun Belarus'ta Ukrayna heyetinin güvenliğine ilişkin garanti verdiğini belirten Zelenskiy, şunları kaydetti: "Lukaşenko, Ukrayna heyetinin seyahat, müzakere ve dönüşleri esnasında Belarus topraklarındaki bütün uçak, helikopter ve roketlerin yerde kalması konusunda sorumluluğu üstlendi."

  • Rusya'ya karşı SWIFT hamlesi geldi: Rusya’ya karşı SWIFT hamlesi geliyor… İşte alınan yeni kararlar




27 ŞUBAT GELİŞMELERİ

Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi: "Barış görüşmelerine hazırız, teslim olmaya hazır değiliz"
Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova , Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini sona erdirmenin olası bir yolu olarak Rusya ile görüşme haberlerini memnuniyetle karşıladı, ancak ülkesinin "teslim olmaya hazır olmadığını" da sözlerine ekledi. Markarova, "Başkanımız, savaş başlamadan önce bile, her zaman diplomatik çözüme odaklandı" dedi. Markarvoa, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin güvenliği hakkında da "ülkemiz kadar güvende" olduğunu söyledi.
Markarova, “Ülkemiz kadar güvende ve Kiev'de kalmak, Ukrayna'da kalmak ve ulusa bu çok zor anda liderlik etmek için yaptığı seçim bu” dedi.

'Putin'in nükleer hazırlık hamlesi Ukrayna üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor'
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Pazar günü yaptığı açıklamada, Rus lider Vladimir Putin'in Rus caydırıcı güçlerini alarma geçirme emrinin görüşmelerde Ukrayna heyeti üzerindeki baskıyı artırma çabası olduğunu söyledi. "Fark ettiğiniz gibi, Başkan Putin'in bu emri, iki delegasyonun görüşmeye hazır olduğuna dair duyurunun yapılmasından kısa bir süre sonra geldi. Biz bu duyuruyu, Ukrayna heyeti üzerinde riskleri artırma ve ek baskı oluşturma girişimi olarak görüyoruz. Ama bu baskıya boyun eğmeyeceğiz" dedi. Kuleba, Ukraynalı yetkililerin "Rusya'nın söyleyeceklerini dinlemeye" istekli olduklarını belirtti.Dışişleri bakanı, "Onlara bu konuda ne düşündüğümüzü söyleyeceğiz. Ve tartışmaya hazır olduğumuz şey, savaşı ve topraklarımızın işgalini nasıl durduracağımızdır" dedi.

Beyaz Saray yetkilisi: Putin'in hamlesi gereksiz adım
Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinin nükleer silahlar da dahil olmak üzere caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçirme kararının “bir başka tırmandırıcı ve tamamen gereksiz adım” olduğunu söylüyor.

Yetkili, "Putin, bu çatışmanın her adımında daha agresif eylemleri haklı çıkarmak için tehditler üretti. Hiçbir zaman Ukrayna'da savaşmayacak bir savunma ittifakı olan NATO'nun tehdidi altında olmadı. Güçlerinin bugün bir tehditle karşı karşıya kalmasının tek nedeni, egemen ve nükleer silahları olmayan bir ülkeyi işgal etmeleridir. Bu, bir başka tırmandırıcı ve tamamen gereksiz adımdır" dedi.

Beyaz Saray'dan nükleer yanıtı
Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın nükleer kuvvetlerini yüksek alarma geçirme kararının, Kremlin'den gelen "üretilmiş tehditler" modelinin parçası olduğunu söyledi.

"Bu, gerçekten de, daha fazla saldırganlığı haklı çıkarmak için var olmayan tehditler üreten ve bu çatışmanın seyri boyunca Başkan Putin'den gördüğümüz bir modeldir" dedi. Daha fazla askeri yardım veya yaptırım hakkında soru sorulduğunda Psaki, ABD'nin daha fazla insani, ekonomik ve savunma amaçlı askeri malzeme göndermeye hazır olduğunu söyledi. Psaki, "Dün açıkladığımız yaptırımların Rusya'yı İran'la eşit hale getirdiğini ve küresel toplulukla bankacılık sisteminden koptuğunu belirtmek isterim" dedi.

Kanada hava sahası tüm Rus uçak operatörlerine kapatıldı
Kanada Ulaştırma Bakanı Omar Alghabra'ya göre, Kanada hava sahası derhal geçerli olmak üzere tüm Rus uçak operatörlerine kapalı. Kanada hava sahasını Rus uçaklarına ve havayollarına kapatacağını açıklayan Almanya, İtalya ve Fransa da dahil olmak üzere bir dizi Avrupa ülkesine katılıyor .

Putin, nükleer silahları da içeren caydırıcı güçlerin yüksek alarma geçirilmesini emretti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile toplantı yaptı. Toplantının başında Putin, Batı’nın Rusya ile ilişkilerinde dostça olmayan eylemlerde bulunduğunu söyledi.

Putin, “Ekonomik alanda gayrimeşru yaptırımları kastediyorum. NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri de ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor. Bu yüzden Genelkurmay Başkanı’na ve Savunma Bakanı’na Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emrediyorum.” ifadelerini kullandı.Rus ordusunun caydırıcı güçleri nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.


26 ŞUBAT GELİŞMELERİ


15:50 The Economist'in Ukrayna analizi


The Economist 'Rus kuvvetleri Kiev'e ilerliyor' başlıklı analizinde şu iddia, haber ve yorumları paylaşıyor:

  • "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı Perşembe günü şafaktan önce başladı, birçok kişi yıldırım savaşı bekliyordu. 150.000'den fazla Rus askeri Ukrayna sınırında bekletildi; Belarus'ta savaş uçakları toplandı; paraşütçüler hazırdı. Yine de birçok yönden, savaşın ilk iki günü daha az bunaltıcı oldu.

  • Rusya, Ukrayna'nın hava kuvvetlerini karada yok etmedi; Çatışmanın ilk günü boyunca uçaklar havada görüldü. Ukraynalı askerler, Batı'dan temin edilen tanksavar silahlarını iyi kullandılar ve çok sayıda zırhlı aracı etkisiz hale getirdiler.

  • Rusya önemli ilerlemeler kaydetti. Kuvvetleri, Dinyeper nehri üzerindeki stratejik bir şehir olan Kherson çevresinde şiddetli çatışmalarla güneyde derin saldırılar yaptı. Ayrıca doğuda Kharkiv'i kuşattılar ve Kiev'in yaklaşık 200 km doğusundaki Konotop'u aldılar.

  • Yine de, Kremlin'in umduğundan daha yavaş ilerliyordu. CNA'dan Michael Kofman "Görünüşe göre Rus kuvvetleri daha hızlı bir askeri çöküşü ve daha kolay kazanımlar bekliyor gibiydi" diyor. İngiliz savunma istihbaratı, Rusya'nın "planlanan 1. Gün askeri hedeflerine" ulaşmasının pek olası olmadığını söyledi ve "Ukrayna kuvvetlerinin Rusya'nın ilerlemesinin tüm eksenlerinde şiddetli bir direniş sergilediğini" kaydetti. İngiltere ayrıca 450 Rus kaybı olduğunu tahmin ediyordu; Ukrayna'nın silahlı kuvvetleri binlerce kişi talep etti, ancak bu pek olası görünmüyor. Rusya'nın Kiev yakınlarındaki bir havaalanını helikopter saldırısıyla ele geçirme çabası, Ukrayna'nın tesisi hızla geri almasıyla başarılı olmadı. Birkaç kez el değiştirdiği sanılıyor. Bir kaynak, Ukrayna'nın pisti yok etmesine rağmen, şimdi Rusların eline geçtiğini söylüyor.

  • Ödülün Kiev olduğu açık. Rusya, Belarus'tan başkente, başkentin hem doğusu hem de batısındaki birkaç eksende bir kıskaç hareketiyle yaklaştı. Hepsi başarılı olmadı. Dinyeper'in doğusunda ve Kiev'in 130 km kuzeydoğusundaki Çernihiv'de düzenlenen bir saldırının suya düştüğü düşünülüyor. İngiltere, Kiev'e giden Rus kuvvetlerinin "topluluğunun" şehir merkezinden 50 km'den fazla uzakta kaldığını söylüyor.

  • Bazı ileri kuvvetler oraya ulaştı. Sabahın ortasında, Ukrayna silahlı kuvvetleri, düşmanın Kiev'in kuzeybatı bölgesi Obolon'a ulaştığı konusunda uyardı ve sakinlere birlik hareketleriyle ilgili raporları iletmelerini ve Molotof kokteylleriyle “işgalciyi etkisiz hale getirmelerini” söyledi. Rusların ilerlemesini yavaşlatmak için şehrin etrafındaki köprüler havaya uçuruldu.

  • Bazı analistler şehrin geleceği konusunda karamsar. Rochan Consulting'den Konrad Muzyka, "Şu anda durum vahim görünüyor" dedi. Başkent düşerse, “beklenti, savaşan tüm Ukrayna birimlerinin teslim olması ve askeri operasyonların sona ermesidir. Bu çatışma herkesin beklediğinden daha kısa olabilir.” Diğer analistleri ise bu durumdan daha az emin.

  • Bir hafta önce, düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü, son aylarda Rus istihbaratı ve özel kuvvetler personelinin Kiev'e önemli ölçüde nüfuz ettiğini açıklayan bir rapor yayınladı. Bu raporun ortak yazarlarından biri olan Nick Reynolds, bunların, onları izleyen Ukrayna güvenlik servisleri tarafından etkinleştirilip etkinleştirilmediğini veya etkisiz hale getirilip getirilmediğini görmek için yakından izlediğini söylüyor. Rus köşe yazarları stratejik bölgeleri ele geçirip uzun süre elinde tutamasalar da, dışarıdan yaklaşan tankların -oraya vardıklarında- ve içerideki yıkımın “ikili tehdidi” hükümeti zayıflatabilir.


RUS ASKERİ DOKTRİNİ

  • Rus (Sovyet gibi) askeri doktrini, ağır kuvvetlerin yedekte tutulduğu çok sayıda kuvvet “kademesi” talep ediyor. Batılı bir yetkiliye göre Rusya, Ukrayna sınırında topladığı 110 taburdan sadece 60'ına yakın taktik grup kullandı. Siber veya elektronik savaş veya insansız hava araçları çok az kullanıldı. Bazı yetkililer, bunların Rus eksiklikleri nedeniyle kullanılmadığını öne sürüyor; diğerleri sadece yedekte tutulduklarından şüpheleniyor"

  • Analize göre Rusya'nın bir aşamada hava üstünlüğü kazanması muhtemel. Bu, Ukrayna ordusunun kuvvetleri yoğunlaştırmasını ve rezervleri zayıf noktalara taşımasını zorlaştıracak, çünkü kuvvet yığınları havadan vurulabilir.

  • Analiz şöyle devam ediyor: Bu, Rusya için işin kolay olacağı anlamına gelmiyor. Batılı yetkili, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin şehirlerde yoğunlaşarak onlara daha güçlü bir savunma pozisyonu sağladığını söylüyor. Gökyüzüne hakim olsa bile, şehir savaşı hem Ruslar hem de Ukraynalılar için zor ve maliyetli olurdu. Rusya gerektiğinde ayrım gözetmeksizin güç kullanımına karşı olmasa da temkinli olmak için sebepleri olabilir.

  • Çeçenya lideri Ramzan Kadırov'un yakın tarihli bir sosyal medya videosunda Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin Rus mevkidaşı Vladimir Putin'den özür dilemesini talep ettiği video, destek sağlamaya fazlasıyla hazır olduğunu öne sürdü. “Rusya büyük olasılıkla çok sayıda Ukraynalı zayiatın uzun vadeli bir siyasi çözüme ulaşmayı zorlaştıracağını" düşündü.

  • 25 Şubat'ta Putin, Ukrayna silahlı kuvvetlerini hükümeti devirmeye ve Kremlin ile müzakere etmeye çağırdı. "Sizinle anlaşmamız bu uyuşturucu bağımlısı ve neo-Nazi çetesiyle anlaşmaktan daha kolay olacak gibi görünüyor" dedi. Ukraynalı generallerin cezbedildiğine dair çok az işaret vardı.

  • Analiz şu soruyla tamamlanıyor:  "Ukraynalılar direnmeye devam ederse ve şehirlerde bir ayaklanma başlatırsa Rusya ne yapmaya istekli olur?


15:31 İngiltere'ye göre Ukrayna'daki son durum

İngiliz Savunma Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin büyük kısmının şimdi Kiev'in merkezinden sadece 18.6 mil (30 kilometre) uzaklıkta olduğunu söyledi. Ayrıca Rusya'yı, kayıpların "muhtemelen ağır ve Kremlin tarafından tahmin edilen veya kabul edilenden daha büyük" olduğu konusunda uyardı. Bakanlıktan yapılan son istihbarat güncellemesine göre "Rusya, Ukrayna üzerindeki hava sahasının kontrolünü henüz ele geçirmedi, Rus Hava Kuvvetlerinin etkinliğini büyük ölçüde azaltıyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ülke genelinde kararlı bir direniş sergilemeye devam ediyor" denildi.



15:00 Hollanda, Ukrayna'ya 200 Stinger yolluyor

Hollanda Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarınca yapılan ortak yazılı açıklamada, Ukrayna'nın ek askeri malzeme desteği talebinde bulunduğu ve bunun karşılanacağı bildirildi. Açıklamada, Ukrayna'ya en kısa sürede 200 Stinger uçaksavar füzesinin tedarik edileceği belirtildi. Silah, radar ve miğfer gibi farklı askeri malzemelerin bir kısmının bugün sevk edildiği kaydedilen açıklamada, diğerlerinin de en kısa sürede nakledileceği bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, Ukrayna'da güvenliğin tahmin edilemez durumda olduğu ve ülkenin batısındaki Lviv'de de güvenlik durumunun kötüleştiği gerekçesiyle daha önce Kiev'den Lviv'deki Hollanda destek merkezine taşınan büyükelçilik görevlilerinin Polonya'ya geçecekleri bildirildi.

14:00 Rusya Savunma Bakanlığı: Harekat başarıyla devam ettikçe histerik yalan haberlerin sayısı artıyor
Sputnik'in haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusu Ukrayna'daki görevlerini başarıyla yerine getirdikçe histerik yalan haberlerin sayısında artış görüldüğünü savundu ve şu açıklamayı yaptı: Tüm medya kuruluşlarının yazı işlerini uyanık olmaya ve Batılı küratörlerin ülkemiz üzerindeki enformasyon baskısının 'kör kurbanları' haline gelmemeye çağırıyoruz. Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın yürüttüğü özel askeri harekatın gidişatı hakkında düzenli olarak sadece güvenilir bilgi vermeye devam edecek" dedi.

14:00 Rusya, Ukrayna’ya saldırısı için 'istila ve savaş ilanı' olarak yazan basını uyardı
AA'nın haberine göre  Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu Roskomnadzor, Rus ordusunun Ukrayna’ya saldırısını “istila ve savaş ilanı” olarak yazan bir dizi medya kuruluşuna erişimlerinin kısıtlanabileceği uyarısı gönderdiğini duyurdu. Roskomnadzor’dan yapılan yazılı açıklamada, Eho Moskvy, İnoSMİ, Mediazona, New Times, Dojd, Svobodnaya Pressa, Krım.Realii, Novaya Gazeta, Jurnalist ve Lenizdat gibi haber kaynaklarına yanlış bilgi yayma gerekçesiyle erişim kısıtlaması uyarısının yapıldığı belirtildi. Açıklamada, “Adı geçen kaynaklarda, güvenilir mesajlar kisvesi altında, Rus ordusunun eylemleri sonucunda Ukrayna şehirlerinin bombalanması ve sivillerin ölümü hakkında bunun yanı sıra sürdürülen operasyonun bir saldırı, istila veya savaş ilanı olduğuna dair kamuoyuna yanlış bilgiler aktarılmaktadır.” ifadelerine yer verildi. Söz konusu haber kaynaklarındaki yanlış bilgilerin silinmemesi durumunda erişimlerine kısıtlama getirilebileceği uyarısının gönderildiği kaydedilen açıklamada, “Roskomnadzor, ayrıca listedeki medya kuruluşlarına yönelik güvenli olmayan kamuya açık önemli bilgileri yayma gerekçesiyle idari soruşturma başlatmıştır.” denildi.

 

14.00 ÖZET

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında Rus askeri birlikleri Kiev'e girmeye çalışırken başkent sokakları gece boyunca taraflar arasında çatışmalara sahne oldu.

  • Anadolu Ajansı'nın derlediği bilgilere göre Rusya ile Ukrayna askerleri arasında yoğun çatışmalar 3 gündür devam ederken, başkentte meskun mahallerin olduğu bölgelerde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu. Ukrayna askeri kaynakları, küçük Rus birliklerinin ana kuvvetlere yol açmak için keşif yaptığı ve şehrin en uç noktalarında küçük çaplı çatışmalar yaşandığını açıkladı.

  • Ukrayna Kara Kuvvetleri basın servisi ise yerel saat ile 04.08 itibarıyla Zafer Caddesi civarındaki askeri birliğe yapılan saldırının geri püskürtüldüğü ve durumun sakin olduğunu bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mykhailo Podolyak kente girmeye çalışan az sayıdaki Rus askerinin Ukrayna askerleri tarafından püskürtüldüğünü ve durumun kontrol altında olduğunu kaydetti.

  • İngiltere'nin Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey, başkentte az sayıda Rus özel birliğine ait asker olduğunu ancak büyük çaplı zırhlı birliklerin de Kiev'e doğru geldiği bilgisini paylaştı.

  • Kiev bölgesindeki Vasilkiv yerleşim yerinde yoğun silahlı çatışmaların yaşandığı haberleri gelirken, Vasilkiv Belediye Başkanı Natalya Balasinoviç, 1+1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, çok sayıda Rus askerinin bölgeye paraşütle indiğini söyledi. Balasinoviç, şehirde çatışmalar olduğunu, Rus askerlerinin roket saldırıları gerçekleştirdiğini ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında ölenler olduğunu kaydetti.

  • Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, Rus ordusunun kayıplarının arttığını iddia ederek, "Rus birliklerinin tahmini kayıpları 14 uçak, 8 helikopter, 102 tank, 536 zırhlı araç, 15 topçu ve 'Buk' füze sistemi." ifadelerine yer verdi. Rusya bu iddiayı teyit etmedi.

  • Podolyak, ülkesindeki durumla ilgili yaptığı açıklamada, Herson, Mikolayev, Odesa ve Mariopol kentlerinde çatışmaların sürdüğünü kaydetti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile polisin ülkedeki durumu kontrol altında tuttuğunu söyleyen Podolyak, "Kiev ve Kiev bölgesindeki durum da kontrol altında." dedi. Podolyak, "Sabah itibarıyla 3 bin 500'den fazla Rus asker öldürüldü ve 200'ü esir alındı" iddiasında bulundu. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın saldırılarında 137 Ukraynalının öldüğü bilgisini paylaştı.

  • Yetkililer, saldırıların sokak çatışmalarına dönüşmeye başladığı Kiev'de halka sığınaklara girmeleri, siper almaları, pencerelerden uzak durmaları ve enkazlara dikkat etmeleri çağrısında bulundu. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Rus saldırıları nedeniyle kentteki metronun hizmet vermeyeceğini ve sadece sığınak olarak kullanılabileceğini duyurdu.

  • BM yetkilileri ise Kiev'deki mücadelenin sokak çatışmalarına evrilmeye başlamasıyla milyonlarca kişinin Ukrayna'nın batısındaki ülkelere kaçabileceği uyarısında bulundu.

  • Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medyadan başkent Kiev'in merkezinde bulunduğuna dair görüntü paylaştı. Ülkesini terk ettiğine ilişkin bilgileri yalanlayan Zelenskiy, "Ben buradayım ve silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimize sahip çıkacağız. Çünkü silahımız hakikattir. Hakikatimiz de bu topraklar, ülke ve çocukların bizim olmasıdır. Tüm bunları koruyacağız." ifadelerini kullandı. Zelenskiy, Kiev sokaklarından bu sabaha karşı paylaştığı video mesajda, ayrıca, Rusya'nın "işgaline" karşı direneceklerini yineledi. Öte yandan, ABD'li istihbarat kaynaklarına göre, Zelenskiy, ABD'nin Kiev'den ayrılması çağrısını "Savaş burada, anti tank mühimmatlarına ihtiyaç var, tahliyeye değil." ifadeleriyle geri çevirdi


Rusya: Ukrayna'dan Rostov Bölgesi'ne 3 havan mermisi düştü
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna'dan Rusya'nın Rostov Bölgesi'ne ateş açıldığının ve 120 mm kalibreli 3 havan mermisi isabet ettiğinin belirlendiğini, olay sonucunda kimsenin yaralanmadığını duyurdu.

Volodin: Zelensky Kiev'de değil
Sputnik'in haberine göre Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Başkanı Volodin, Ukrayna lideri Zelenskiy'in Kiev'den ayrılıp Lviv'e gittiğini, dün Ukrayna başkentinde olmadığını, sosyal ağlarda yayınladığı videoların önceden kaydedildiğini iddia etti.Zelensky ile Kiev'de buluşmaya çalışan Yüksek Rada milletvekillerinden gelen bilgilerin bu yönde olduğunu söyleyen Volodin, "Bir toplantı için Lviv'e davet edildiler" dedi. Volodin, "Zelenskiy, neo-Nazilerin koruması altında" diye konuştu.

Kremlin, Kiev'in görüşme talebini kabul etti



  • Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Ukrayna ile müzakereler için Minsk’e heyet göndermeye hazır olduğunu bildirdi. Zelenskiy, Rusya ile tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmadıklarını söylemiş, Putin’e, “Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım.” mesajı iletmişti. Rusya'nın, Ukrayna'nın görüşme teklifini kabul etmesine karşın bu adım diplomatik bir çözüme yönelik bir jest yerine, zor durumdaki Zelenskiy'den tavizler koparma çabası gibi görülüyor.


03.00 Zelenskiy: Rus kuvvetleri Kiev'e yaklaştı


Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Rus kuvvetlerinin Kiev'e yaklaştığını ve başkente kuzeyden ve doğudan ilerlediğini söyledi.

Zelensky Cuma günü gece yarısı video mesajında ​​Ukraynalılara şunları söyledi:

"Ana hedefimiz bu katliamı bitirmek. Düşman kayıpları çok ağır, bugün sınırımızı geçen ve topraklarımıza gelen yüzlerce asker hayatını kaybetti. Maalesef biz de kayıplar yaşıyoruz. Ukraynalılar Rus saldırganlığına kahramanca direniyor. Bu saldırganlık haklı gösterilemez, bu nedenle işgalciler en azından bir şey söylemek için daha saçma suçlamalar üretmek zorundalar."

Rusya halkına Rusça konuşurken seslenen Zelensky, "Anaokullarının ve sivil altyapının neden bombalandığını açıklayabilecek hiçbir şey yok. Ukraynalı çocuklara karşı bu nasıl bir savaş? Onlar kim? Onlar da neo-Nazi mi? Yoksa Rusya'ya tehdit oluşturan NATO askerleri mi?" diye konuştu. CNN'nin haberine göre Perşembe günü şehrin hemen kuzeyindeki bir hava üssünü ele geçiren Rus kuvvetleri, şimdi başkent Kiev'e yakın. Ayrıca kuzeyden iki ve doğudan en az bir yol boyunca ilerliyorlar.

Ukrayna'dan Rus Su-25 ve helikopter iddiaları
Ukrayna Hava Kuvvetleri ise gece yarısı civarlarında Donbas bölgesinde S-300 hava savunma füze sistemi ile 1 Rus helikopteri ve 1 Su-25 savaş uçağının vurulduğu yönünde açıklama yaptı.

Ukrayna'da Rus indirme birliklerini taşıyan uçağın vurulduğu iddiası
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus hava indirme birliklerini taşıyan bir uçağın vurulduğunu iddia etti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna hava savunma sistemlerinin, Vasilkiv bölgesinde Rus hava indirme birlikleri paraşütçü askerleri taşıyan İl-76 model uçağı vurduğu bildirildi. Kiev yakınlarında bulunan Vasilkiv, başkentin merkezine 35 kilometre mesafede bulunuyor. İddia için henüz Rusya'dan açıklama gelmedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, hack iddiasını yalanladı


Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'ya karşı siber savaş açan Anonymous tarafından, Bakanlığın internet sitesinin devre dışı bırakıldığı iddiasını reddederek sitenin her zamanki gibi çalıştığını bildirdi.
Sputnik'in haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Ukrayna’nın zaferi için kanepelerinde oturarak savaşanların sosyal medya üzerinden yaydığı, Anonymоus hacker grubunun Rusya Savunma Bakanlığı’nın sitesine saldırdığı ve bakanlık çalışanlarının kişisel bilgilerini çaldığı iddiası gülünç derecede ilkel bir sahtekarlık” ifadesine yer verildi.

Genel olarak bakanlık sunucularında, personel bilgilerinin bulunmadığı kaydedilen açıklamada, Rus mevzuatının bunu yasakladığı, ama Ukraynalıların bundan bihaber olduğu vurgulandı.

01:30 Zelenskiy: Bu gece zor geçecek


Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bu gecenin zor geçeceğini ve Kiev’in kaybedilmemesi gerektiğini söyledi.  Volodymyr Zelenskiy, bir video açıklamasında Rus birliklerin önümüzdeki saatlerde Kiev'e saldıracağı konusunda uyardı. Zelenski, "Bu gece zor olacak, çok zor ama sabah gelecek. Bu gece düşman, direncimizi kırmak için tüm imkanları kullanacak. Bu gece bir saldırı başlatacaklar.Bu gece sebat etmeliyiz. Ukrayna'nın kaderi şu anda belirleniyor" dedi.

Rus Su-25 savaş uçağı düşürüldü iddiası
Ukrayna'nın Vinnytsia İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov, Vinnytsia bölgesinde Kalinovka yakınlarında Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü söyledi.

Rusya, Melitopol şehrini aldığını söyledi
Rusya Savunma Bakanlığı, Rus haber ajansı Tass'ın haberine göre, askerlerin Ukrayna'nın Melitopol kentine direniş göstermeden girdiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky daha önce şehirde şiddetli çatışmalar olduğunu söylemişti. Yaklaşık 150.000 nüfuslu bir şehir olan Melitopol, Ukrayna'nın güneydoğusunda, Kırım ve Azak Denizi'ne yakın bir yerde bulunuyor.

Kanada'dan Putin ve Lavrov'a yaptırım
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinin Rusya Devlet Başkanı Putin ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'a yaptırım uygulanmasında ABD, İngiltere ve AB'ye katılacağını duyurdu. Trudeau Rusya'nın işgaline verdikleri destek nedeniyle Belarus liderlerine de yaptırım uygulanacağını sözlerine ekledi.

Ukrayna, barış görüşmeleri teklifini reddettiği haberlerini yalanladı
Ukrayna, Rusya'nın barış görüşmelerini inceleme teklifini reddettiği yönündeki haberleri yalanladı ve şunları söyledi:ZUkrayna cumhurbaşkanının sözcüsü Serhiy Nykyforov, Facebook'ta şunları söyledi: "Görüşmeyi reddettiğimize dair açıklamaları reddetmeliyim. Ukrayna, savaşın sona ermesi ve barış hakkında konuşmaya hazırdı ve olmaya da hazır. Bu bizim değişmeyen pozisyonumuz.Şu anda taraflar müzakere sürecinin yeri ve zamanı konusunda istişarede bulunuyorlar.Müzakereler ne kadar erken başlarsa, normal hayata dönme şansı o kadar artar."

Ukrayna cumhurbaşkanı: 'Hepimiz buradayız'
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ülkesinin bağımsızlığını savunma sözü verdi. Cuma akşamı Facebook sayfasında yayınlanan bir videoda, kendisinin, üst düzey yetkililerinin ve danışmanlarının Kiev'de kaldığını söyledi.

Beyaz Saray, Swift yaptırımlarının 'masadan kalkmadığını' söyledi
Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, Rusya'yı Swift ödeme sisteminden yasaklamanın bir seçenek olmaya devam ettiğini söyledi, "Bunu asla masadan kaldırmadık ve bugün kesinlikle masadan almayacağım" dedi.

Beyaz Saray: ABD, Vladimir Putin ve Sergei Lavrov'a yaptırım uygulayacak
Beyaz Saray, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'a yaptırım uygulanmasında Avrupa Birliği ve İngiltere'ye katılma planlarını duyurdu. İngiltere ve AB'nin Putin ve Lavrov'a yönelik yaptırımları seyahat yasağı değil, mal varlıklarının dondurulmasını gerektirse de, Psaki gazetecilere ABD önlemlerinin seyahat yasağını içereceğini söyledi.

ABD: Putin'in görüşme teklifi gerçek diplomasi değil
ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile görüşme teklifini "gerçek diplomasi değil" olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, diplomasinin "silahın namlusunda" gerçekleşemeyeceğini söyledi.Diplomasinin gerçekleşmesi için Ukrayna'daki Rus askeri eyleminin durması ve Rus kuvvetlerinin geri çekilmesi gerektiğini söyledi.Price, şu ana kadar ABD'nin Putin'in diplomasinin başarılı olmasına izin vermeye istekli olduğuna dair hiçbir belirti görmediğini de sözlerine ekledi.

20.00 'Rus Ordusu beklediğinden fazla direnişle karşılaştı

AA'nın aktardığı habere göre Pentagon'dan üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'da hava üstünlüğü elde edemediğini ve ilerleyişlerinin tahmin edildiği kadar hızlı olmadığını söyledi.

CNN'in haberine göre ise üst düzey bir ABD savunma yetkilisi Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru ilerleyen Rus kuvvetlerinin "beklediklerinden daha fazla direnişle karşılaştığını" söyledi. Yetkili, "Size nerede olduklarına dair kesin bir coğrafi konum veremem, ancak Kiev'de tahmin ettikleri kadar hızlı hareket etmiyorlar" dedi. Yetkili, Rusların Ukrayna direnişiyle karşılaşsalar bile "Kiev'e ilerlemeye çalışmaya devam ettiğini" de sözlerine ekledi.

18:00  Putin: Putin, Ukrayna ordusuna 'iktidarı ele alın' çağrısında bulundu


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ukrayna’daki neo-Naziler, füze sistemlerini büyük şehirlerin merkezine yerleştirerek teröristler gibi davranıyorlar” dedi.

Putin, Ukrayna ordusuna çağrıda bulunarak, "Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin askerlerine sesleniyorum. Neo-Naziler ve (Ukrayna milliyetçisi Stepan Bandera yanlısı) Banderaların çocuklarınızı, eşlerinizi ve büyüklerinizi canlı kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin. İktidarı elinize alın, sizinle daha kolay anlaşacağız." ifadesini kullandı.



18:00 ÇERNİHİV KENTİNDE ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ


CNN'nin haberine göre Kiev'in başkentinin yaklaşık 105 kilometre kuzeyindeki Çernihiv şehri çevresinde Rus ve Ukrayna güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

Haber şöyle: "Rus savunma bakanlığı bölgede çatışma olduğunu kabul etti ve Rus kuvvetlerinin "Çernihiv şehrinin ablukasını tamamladığını" söyledi. Ukrayna ise kuvvetlerinin Chernihiv çevresindeki Rus birliklerine ağır kayıplar verdirdiğini ve otuzdan fazla tankı imha ettiğini söyledi.

Cuma günü erken saatlerde Ukrayna silahlı kuvvetleri şefi Valerii Zaluzhnyi, Ukrayna ordusunun savunmayı tutmayı ve Rus birliklerinin Çernihiv'deki atılımını püskürtmeyi başardığını söyledi.Chernihiv, Belarus'tan Kiev'e giden ana yol üzerinde.

Ukrayna başkentini hedef alan Rus kara saldırısı üç yönden gelişiyor. İkisi Belarus'tan kuzey yolları, ancak Ukraynalılar, Ivankiv'deki bir köprüyü yok ettikten sonra Rusların kuzeybatıdan ilerlemesini yavaşlattıklarını söylüyorlar. Başka bir Rus zırhlı grubu kuzeydoğuda, yine Kiev'e giden ana yol üzerinde bulunan Sumy'ye saldırdı"

16.30 Rusya Savunma Bakanlığı: Kiev’in batısıyla bağlantısı kesildi



Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov yaptığı açıklamada, Kiev çevresinde yaşananlara ilişkin bilgi verdi. Dünden bu yana çatışmaların yaşandığı Gostomel hava üssüne dair de bilgi veren Konaşenkov, “Rus ordusu 24 Şubat’ta Gostomel hava üssü yakınlarına başarılı bir indirme gerçekleştirmiştir. Havalimanı ele geçirilirken, Ukrayna’nın özel birliklerine ait 200 milliyetçi öldürülmüştür. Rus tarafında kayıp yoktur" iddiasında bulundu.

Konaşenkov, havalimanının ele geçirilmesiyle Kiev’in batısıyla bağlantının kesildiğini belirterek, “Hava indirme birliklerinin Gostomel hava üssündeki unsurlarla birleşmesiyle, Kiev'in batısıyla bağlantısı kesildi.” ifadesini kullandı.

Rus ordusunun Kiev’deki yerleşim birimlerine saldırmayacağını söyleyen Konaşenkov, “Rus askerleri sivil kayıpların önlenmesi için gerekli tüm önlemleri almaktadır.” şeklinde konuştu.

200 HELİKOPTER İDDİASI

Rusya Savunma Bakanlığı, Antonov Havalimanı olarak da bilinen havaalanındaki operasyona yaklaşık 200 Rus helikopterinin katıldığını söyledi. BBC'nin haberine göre Ukrayna ordusundan konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Birlik Komutanı Yuri Galushkin, yaşlarına bakılmaksızın tüm sivillerin askere alınması için prosedürlerin kolaylaştırıldığını bildirdi. Açıklamada, “Bugün, Ukrayna’nın her şeye ihtiyacı var. (Askere) Katılım için tüm prosedürler basitleştirildi. Yalnızca pasaportunuzu ve kimlik numaranızı getirin. Yaş sınırlaması yoktur.” ifadelerine yer verildi.

YEDEKLERE 18 BİN SİLAH  DAĞITILDI


Ukraynalı yetkililer, Rus saldırısının erken saatlerde başlamasından bu yana yalnızca Kiev bölgesindeki yedek güçlere mühimmatlı yaklaşık 18 bin silah dağıtıldığını açıkladı.






Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhniy, “Yakında ortaklarımızdan modern silahlar ve diğer kaynaklarla ek destek alacağız” dedi.

Dün, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, genel bir askeri seferberlik emri verdi. Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı'na göre bu emir, 18 ila 60 yaşındaki tüm erkek vatandaşların ülkeyi terk etmesinin yasaklanmasını da içeriyor.



16:23 ABD istihbarat kaynaklarından Ukrayna yorumu


CNN'nin haberine göre ABD istihbarat kaynaklarına yakın kaynaklar, ABD'nin Kiev'in birkaç gün içinde Rusya'nın eline geçebileceğinden endişeli. Haberdeki kaynaklar Rus saldırısından önceki ilk ABD değerlendirmesinin, Ukrayna başkentinin bir Rus saldırısından sonraki bir ila dört gün içinde işgal edileceğini öngördüğünü söyledi. Üst düzey yönetim yetkilileri Perşembe gecesi Capitol Hill'de milletvekillerine verdiği demeçte, Rus kuvvetleri Kiev'in 20 mil yakınına taşındı.

RUSYA'NIN BEKLEDİĞİNDEN DAHA SERT DİRENİŞ VAR

Habere göre yetkililer Rusya'nın Ukrayna güçlerinden beklediğinden daha sert bir direnişle karşı karşıya olduğuna inanıyor. Ancak Capitol Hill'e verilen brifingdeki yetkililer, Kiev'in düşeceğine inanıp inanmadıklarını söylemeyi reddettiler.

Haberde "Batılı istihbarat yetkilileri, Rusya'nın planının Kiev'deki hükümeti devirmek ve Rusya dostu bir vekil hükümet kurmak olduğunu değerlendiriyor. İstihbarata yakın kaynaklar Putin'in daha sonra Ukrayna topraklarını işgal edip elinde tutmaya çalışıp çalışmayacağını henüz bilmiyorlar" denildi.

Ukrayna'da kaç kişi hayatını kaybetti


Dünyanın endişeyle izlediği Ukrayna'daki çatışmalarda can kayıpları artıyor. BBC şu ana kadar yapılan ancak bir bölümü teyit edilmeyen açıklamaları şöyle duyuruyor:

  • Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre 1000'den fazla Rus askeri hayatını kaybetti. Bu iddia Rusya tarafından teyit edilmiş değil.

  • İngiltere Silahlı Kuvvetleri Bakanı James Heappey, milletvekillerine 450 Rus askerinin ve 57'si sivil olmak üzere en az 194 Ukraynalı'nın öldürüldüğünü söyledi. Bu açıklama BM'nin ülke genelindeki hava saldırılarında en az 25 sivilin öldürüldüğünü ve 102 kişinin yaralandığını açıklamasının ardından geldi.

  • Rusya, Kiev yakınlarındaki önemli Hostomel havaalanını ele geçirirken 200 Ukraynalı askeri "yok ettiğini" söyledi. Yılan Adası'nı savunurken 13 Ukraynalı da hayatını kaybetti.

  • Perşembe günü Ukrayna, 40'tan fazla askerinin hayatının kaybettiğini ve düzinelercesinin de yaralandığını söyledi.


16:30 Polonya sınırında artan trafik gözlemlendi

Özel Hizmetler Bakanlığı Koordinatörlüğü Sözcüsü Stanisław Żaryn'e göre Ukrayna'dan Polonya'ya geçen insanlarda büyük bir artış görüyor. Żaryn, son 24 saatte “sınırda artan trafik” olduğunu ve “29.000 kişinin Ukrayna'dan sınır kapılarından geçtiğini” söyledi. Żaryn,
“Bunlar savaş mültecisi olarak görülmesi gereken insanlar. Bu kişiler tüm prosedürlere uygun olarak Polonya'ya kabul edilecek” dedi.
Polonya, daha büyük bir mülteci dalgasına hazırlanıyor ve Polonya hükümeti, Ukrayna'dan gelenlerin işlenmesine yardımcı olmak için sınırın yakınında kabul merkezleri kurarak onları barındırmaya hazırlanıyor.

16:00 Almanya, Romanya'daki NATO hava polisliğine desteğini genişletiyor

Almanya Savunma Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, NATO'nun Romanya'daki hava polisliği misyonuna verdiği desteği genişlettiğini söyledi. Almanya, bir süre önce Romanya hava sahasını koruma amaçlı NATO misyonuna katılmak üzere üç savaş uçağı gönderdi. Almanya ayrıca yakın zamanda, NATO angajmanının bir parçası olarak Litvanya'ya 350 ek asker gönderdi.

15:30 Zelensky'den Putin'le doğrudan görüşme çağrısı

Cuma günü yayınlanan yeni bir video mesajında, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky bir kez daha Rus lider Vladimir Putin ile doğrudan görüşme çağrısında bulundu.zRusça konuşan Zelensky, "Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'na bir kez daha seslenmek istiyorum. Ukrayna'nın her yerinde kavga var. Halkın ölümlerini durdurmak için müzakere masasına oturalım."

Zelensky ayrıca "Avrupa'nın bu saldırganlığı durdurmak için yeterli gücü var. Avrupa ülkelerinden ne beklenebilir - Ruslara yönelik vizelerin kaldırılması, SWIFT'den ayrılma, Rusya'nın tamamen izolasyonu, büyükelçilerin geri çekilmesi, petrol ambargosu, hava sahasının kapatılması - tüm bunlar bugün masada olmalı" dedi.Zelensky ayrıca Avrupa halkına doğrudan bir çağrıda bulundu ve "Dışarı çıkın meydanlara çıkın. Bu savaşın son bulmasını talep edin. Bu sizin hakkınız. Kiev'e bombalar düştüğünde bu sadece Ukrayna'da değil Avrupa'da oluyor. Bu sadece Rusya'nın Ukrayna'yı işgali değil. Bu, Avrupa'daki savaşın başlangıcıdır" dedi.

15.20 Çin medyasına göre Rusya müzakarelere istekli

Çin devlet medyası, Rusya'nın müzakere etmeye istekli olduğunu söyledi. Çin devlet yayıncısı CCTV'ye göre, Putin Cuma günü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya'nın Ukrayna ile "üst düzey müzakereler yürütmeye istekli olduğunu" söyledi.

CCTV'nin haberine göre Putin, ABD ve NATO'nun "uzun süredir Rusya'nın makul güvenlik endişelerini görmezden geldiklerini ve taahhütlerinden defalarca vazgeçtiklerini" ve "doğuya doğru sürekli askeri ilerleyişlerinin, Rusya'nın stratejik alt çizgisine meydan okuduğunu" söyledi. Açıklamada ayrıca "Çin, ortak, kapsamlı, işbirlikçi ve sürdürülebilir bir güvenlik konseptini savunmak için uluslararası toplumdaki tüm taraflarla birlikte çalışmaya isteklidir" denildi.

15.00 Formula 1, 2022 Rusya Grand Prix'sini iptal etti

Formula 1, Cuma günü bu yıl Rusya'da yarışmayacağını duyurdu. Takvime 2014 yılında katılan Rusya Grand Prix'sinin 25 Eylül'de Sochi Olimpiyat Parkı'nda yapılması planlanıyordu, ancak F1 organizatörleri "mevcut koşullarda" yarışı düzenlemenin "imkansız" olduğunu söyledi.

14:30 BM sivil kayıplar konusunda "ciddi endişeli"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Ravina Shamdasani Cuma günü yaptığı açıklamada, BM'nin Ukrayna'daki durum hakkında "ciddi kaygı duyduğunu" ve artan sivil kayıplara ilişkin raporlar aldığını söyledi.

13:10 Kiev'de silah sesleri duyuldu


Ukrayna ordusu, başkent Kiev'deki hükümet binalarının yakınlarında silah seslerinin duyulmaya başlandığını bildirdi. Kiev, Rus askerlerinin operasyona başladığı cephelerden Belarus sınıra birkaç saat uzaklıkta. 

Ordudan yapılan açıklamada, Rusya'ya ait "ajanlar" ve "sabotajcıların" başkent Kiev'in yaklaşık 7,5 kilometre yakınlarında görüldüğü kaydedildi. Öte yandan, Ukrayna resmi haber ajansı Ukrinform'a göre, en şiddetli çatışmalar Ivankov şehrinin yanı sıra Kiev bölgesindeki Gostomel, Vorzel ve Bucha'da uç mahallelerde yaşanıyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus keşif birliklerinin şehir merkezine sadece birkaç mil uzaklıktaki Obolon'a girdiğini söyledi.

Bakanlık, bir tweet'te ilçe vatandaşlarından şüpheli hareketleri bildirmelerini istedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, hava indirme birliklerinin Kiev'in yaklaşık 30 mil (50 kilometre) kuzeyindeki İvankiv'de Teteriv Nehri üzerindeki bir köprüyü havaya uçurduğunu ve bir Rus kuvvetlerinin başkente ilerlemesini başarıyla engellediğini söyledi.

13:00 UEFA, Şampiyonlar Ligi finalinde St. Petersburg'dan Paris'e taşıdı

UEFA, Cuma günü yaptığı duyuruya göre, amiral gemisi futbol maçı olan Şampiyonlar Ligi finalini St. Petersburg'dan Paris'e taşıdı.

12:50 Ukrayna Savunma Bakanlığı: Eli silah tutan herkese ihtiyacımız var


Ukrayna Savunma Bakanlığı, twitter hesabından paylaştığı mesajında tüm sivilleri orduya katılmaya ve Rusya’ya karşı silahlanmaya çağırdı; “yaş sınırlaması yok” açıklaması yapıldı. Ordu Komutanı Yuri Galushkin’e atfedilen açıklamada, “Bugün Ukrayna’nın her şeye ihtiyacı var. Orduya katılım için gerekli tüm prosedürler kolaylaştırıldı. Sadece kimlik numaranızı ve pasaportunuzu getirin. Yaş sınırlaması da yok”. denildi.

11:40 İngiltere: Görüşümüz Rusya'nın Ukrayna'nın tamamını işgal etme niyetinde olduğu


İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın tamamını almayı planladığını, ancak ana hedeflerine ulaşamadığını söyledi. Wallace Cuma günü Sky News'e verdiği demeçte, "Rusların Ukrayna'nın tamamını işgal etme niyetinde olduğu kesinlikle bizim görüşümüz. Bu sabah itibariyle değerlendirmemiz, Rusya'nın ana hedeflerinden hiçbirini almadığı yönünde. Aslında umutlu takviminin gerisinde kaldı. 450'den fazla personel kaybettiler. Rus ordusu ilk gün ana hedefini yerine getiremedi" dedi.

11:30 Rusya'dan Çernobil Açıklaması


Ukrayna'ya yönelik 3 cepheden saldırı başlatan Rusya'nın Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rus güçlerinin dün Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Güç Santrali’nin yer aldığı alanı kontrolü altına aldığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Pripyat kentinde yer alan Çernobil Nükleer Güç Santrali’nin bulunduğu alanı tamamen kontrolleri altına aldıklarını söyledi. Santralde, radyasyon seviyesinin normal düzeyde olduğunu belirtti.

10:40 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden açıklama var


Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy açıklama yaptı. Zalujnıy, Facebook'tan yaptığı açıklamada, bu zorlu saatler boyunca "düşmanın" ele geçirme planlarına ulaşamadığını bildirdi. Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini belirten Zalujnıy, Ukrayna ordusunun Harkiv, Herson, Sumi, Ahtırku ve Siverske bölgelerinde savaşmaya devam ettiğini söyledi. Rusya, kayıplarla ilgili iddiaları reddediyor.

09:08 Ukrayna, Rusya'nın Kiev'e ilerlemesini engellemek için bir köprüyü havaya uçurdu

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kiev'in yaklaşık 50 kilometre (31 mil) kuzeyinde bulunan İvankiv'de, Rus birliklerinin başkente doğru ilerlemesini engellemek amacıyla Teteriv Nehri üzerindeki bir köprüyü havaya uçuran saldırı birliklerinin havaya uçurduğunu söyledi. Bakanlık, Rus ilerleyişinin durdurulduğunu söyledi. Cuma sabahı erken saatlerde, üst düzey ABD'li yetkililer, Belarus sınırından Ukrayna'ya giren Rus kuvvetlerinin başkentten yalnızca 32 kilometre (20 mil) uzakta olduğunu tahmin ediyor.

Devletimizi tek başımıza savunuyoruz


Ukrayna Devlet Bakanı Zelenskiy, Batılı müttefiklerine Ukrayna'ya yardım etmeleri ve Rusya'nın acımasız saldırısını durdurmaları için bir çağrı daha yaptı. Zelensky, bu sabah ulusa hitaben yaptığı konuşmada, "Bu sabah devletimizi tek başımıza savunuyoruz. Dün gibi dünyanın en güçlü güçleri de uzaktan izliyor" dedi ve "Rusya dünkü yaptırımlara ikna oldu mu? Gökyüzümüzde duyuyoruz ve bunun yeterli olmadığını dünyamızda görüyoruz." diye ekledi.  Zelensky, dün yaptığı açıklamada da Ukrayna ordusunun ülkenin neredeyse tamamını korumayı başardığını söylemiş, “Düşman sabotaj grupları Kiev’e girdi. Bu nedenle Kievlilerden ricam, dikkatli olun, sokağa çıkma yasağı kurallarına uyun.” demişti.


KİEV'DE SON DURUM - ÖZET

  • Ukrayna, Kiev'in seyir veya balistik füzelerle vurulduğunu duyuruyor.

  • Çatışmaların ardından Rus kuvvetleri, Ukrayna'nın en kuzeyinde, Belarus sınırına yakın ve Kiev'e sadece 93 kilometre uzaklıkta bulunan eski Çernobil nükleer kompleksinin kontrolünü ele geçirdi. ABD, Ukrayna askerlerinin orada rehin tutulduğunu söyledi

  • Rus kuvvetleri başkente yaklaşıyor: Kiev'deki CNN muhabirleri cuma sabahı erken saatlerde şehirde patlamalar duydu. Bu, Biden yönetiminin ABD'li milletvekillerine Belarus sınırından Ukrayna'ya giren Rus kuvvetlerinin Kiev'den sadece 20 mil (32 kilometre) uzaklıkta olduğunu söylemesinin ardından yaşandı.

  • Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Perşembe gününden bu yana siviller dahil toplam 137 Ukraynalının hayatını kaybettiğini ve 316 kişinin yaralandığı duyurdu. CNN'nin haberinde "Ukrayna, Rus kuvvetleri arasında 800 kayıp olduğunu söylüyor. CNN bu rakamları bağımsız olarak doğrulayamadı" denildi.

  • Zelensky Perşembe günü geç saatlerde Rus sabotaj gruplarının Kiev'e girdiğini, kendisinin "1 numaralı hedef" olduğunu ve ailesinin "2 numaralı hedef" olduğunu söyledi.

  • ABD ve İngiltere Rusya'ya yönelik, Rus ekonomisini, özellikle büyük Rus bankaları ve şirketleri hedef alan ağır yaptırımlar duyurdu.

  • Ukrayna, uzun süren çatışmalar sonrası Hostomel Havalimanı'nın kontrolünü geri aldığını duyurdu.

  • İngilte'den 24 Şubat'ta paylaşılan raporda "Belarus’taki Rus kuvvetleri Kiev’e doğru ilerliyor. Rusya, Kiev yakınlarındaki bir hava sahasına hava saldırısı düzenledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri kararlı bir direniş sergiledi ve önemli şehirleri elinde tutmaya devam ediyor. Kesin rakamlar şu anda belirsiz olsa da her iki tarafta da ağır kayıplar var.” denildi.


Yılan Adası Rusya'nın eline geçti, 13 asker hayatını kaybetti


Karadeniz'de küçük bir ada olan Yılan Adası da Rus donanmasının eli geçti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Yılan Adası'nı savunan tüm askerlerin öldürüldüğü bildirildi. Zelensky, "Bütün sınır muhafızları kahramanca öldü ama pes etmedi. Ukrayna Kahramanı unvanını alacaklar." dedi.

Sosyal medyaya yansıyan bir görüntüye göre Perşembe günü bir Rus savaş gemisi adaya yaklaştı, teslim olma çağrısı yaptı. Ancak adadaki askerlerin teslim olma çağrırısını reddettiği duyuluyor.



Financial Times, Rusya’nın harekat planını bu harita ile yorumluyor. Haberde, “Savaş uçakları, hava indirme birlikleri ve düzinelerce helikopter Kiev’in dışındaki önemli bir havaalanına saldırırken Rus tankları ve zırhlı araçlar daha sonra üç cepheden de ülkeye girdi. Üst düzey batılı yetkililer, Rusya’nın başkenti potansiyel olarak birkaç gün içinde almak için “ezici bir güç” oluşturduğu konusunda uyardı” denildi.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2416,76 0,94%
  • ALTIN ONS 2331,69 0,98%
  • BIST 100 10268,58 0,2%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,609 0,079%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36862 -0,25326%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,55 0,94%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2382 -0,0384%
  • EURO/DOLAR 1,0776 0,281%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7412 0,1616%
  • STERLIN/DOLAR 1,2513 0,13204%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL